Inlägg från: Digestive |Visa alla inlägg
  • Digestive

    Hur mycket kan Socialdemokraterna minska?

    Rataxes skrev 2021-06-10 08:32:59 följande:
    Varför i helvete ska jag straffas för att jag jobbar hårt och lever snålt och lägger undan pengar?
    För att senaste regeringar inte förstår när/hur man sparar och när/hur man spenderar - de spenderar istället närsomhelst och hursomhelst.

    Därmed måste de ta mer och mer från folket som förstår och kan bättre.

    Finansiell inkompetens ska belönas med mer resurser medan finansiell kompetens ska straffas med mindre resurser.
  • Digestive
    FDFMGA skrev 2021-06-10 15:10:06 följande:

    Ur ett pojkrumsperspektiv kan det säkert te sig som att de som inte har miljoner på sina ISK-konton är finansiellt inkompetenta.

    Fullt så enkelt är det inte i vuxenvärlden. Inte ens om man räknar i cirklar som delar av FL:s mest kompetenta högeryttrar pysslade med när de skulle visa att en population kan vara större än sig själv.

    Finansiell inkompetens a´la pojkrumshögern kan t ex i vuxenvärlden vara en ensamstående småbarnmamma som jobbar inom vården, sannolikheten för att hon ska ha tre miljoner sparade på ett ISK-konto är ungefär lika stor som att SD ska få 125 procent av rösterna i ett framtida val.

    Det senare skulle möjligen kunna inträffa om pojkrumshögern skötte rösträkningen


    Jag har verkligen ingen aning om vad det här har att göra med regeringar som inte förstår när/hur man sparar och när/hur man spenderar.

    Regeringar består inte av ensamstående småbarnsmammor som jobbar inom vården.

    Regeringen regerar inte från pojkrum.
  • Digestive
    KillBill skrev 2021-06-10 16:27:03 följande:

    Jo staten ger folk med ISK konton en beskattningsfördel jämfört med hur kapitalvinster normalt beskattas och visst kan man kalla det för en typ av rabatt. Att denna rabatt bara ska gälla belopp upp till 3 000 000 kronor är en rimlig avvägning och drabbar inga småsparare.


    Och inte heller kan man göra avdrag på deklarationen om värdepappershandeln gick med förlust. Det är dock tystare om den baksidan och jag tvivlar på att någon från sittande regering tar initiativet och undersöker hur mycket staten kan ha sparat på det.

    Låt oss titta närmare på vad folk allra främst sparar till.

    >>Ny undersökning: ISK används främst till pensionen 6 av 10 tycker att en skattehöjning på ISK är en dålig idé ? och motståndet är störst bland unga. Det visar en färsk undersökning från Timbro och Demoskop. Mätningen visar också vad svenskarna främst sparar till, där pensionen kommer på förstaplats och en kontantinsats på andra. ?Det är inte direkt ferraribilar det handlar om?, säger Bejamin Dousa, vd på Timbro<<

    www.di.se/nyheter/ny-undersokning-isk-anvands-framst-till-pensionen/

    Jag förstår dessa unga svenskar väldigt väl - när de ser hur morsan har det knapert på ålderns höst, efter ett helt liv i arbete, när farsan får ynka 300 000 som avkastning av pensionsfonderna, efter ett helt liv i arbeta, samt när båda två dör med kvarvarande skulder på bostaden.
  • Digestive
    KillBill skrev 2021-06-12 11:45:15 följande:

    Ja det stämmer att schablonskatten ersätter rätten till avdrag och den normala 30% skatten på finansiella vinster men schablonskatten är så låg att ISK ger mycket fördelaktiga villkor.  Svenska Dagbladet (M) har räknat ut sig att reformen har kostat staten i genomsnitt ca 7 Miljarder om året dvs 350% mer än vad Anders Borg och Moderaterna hade räknat med när de lanserade sparformen. Det har också visat sig att det är de mest förmögna i systemet har merparten av kapitalet på ISK. Exempelvis har 30 000 individer tillgångar på ISK på över tre miljoner kronor, till ett samlat värde av 250 miljarder kronor (i genomsnitt mer än 8 miljoner kronor per individ).

    Det märkliga är att du hänvisar till småsparare när finansministern så tydligt har meddelat att förändringar av ISK inte ska drabba småsparare utan föreslår ett tak på ISK vid 3 miljoner kronor.

    De flesta inser att samhället behöver rustas upp. Det gäller exempelvis sjukvården, äldrevården, grundskolan och rättsväsendet och jag är övertygad om att många instämmer att det in en sådan situation är vansinnigt att staten slösar bort pengar på att ge de mest förmögna (med tillgångar på mer än 3 miljoner kronor på ISK konton) stora skatterabatter.


