Inlägg från: Tom Araya |Visa alla inlägg
  • Tom Araya

    Har du förtroende för regeringen?

    KillBill skrev 2017-05-25 20:37:55 följande:
    Jag tycker inte att det är rimligt att jämställa hanteringen av ett twitterkonto med de miljardunderskott som alliansen bidrog till och skickade till oss medborgare genom bristfällig styrning av vattenfall och posten.
    Det är jämförbart på tre punkter som FDFMGA själv nämnt:

    1. Att det kan vara frågan om ministerstyre att att lägga sig i vad myndigheter och statliga bolag gör.
    2. Att det är ett resultat av den förra regeringens beslut och därmed inte relevant för trådens ämne.
    3. Att regeringens möjlighet att rätta till felaktigheter och brister i en myndighet/statligt företag eller till myndigheten/statliga företagets kopplade beslut av föregående regering, exempelvis att byta ut chefer/styrelse eller ändra regeringens riktlinjer för myndigheten är ungefär likvärdig oavsett fall, om man bortser från att posten (numera Postnord) inte sedan 1994 är en myndighet utan ett statligt bolag, vilket möjligtvis kan tala emot FDFMGA's resonemang.
  • Tom Araya
    KillBill skrev 2017-06-02 21:46:27 följande:
    Är det inte lite magstarkt att kalla en blocklista på Twitter för åsiktsregister? Vad är det för åsikter som far registrerats? Både rasister och antirasister, höger och vänstersympatisörer har funnits med på listan och vad jag vet så har det inte funnits några kommentarer gällande personernas åsikter på blocklistan. Kan du förtydliga på vilket sätt blocklistan utgör åsiktsregistrering?
    Om vi bortser från de som faktiskt brutit mot SI's regler (många hade ju inte varit aktiva på SI's twitterkonto och SI har även dragit tillbaka många av blockeringarna) så återstår inget annat att basera listan på än åsikter eller förmodade åsikter, sannolikt då åsikter som står i motsats till vad registerskaparen själv står för och försök få det att framstå som att dessa är potentiellt sett kan komma att bryta mot SI's regler. Detta har heller inte förnekats. Att det inte skulle gå att hitta exempel på hur de registrerade skulle ha ägnat sig åt näthat, rasism mm om det faktiskt hade förekommit tror jag inte ett dugg på, i synnerhet inte för de flertalet kända namnen som fanns på listan. Listan lär ju inte vara baserad på kön, hårfärg, fotbollsklubbssupport, inkomst, antal barn eller medlemskap i Svenska kyrkan, eftersom det inte går att härleda till SI's regler.

    Du förstår, om jag tittar på en, två, tre eller fem politiska frågor, gör ett register över alla jag kan hitta som tycker annorlunda än mig i de frågorna, så utgör det ett åsiktsregister, även om sympatisörer för samtliga partier finns representerade bland de registrerade.
    Det är sannolikt på detta vis detta register skapats och är sålunda ett åsiktsregister.
  • Tom Araya
    KillBill skrev 2017-06-04 11:10:57 följande:

    Du har missförstått mig. Jag kämpar för allas rätt att på själva få bestämma vem man vill ska få läsa ens Twittermeddelanden eller vem som ska få kommentera de tweets man publicerar.  Jag tycker att det är trist att det finns moderata riksdagsmän som ägnar sig åt att polisanmäla privatpersoner som lagt upp egna blocklistor på Twitter och hade önskat att förtroendevalda politiker använde sin tid till viktigare saker.  Jag tror att en av anledningarna till moderaternas djupa förtroendekris bottnar i att de håller på med sådant här svammel i stället för att forma en riktig politik. 


     


    Bestämma får man göra på sina egna konton.
  • Tom Araya
    KillBill skrev 2017-06-03 10:32:17 följande:

    Vi kan egentligen lämnad SI utanför diskussionen just nu för den moderate riksdagsmannen Jan Ericson (Ericson i Ubbhult) har valt att polisanmäla privatpersonen Vian Tahir som var den som lånade det s.k. Sweden kontot av Svenska Institutets Twitter konto. Jan Eriksson har polisanmält Vian Tahir privata blocklista på Twitter.


    Ska jag tolka dig som att alla människor på Twitter som av någon anledning (exempelvis personer man inte gillar eller personer man har känt sig trakasserad av) använder Twitter funktionen att blocka folk från att läsa meddelanden egentligen upprättar person- och åsiktsregister som kan vara olagliga? Det innebär då att det finns hundratusentals människor som varje dag gör sig skyldiga till lagbrott på Twitter.


    Du förstår, privatpersoner har enligt lag rätt att upprätta personregister (utan tillstånd från de som registreras) om man har ett berättigat intresse av att behandla personuppgifterna och detta intresse väger tyngre än den registrerade personens intresse av skydd för sin personliga integritet. Tror du inte att friheten att själv bestämma över vem man vill kommunicera med på Twitter väger tyngre än någons vilja att inte bli blockerad? Det tror och hoppas jag.


    Vi kan inte alls lämna SI utanför diskussionen, det är deras konto och deras regler. Vill man ha egna regler öppnar man ett eget konto.

