Inlägg från: Digestive |Visa alla inlägg
  • Digestive

    Har du förtroende för regeringen?

    Padirac skrev 2022-05-22 22:20:25 följande:
    Ja, det var ju en rad missuppfattningar du sprider här, om det inte är desinformation du sprider medvetet .

    Men, du säger alltså nu att det inte var så att Sveriges pandemihantering  var Trump's förebild, utan att det handlade om enskilda åtgärder som du anser var liknande?
    Har ingen anledning att bemöta tomma påståenden överst här.

    Sverige var förebilden när han propagerade för en mer öppen hanteringsstrategi än Demokraterna. Det är ingen slump att Donald Trump nämner Sverige i dessa sammanhang. Det är ingen slump att han har anklagats för att anamma (delar av) Sveriges linje.
  • Digestive
    Padirac skrev 2022-05-23 00:26:47 följande:
    Oavsett Trump nämnt Sverige eller inte så är det en del missuppfattningar eller desinformation du sprider, kanske tror du att Trump begrep saker som du nu upprepar eller så är det inte så. 

    Hur som helst är det en rad felaktigheter du lägger fram, har du läst coronakommissionens rapporter?  
    Nej, vad är det för felaktigheter som jag lägger fram?
  • Digestive
    klyban skrev 2022-05-23 12:15:09 följande:

    [svammel]


     


    Du skriver själv att det fanns rum för förbättringar och om det inte gäller beredskap och att skydda de äldre så är du välkommen att presentera mer.

    I övrigt så jämförde jag Sverige med grannländerna - förmodligen hur det hade sett ut även här och om vi hade lyckats skydda våra äldre bättre. Globalt sett så har jag inte ifrågasatt Sveriges prestation överhuvudtaget.

    I USA var det delstaterna som bestämde sin linje och den kunde även skilja sig från stad till stad.

    South Dakota som bestämde sig för att vara öppet genom hela pandemin - det vill säga stod närmast Donald Trumps linje/som mest liknade Sveriges linje - sticker inte ut på något vis i antalet döda per capita.

    Och visst är det intressant att se någon hylla Sveriges linje men kalla Donald Trumps linje för livsfarlig. Hur rankar du då Demokraternas linje - som inte på något vis liknade Sveriges?

    Jag misstänker att du författar din egen verkligheten medans du skriver.
  • Digestive
    klyban skrev 2022-05-23 15:17:18 följande:

    Det är tryggt och veta att vi gjorde det bättre än de flesta, och den faktan berättar du är svammel.
    Varför ger du desinformation till amerikaner för?


    Verkligheten och facit är redan här, och den berättar att FHM har gjort ett gott arbete i jämförelse och genom ha den tredje lägsta överdödligheten.
    Förstår du är ledsen över faktan, då du valde kalla det för svammel, än faktiskt inse vad fakta är.


     


    Det är mycket intressant i hur du tror din agenda inte är övertydlig med COVID-19, och det är inte rikta blicken till de som faktiskt med medicinhistorian och evidens,utan allmänt  munskydd och utan hårda nedstängning.
    Och hur en framgång för Sverige ska göras till ett nederlag, det berättar bara allt om dig och din agenda att du inte tål att någon gör nått bra och om det inte är SD som gör det.


     


    Och mycket intressant att du svarar så långt och sen kallar det för svammel, det berättar bara att det inte är svammel och din agenda inte pallar mer verkligheten längre om hur väl vi har i jämförelse hanterat en pandemi.
    Dock har jag förståelse för att narrativt stendog och att det blev lite tråkigt att påstå saker som var tvärtom mot vad ni påstod.

    Och denna desinformation du ger amerikanare är konstigt, är verkligheten så tråkig för dig?
    Och SÄPO varnar för såna som dig och som ger desinformation.
    Du verkar inte veta ens vad som sker i Sverige och med tanke på vad du skriver.


    Och varför du hävdar ministerstyre, det är en stor gåta ingen någonsin kommer få redan på varför du gör.


    Jag ser att du inte har någonting att tillägga utom hittepå.
  • Digestive
    https://www.di.se/nyheter/regeringen-fick-varning-om-flygplatskaoset-i-januari/

    Redan i januari varnades justitieminister Morgan Johansson för att kaos på landets flygplatser var förestående. Anledningen, som pekades ut för statsrådet, var köerna till Säpos registerkontroll av nyrekryteringar.

