Inlägg från: Digestive |Visa alla inlägg
  • Digestive

    Hur mycket kan Socialdemokraterna minska?

    Padirac skrev 2022-03-13 10:53:15 följande:
    Centraliserad är fel ord - det handlar om en globaliserad marknad.
    När det finns en enda handelshubb för i stort sett all naturgashandel på kontinenten så finner jag ordet centraliserad väldigt träffande.

    Påverkas denna handelshubb så påverkas hela europaområdet, varför vi befinner oss i dagens situation.

    Visst kan man även påpeka att globaliseringen har främjat denna marknadsstruktur men som sagt - läget hade kunnat se betydligt annorlunda ut om viljan fanns att kosta på sig en mer långsiktig självständighet.

    Globaliseringsprocessen centraliseras gärna kring den mest kostnadseffektiva lösningen men med det sagt så är det inte givet att en stat bör följa i samma spår. För en stat finns det helt andra faktorer som är värda att ta hänsyn till, varav självständighet är en av dem.
  • Digestive
    Padirac skrev 2022-03-13 12:05:41 följande:
    Jag tror att Hitlers NSDAP strävade efter en 'självständighet' då det låg i ideologin och att de behövde andra länders resurser, territorier och befolkning för att kunna vara 'självständiga' 

     Att bygga globala handelskedjor med ömsesidigt beroende utvecklar både resursanvändande och främjar fredliga samarbeten - se på EU-projektet som skänkt stora delar av Europas befolkning en historisk lång period av fredligt samarbete och välstånd.

    Att bygga hållbarhet och uthållighet kostar pengar och det är politiska beslut som behlver fattas, men att tro att det är samma sak som låpngsiktig självständighet tror jag är ett misstag och en förenkling.
    Vad du associera ordet självständighet med kan du bara själv stå till svars för.

    Menar du att vi inte kan ha en global handel och fred i europaområdet om vi inte låter handel för naturgas flyta genom en enda handelshubb? Jag har svårt att förstå din anmärkning, om det nu är en anmärkning.

    Vi menar samma sak. En stat hanterar sådana faktorer annorlunda än säg ett företag på den globala marknaden. Med facit i handen så kunde vi ha satt ett högre värde vid just nämnda faktorer.
  • Digestive
    Padirac skrev 2022-03-13 15:29:38 följande:
    Stå till svars för vad jag 'associerar ordet självständighet med'?!!



    Det var nog ett av de märkligaste påståendena så här långt ...

    Jag menar inte det du säger - jag menar att nationell självständighet inte alls ger uthållighet och hållbarhet - titta på de isolerade länder som finns i världen idag, självständigheten de har följs av ekonomisk, politisk och hälso-misär.

    Ja, alla länder skulle behöva bygga upp system för beredskap, hållbarhet och uthållighet - det gäller också många företag 
    Det är ingenting som jag tänker stå till svars för.

    Ok, en närmare naturgashandel med Norge för alltså dina tankar till länder som lever i misär på grund av isolation. Tanken oroar inte mig lika mycket.

    Javisst.
  • Digestive
    Padirac skrev 2022-03-13 16:59:10 följande:
    Det är som dagt mycket märkligt att du skriver att någon ska 'stå till svars för' hur ordet självständigt associeras - jag vet inte om det är en oturlig fiormulering eller om det handlar om en fortsättning på hot som skrivits i tråden där däremellan associerades med en hittills helt okänd betydelse

    Om Norge säljer eller inte säljer naturgas direkt till Sverige eller på den öppna marknaden får inte alls mina tankar till länder som lever isolerat  och är ingenting som oroar mig - varför du försöker pådyvla mig detta kan jag bara gissa.

    Nu är det alltså två saker som är märkliga - dels att jag ska 'stå till svars för' vad jag menar eller inte menar med självständigt och så att jag skulle tänka p åisalotionistiska länder om Norge säljer naturgas direkt till Sverige.

    Vad jag skrivit är att den globala marknanden har sina egna intressen, funktioner, brister och förtjänster och att det behövs politisk styrning för hållbarhet och uthållighet och att isolation inte kan ge människor samma välförd som det globala samhället gett stora delar av världen.

