• winnethepooh

    Vill du äta GMO?

    Vill du äta genetiskt modifierade grödor som GMO-majs och GMO-soja?

    Vissa väljer bort dessa, ofta pâ grund av de relativt starkare pesticider som används vid odlandet av GMO-grödor. Dessa pesticider har generellt en negativ effekt pâ miljön runt omkring där grödorna odlas och har även därför visats orsaka hälsoproblem för de människor som bor i området. Anomalier och hälsoproblem har även rapporterats hos djur som äter GMO-soja.

    Vad tycker du om detta? Vill du köpa dessa produkter att själv servera hemma ât dig och din familj? Motivera gärna din röst och skriv i trâden varför du vill eller inte vill äta GMO-grödor.

    Omröstning
    Du måste logga in för att rösta eller se resultatet av omröstningen.
  • Svar på tråden Vill du äta GMO?
  • winnethepooh

    Och frågan är ju, med de handelsavtal som pågår i dagsläget, varför skulle vi vilja ha dessa produkter med så höga halter pesticider på EU-marknaden? Det ser mest ut som om vi skulle få en massa otrevliga amerikanska produkter på marknaden som Monsantos. Nästa steg skulle ju bli att Monsanto möjligtvis skulle kunna tvinga EU att inte skriva på produkterna när de innehåller GMO precis som det är i USA. Det är detta de vill, det finns redan många högt placerade personer från Monsanto i Bryssel, och nej det är ingen konspirationsteori, det är bara att kolla upp, det kallas lobbying :)

  • Mamori
    winnethepooh skrev 2014-12-02 08:51:59 följande:
    Ja exakt, men att "undvika sånt" blir ju att undvika GMO eftersom att de flesta GMO-produkter idag innehåller ännu mer pesticider och insekticider än vanliga icke-ekologiska produkter. Helst äter jag ekologiskt när jag kan så jag har verkligen ingen lust att äta ännu större mängder gifter än vanligt europeiskt jordbruk ger, jag kan inte se poängen, varför skulle någon vilja det?
    Nej det är inte alls samma sak. Det går att göra GMOs utan pesticider även om jag inte har någon aning om hur ovanligt det är. Och genom att säga att man ogillar GMOs så dissar man då även dessa.
  • winnethepooh
    Mamori skrev 2014-12-03 00:20:57 följande:

    Nej det är inte alls samma sak. Det går att göra GMOs utan pesticider även om jag inte har någon aning om hur ovanligt det är. Och genom att säga att man ogillar GMOs så dissar man då även dessa.


    Du säger att du inte har en aning om hur ovanligt det är. Det är just det som är problemet. Diskussionen handlar ju om de GMO-produkter som finns på marknaden idag, inte om några eventuella produkter som kanske kommer att finnas om 100 år. Det verkar meningslöst att diskutera det senare.

    Den stora finansiella fördelen för bönderna med de de flesta GMO-frön idag är just att de kan använda starkare pesticider och insekticider än med "vanliga" frön för att GMO-fröna är modifierade att tåla det. Om man inte har förstått det så måste man nog läsa på lite mer innan man uttalar sig om GMO.
  • Mamori
    winnethepooh skrev 2014-12-03 08:54:44 följande:
    Du säger att du inte har en aning om hur ovanligt det är. Det är just det som är problemet. Diskussionen handlar ju om de GMO-produkter som finns på marknaden idag, inte om några eventuella produkter som kanske kommer att finnas om 100 år. Det verkar meningslöst att diskutera det senare.

    Den stora finansiella fördelen för bönderna med de de flesta GMO-frön idag är just att de kan använda starkare pesticider och insekticider än med "vanliga" frön för att GMO-fröna är modifierade att tåla det. Om man inte har förstått det så måste man nog läsa på lite mer innan man uttalar sig om GMO.
    Ja men teoretiskt går det att genmanipulera växterna att själva bli insektresistenta så att det inte behövs några pesticider överhuvudtaget. Det är svårare men pågår experiment med det för nuvarande. Så därför känns det att fokusera på fel sak att säga att man är emot GMO på grund av det, då kan man lika gärna säga att man är emot överdrivet användande av pesticider.

