Inlägg från: KillBill |Visa alla inlägg
  • KillBill

    Hur mycket kan Socialdemokraterna minska?

    Anonym (mr happy) skrev 2017-04-29 13:19:13 följande:
    Du skriver ju själv att 40 vore en rimlig nivå men ändå argumenterar du för 38 som gräns.

    Vi kan nog utgå från att alla vill harättsväsende, försvar, poliser och sjukvård. Det vi diskuterar här är den statliga inkomstskatten. Den kan inte finansiera välfärden, så det resonemanget blir bara löjligt. Sverige gör för närvarande ett så stort budgetöverskott att vi skulle kunna minska den statliga inkomstskatten utan att gå back.

    Jag tycker det är rimligt med en gräns på statlig inkomstskatt vid typ 80000/månad. Finns så att säga ingen anledning att jävlas med vanligt folk. Jobbar man som t.ex it-konsult och vill sälja hamburgare som helg-hobby så ska man inte detta omöjliggöras av rena ocker-skatter.

    Du måste förstår att moms + arbetsgivaravgift + kommunalskatt + statlig inkomstskatt läggs på varandra och detta slår ihjäl all form av kreativitet hos vanligt folk. Människor som har mer att ge. Istället för att skapa verksamheter utifrån sin proffesion eller hobby så ägnar man sig åt att renovera sitt hem för egen maskin, typ då är skatten plötsligt noll. Hur bidrar denna noll-skatt till välfärden tror du?

    Vore det inte bättre om jag typ programmerar i 8 timmar medan målaren fixar mitt sovrum. På så vid betala vi båda skatt istället för att ingen gör det.

    Den statliga inkomstskatten på medelinkomster orsakar lägre skatteintäkter. Du skriver ju dessutom själv hur otroligt lite den som tjänar 40k betala i statlig inkomstskatt. D.v.s minimal intäkt till priset att alla incitament till ytterligare arbete effektivt slås ut.

    Regeringen har inte sänkt gränsen för när man ska betala statlig skatt. Det man föreslår är att uppräkningen av gränsen för när man ska betala statlig skatt inte ska ske 2018 (uppräkning av brytpunkten med KPI) Man vill således bibehålla samma gräns för statlig skatt 2018 som gäller för år 2017. Det handlar alltså om en väldigt liten förändring jämfört med gränsen för statlig skatt när alliansen regerade.


    När du vill öka gränsen för statlig skatt till 80 000 kr så undrar jag hur du anser att det ska finansieras? Ska momsen ökas (som moderaterna vill)? Ska försvaret bantas, Kanske staten satsa mindre på polisen eller ska staten minska bidragen till landets kommuner (Som SD vill)? Både moderaternas och SDs politik leder till andra skatter kommer ökas (och att välfärden nermonteras) och det kommer att resultera i att de som idag tjänar minst får ökad skatt och den medelklass som idag kanske har betalat statlig skatt i framtiden måste kompensera utebliven statlig skatt genom att andra skatter ökar... 


    Tino Sanandaji: SD är ett gäng skånsk trash med låg IQ!
  • KillBill
    Anonym (mr happy) skrev 2017-04-29 20:23:19 följande:
    Det är flera saker du inte förstått. Det första är att jobb leder till mer jobb.

    En annan är att it-konsulten ofta vill jobba med sidoprojekt på sin fritid, men detta blir meningslöst då det lönar sig bättre att måla sitt eget staket med dagens skattesystem.
    IT konsulten som ska betala statlig skatt på inkomster över över 80 tkr, och som får räkna med att marginalskatten i framtiden kan bli så hög som 75% av lönen (som du vill) är nog inte särskilt intresserad av några större extra inkomster...
  • KillBill
    Anonym (mr happy) skrev 2017-04-29 23:42:03 följande:
    Fel igen. 75% skatt tänkte jag kunde vara en rimlig nivå på årsinkomster över 1 miljon euro.

    Sen får nog också du acceptera att en gräns på 80000 skulle drabba betydligt färre än den nuvarande på 38000. Det ärr faktiskt direkt löjligt att påstå att höginkomsttagare tjänar 38000.