    Jag tor inte att du kommer att stå rtill svars för att du säger att andra skribenter ska stå till svars för vad ord associeras med  - det hela är lite totalitärt måste jag säga...
    Det var ingen oturlig formulering - jag varken ansvarar för dina associationer eller har någon anledning att redovisa mitt förhållande till dem.

    Det enda exempel som jag överhuvudtaget har tagit upp i sammanhanget självständighet är potentiell handel med grannlandet Norge som naturgas- och oljenation. Det är märkligt att du inte kan förhålla dig till det och lyckas skriva mer om Hitler och NSDAP.

    Isolation hade tydligen ingenting med saken att göra.
  • Digestive
    Padirac skrev 2022-03-13 18:23:54 följande:
    Men du menar att jag 'ska stå till svars för' vad jag associerar med ordet självständighet? 

    Vem ska jag stå till svars för menar du? För vad ska jag stå till svars?

    Du vet säkert från nyla världshändeser att människor i den Rysska dikatruren du får står till svars för de ord de använder med upp till 15 års fängelse.  

    Vad menar du följden är för det jag ska stå till svars för?

    Det måste vara en oturlig formulering - jag har svårt att tro att du menar allvar ( trots hoten som lades fram i den andra tråden)

    Finns det länder i världen som är självständiga i fråga om försörjning så är är eller har de varit diktature eller autokratier isolerade från omvärlden med fruktansvärda resultat för befolkningen.

    För att bygga hållbara och uthålliga system för att försöjra befolkningen är det däremot nödvändigt att ha både globala och lokal lösningar, gemensamma och självständiga system.  
    Känner du dig hotad när jag påpekar att bara du själv kan stå till svars för dina associationer (det vill säga ansvara över dem)? Det finns inga påföljder utan jag har bara påpekat ett intellektuellt avstånd från dina associationer.

    Nästa gång du känner dig hotad så förslår jag att du dubbelkollar vad folk har skrivit och tolkar det med ett sans.

    Nu går du runt i cirklar. Mitt exempel befattade handel med Norge och ingenting annat. Handel med Norge var dock inte isolerande enligt dig och ingenting har förändrats i sak sedan dess.

    Javisst. Det finns dock ingenting i det här som kräver att hela kontinenten för hela sin naturgashandel via en enda handelshubb. Tvärt om så är känsligheten i det här handelssystemet samt Putin två anledningar till att vi står i den här situationen.
  • Digestive
    Padirac skrev 2022-03-13 19:53:16 följande:
    Nej, jag känner mig inte hotad av att du skriver att jag 'ska stå till svars' för mina associationer - jag tyckte det var märkligt och att tänkte att det var en oturlig formulering (trots hot en en annan tråd) 

    Nästa gång jag känner mig hotad är det helt säkert inte i en tråd på FL.

    Enligt de uppgifter jag hittar så handlas naturgas på fler olika handelsplatser i Europa, men visst är det ett problem att en aggressor står för en stor del av del av leveranser till det europeiska energisystemet.

    www.eex-group.com/en/markets/natural-gas

    " Trading possible along the entire curve ? from daily to annual contracts Trading in location spreads across Europe and between 11 different hubs Locally placed account managers in five major European cities Cross-margining benefits for all our European natural gas markets for all contracts that are cleared by one clearing house, European Commodity Clearing (ECC)"
    det står väl Noreg och Sverige fritt att handla naturgas med varandra om det finns ett intresse - hur den handeln går till vet jag inte även om jag har tillbringat en del tid på ett börsgolv med oljehandel, det kanske finns likheter, jag vet inte - men naturgas är väl ingen stor vara i Sverige så ett eventuellt direkt handesavtal verkar vara en 'död häst' - och varför skulle Norge eller andra gasproducenter inte sälja på den öppna marknaden?
    Jag har verkat på den här sidan i över 15 år och inte direkt gjort mig känd för att hota folk, jag lämnar dock dörren öppen för dina väldigt speciella tolkningar av saker och ting - precis som i det här fallet. Att du ens orkar med att vara så omättlig med att illvilligt tolka andra är förbluffande men du anser givetvis att det är helt OK.

