Xelol skrev 2020-07-06 01:13:59 följande:
Sen hopade du över nästa stycke där det står,
En tolkning av Medievalsundersökningen 2018 skulle givetvis kunna vara att Sverigedemokraterna backade i valspurten på grund av den negativa medie- bilden. Troligen hade de också fått ett bättre valresul- tat om mediedagordningen i högre grad hade fokuse- rat på frågor om invandring och flyktingar, på samma sätt som exempelvis Miljöpartiet hade fått ett bättre valresultat om miljöfrågan legat högre på mediedag- ordningen och Liberalerna om skola och utbildning hade dominerat mediedagordningen.
Sen kan man gå till sidan 60 och läsa att AB och PS är dom som främst skiljer ut sig inom Medie Sverige gällande vilka frågor man ska lyfta.
Går vi ner på enskilda nyhetsredaktioner varierar måtten på överensstämmelse mellan .61 (Dagens Nyheter och Aftonbladet) och .78 (Expressen och TV4 Nyheterna). De flesta parvisa jämförelser mellan nyhetsredaktionernas dagordningar visar en överens- stämmelse med en ÖK-koefficient på antingen runt .70 eller .75 Likheterna är därmed uppenbara om än inte absoluta. De redaktioner som skiljer ut sig mest är Aftonbladet och Ekot. Dessa redaktioners nyhets- värdering liknar i något mindre utsträckning de andras (se appendix tabell 1).
Nejdå. men jag tycker inte att ett konstaterande att PS inte drivit SD eller MPs frågor gör att PS är opartiska
PS har konstaterats förhålla sig till de frågor som gjorts aktuella av väljare och av partier. " -
Om vi börjar med valfrågorna är det ganska klart att de är ett utslag av strukturell partiskhet och medialisering snarare än någon form av politisk partiskhet, det vill säga vilka frågor som sågs nyhetsmässiga eftersom partierna förde fram dem och människor såg dem som viktiga"
från tidigare citerad text igen
"En given följdfråga, inte minst mot bakgrund av anklagelser mot nyhetsmedierna för att vara partiska, är om det finns några tecken på partipolitisk partiskhet. En sak är vilka partier som gynnas eller missgynnas av den nyhetsjournalistiska bevakningen, en annan är hur mönster i den nyhetsjournalistiska bevakningen ska förklaras. Handlar förklaringarna om medialisering och strukturell partiskhet eller om politisk partiskhet? Vår slutsats är att det är svårt att se några tydliga drag av politisk partiskhet. Om vi börjar med valfrågorna är det ganska klart att de är ett utslag av strukturell partiskhet och medialisering snarare än någon form av politisk partiskhet, det vill säga vilka frågor som sågs nyhetsmässiga eftersom partierna förde fram dem och människor såg dem som viktiga. Lika lite som att miljöfrågorna fördes fram för att gynna Miljöpartiet fokuserade medierna på bilbränder för att gynna Sverigedemokraterna. Det är ett tydligt exempel på att mediernas urvalsmakt ifråga om nyheter under valrörelser inte handlar om att medvetet gynna vissa partier. Det är andra faktorer ? inte minst institutionaliserade nyhetsvärderingar ? som styr"
Det låter som att du vill att PS ska driva varje partis frågor - det är vad jag kallar att söka politisera PS - vilket är vad det alltid hittils kokat ner till då Ps påståts vara opartiska, dvs att PS driver inte mitt partis frågor och då är de partiska (miot mitt parti) - detta trots att PS inte driver något annat partis frågor heller. Det parti som vill att PS ska basunera ut deras politik är idag enbart SD - att deras svans vill detsamma är inte förvånande.
Det som avhandlas på sid 60 är den strukturella partiskhet och medialisering, dvs vad olika media lägger för nyhetsvärde i olika händelser. Den partiskhet som enligt ovan inte är en politisk partiskhet eller partiskhet i förhållande till politiska partier och media finns värdera sakfrågorna på ett likartat sätt - ingen väsentlig skillnad i detta alltså.
citat från sig 60ff för att se vad som faktisk söägs istf lösryckta meningar
"En intressant aspekt om man utgår från teorierna kring strukturell partiskhet och medialisering handlar om hur likartad eller olikartad dagordningen var i olika medier.