    Till sist: Att vägra höja skiktgränserna i takt med KPI är detsamma som att öka skattetrycket. I reala termer är detta en sänkning av skiktgränserna. Detta erkänner ju t.o.m finansministern eftersom hon räknar hem de pengar det ger som vilken skattehöjning som helst. Lite ärlig får man faktiskt vara.

    Moderater vill öka momsen i stället för att ta in pengarna från dem som har högre inkomster (något som främst drabbar de med lägst inkomster). SD vill kraftigt minska statens bidrag till kommunerna vilket riskerar välfärden för gamla och handikappade. Är det något i den riktningen som du har tänkt dig när staten måste kompensera för bortfallet av marginalskattemiljarderna?
  • KillBill
    Anonym (mr happy) skrev 2017-04-30 00:20:07 följande:
    Att öka momsen drabbar främst de som konsumerar mest. Det säger väl sig självt. Men nej, det är inget jag förespråkar, ej heller sd-förslaget.

    Jag förespråkar att fler jobbar mer, vilket leder till mer intäkter och lägre utgifter. Högre välstånd.
    De som har minst utrymme (låginkomsttagare) drabbas hårdast av en generell momshöjning.
  • KillBill
    Anonym (mr happy) skrev 2017-04-30 00:30:48 följande:
    Och vilka tjänar mest på en moms-sänkning?
    De som har låga inkomster är relativt sett störst vinnare (deras inkomster kommer räcka längre) men självklart är höginkomsttagare också vinnare. Därför är progressiva skatter (exempelvis marginalskatt) ur ett fördelningspolitiskt perspektiv bättre än moms.
  • KillBill
    Anonym (mr happy) skrev 2017-04-30 00:54:13 följande:
    Bra att du erkänner att låginkomsttagare måste vara vinnarna vid en momssänkning ifall de är de stora förlorarna vid en höjning.

    De skatter du kallar progressiva slår bara mot arbetare. Vad är poängen med det.

    Den statliga skatten (den progressiva delen av löneskatten) drabbar bara arbetare i begränsad grad och för de arbetare som måste betala statlig skatt så handlar det om små belopp. Poängen med progressiv skatt är att de som tjänar mer får betala mer i skatt för att de som tjänar mindre ska få lägre skatt.  Tar man bort den statliga skatten så måste staten få in pengarna på något annat sätt och de kommer med stor sannolikhet mest drabba de som har lägst inkomster. 




    Tino Sanandaji: SD är ett gäng skånsk trash med låg IQ!
  • KillBill
    Anonym (mr happy) skrev 2017-04-30 10:59:41 följande:
    Du har helt missuppfattat poängen med progressiv skatt. Den statliga inkomstskatten ger väldigt lite pengar. Den räcker absolut inte till att sänka skatten märkbart för låginkomsttagare.

    Poängen med progressiv skatt är att arbetaren ska tro att hen är något. Den som tjänar 38000 och får en bonus på 10000 får finna sig i att 6000 av bonusen försvinner i skatt. Jättekul att vara "höginkomsttagare", eller hur?

    Problemet är ju egentligen bristen på progression. Detta är en tröskeleffekt. Den som får en löneförhöjning tvingas kanske sluta med extrauppdraget som hjälplärare för det lönar sig inte längre.

    Sen får du bestämma dig angående vad den statliga inkomstskatten går till. Den kan nämligen inte betala allt i vårt samhälle. Det räcker den inte till.

    Det finns undersökningar som visar att sänkt statlig inkomstskatt skulle betalasig själv.
    60 miljarder små belopp, ok..

    Den statliga skatten utgör 20% på inkomster under 55 tkr och kommunalskatten ligger i de flesta kommuner kring 30%. Man får alltså behålla ca hälften av en bonus på 10 tkr.

    Du behöver inte förklara för mig hur statlig skatt fungerar, jag har erfarenhet, jag lovar..
  • KillBill
    Anonym (mr happy) skrev 2017-04-30 11:55:19 följande:
    Det är inte vad som syns på lönebeskedet. Arbetsgivaren tvingas ta ut en "engångsskatt" på c:a 60%. Visserligen korrigeras detta så att arbetaren åratal senare får tillbaka några hundralappar.

