Inlägg från: Anonym (Ansvar) |Visa alla inlägg
  • Anonym (Ansvar)

    DU skapar DITT liv!

    Astarte skrev 2015-04-04 21:27:55 följande:
    Fast då är det ju väldigt märkligt att vi har en förmåga att "välja" på ett statistiskt förutsägbart sätt! Vi kan inte förutsäga en individs liv, men på 10 000 kan vi säga ganska exakt hur många som kommer att bli lågutbildade, arbetslösa eller missbrukare. Det är ju konstigt om viljan var så fri? Kanske är vi mer styrda av vår miljö än vi tror? Ett antagande som stärks av att i de sociokulturellt fattigare områdena kommer flera att vara lågutbildade, ha övervikt etc. . .

    Miljön påverkar oss mer än vi tror, allt handlar inte om fria val.
    jo det påverkar oss men jag tror mycket att det beror på att folk skyller på omständigheterna. Jag är uppväxt i ett dåligt område så det kommer gå dåligt i livet.
  • Anonym (Ansvar)
    Anonym (seenitall) skrev 2015-04-04 22:01:45 följande:

    Jag förstår fortfarande inte vad din grugrundtanke är. Tror du att folk vill må dåligt? Att det är bekvämt?


    jag tror inte människor vill må dåligt men jag tror inte heller att dom vill göra det som krävs för att må bra och ta tag i sitt liv. verkar mer som att folk skyller på sin situation helt enkelt.
  • Anonym (Ansvar)
    EvaEvelina skrev 2015-04-04 23:19:20 följande:
    Svaghet, rädsla och bekvämhet.

    Kort och gott.

    Att förändra sitt liv och utmana sig själv är obekvämt. Men vad folk glömmer är att man sällan ångrar det man gjort utan det man aldrig gjorde.
    ja men exakt så :D folk är bekväma
  • Anonym (Ansvar)
    tankfull skrev 2015-04-05 08:16:49 följande:
    Nej, TS hävdar att ALLA har möjligheten att ta sig ur dåliga val. Och jag menar att de inte har det.
    och jag menar att alla har det oavsett situation. Ja nu pratar vi väl kanske mest om sverige men jo alla kan ta sig ur sin situation. Tankar och inställning är en stark kraft så enkelt är det.
    Så jo ALLA kan ta sig ur det. Men just det faktum att man tror att man inte kan det gör det ju självklart omöjligt och gör en till ett offer för omständigheter.
  • Anonym (Ansvar)
    Anonym (amen) skrev 2015-04-05 09:17:53 följande:

    Verkar som en del i tråden åkt hela livet en räkmacka och aldrig råkat ut för svårigheter,för då hade de aldrig uttryckt sig som de gör.
    Tragiskt.


    Eller så har bara en del varit med om svårigheter men har insett att svårigheter går att ta sig ur och att man endast kan göra det om man själv vill.

    Mitt liv har inte varit lätt alla gånger men jag har tagit mig ur mina situationer. Finns nästan ingen situation som inte går att ta sig ur.

  • Anonym (Ansvar)
    Anonym (deprimerad) skrev 2015-04-05 10:13:47 följande:
    Den som inte klarade skolan som barn. Valde hen själv det eller kunde det vara så att omständigheter gjorde att hen inte kunde välja att klara skolan?

    Den som är arbetslös, har hen valt det eller kan det finnas omständigheter som gör att hen inte får ett jobb?

    Jag har också vetat vad jag velat med mitt liv och har jobbat hårt för det. Och ändå sitter jag här, utbränd, deprimerad och sjukskriven på heltid. 
    ja du kan ju inte skylla på något annat för att DU inte klarar skolan. Det är bara du som kan ändra det.

    samma sak med att du är arbetslös. Det är bara DU som kan göra något åt det. Och visst man kan ha mycket problem som gör det svårare att jobba. Men kolla Steven Hawking. Han har stora funktionsnedsättningar i de mesta i sin kropp och han kan jobba ändå. Han är ett praktexempel på att man kan välja sitt liv och lycka ;)
  • Anonym (Ansvar)
    Anonym (Introvert HSP) skrev 2015-04-05 11:06:27 följande:

