Digestive skrev 2022-01-20 18:19:18 följande:
Både prognos och kvalificerad gissning är vetenskapliga termer. Sök på begreppet empiri.
Ingen av oss blandar ihop äpplen och päron.
Du klarar dock inte av att utgå från 100% av befolkningen då det är svårt för dig att räkna ut/med hur många som gillar SD (samt räkna ut/med hur många som inte gillar S) med den tillgängliga informationen.
Något som du själv bevisar att du har svårt med, exempelvis här:
FDFMGA skrev 2019-12-20 17:02:43 följande:
Visst.
Här har vi ditt exempel:
Ca 75% av befolkningen gillar inte SD,
ca 25% gillar S
Där emellan finns vi övriga dryga 50%, du glömde viss oss....
Du skrev att 75 procent ogillar SD, det var första frågan
Andra frågan - hur många som gillar SD kan inte besvaras eftersom du inte har med detta i ditt exempel.
[...]
När du inte kan besvara aktuella frågor så utgår du från 50% av befolkningen och missar därmed hälften av premisserna (det vill säga äpplen och päron) som i sin tur avgör innehållet för positionen däremellan.
Exemplet ska läsas såhär oavsett om du förstår eller inte förstår hur självklart det är:Man ska inte behöva anpassa språket till folk som inte (ens efter två dryga år) kan komma fram till slutsatsen att 25% av befolkningen gillar SD - utifall 75% av befolkningen inte gillar SD.
Det är verkligen basal logik, FDFMGA.
Nja, det är väl snarare exempel på hur vanskligt det är med artificiell intelligens.
En prognos som visat sig vara felaktig kan möjligen utgöra ett faktaunderlag i en diskussion där den som lutar sig mot prognosen inte förstått vad en prognos är.
Detsamma kan sägas om ditt bollande med äpplen och päron. Ingen betvivlade att du behärskar såväl addition som subtraktion, invändningarna handlade om att du räknade mekaniskt utan att förstå vad det var du räknade.
Hur går det förresten med din forskning kring "däremellans" betydelse? Som jag minns så var det där du snubblade i matteexemplet. Det finns en gammal julvisa, "Nu är det jul igen" där man sjunger "men det var inte sant, men det var inte sant - för däremellan kommer fasta. Den skulle du kunna använda som forskningsobjekt, den ger nämligen en förklaring till varför det tokade till sig för dig när du ritade matematiska cirklar.