    Den fysiska naturgasmarknaden är centrerad i Tyskland och Holland. Det är dit naturgasledningarna från exempelvis Norge går för att sedan nå oss i Sverige liksom övriga Europa. Det i sin tur gör att den här regionen etablerar priset för större delen av den globala naturgashandeln. En väldigt knepig och onödigt känslig sits när oroligheter uppstår, inte minst med Ryssland och Ukraina inblandade (som båda två är enorma leverantörer av naturgas till Europa via just denna region).

    Min poäng är dessutom i retroperspektiv och att vi möjligtvis kan ta lärdom av dagens situation. För mycket riktigt är det försent att be Norge om stabila och rimliga handelsavtal idag, det får vi givetvis göra när både priser och damm har lagt sig. Det gäller dock att ha lärt sig läxan istället för att lockas av eventuellt billigare priser i framtiden och förstå vad det är vi köper utöver specifikt naturgas.

    Ta nu djupa andetag och känn dig varken hotad här eller i någon annan tråd. 
  • Digestive
    Padirac skrev 2022-03-13 21:35:45 följande:

    Ja,jag känner mig inte hotad -  jag garvade ju åt det jag uppfattade som ett oturligt val av ord 

    ( )

    Vi är väl överens om att det behövs lösningar för att öka hållbarnhet och uthållighet - men att Norge 'av broderskärlek' eller andra skäl inte skulle sälja sina varor på markenden ser jag som en naiv uppfattning.

    Vet du hur mycket gas som säljs till/köps av Sverige - jag har läst någonting om att det är försumbara mängder i förhållande till övriga energislag som används/handlas i och för Sveriges del i förhållande till mängden gas det handlar om, men jag har inte siffrorna och vet inte om det stämmer. 


    Så hur kommer ens ordet hot med när du fingrar runt på tangentbordet? När du häller upp bägaren med fula spel i debatter så kan jag tänka mig att det blir väldigt blött på bordet. Prova intellektuella grepp istället för att sjunka så lågt att du hostar i armvecket om direkt illegala saker, det är fegt, jävligt fegt.

    Ta nu och citera mig och de hot som du i över två år har gått runt och besvärat dig över. Seså, iväg med dig. Visa världen och framförallt mig dina bekymmer.
  • Digestive
    Padirac skrev 2022-03-13 23:34:07 följande:
    Jag har för mig att det var någonting om att meningsmotstådare skulle passa sig och om att ge igen - men ja kan minnas fel. Det fick mig i alla fall att uppfatta det som sades om 'att stå till svars för' som märkligt och ett oturligt val av ord. Men det är ju inte för mig det är ett bekymmer.

    [...]
    Att framställa motdebattörer som kriminella kanske är obetydligheter för dig men jag har en annan syn på saken och letade därför fram både konversation och källa.

    Det är alltså uttrycket sätta på plats som ska framställa mig som kriminell.


    Du, allvarligt talat, den där hissen som du lever i. Leta dig fram till bottenvåningsknappen, åk upp några tusen våningar och kliv ur.
  • Digestive
    RebeckaZ70 skrev 2022-06-25 14:14:45 följande:
    Så du menar att du lyckats förtränga alla gånger du och de andra Tomte kallat mig "brunhöger" och "blåbrun"  

    Ja herreg-d...
    När Orwellska nyspråk krockar med verkligheten.
  • Digestive
    Rataxes skrev 2022-06-26 17:28:44 följande:
    Jag vet en till som också  kallar folk han inte gillar för nazister, han startade krig mot Ukraina för 4 månader sedan.
    Vissa har svårare respektive lite mindre svårt för denna herre och hans politik:

    Sverigedemokraterna är de som röstat mest Rysslandskritiskt bland de svenska parlamentarikerna. Minst kritiska har Vänsterpartiet varit

    https://sverigesradio.se/artikel/undersokning-i-europaparlamentet-sd-mest-putin-kritiska-av-svenska-partier



Svar på tråden Hur mycket kan Socialdemokraterna minska?