Inlägg från: Tom Araya |Visa alla inlägg
  • Tom Araya

    Har du förtroende för regeringen?

    KillBill skrev 2017-12-06 20:24:44 följande:
    Tja allt är inte perfekt men vid en internationell jämförelse får man nog konstatera att vi har det bra här i Sverige.
    Det beror mycket på vad man tittar på och vilka länder man jämför med. En jämförelse med länder där man betalar hälften så mycket skatt blir ju inte rättvisande.
  • Tom Araya
    FDFMGA skrev 2017-12-13 07:39:20 följande:
    Just svenska värderingar avspeglas i regeringens syn på Israel-Palestinakonflikten, exempelvis ur ett folkrättsperspektiv - men också i synen på att invandrare från Mellanöstern inte måste radera sitt ursprung men däremot anpassa sig till att svenska värderingar är icke-rasistiska.

    Alltså - regeringen kräver inte att invandrare ska omfamna KD:s eller SD:s syn på Israel men att de måste respektera skillnader mellan staten Israel och judar.
    Ännu ett steg i åtstramning av invandringspolitiken som hade vsarit helt otänkbar för fem år sedan, då var det bara "rasister" som om meds sådana idéer.

    Är det inte märkligt hur ofta politiker upptäcker negativa konsekvenser först efteråt, när andra kan räkna ut att de kommer långt tidigare?
  • Tom Araya
    FDFMGA skrev 2017-12-13 14:01:40 följande:
    Ja, jag vet att det påstås att pendeln har svängt.

    Ser jag till mig själv så gäller inte detta, du skulle kunna gå tillbaka fem år här på FL och hitta inlägg där jag skriver att det är självklart att invandrare ska anpassa sig till svenska förhållanden.
    Jag talar inte om dig eller folk eller väljare i allmänhet utan om politiker och de politiska partierna.
    FDFMGA skrev 2017-12-13 14:01:40 följande:
    Detsamma gäller nog politikerna, åtminstone i stort - den anpassning som svenska politiker tvingades göra berodde på att att det 2015 kom fler flyktingar än sverige kunde hantera och att EU:s asylpolitik numer påminner om en polsk riksdag, det vill säga det finns ingen ordning längre.

    Att sen M numer framför åsikter som går på tvärs mot EU-tanken tror jag man ska ta med en skopa salt, det är ingen tillfällighet att det inte är partiledaren som blåser upp budskapsballonger som ska locka tillbaka högerpopulister från SD utan underhuggare som t ex Johan Forssel.

    Men visst, debatten har blivit mer nyanserad - kanske tack vare att de flesta partier numer inte försöker positionera sig så långt bort från SD som möjligt utan i stället formar sin invandrings- och integrationspolitik helt oberoende av dem.
    Nej, det gäller inte politikerna i stort, då hade vi inte haft problemet. Alla har svängt, även c och mp har svängt i ungefär samma grad, men utefter sin utgångspunkt.

    Moderaterna har definitivt svängt, medan Reinfeldt fortsätter envist försöka rättfärdiga både migrationspolitiken och försvarspolitiken med att det i hans tycke var rätt då.

    Jag säger bestämt nej, det är inte annat än fel att driva en politik som inte är mer långsiktig än så och konsekvenserna kan de ju knappast ha varit helt ovetande om.

    Det är precis det här jag menar när jag säger att politiker ser konsekvenser först när de kommer och blivit riktigt allvarliga, medan många andra klarar att räkna ut att problemen kommer långt innan de gör det.

  • Tom Araya
    FDFMGA skrev 2017-12-13 18:51:50 följande:
    Men vi har ju inget att jämföra med. Vi vet inte hur Sverige skulle ha sett ut om vi hade varit ett mer slutet land.
    Såklart vet vi det. Om vi inte tar emot 500 000 flyktingar så ser Sverige ut som det gjorde innan vi tog emot 500 000 flyktingar (siffran är bara ett exempel).
    FDFMGA skrev 2017-12-13 18:51:50 följande:
    Vi har inget facit  på hur invandringen kommer  att påverka oss på sikt, om 10 år, om 50 år, om 100 år.
    För det första så finns facit i många hänseenden, nämligen statistik på vad som händer och hur folk klarar sig.