    Jag är väldigt påläst angående GMO, har en masterutbildning i ett relaterat ämne och har själv arbetat med det. Däremot har jag bättre koll på möjligheterna med GMO än hur det används kommersiellt idag.
  • Mamori
    Mamori skrev 2014-12-03 09:27:28 följande:
    Ja men teoretiskt går det att genmanipulera växterna att själva bli insektresistenta så att det inte behövs några pesticider överhuvudtaget. Det är svårare men pågår experiment med det för nuvarande. Så därför känns det att fokusera på fel sak att säga att man är emot GMO på grund av det, då kan man lika gärna säga att man är emot överdrivet användande av pesticider.

    Jag är väldigt påläst angående GMO, har en masterutbildning i ett relaterat ämne och har själv arbetat med det. Däremot har jag bättre koll på möjligheterna med GMO än hur det används kommersiellt idag.
    Eh, skrev fel - att själva bli resistenta så att det inte behövs några pesti/insekticider överhuvudtaget - ska det vara.
  • Iarwain

    Som jag skrivit tidigare i tråden är fokus lite konstigt i GMO-frågan.

    Titeln på tråden är "Vill du äta GMO".
    Jag har ingenting emot att äta GMO. Det är inte vad som är viktigt. Man kan göra bra eller dåliga saker med tekniken.

    En annan fråga som ofta kommer; "Är du pro-GMO"
    Nej, jag är emot anti-GMO.

    GMO är, lekmanna-, namnet på en teknik. En teknik som kan användas bra eller dåligt.

  • winnethepooh
    Mamori skrev 2014-12-03 09:27:28 följande:
    Ja men teoretiskt går det att genmanipulera växterna att själva bli insektresistenta så att det inte behövs några pesticider överhuvudtaget. Det är svårare men pågår experiment med det för nuvarande. Så därför känns det att fokusera på fel sak att säga att man är emot GMO på grund av det, då kan man lika gärna säga att man är emot överdrivet användande av pesticider.

    Jag är väldigt påläst angående GMO, har en masterutbildning i ett relaterat ämne och har själv arbetat med det. Däremot har jag bättre koll på möjligheterna med GMO än hur det används kommersiellt idag.
    Monsanto har försökt med detta men misslyckats, de behöver nu externa insekticider vid odlingen av t ex BT corn pâ grund av root worms vars resistens ökar sâ att starkare och starkare insekticider behövs allteftersom. Det är detta som är det stora dilemmat. Jag har inte hört eller sett något om några GMO-frön som i dagsläget inte behöver några pesticider eller insekticider överhuvudtaget.
    Iarwain skrev 2014-12-03 09:41:06 följande:

    Som jag skrivit tidigare i tråden är fokus lite konstigt i GMO-frågan.

    Titeln på tråden är "Vill du äta GMO".
    Jag har ingenting emot att äta GMO. Det är inte vad som är viktigt. Man kan göra bra eller dåliga saker med tekniken.

    En annan fråga som ofta kommer; "Är du pro-GMO"
    Nej, jag är emot anti-GMO.

    GMO är, lekmanna-, namnet på en teknik. En teknik som kan användas bra eller dåligt.



    Det måhända att frågeställningen kunde ha varit bättre, typ "vill du äta de produkter innehållande GMO och höga halter pesticider/insekticider som finns pâ marknaden idag?". 

