Hur mycket kan Socialdemokraterna minska?
Med tanke på Socialdemokraternas kräftgång kan det vara roligt att sia om hur lågt S-skeppet kan sjunka till botten is nådd.
Med tanke på Socialdemokraternas kräftgång kan det vara roligt att sia om hur lågt S-skeppet kan sjunka till botten is nådd.
- Jag förstår att filmklippet som spridits i sociala medier från händelsen väcker känslor, men det kan finnas omständigheter bakom polisens agerande som inte framgår av filmen, säger Thommy Brännström, chef för gränspolisen i region Syd.
Händelsen utspelade sig den 11 september på Hyllie station i Malmö. Där utför gränspolisen så kallad inre gränskontroll för att säkerställa att passagerare som reser in i Sverige med tåg har rätt att vistas i landet.
- När vi går på ett tåg kontrollerar vi samtliga passagerare. Om en passagerare inte vill medverka i en kontroll kan vi behöva be personen att gå av tåget eftersom vi inte kan uppehålla tåget. Det är vad som har skett här.
Mannen menar själv att han blivit särbehandlad på grund av sin hudfärg.
- Vi har tydliga riktlinjer för hur kontroller ska gå till. Att göra ingripande baserat på en persons etniska ursprung och utseende är inte förenligt med polisens värdegrund, säger Thommy Brännström.
Thommy Brännström framhåller att polisen har rätt att utföra kroppsvisitation, men det ska inte används rutinmässigt.
Den som anser sig blivit illa behandlad har möjlighet att själva göra en anmälan. Då hanteras ärendet av avdelningen för särskilda utredningar och en oberoende instans granskar händelsen.
Genom åren har gränskontrollerna haft tre huvudsyften:
Sedan den 31 maj 2021 är det åter fritt att resa in i Sverige från Danmark, så som före coronapandemin. Det finns inte heller längre några rekommendationer om karantän efter inresan.
Danskar, som har besökt Sverige, behöver sedan den 26 juni 2021 inte gå i karantän eller genomföra ett covid-test efter inresan till Danmark.
Om de svenska reglerna för inresa under coronapandemin går att läsa mer om här. De svenska gränskontrollerna som motiveras med att skydda landets säkerhet och förhindra terrorattentat finns dock kvar – läs mer här."!
"
Sveriges gränskontroller mot Danmark och Tyskland
Den 12 november 2015 införde Sverige en tillfällig inre gränskontroll för trafiken från Danmark och Tyskland. Den 4 januari 2016 införde Sverige dessutom ett så kallat transportöransvar som omfattade resande från Danmark och Tyskland. Det tvingade tåg-, färje- och bussbolag att införa id-kontroller, eftersom transportöransvaret innebar att de bara fick tillåta de resenärer som kunde visa upp en giltig legitimation att åka med till Sverige.
Bakgrunden till regeringens beslut om gränskontroller och transportöransvar var att en stor mängd asylsökande och migranter kommit till Sverige under flyktingkrisen, som var som mest intensiv under hösten 2015. Gränskontrollerna motiverades med att den stora mängden ankommande flyktingar innebar akuta utmaningar för viktiga funktioner i samhället.
Sedan dess har gränskontrollerna förlängts och det finns inget planerat slutdatum. Resenärer kontrolleras bland annat vid tågstationen i Hyllie, vid Öresundsbron och vid färjelägena i Helsingborg och Trelleborg. Motivet till kontrollen har dock förändrats över tid, till att vid de senaste förlängningarna handla om landets säkerhet och att förhindra terrorattentat. Även utformningen har förändrats och numera sköts gränskontrollen av svensk polis samt civilanställda pass- och gränskontrollanter.
Den 4 maj 2017 avskaffade Sverige transportöransvaret och därmed id-kontrollerna vid resa med tåg, buss eller färja från Danmark och Tyskland till Sverige. Samtidigt förstärktes gränskontrollen.
När gräns- och id-kontrollerna infördes ökade restiden för främst tågresenärerna med upp till det dubbla, samtidigt som antalet avgångar minskade. En betydande anledning till den ökade restiden var att två kontroller gjordes: en id-kontroll vid Köpenhamns flygplats i Kastrup, då passagerarna var tvungna att byta tåg, och en gränskontroll vid ankomsten till Sverige. Avskaffandet av id-kontrollen och en tidsmässigt förkortad gränskontroll i Hyllie har dock gjort att mertiden nu är under fem minuter för trafiken i riktning mot Sverige, jämfört med i riktning mot Danmark."
Inom Norden gäller passfrihet för nordiska medborgare. Även om du inte behöver pass för att besöka Danmark måste du kunna legitimera dig vid behov, samt uppvisa giltig resehandling vid inresa till Sverige. Medtag därför giltig ID-handling, till exempel pass, nationellt ID-kort eller körkort.
De tillfälliga ID-kontrollerna som transportörer genomfört på buss, tåg och färjor i Öresundsregionen sedan den 4 januari 2016 har upphört efter beslut från regeringen. Observera att ID-kontrollerna kvarstår på övriga färjor i enlighet med gällande sjösäkerhetslagstiftning.
Polisen genomför dock fortsatt gränskontroll innan inresa till Sverige. Giltiga resehandlingar för nordiska medborgare är pass, nationellt ID-kort och giltigt körkort utfärdat i ett nordiskt land. Observera att det är resenären som har ansvaret för att kunna styrka sitt medborgarskap.
För medborgare från övriga EU/EES-länder gäller giltigt pass eller nationellt id-kort. För personer med uppehållstillstånd eller visum i Schengen krävs att man, förutom dessa dokument, kan uppvisa giltigt pass. För medborgare från övriga länder gäller giltigt pass.
Mer information om de tillfälliga gränskontrollerna finns på polisens hemsida.
Säkerligen förekommer det kontroller då och då. Men många tåf rinner rakt igenom.
Sen kan man ju fråga sig hur vissa kan påstå att Sverige alltid haft reglerad invandring när gränserna stått på vid gavel före 2015 och man infört möjlighet att leva papperslöst i landet.
Säkerligen förekommer det kontroller då och då. Men många tåf rinner rakt igenom.
Sen kan man ju fråga sig hur vissa kan påstå att Sverige alltid haft reglerad invandring när gränserna stått på vid gavel före 2015 och man infört möjlighet att leva papperslöst i landet.