nihka skrev 2017-10-30 20:06:51 följande:
Klart man ser över vem som behöver hjälp. Annars skulle ingen få hjälp varken svensk eller invandrare.
Nej, det gör man inte, utan man förutsätter att flyktingar behöver en viss nivå av hjälp och att svenskar (+ andra etablerade invånare oavsett etnicitet) inte behöver hjälp av/på samma nivå. Svenskar förutsätts alltid att kunna lösa sin boendesituation själva, utan analys av hur den möjligheten faktiskt ser ut. Först när man står på gatan kan man få hjälp och då i första hand med tillfälligt boende. Det är en mycket längre och svårare process att få hjälp till eget boende för en svensk som hamnar utanför bostadsmarknaden.
Man ska ha provat alla vägar, andrahandshyra, inneboende e.t.c. vilket aldrig avkrävs flyktingar och ej heller används av kommunerna för att bosätta flyktingar.
nihka skrev 2017-10-30 20:06:51 följande:
Javisst är EBO ett eget val. Det är att söka en lägenhet också. Eller att bo kvar hos föräldrarna. Alla gör val hela tiden.
EBO är ett val av alternativ till ett eget boende man blivit erbjuden på annan ort, vilket inte är fallet för svenskar som behöver flytta av olika skäl.
nihka skrev 2017-10-30 20:06:51 följande:
Exempelvis fritidshus, campingstuga, attefallshus, friggebod, familjehem, husvagn, rivningshus, lokaler för annan verksamhet som upphört eller flyttats.
Vilka av dessa alternativ menar du att svenskar skulle rata som tillfälligt boende i brist på annat och i synnerhet om man själv slipper betala för boendet?
Jag tror snarare att många svenskar i en utsatt situation på bostadsmarknaden hade blivit jätteglada över att bli erbjuden sådant boende, istället för att flacka runt i högst tillfälliga boenden (typ härbärgen o.dyl.), andrahandsboenden eller att hyra ett rum i en lägenhet eller hus, där vissa t.o.m. måste bo med sina barn.
Jag vet många svenskar som haft sådant boende under begränsad tid, av olika skäl. Min mamma bodde i husvagn i ett halvår, för att det var vad försäkringsbolaget erbjöd under tiden en vattenskada i deras radhus åtgärdades.
Min sambo försökte få rivningskontrakt på en orenoverad 50-talslägenhet efter att först ha hyrt den i andrahand, men fick det tyvärr inte.
Jag vet att det förekommer att sociala myndigheter hyr privata fastigheter som inte enligt alla regler är tjänliga som bostäder, för att förse socialt utsatta med boende.