Kung Markatta skrev 2016-04-14 09:55:47 följande:
Det har varit olika bud från allianspartierna om hur de ska göra med budgeten. Direkt efter valet tyckte de att det var självklart att lägga en gemensam budget. Det gjorde de också och den klubbades igenom i riksdagen. Kort därefter beslutade man att inte lägga någon mer gemensam budget under den här mandatperioden och inte heller under nästa om valresultatet 2018 inte skulle vara tillräckligt bra.
Nu har man intagit en tredje ståndpunkt som nog bäst kan beskrivas som nja till gemensam budget. Man säger sig vilja lägga en gemensam budget men... inte just nu. Kanske i höst eller nästa år.
Vad är då orsaken till det här velandet? Den förklaring som gavs under gårdagens debatt var att en Alliansregering med det underlag som nu finns i riksdagen skulle bli svagare än den nuvarande regeringen. Det är därför man låter Löfven hållas. Men stämmer det verkligen? Hur svag skulle en sådan regering egentligen bli? Det kommer i så fall vara upp till den samlade oppositionen och hur benägna de är att sätta käppar i hjulet för den nya regeringen.
När det gäller blocköverskridande samarbete är nog båda sidor en aning tveksamma. Ser man till vilken politik de förespråkar så står de idag inte jättelångt ifrån varandra och det borde inte vara något problem att komma med gemensamma förslag men de är vana vid att utmåla varandra som huvudmotståndare och i de "förhandlingar" som hölls innan DÖ såg man att båda sidor började med att ställa krav på vilka som skulle få "vara med". S ville ha bort M och KD medan Alliansen ville bli av med MP. Dagens politiker är helt enkelt inte vana vid att samarbeta.
SmalaSara hoppas ju på ett samarbete mellan Alliansen och SD.
Det skulle vara liktydigt med politiskt självmord, åtminstone för Alliansen som enhet - samtidigt som det skulle innebära att ett rasistiskt parti accepterades av delar av borgerligheten.
Uteslutet att det kommer att inträffa, anser jag. Det vore till och med troligare att S och MP avbryter samarbetet och att det i stället bildas en M-, S-regering.