Inlägg från: K Markatta |Visa alla inlägg
  • K Markatta

    En käftsmäll till undergångsprofeterna

    Lugna Gatan, olja på duk:

    www.svt.se/nyheter/lokalt/skane/detonation-i-centrala-malmo-1

    Detonation i centrala Malmö: Vi hörde en jättehög smäll

    Något har detonerat vid en port i ett flerfamiljshus på Lugna gatan i centrala Malmö. Larmet kom in till polisen klockan 20.26 under torsdagskvällen.

    - Vi hörde en jättehög smäll. Dörrarna till huset är förstörda. Det är rök i trapphuset, säger Susanne Lundin som bor i huset.

  • K Markatta

    Jamen, jamen... kommunen har ju öppnat en ny fritidsgård!

    De blev snabbt varse att byråkratin tuggar på i sin vanliga obönhörliga långsamhet fast hela tillvaron bokstavligt talat flugit i luften. Även den som fått sitt hem sprängt måste sitta i telefonkö till försäkringsbolaget. Och stödet från myndigheterna upplever de som obefintligt.

    - Vi har fått lösa allt själva. Precis allt.

    - Kommunen pratar om sin krisgrupp. De öppnade upp en fritidsgård dagen efter. Det är en bra och viktig verksamhet för barn och unga som bor någon kilometer bort och är oroliga. Men för oss här i epicentrum, vi som fått våra hem bombade, vi som är hemlösa och chockade och behöver hjälp med det mest basala, för oss har det ingen bärighet över huvud taget, säger Joakim.

    - Ingen har kontaktat oss från vården, kommunen, staten eller polisen. Ingen har hört av sig eller brytt sig. Allt vi behövt i form av krisstöd har vi fått ordna själva.

  • K Markatta

    omni.se/skadade-kvinnan-traffades-i-knat-av-forlupen-kula-la-mig-ner,-blodig-om-benet/a/gEKQ6A

    Skadade kvinnan träffades i knät av förlupen kula: "La mig ner, blodig om benet"

    Den kvinna i 60-årsåldern som skadades vid lördagens skjutning i Farsta i Stockholm träffades i knät. Det berättar hon själv i en intervju med Sveriges Radio.

    Kvinnan säger att hon klev upp från tunnelbanan och stannade till för att låsa upp sin cykel. Kort därefter hörde hon skott och förstod sedan att hon träffats av en förlupen kula.

    - Jag la mig ner, blodig om högerbenet.

    Kvinnan säger att hon känner sig avtrubbad och att hon vet hur en skottlossning låter, då hon bott i Farsta under lång tid.

  • K Markatta

    Senaste nytt från det socialdemokratiska skyltfönstret Malmö:

    www.expressen.se/nyheter/bilbrand-i-rosengard/

    Larmet om den första bilbranden kom in strax innan 22-tiden. Både polis och räddningstjänst kallades till platsen. Enligt Expressens fotograf på plats har ett stort antal bilar brunnit och ännu kring midnatt blossade det upp nya bränder i området.

    - Det är oförändrat stökigt. Det är mycket folk och tio, femton personer kastar sten mot polis, säger Evelina Olsson, polisens presstalesperson.

    Expressens fotograf beskriver det som upploppsstämning och berättar att infarterna till Ramels väg spärras av brinnande bilar och staket.

  • K Markatta

    www.svt.se/nyheter/inrikes/forslag-polisen-bor-fa-okat-mandat-att-skjuta

    Förslag: Polisen bör få ökat mandat att skjuta

    Polisen bör få rätt att skjuta i fler situationer än vad som i dag är tillåtet. Det föreslås i en utredning som har lämnats till justitieminister Gunnar Strömmer, meddelar regeringen.

    I utredningen, som letts av justitieråd Petter Asp, föreslås den nuvarande regleringen om när poliser får avlossa sina vapen - den så kallade skjutkungörelsen från 1969 - ersättas av en lag, skjutlagen, i januari 2025.

  • K Markatta

    www.expressen.se/nyheter/kritik-mot-polisen-efter-upploppet-allvarligt/

    Kritik mot polisen efter upploppet: "Allvarligt"

    Polisen har fått kritik för att ha varit för passiv under upploppet på Rosengård i Malmö. Att man inte gick in och grep misstänkta ifrågasätts från flera håll.

    ...

    "Det är allvarligt. Polisen måste alltid ingripa mot våld som drabbar människor i deras egna bostadsområden", skriver Fredrik Kärrholm.

    I ytterligare ett inlägg skriver M-politikern:

    "Polisens arbetssätt för att hantera folksamlingar kallas särskild polistaktik (SPT). Metoden bygger på konfliktreducerande principer och är i grunden framtagen för situationer med demonstrationståg. Samtidens våldsamma upplopp har andra dimensioner. En mer offensiv taktik behövs."

Svar på tråden En käftsmäll till undergångsprofeterna