    - Det politiska ansvaret för sektorn brister. Ointresset har blivit värre, säger Li Jansson på Säkerhetsföretagen.
  • Digestive
    KillBill skrev 2022-05-23 19:53:53 följande:
    Kan du berätta  vad det var för information som regeringen fick? 

    Vad är det som säger att det inte är säkerhetsaktören på Arlanda som gjort ett dåligt jobb (det skulle i så fall inte vara första gången) eller att det handlar om att det tar tid att starta upp Arlanda igen efter de stora neddragningarna under pandemin (i så fall bär Swedavia en del av ansvaret). Det skrivs inte om att det skulle vara särskilt långa köer på andra större flygplatser som i Göteborg eller Malmö så mycket pekar på att problemet är kopplat till en enda flygplats. 
    Jag vet inte mycket mer än det som har framkommit i artikeln.

    Läser man om köerna i allmänhet så framkommer det att det är svårt att hitta personal för uppgiften då det tar minst en månad att bli godkänd (- för att hantera känsliga uppgifter, får man anta).
  • Digestive
    Padirac skrev 2022-05-23 21:34:57 följande:
    Om jag läst rätt så är det en omfattande nyrekrytering som behövs efter de stora neddragningarna iom det kraftigt minskade resandet under pandemin.

    Kritiken har varit att den nyrekryterade och ännu inte godkända säkerhetspersonalen inte får genomgå utbilning under tiden de väntar på att att få sitt godkännade - det går tydligen till på det sättet i andra länder men inte i Sverige.

    Om det är en ministerfråga eller inte har jag ingen aning om. 

    Men som vanligt skriks det en del på ministrar om allt möjligt och omöjligt - skrikhögern gör skäl för sitt namn     
    Vart kan man läsa om den kritiken?

    Handlar det om rikets säkerhet så borde det ändå engagera på ministernivå men innan strupen smörjs för höga toner så behövs det mer information.
  • Digestive
    Padirac skrev 2022-05-23 22:21:09 följande:
    De måste han en annan ansvarig minister på de flygplatserna Tomte Hahaha
    Det är ju en avsevärd skillnad i antal passagerare och flighter så att Arlanda har större problem att skala upp verksamheten är inte förvånande, all säkerhetspersonal har ju inte suttit på rumpan på väntat på passagerare. De har väl hittat annat att göra precis som andra inom olika yrken som påverkats av pandemin. 

    Att det skulle vara en ministerfråga att säkerhetsbolagen skall rekrytera personal, verkar inte det långsökt?  Men säkerhetsbolagen kanske vill ha annan hjälp, eller så är det bara skrikhögern som hittat någon minister att skrika om igen.  Tänk om de kunde ägna sig åt politik istället för allt gästande om ministrar. 
    Handlar det om rikets säkerhet så är det väl en politisk fråga?

    Att de klarade av saken bättre på andra flygplatser gör inte att en potentiell säkerhetsrisk slutar existera.

    Sverige har allvarliga problem med kriminella nätverk samt tillhörande narkotika- och vapensmuggling och i grunden beror det väl på att fel folk på fel positioner gör precis som du gör - bara skrattar åt saker som dessa.
  • Digestive
    Padirac skrev 2022-05-23 22:31:10 följande:
    Artikelns ingress är tillgänglig för icke prenumeranter, men inte mer.
    Vad mer har framkommit i artikeln som du känner till?

    Den 25 januari slog branschorganisationen Säkerhetsföretagen larm om att Säpos handläggningstider för godkännandeprövning, då sju veckor, ?nått en verksamhetskritisk nivå?. 


    I brevet, som riktades till justitieminister Morgan Johansson, pekar Joachim Källsholm, ordförande för Säkerhetsföretagen, på följderna framöver:


    ?Konsekvenserna av de anmärkningsvärt långa handläggningstiderna är att samhällsviktiga uppdragsgivare som flygplatser och myndigheter drabbas. Givet hur säkerhetsläget utvecklas är det knappast önskvärt.?


    Vidare kräver Joachim Källsholm en åtgärdsplan från justitieministern för hur handläggningen ska snabbas upp för att kunna hålla sig ?inom ramen för bevakningslagens krav på 14 dagar.?


    I sitt svar hänvisar justitiedepartementet till ?sjukskrivningar under pandemin och införande av ett nytt it-system för säkerhetsprövningar?. 