    Det är inte blockeringar i sig som är tveksamt utan att upprätta ett register baserat på åsikter med syfte att vidta åtgärder och dessutom låta registret offentliggöras.
  • Tom Araya
    KillBill skrev 2017-06-05 06:42:57 följande:
    Tanken med Swedenkontot är att olika svenskar ska få komma till tals och under den vecka som man är curator så twittrar man som privatperson. Sedan kontot startade 2012 (under alliansens tid vid makten) så har den som varit curator kunnat blocka andra twittrare.
    SI har satt upp regler för sitt twitterkonto, man kan då anta att det är utefter dessa som twittrare kan blockera. Har du någon annan uppgift får du gärna presentera den.
    KillBill skrev 2017-06-05 06:42:57 följande:
    Tycker du att det är fel att privatpersoner har fått låna ett konto av SI som sedan har kunnat användas privat?
    Ja, kontot borde aldrig kunna ses som privat utan är och förblir SI's konto, lånat eller ej. SI har därmed ett visst ansvar.

  • Tom Araya
    KillBill skrev 2017-06-05 07:57:49 följande:
    Anton, jag är lite osäker på var du står i den här frågan.

    Anser du att det ska bli förbjudet att upprätta sk blocklistor på Twitter (det skrikhögern kallar för åsiktsregister) för att på så sätt själv bestämma vem som ska få läsa det du skriver och själv bestämma vem som ska få kommentera dina inlägg eller vill du förbjuda möjligheten att dela din privata twitterblocklista med nära och kära (alternativt vill du förbjuda både blocklistor och möjligheten att dela blocklistor)?
    Att dela blocklistor borde vara förbjudet och regler uppsatta av en myndighet, företag eller organisation ska gälla även när privatpersoner nyttjar sådana här tjänster, just därför att den tillhandahålls av en organisation under eget namn.
  • Tom Araya
    KillBill skrev 2017-06-05 16:32:24 följande:
    Den som lånar Swedenkontot gör det som privatperson och har rätt att skriva precis vad som helst förutsatt att det inte är i strid med svensk lag, ett säkerhetshot eller handlar om kommersiell reklam.

    Den som lånar Swedenkontot har alltid haft rätt att blocka vem som helst (som interagerar med kontot) om den som lånar kontot tycker att det är nödvändigt.
    SI's riktlinjer är något tvetydiga...

    "The @sweden account on Twitter is a platform that supports the idea of free speech and democracy. It?s meant to be a space that invites opinions and debates, not hate and trolling.


    Please follow the 5 guidelines below when interacting with @sweden:


    1. Refrain from personal attacks (against the curators or others), hateful posts and persistent trolling.
    2. Please respect other people?s views and beliefs and consider your impact on others when interacting with @sweden.
    3. Beware that this is not a space for racism, sexism, homophobia or other forms of hate speech.
    4. Try to maintain a reasonable tone, even in unreasonable circumstances.
    5. Please mind your language ? foul language tends to get in the way of the message you?re trying to convey.


    In short, demonstrate and share the interesting opinions, wisdom and humour we know you possess. Even though @sweden belongs to the Swedish Institute, the conversation belongs to us all."

    Vad är syftet med detta om det inte ska gälla alla, även de som twittrar som "curator" och vill blockera andra?

    SI tydliggör här att kontot tillhör Svenska institutet.

    Jag skulle vilja höra SI's motivering till att blockeringar ligger kvar från den ena twittrarens vecka till nästa, om det inte ställs krav på att blockeringar följer SI's riktlinjer för twitterkontot.

    Den anmälda blockeringslistan omfattade även personer som inte interagerat på SI's twitterkonto.

    Jag ser starka skäl till att SI förtydligar sina riktlinjer och också följer upp hur de efterlevs.

  • Tom Araya
    KillBill skrev 2017-06-06 09:17:17 följande:

    Det som är intressant är att den moderate riksdagsmannen Jan Ericson har polisanmält privatpersonen Vian Tahir för att hon har gjort sin blocklista tillgänglig för andra genom twitterappen blocktogether.  Han menar tydligen att det är olagligt att sprida en lista på vem man vill ska kunna läsa eller svara på tweets. Skulle detta vara olagligt att sprida en sådan lista så har hundratals, kanske tusentals andra svenskar gjort sig skyldiga till samma lagbrott


    Ja och är det inte olagligt hoppas jag att det blir olagligt.
  • Tom Araya
    FDFMGA skrev 2017-06-06 09:27:01 följande:
    .Det gör inte jag.

    Jag har själv barn som är lite väl aktiva på nätet. Kan de få tips av någon kompis om något äckel man kan blocka så är jag och de bara tacksamma.
    "Äcklet" kan vara den där mobbade killen på skolan ingen vill vara med och det är därför man blockar honom. Det är bättre att bilda sin egen uppfattning än att gå på rykten. Men visst, jag kan ha en viss förståelse för att skydd av sina barn står över att motverka hat och mobbingkultur. Försök bara inte att försvara ett sådant system.
  • Tom Araya
    FDFMGA skrev 2017-06-06 10:11:01 följande:
    Ja, och ärligt talat - möjligheten för människor att kunna skydda sig mot hot och hat eller sexuella trakasserier väger oerhört mycket tyngre än prinsarna på ärtens eventuella obehag av att bli blockade.
    Blockering kan vara en del av ett syfte att mobba, hata och trakassera, har du tänkt så långt?

Svar på tråden Har du förtroende för regeringen?