    Man gör många olika val i livet och bör ta ansvar för dessa. Men p g a att man kanske inte är/var klassens clown eller vill spela Allan när man blir äldre eller var/är accepterad för den man är så är det inte alltid så lätt att välja att vara lycklig, glad och/eller positiv. Introverta högkänsliga personer kan vara lätta att trycka till och göra osäkra. Extroverta okänsliga personer kan ha väldigt svårt att förstå varför alla inte är som dem och att det bara är att rycka upp sig och tänka positivt och välja lycka. Jag är introvert och har HSP och är född sådan. Jag har alltså inte valt att bli det. Att med min personlighet växa upp i ett hem där man inte blir sedd,älskad eller accepterad för den man är och att man inte duger gör inte livet lättare. Jag har alltid kämpat emot mig själv. Jag ville bli sedd, duktig, bra, snäll, passa in m m. Jag ville bli älskad/accepterad/sedd av min mamma, men hur mycket jag än kämpar så duger det inte riktigt. Min äldre bror som är född med en liten hjärnskada får 48% av uppmärksamheten och min fantastiskt lyckade, vackra, duktiga och kloka lillasyster som är extrovert och inte har HSP får 48% uppmärksamheten och till mig återstår det 4 %. Jag är inte bitter. Jag har accepterar läget och söker inte länge efter min mors kärlek. Jag får kärlek och uppskattning från så många andra som accepterar mig för den jag är. Jag och min syster är bästa vänner. Vi älskar varandra och hon stöttar mig i min resa att hitta mig själv och bli en glad och harmonisk medmänniska.


    ja fast du menar ju då att din lycka ligger i att din mamma ska se dig känns det som. och då lägger ju du din lycka i andra personers händer vilket är exakt det jag menar inte går. Ens egen lycka är ens egen och något man är ansvarig för själv. Min mamma har aldrig varit så som jag velat att hon skulle vara och inte sett mig på det sättet. Men inte skyller jag min olycka på henne. jag jobbar med min egen lycka.

    Jag har haft en tuff barndom men det är inte en ursäkt.
  • Anonym (Ansvar)
    tankfull skrev 2015-04-05 13:25:05 följande:
    Precis. Ett barn till föräldrar som inte talar svenska bra får inte samma hjälp med läxorna hemma som vissa andra barn vilket leder till sämre betyg, vilket i sin tur begränsar möjligheterna till att läsa vidare och skaffa sig det jobb man annars kunnat få. Då handlar det inte bara om att "rycka upp sig" och jobba hårt.
    Man kan fortfarande försöka acceptera läget och vara glad för det man har men alla får inte samma chanser i livet!
    fast det där är ju ren bullshit om man får uttrycka det så. Min man är inte svensk och han säger som så att det är ju samma i alla länder. dom läser ju biologi, kemi, fysik och matte i hans land som överallt annars. Så bara för att hans föräldrar var dåliga på svenska betyder det inte att han inte fick hjälp. han fick bara hjälp på ett annat språk.
    Han har dessutom bra betyg och har en magisterexamen och snart ytterligare en kandidatexamen. Och många av hans vänner med utländska föräldrar är läkare. Så som sagt, ren bullshit. Det handlar om vad man själv vill. Du behöver inte få läxhjälp hemma heller för att klara av skolan och få bra betyg. vissa tar tag i det själva också och ser till att få hjälp från någon annan.

    Jag har aldrig fått hjälp med skolan och jag skolkade större delen av högstadiet men sen ryckte jag upp mig och tog tag i det och gick ut med väldigt bra betyg och jag är från en familj utan universitetsutbildning och med lågavlönade jobb.
    Så nej jag tycker inte det stämmer. både jag och min man är levande bevis på att det är ren bullshit och att man visst kan lyckas även om man har utländska föräldrar, inte får hjälp eller kommer från fattiga områden.
  • Anonym (Ansvar)
    Anonym (Maria) skrev 2015-04-05 13:56:46 följande:
    Visst är det så, men jag tror inte att TS menade att vi har samma chanser till framgång, utan till lycka. Hur fixerade vi i väst än är av framgång och karriär så är ju en grundläggande lyckan något annat. Den når vi snarare genom tacksamhet och goda tankar, inte genom en bra karriär och ett fett bankkonto.
    ja precis. MEN jag tror även att alla kan nå framgång om dom vill också. Men som sagt det är en annan historia men samma princip
  • Anonym (Ansvar)
    Aniiee skrev 2015-04-05 16:44:12 följande:
    Det är lite sött hur naiv du verkar.....Eller lite skrämmande hur inskränkt du är. Vet inte riktigt vilket just nu....
    eller så är det lite skrämmande hur mycket folk skyller ifrån sig. Och tragiskt att man inte kan tro att vissa saker går att lösa.
Svar på tråden DU skapar DITT liv!