    Större internationella händelser, som Förintelsekonferensen i oktober och ministerrådsmötet i OSSE i december, har också frestat på handläggningen, står vidare att läsa samt att Säkerhetspolisen ?siktar på att komma ner i normala handläggningstider under den närmsta tiden.?


    Li Jansson, bransch- och näringspolitisk chef på Säkerhetsföretagen, är kritisk till att regeringen ? som hon ser det ? inte tagit frågan på större allvar. 


    ?Det politiska ansvaret för sektorn brister. Ointresset har blivit värre?, säger hon och gör klart att de inte har fått någon respons från regeringen utöver svarsbrevet som skickar över pucken till Säpo att styra upp situationen.


    På upphandlade Avarn Security, som sköter säkerhetsbemanningen på Arlanda, uppger vd:n David Larsson att man sedan slutet av förra året jobbat för att återanställa de över 500 medarbetare som varslades under pandemin.


    ?Alla som varit anställda har blivit uppvaktade igen. Men det är klart, de flesta har inte haft möjlighet att sitta och vänta. Många har börjat på en ny karriär?, kommenterar han.   


    Exakt hur många tjänster som återstår att tillsätta kan David Larsson inte delge, men det handlar om ?en ansenlig mängd? för att komma upp i den bemanningsvolym som man hade tidigare. 


    Finns det något ni hade kunnat göra annorlunda?
    ?Man ska alltid vara självkritisk, samtidigt kan vi givetvis inte tumma på säkerhetsaspekterna. Det vi gjort är att utöka vår rekryteringskapacitet. Vi är också i konstant dialog med Swedavia.? 


    Enligt Säkerhetsföretagens konjunkturbarometer för årets första kvartal rapporterar nio av tio säkerhetsföretag en ökad efterfrågan. Därtill toppar behovet av ordningsvakter, väktare och skyddsvakter tidigare rekord, fortsätter Li Jansson. 


    ?Det finns så mycket lediga jobb att många väljer de tjänster där man kan få besked direkt, utan byråkrati. Även köpcentrum drabbas av köerna till Säpos registerprövning, så det är inte bara flygplatser.?

  • Digestive
    Padirac skrev 2022-05-23 23:16:14 följande:
    Säkerhet kan vara en politisk fråga, det kan också vara en myndighetsfråga och det kan vara en ordningsfråga eleker praktisk fråga eller fråga om utförande,

    Frågan är om de problem med rekrytering hos som utför säkerhetskontrollerna på arlanda flygplats är en politisk fråga eller någon annan sorts fråga?

    Är det säkerheten som är problemet eller är det kötid, missade flyg, en ersättninsgfråga? Upprätthålls inte säkerheten i genomförandet, eller vad kritiseras ministern för? Hade inte du sett någonting p åDiTV som belyste detta?

    Vi lever i en exceptionell tid med först pandemin och nu kriget i Ukraina - det påverkar stora delar av samhället och fler olika branscher p åfler olika sätt. Så vitt jag kan förstå så är säkerheten inte bristande, det är rekryteringen och därefter säkerhetskontrollerna  - som behövs för att upprätthålla säkerheten som föäljer samma regelverk och procedurer som före pandemin - som inte hinner med den kraftigt ökade tillströmningen av resenärer efter att det varit mycket lite resenärer tidigare.

    Just upprätthållandet av säkerhetsutbildningen och godkännandet syftar till att upprätthålla säkerheten på flygplanen som lämnar arlanda,

    Jag är helt övertygad om att säkerhetskontrollerna  - för avgående flyg  - som tar lång tid pga personalbrist _inte_ bidrar till att kriminella ligor kan smuggla in vapen, nakotika. 

    Jag har förresten aldrig uppfattat dig som en kriminell liga som smuggar in vapen och nakotika till Sverige genom säkerhetskontollen för avgående flyg på Arlanda.

    Vilka peroner på fel positioner du menar skattar åt narkotika och vapensmuggling får du gärna precisera - om du har någonting mer än tomt prat om det. Så, vilka peroner på fel positioner du menar skattar åt narkotika och vapensmuggling?
    Jag har svårt att förstå poängen med breda spekulationer och stora gester när det uppenbarligen behövs mer information kring saken.

    I början av året larmades det om säkerhetsrisker som kan drabba myndigheter och flygplatser. Regeringen svarade med att bolla över larmet till SÄPO. Situationen är nu svårhanterad på Arlanda. Mycket mer vet vi inte.
Svar på tråden Har du förtroende för regeringen?