    Men man behöver inte alltid ett facit, utan man kan göra beräkningar av rent logiska konsekvenser.

    Några exempel:
    Svår bostadsbrist blir såklart än mer allvarlig om man höjer befolkningsökningen med 50-150% med flyktingmottagning.

    Om man har ett system för hantering av asylärenden, asylboenden, integration mm som är dimensionerat för låt oss säga 30 000 invandrare per år och så tar man emot det trippla eller fyrdubbla antalet, då kommer det att bli kaos och man kommer att göra ett dåligt arbete som medför svåra konsekvenser för både invandrade och det svenska samhället.

    Har man dålig koll på vilka som kommer och vilka man släpper in samt var de sedan tar vägen så skapar man en svår, om inte omöjlig sits när det blir dags att avvisa en mängd av dessa personer, för att inte tala om att sätta in rätt åtgärder för boende, integration mm. Den första åtgärden när en flykting anländer borde vara identifiering och däri ingår även ålder.

    Har man brister inom polisen och överbelastar migrationsapparaten med dålig integration som följd så kommer det också med stor sannolikhet konsekvenser för säkerhet och kriminalitet.

    Det här är inte jättesvåra konsekvenser att förutse, de följer samma principer som de alltid har gjort och som vi kan se statistik från, från många länder och även Sverige.

    Något svårare att förutse som effekt kan vara rent kulturella, som exempelvis fenomenet att många konservativt religiösa inte blir mindre konservativa utan mer konservativa, som en reaktion på det relativt fria och sekulära svenska samhället. Men då måste man ta till sig varningssignaler, ta de på allvar och tidigt sätta in motåtgärder.
  • Tom Araya
    Abegayle70 skrev 2017-12-13 19:06:06 följande:
    En tvåstatslösning mellan en demokrati och en diktatur är svår att få till.
    Ja, det är det.
    Men det är ju också så att palestinierna inte haft direkt optimala förhållanden att skapa en stat med ett demokratiskt system eller ens bara en stat.
  • Tom Araya
    Abegayle70 skrev 2017-12-14 16:46:00 följande:
    De har haft många möjligheter sedan 1947, men valt islamonazism istället.
    Kan du nämna någon gång det varit ett stabilt och gynnsamt läge med stöd och erkännande av egen mark från omvärlden, inte minst grannländerna, för att forma en ny fungerande stat?
    Jag kan ha missat något, men jag uppfattar det som mer eller mindre kaos.
  • Tom Araya
    Abegayle70 skrev 2017-12-15 23:26:52 följande:

    Läste något på Twitter om att Halva S och hela MP i Eu-parlamentet röstat för att ge EU beskattningsrätt. Någon som vet om det stämmer? Hittar ingenting när jag söker.


    Socialdemokraterna tiger om EU-skatter

    Det är anmärkningsvärt att en av de viktigare politiska och ekonomiska frågorna som ska avgöras under kommande mandatperiod överhuvudtaget inte nämndes i det socialdemokratiska valmanifestet, skriver Gunnar Hökmark (M).


    www.svd.se/socialdemokraterna-tiger-om-eu-skatter
  • Tom Araya
    Abegayle70 skrev 2017-12-15 23:26:52 följande:

    Läste något på Twitter om att Halva S och hela MP i Eu-parlamentet röstat för att ge EU beskattningsrätt. Någon som vet om det stämmer? Hittar ingenting när jag söker.


    Tom Araya skrev 2017-12-15 23:30:31 följande:
    Socialdemokraterna tiger om EU-skatter

    Det är anmärkningsvärt att en av de viktigare politiska och ekonomiska frågorna som ska avgöras under kommande mandatperiod överhuvudtaget inte nämndes i det socialdemokratiska valmanifestet, skriver Gunnar Hökmark (M).


    www.svd.se/socialdemokraterna-tiger-om-eu-skatter
    Het EU-debatt: ?Vad i herrans namn?

