Inlägg från: K Markatta |Visa alla inlägg
  • K Markatta
    KillBill skrev 2019-01-29 19:11:14 följande:
    Det ör ett faktum att engelska politiska ledare har hanterat Brexit uselt och det är något som påverkar England och många europieisks länder negativt.
    Vi i EU ska ha fortsatt mycket goda relationer med Storbritannien och göra vårt yttersta för att Brexit ska gå så smidigt som möjligt för alla parter.
  • K Markatta

    Det största regeringspartiet, S, kan nu vara på väg att splittras. Idag lanserades en ny S-förening, eller vi kanske ska säga utbrytargrupp, som kallar sig Reformisterna.

    De vänder sig mot det som Annie L och Janne B krävt och som Stefan L "lovat" genomföra för att kunna klamra sig kvar vid makten. Istället kräver man renodlad och en smula populistisk vänsterpolitik:

    www.expressen.se/nyheter/tunga-s-namn-utmanar-lofven-vill-stoppa-partiets-hogersvang/

  • K Markatta

    Experter, schmexperter:

    www.expressen.se/nyheter/sagas-av-experter-nu-ska-snabbtagen-bli-verklighet/

    Sågas av experter - nu ska snabbtågen bli verklighet

    Regeringens satsning på nya stambanor för höghastighetståg väntas kosta minst 230 miljarder. Trots att klimat- och samhällsnyttan visat sig vara närmast obefintlig säger infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) att det är bråttom.

    - Jag tror till och med att Miljöpartiet har förstått att det här inte är en miljövinst. Men det är lätt att tappa ansiktet om de skulle ändra sig nu, säger nationalekonomen Maria Börjesson.

  • K Markatta

    Då kanske L kan ansluta sig till oppositionen:

    www.di.se/nyheter/di-erfar-jan-bjorklund-avgar-som-partiledare-for-liberalerna/

    Di erfar: Jan Björklund avgår som partiledare för Liberalerna

    Jan Björklund avgår som partiledare för Liberalerna och beslutet kommer att offentliggöras senare under onsdagen. Beskedet kan få stora konsekvenser för regeringen Löfven.

    ... Flertalet tunga namn i riksdagsgruppen gick emot hans närmanden mot Socialdemokraterna. Men även om Jan Björklund vann den striden är hans förtroende kraftigt skadat. Och även bland dem som stöttat hans linje att vända sig mot S har många ansett att det är dags för en nystart.

    Avgången, som väntas bekräftas senare under onsdagen, kan få stora politiska konsekvenser även utanför Liberalerna. Skulle någon av dem som varit kritiska mot S-samarbetet ta över kan det stjälpa hela regeringen.

  • K Markatta
    nihka skrev 2019-02-06 23:21:35 följande:
    Spännande! Ser fram emot att en ny partiledare tar över. Tycker det är dags för Björklund att bereda plats åt någon ny talang, men det måste vara någon som hedrar januariavtalet så klart.
    Det är S som "lovat" att genomföra en del av L:s politik mot att de själva får det de värdesätter allra allra högst, alltså makten. L:s uppgift blir därför främst att övervaka att S håller vad de "lovar". Regeringens stödparti på andra kanten, V, kräver ju istället att L:s politik inte genomförs.

    I det läget är det bra om L väljer någon av de interna kritikerna mot Januariöverenskommelsen som ny partiledare. Då ökar chansen att partiet står på sig gentemot Löfven och Sjöstedt. Risken är annars uppenbar att Löfven hotar med nyval och varnar för att SD kan få inflytande och att det räcker för att få L att vika ner sig och endast vara en dörrmatta.

    Det är också några kritiker som verkar vara huvudkandidater - Sabuni och 2 x Persson.
  • K Markatta

    Hur är det förresten med säkerhetstänkandet i regeringen?

    Det var ju oroväckande att Ygeman, som sparkades från regeringen för nåt år sen pga säkerhetshaveriet vid Transportstyrelsen, nu var välkommen tillbaka och då till en post med ansvar för den andra säkerhetshavererande myndigheten, Svenska Kraftnät.

    Idag läser man även följande:

    www.svt.se/nyheter/inrikes/lovins-nya-stabschef-stod-bakom-karnkraftsintrang

    Lövins nya stabschef stod bakom kärnkraftsintrång

  • K Markatta

    För att knyta ihop sidodiskussionen här i tråden om Israel med det som är trådens ämne, regeringen, kan vi titta på hur en del av det nya regeringsunderlaget resonerar om våra relationer till nämnda land:

    sverigesradio.se/sida/artikel.aspx&artikel=7154194

    Liberalerna vill flytta ambassad till Jerusalem

    En enig riksdagsgrupp för Liberalerna beslutade i kväll att Sverige bör flytta sin ambassad i Israel från Tel Aviv till Jerusalem.

    - Sverige måste fullt ut acceptera och erkänna att Jerusalem är Israels huvudstad och det innebär också att vid lämplig tidpunkt bör Sverige flytta vår ambassad till Jerusalem, säger Fredrik Malm, Liberalernas utrikespolitiske talesperson.

  • K Markatta

    Stefan Löfven ska nu ta på Hawaiiskjortan och flipp-flopptofflorna och sätta sig i privatplanet med en paraplydrink i handen för att resa till turistorten Sharm el-Sheikh.

    Där ska han även delta i ett möte mellan EU-länderna och Arabförbundet där frågor om demokrati och mänskliga rättigheter uttryckligen INTE ska diskuteras, något som får skarp kritik:

    www.svt.se/nyheter/utrikes/flera-oklarheter-infor-eu-mote-med-arablander

Svar på tråden Har du förtroende för regeringen?