nattuv skrev 2016-05-19 11:58:12 följande:
För att få en balanserad debatt om strandskyddet så bör man nog göra en viss distinktion mellan när strandskyddet stoppar ett bygge och när strandskyddet används som ett politiskt slagträ för att stoppa ett bygge. I de fallen strandskyddet utnyttjas för politiska syften torde slutresultatet ha blivit samma även om vägen sett lite annorlunda ut. Det finns, apropå väg, för övrigt även regler som säger att man inte får bygga för nära en väg utan tillstånd.
Nu har du säkert mer inblick i det hela än vad jag har men av vad jag sett så verkar strandskyddet ha en ytterst marginell påverkan på byggnationer. Det tycks då mest handla om att sjöbodar inte skall få användas som boenden. I övriga fall tycks det för det mesta ligga annat bakom än själva strandskyddet.
Strandskyddet gäller på platsen. I det har S+MP rätt. Det är juridik.
Det S och MP kan göra (om de vill ) är att upphäva strandskyddet. Men det vill de inte. Det är politik.
Att lagen ens kan användas på det sättet visar på ett behov av att förändra den.
Att riva ett hus på Kungsholmen och ersätta det med ett annat ska inte kunna stoppas med hänvisning till "strandskyddet". Det är ett typexempel på varför bevisbördan bör var den omvända. Dvs att Länsstyrelsen skulle behöva bevisa varför en eventuell ny byggnad på samma plats skulle hindra åtkomst till vatten eller skada miljön.
--
Strandskyddet spelar roll, men oftast sker påverkan så tidigt i processen att det aldrig hamnar i media.
Det är när kommuner gör översiktsplaner och detaljplaner som strandskyddet gör att de i normalfallet avstår från att ens försöka exploatera i områden där strandskyddet gäller - vilket kan bli ganska stora "döda" områden eftersom varje vattendrag har minst 100m strandskydd som norm.
Ibland blir det media-rabalder om saken. Normalt sett då någon husägare hindras från att bygga på sin egen tomt och gärna mellan befintliga hus, eller när kommunen ändå planerar bostäder och vill att strandskyddet skall upphävas.