    Folkpartiets Marit Paulsen och Sverigedemokraternas Kristina Winberg möttes i debatt inför EU-valet.


    www.svt.se/nyheter/val2014/hard-eu-debatt-i-agenda

  • Tom Araya
    FDFMGA skrev 2017-12-16 01:11:02 följande:
    Nej, jag talar egentligen heller inte om dig, mig eller om politiker.

    Ofta är 2015 en slags vattendelare i den här debatten, där en åsikts tycks vara av regeringen bromsade invandringen först när det var försent-

    Kan man se på regeringens agerande på att annat sätt. Javisst,jag tror att länder och folkens syn på omvärlden (och då egentligen även omvärlden i formen av grannen i dörren bredvid) kan jämföras med en enskild människas syn på det som ligger utanför honom eller henne: Man kan vara öppen för andra, i grunden tro dem om gott, att de har något att tillföra- eller man kan vara slute noch distansera sig från allt som inte passar in i mallen för hur man anser att  andra bör uppträda eller se ut.

    Jag vill inte ha en regering vars defaultläge är att den säger nej och ser på omvärldenmed misstänksamhet och frukten preis som jag inte upptar personer med den inställningen i mitt umgänge.
    Det handlar inte alls om misstänksamhet mot människor eller synen på omvärlden, utan att vara realistisk med vad man klarar av med värdighet, kvalitet och samhällets bästa i åtanke. Är det något som inte verkar "passa in i mallen" så är det den typen av sunt förnuft hos våra politiker.
    FDFMGA skrev 2017-12-16 01:11:02 följande:
    Jag tror att en person eller en regering eller en nation som tror sig ha förutsättninagar att kunna möta oh försöka hjälpa dem som inte haft lika stor tur i tillvarons lotteri har betydligt större förutsättningar att skapa en god grogrund för mänskliga värderingar än de som odlar sitt förakt och sin misstänksamhet.
    Sanningen är att de som inte haft lika tur i tillvarons lotteri slås ut på den svenska bostadsmarknaden, särskilt om de är svenskar och inte åtnjuter den "godhet" du förespråkar och de flyktingar vi tagit emot riskerar slås ut på den svenska arbetsmarknaden, eftersom integrationen inte fungerar som den ska när den överbelastas så grovt.

    Till detta ska också räknas det lidande som flyktingar ute i världen genomlider för att länder som Sverige istället använder pengarna som hade kunnat gå till bistånd till att istället hjälpa ett relativt sett fåtal.
    FDFMGA skrev 2017-12-16 01:11:02 följande:
    Jag tror inte att det är en tillfällighet att europas två mest öppna nationer, Sverige och Tyskland ,tillhör de allra mest framgångsrika.
    Dock saknas belägg för att det skulle ha med 2000-talets frikostiga flyktingmottagning att göra.
    Ta gärna en titt på Kanada, där har du en framgångsrik modell.

    Nu i dagarna kom ännu ett exempel på regeringens tröghet och saktmodighet när Morgan Johansson åter igen presenterar förslag på skärpt terrorlagstiftning (som förövrigt inte kommer från honom själv, utan från utredare).
    Den första lagskärpningen kom väl sent och var för klen. Denna lagskärpning, om den nu blir av, är ännu mer sen. Det är nästan så att man börja tro detta görs medvetet, att man skulle ha skärpt lagen just så mycket och med sådan tajming att man slipper det uppenbarligen obekväma läget där återvändande terrorister och IS-krigare kan åtalas i Sverige. Istället för att långt tidigare illegaliserat allt samröre med organisationer som IS. Nu blir det väl det silkesvantarmottagande som bl.a. Mona Sahlin och Annie Lööf har förespråkat tidigare.