    Kan du berätta hur många kommuner av landets c:a 270 som har en kommunalskatt under 30%? En mer sann beskrivning torde omkring 32%, eller hur.

    Jo, du verkar behöva en förklaring till hur skatterna slår eftersom du hävdar att det rör sig om småpengar, medan jag visar hur lite arbetaren får kvar av sin bonus på 10000 kr.

    56,8 Miljarder av det totala skattetrycket på 1920 Miljarder utgjordes av statlig inkomstskatt. D.v.s en liten intäkt för staten som ställer till stor skada för samhället.

    Har du hört talas om att jämka skatten? Det är en enkel procedur som gör att du undviker att betala för mycket skatt  (du betalar rätt skatt från början). Dessutom behöver du inte vänta åratal för att få tillbaka på skatten. Nuförtiden så kan du på tillbaka på skatten redan 4 månader efter aktuellt beskattningsår.

    I år  är det 9 kommuner som har lägre kommunalskatt än 30 kr (Stockholm, Österåker, Staffanstorp, Örkelljunga, Täby, Danderyd, Solna, Kävlinge, Vellinge). I tillägg så finns det 15 kommuner som hade en kommunalskatt på mellan 30 och 31 kr. I ditt exempel där marginalskatten var 60% har du antagit att kommunalskatten var 40%. Kan du ge ett (1) exempel på en kommun där kommunalskatten är 40%?

    Du blandar ihop kommunernas skatteintäkter med statens. Statens skatteintäkter uppgick ifjol till 992,8 miljarder och inget annat.  Om staten skulle fördela skatteintäkterna från statlig skatt  på alla drygt 4,8 miljoner förvärvsarbetare så skulle skatten för var och en öka med drygt 11 600 kr per år. Vårdbiträdet som tjänar drygt 20 tusen kronor per månad skulle alltså få en kraftigt ökad skatt för att den välbetalde ska få lägre skatt. 





     


    Tino Sanandaji: SD är ett gäng skånsk trash med låg IQ!
  • KillBill
    Flash Gordon skrev 2017-04-30 10:28:27 följande:
    Du kan släppa det där med SD-förslaget eftersom det är en "icke sanningsenlig beskrivning" från signaturen ifråga.

    DEN minsknignen skulle korrelera med msnkade konstader för invnadring co hbli en +/- noll-affär.

    Och nej KB, detta är inte en inbjudan till att diskutera ditt favoritämne off topic i ännu en tråd.
    Låt oss titta närmare på SD budgeten för åren 2016-2019. Det är intressant läsning och det är lätt att se vem som förlorar på budgeten.








    SD vill satsa mindre på barnfamiljer, sjuka, handikappade, skolan men framförallt vill SD satsa mindre på kommunerna...
    Tino Sanandaji: SD är ett gäng skånsk trash med låg IQ!
  • KillBill
    Flash Gordon skrev 2017-04-30 10:28:27 följande:
    Du kan släppa det där med SD-förslaget eftersom det är en "icke sanningsenlig beskrivning" från signaturen ifråga.

    DEN minsknignen skulle korrelera med msnkade konstader för invnadring co hbli en +/- noll-affär.

    Och nej KB, detta är inte en inbjudan till att diskutera ditt favoritämne off topic i ännu en tråd.
    Här är länken till SDs budget sd.se/wp-content/uploads/2014/09/SDbudgetprop2016.pdf

    Här är en intressant debatt kring SDs budget:

    www.dagenssamhalle.se/debatt/massiva-besparingar-pa-vaelfaerden-i-sds-budget-17952
    www.dagenssamhalle.se/debatt/oscar-sjoestedt-sd-sparar-inte-pa-vaelfaerden-18027
    www.dagenssamhalle.se/debatt/sds-budgetkalkyler-aer-hoeljda-i-dunkel-18166

    Det intressanta är att SDs Oskar sjöstedt väljer att inte svara på det sista, kritiska inlägget som klär av SDs sätt att budgetera. Undrar varför ...
    Tino Sanandaji: SD är ett gäng skånsk trash med låg IQ!
Svar på tråden Hur mycket kan Socialdemokraterna minska?