    Den uträkningen fluktuerar mot börsens ebb och flod så vad har det för betydelse? Vi kommer inte att ha evig flod på börsen bara för att den uppstod tidigare än förväntat och när det väl kommer en period av ebb så kommer uträkning (den initiala siffran) att stämma bättre.

    Jag finner det förunderligt att kategorin ?de mest förmögna? skulle börja med folk som har råd med en genomsnittlig villa i Falun utan att ta lån. Det är faktiskt illa på en högre nivå än diskussionen här.

    Nej, det är bättre att sittande liksom kommande regering lär sig hushålla med pengarna - som de alltså får utav en av världens redan högst beskattade befolkning.
  • Digestive
    KillBill skrev 2021-06-12 14:22:03 följande:

    Vad menar du? börsuppgången de senaste 10 åren har legat nära den genomsnittliga börsuppgången de senaste hundra åren. 

    Jag tycker att det är rimligt att  staten premier sparande med en rabatt men anser att det är rimligt att sätta ett tak för hur länge staten ger denna rabatt. 3 miljoner kronor låter som en rimlig avvägning.

    Så länge som sjukvården, äldrevården, grundskolan och rättsväsendet behöver mer resurser tycker jag att det är rimligt att statens pengar i första hand går till sådana ändamål och inte till generösa skatterabatter till de allra rikaste. 


    Gör man en uträkning som baseras sig på att ISK införs vid en initial ebb på börsen de nästkommande åren, medan det i verkligheten istället blev flod på börsen - då visar uträkningen en väldigt högre kostnad än förväntat. Precis som att samma uträkning kommer att visa än högre vinst än förväntat (tidsnoterat) när marknaden väl hamnar i ebb. Det blir helt enkelt tvärt om då verkligheten blev tvärt emot de initiala förväntningarna?

    Nej, det är vettigare att börja husera och effektivisera. Att exempelvis lägga undan finansiell kraft under en högkonjunktur istället för att spendera - när det både är som dyrast rent generellt samt lämnar en med mindre finansiell kraft när det är både knaper samt billigast - är någonting självklart.

    Ansvar på det finansiella området kan inte så ensidigt handla om att försöka skaka loss mer pengar ur folks fickor. Det är ingen bra huvudstrategi, den är bara dyr?
  • Digestive
    Flash Gordon skrev 2021-06-13 21:50:51 följande:
    För att ha råd med alla kostnader man har dragit på sig utreder nu Socialdemokraterna exempelvis att höja skatten på vanligt småfolks ISK-sparande på över 100.000 kronor.

    Socialdemokraterna kallar det: "miljonärs-skatt"
    100 000!?
  • Digestive
    FDFMGA skrev 2021-06-13 22:20:37 följande:
    Men Digestive har ju redan analyserat situationen och svarat dig med att regeringen vill straffa finansiellt kompetenta personer medan finansiellt inkompetenta ska gynnas. De har säkert sett någon film om Robin Hood.
    Regeringar är inte personer.

    Robin Hood känns dock någorlunda aktuellt.
  • Digestive
    Flash Gordon skrev 2021-06-15 08:24:12 följande:

    Henrik Jönsson har gjort en video om just detta. Ja, Robin Hood är med som referens och det är Stefan som är Prins John




    I vanlig ordning en bra sammanfattning även om jag saknar perspektivet om ansvar för att en budget ska gå ihop - det har funnits gott om tid att mätta mun efter magsäck, att planera budget efter verkligheten istället för att straffa folket för finansiell inkompetens - samt problemet med en progressivt dyrare politik som inte levererar resultat därefter.
  • Digestive
    KillBill skrev 2022-03-12 20:42:39 följande:

    De flesta arbetare inser nog att det blir bättre med en S budget än den brunblå budget som Sverige styrs på idag..


    Givetvis blir det suboptimalt när politik och budget skär sig.
  • Digestive
    Padirac skrev 2022-03-12 21:08:04 följande:
    Det är priset alla i Europa och stora delar av världen betalar då Åkessons och SDs kompis Putin startat ett krig mot ett grannland.

    Nu kanske inte RT och Sputnik berättar det för dig, men resten av världen vet vad som händer och hur alla påverkas. 
    Det är säkerligen en lång rad av beslut som har gjort oss beroende av en extremt centraliserad - i sin tur geopolitiskt känslig - energimarknad. Vi bor granne med en av världens störta exportörer av naturgas och som även råkar vara en oljenation, läget hade kunnat se betydligt annorlunda ut om viljan fanns att kosta på sig en mer långsiktig självständighet.

    Det samma gäller subventioner, som borde ha gått till kärnkraft istället för till kortsiktig krafs som el-bilar/cyklar. Vi satsade på slutänden av en energikedja medan första länken läts försvagas, vilket till stor del har bidragit till dagens situation.
Svar på tråden Hur mycket kan Socialdemokraterna minska?