    www.regeringen.se/regeringens-politik/bekampning-av-terrorism/


  • Tom Araya
    FDFMGA skrev 2017-12-16 17:10:00 följande:
    Javisst, men ska man vara realist så inser man lätt att uppftanningen om vad som är realistiskt styrs av våra politiska åsikter, så det som är realistiskt för dig kan vara orealistiskt enligt min uppfattning och vice versa.
    Ja, om man inte bryr sig ett dugg om konsekvenser så kan ju precis allt uppfattas som realistiskt, men med sådan idioti och skadliga tankar ska man sitta inlåst och inte ha makt över samhället och andras liv.
    FDFMGA skrev 2017-12-16 17:10:00 följande:
    Att det är mer effektivt att hjälpa folk i närområdet måste vara ett av de mest utslitna påståenden som används i flyktingdebatten och det kommer säkert att fortsätta användas utan att man konkretiserar hur det ska gå till och hur stor andel av det man anser sig spara på att inte ta emot flyktingar som i stället ska allokeras till dessa närområden. Så småningom kommer vi med stor sannolikhet att få flyktinströmmar som är betydligt större än dagens, men då i form av klimatflyktingar. Det kan bli lite vanskligt med närområdesargumentet när närområdet inte längre är beboeligt.
    Nu är det inte av klimatskäl som folk flyr Irak, Syrien, Afghanistan, Somalia m.fl.
    Den dagen folk i stora massor flyr regioner p.g.a. klimat säger jag som jag alltid har sagt, en större del av alla världens länder måste ställa upp.
    FDFMGA skrev 2017-12-16 17:10:00 följande:
    Nej, det är klart att det inte går att bevisa att Sverige är så framgångsrikt på grund av vi haft en tradition av öppenhet och tolerans gentemot det som somliga skulle betrakta som hotfullt och främmande, inte desto mindre är det rimligt att anta att ett samhälle  präglat av tolerans och öppenhet är mer framgångsrikt än ett slutet och inåtblickande samhälle. Finska arbetsgivarföreningen gjorde för några år sedan en analys av skillnaderna mellan Sverige och Finland och slutsatsen blev att den svenska öppenheten var en väsentlig del av förklaringen till framgångssagan Sverige.
    Invandring har inte sett lika ut över olika perioder.
    Vi har aldrig tagit emot så många under en jämförbar tidsperiod från helt vitt skilda kulturer och med så jämförelsevis låg utbildningsnivå, som vi gjort under 2000-talet. Därför kan vi inte få de resultat av invandring vi hade under exempelvis de ca 30-40 år från andra världskriget och framåt.

    Om du tittar på skolresultat och säkerhet/kriminalitet så har Finland haft större framgång än Sverige. Det skulle inte förvåna mig om de även haft bättre resultat i att sysselsätta utlandsfödda.
    Jag har inte koll på bostadsläget i Finland, men de har i alla fall inte försämrat läget med 500 000 flyktingar.

    Kanada har också en generös och öppen inställning till invandring jämfört med omvärlden, men de har till skillnad mot dagens svenska modell en modell som fungerar och gör att både folk och arbetsgivare är mycket positiva till invandring i Kanada.
    FDFMGA skrev 2017-12-16 17:10:00 följande:
    Bostadsbyggandet. ja, det är obegripligt att alliansen under en lång tid vid regeringsmakten fullständigt nonchalerade det faktum att det råder bostadsbrist - och märkligt att en del av det byggande som kommit igång under S-regeringen har varit fokuserat på lyxlägenheter.

    Visst, det kan gå för långsamt med lagstiftning, men hursomhelst upplever jag att våra politiker börjat se mycket mer nyanserat på invandring och då i synnerhet på negativa konsekvenser av invandring. Det är naturligtvis en konsekvens av en politisk härdsmälta att det existerar samhällen i Sverige som delvis är oberoende av svenska värderingar och levnadssätt.

    Alltså när jag pratar om öppenhet och tolerans så inkluderar jag ine tolerans mot intoleransen i begreppet - det kallar jag flathet eller kulturrelativism i stället.
    Det är i alla fall något som vi är hyfsat överens om.



Svar på tråden Har du förtroende för regeringen?