Om teorin om strukturell partiskhet stämmer kan det förväntas att dagordningen var tämligen likartad i olika medier. Här visar resultaten att den generella bilden är att nyhetsvärderingen de facto var ganska likartad. Om vi använder ett sammanfattande mått på likheten av dagordningar (ÖK)3 visar resultaten att kvällspressen och etermedierna gjorde den allra mest likartade nyhetsvärderingen av olika sakfrågor (ÖK=.82), medan den minsta likheten fanns mellan morgonpress och de övriga mediegrupperna (ÖK=.76 för båda). Skillnaderna mellan mediegrupperna är dock inte stora och i stort rangordnades olika sakfrågor på ett likartat sätt. Men några avvikelser finns då skolfrågan var mer synlig i morgonpressen, medan sociala frågor (läs pensioner), jämlikhet och skattefrågor tog en större plats i kvällspressen.
Går vi ner på enskilda nyhetsredaktioner varierar måtten på överensstämmelse mellan .61 (Dagens Nyheter och Aftonbladet) och .78 (Expressen och TV4 Nyheterna). De flesta parvisa jämförelser mellan nyhetsredaktionernas dagordningar visar en överensstämmelse med en ÖK-koefficient på antingen runt .70 eller .75 Likheterna är därmed uppenbara om än inte absoluta. De redaktioner som skiljer ut sig mest är Aftonbladet och Ekot. Dessa redaktioners nyhetsvärdering liknar i något mindre utsträckning de andras
Ser vi på likheten genom att jämföra hur redaktionernas topp-fem-lista ser ut är likheten än mer slående (tabell 4.3). Invandring, vård och miljö finns med på alla sju redaktioners topplista även om inte rangordningen är exakt densamma. Av de övriga frågorna finns polis och rättsväsende med på fem, skola och skatter på tre. Sedan finns det några frågor som bara en redaktion prioriterar högt, exempelvis ekonomi i Dagens Nyheter och sociala frågor i Aftonbladet. Ekot har som enda redaktion miljöfrågan högst upp på dagordningen under valrörelsens sista fyra veckor.
Nyhetsmedierna gjorde med andra ord en ganska likartad värdering av hur nyheter ska bedömas under valrörelsen 2018. I stort sett var det samma frågor som värderades högt under valrörelsen, oavsett vilken nyhetsredaktion vi studerar. Det ligger i linje med teorin om strukturell partiskhet och att olika medier gör likartade nyhetsvärderingar. "
Det finns enligt dessa stycken du refererar till ingen partipolitisk eller politiks partiskhet - det som finns är en strukturell partiskhet och medialisering som bygger på nyhetsvärdering och vad de politiska partierna fört fram som viktiga för sina väljare.
I materialet från GU som du länkat till men inte vill refera till - varför vet jag (inte) - sid 63 om ÖK-koefficienten.
Ingen slagsida med vänstervinkligt kan hittas där... det ensa som kan sägars ä väl att KD fick oproportionerligt mycket av sin agenda med på mediedagordningen - Men KD driver ju mycket av det som går hem i media som de populister de är
"I figur 6.1 presenteras mer överskådligt med hjälp av ÖK-koefficienten överensstämmelsen mellan mediedagordningen och partiernas egna dagordningar – och alliansens och de rödgrönas genomsnittliga dagordning (se kommentar till tabell 6.1). Kristdemokraternas dagordning uppvisar den största överensstämmelsen med mediedagordningen. Därefter kommer moderaterna (= alliansens gemensamma valmanifest) och socialdemokraterna. Miljöpartiets dagordning har den sämsta passningen med mediedagordningen, därefter kommer sverigedemokraterna. Avståndet till vänsterpartiet och centerpartiet är dock inte stort.
Slutsatsen blir att mediedagordningen var mer gynnsam för alliansen än de rödgröna. Och att den var ogynnsam för miljöpartiet och sverigedemokraterna. Kristdemokraterna, moderaterna och socialdemokraterna var de partier som främst gynnades av nyhetsmediernas sakfrågeprioriteringar."
Vänstervinkling i media?