    Det som irriterar mig är att det inte verkar föras någon seriös debatt i Sverige angående denna överdrivna användning av pesticider och insekticider överhuvudtaget. Det antas att allt som har att göra med GMO är okej och säkert (för att det ofta kommer frân USA ? Vi skulle ju kunna ta efter deras vapenlagar också i sâ fall) när i själva verket självständiga neutrala och seriösa vetenskapliga studier inom området saknas och det dessutom finns en massa tecken pâ att mânga människor och djur blir sjuka av vissa GMO-produkter. Det finns skräckexempel vid vissa odlingar i Latinamerika men egentligen räcker det med att titta pâ amerikanerna själva för att misstänka att något inte står rätt till. Men den som säger något emot GMO-produkter i Sverige verkar bli behandlad som antingen en flummig hippie eller som någon slags konstig prick som är emot "nymodigheter" för sakens skull.
  • Maline
    winnethepooh skrev 2014-11-27 12:32:05 följande:
    Monsanto är världens näst största producent av genmodifierade frön och deras produkter riskerar att släppas fria för mänsklig konsumtion pâ EU-marknaden i och med de frihandelsavtal som just nu pâgâr mellan USA och EU. Stör det dig dâ inte att människor kan bli sjuka av att äta deras produkter? 

    Och utöver det, även om det skulle kunna påvisas att människor som äter t ex Monsantos soja inte blir lika sjuka som de danska grisarna eftersom de antagligen äter mindre mängder av sojan än vad grisarna gör, stör det dig dâ inte att köpa deras produkter och därmed finansiellt stödja deras verksamhet? En verksamhet som gör andra människor och djur sjuka och orsakar allvarlig miljöförstöring.

    Själv försöker jag undvika att köpa produkter som kommer frân barnarbete eller som orsakar miljöförstöring eller som pâ andra sätt står bakom andras lidande.
    Vi behöver inte och kommer knappast spruta mer i det svenska jordbruket om GM "släpps fritt" inom EU  av två skäl. 1 IPM-direktivet (integrated pest management) tillåter inte det. 2 Det kostar  mycket för lantbrukaren att spruta.

    Integrated pest mangement (integrerat växtskydd) om det genomförs rätt minskar jordbrukets miljöpåverkan. Det syftar till att integrera metoder inom konventionellt och "ekologiskt" jordbruk för att kontrollera skadeinsekter, skadesvampar etc. Om vi ska lyckas genomföra IPM-direktivet fullt ut så behövs välutbildade lantbrukare, nya biologiska bekämpningsmetoder som slår mot de värsta skadegörarna och grödor med bättre resistens mot sjukdommar och skadegörare. För om växterna är immuna mot sjukdommen ja då behöver vi inte spruta med bekämpningsmedel överhuvudtaget, varken kemiska eller biologiska, på så vis skulle GM-växter vara en tillgång för IPM. I det perspektivet har Bt-majs fungerat bra i Spanien.

    Men, men,  IPM direktivet är ett sidospår för GM frågan eftersom GM-växter i princip är förbjudet inom EU (utom Bt-majs då)... Det stör mig självklart att människor kan bli sjuka av exponering för gifter som zeralenone, deoxynivalenol, glyphosat mfl. genom mat men det påverkar fortfarande inte min åsikt om GMO. GMO är fortfarande en metod bland andra.

    Bananer är ett paradexempel där GM-tekniker kan vara ett bra alternativ. Man klarar inte av att förädla fram sorter som är resistenta mot angrepp av vissa skadesvampar, tex black sigatoka med andra förädlingsmetoder. I stället sprutar man i konventionell bananodling runt om i världen upp till 70 gåner om året för att kontrollera svampangrepp. Det är direkt skadligt för plantagearbetarna, det vet vi alla och många köper ekologiskt odlade bananer från Karibien och Ecuador av det skälet. Vad händer när black sigatoka får fäste på riktigt i Karibien och Ecuador? Ska de sluta odla ekologiskt, och spruta med bekämpningsmedel? Ska de söka sig mot resistenta sorter och var ska de sorterna komma i från om man inte använder sig av GM-tekniker? Ska man sluta odla bananer?-Frågorna är många och svaren inte helt självklara (för mig) alla gånger. Jag skulle inte sakna banan en sekund om black sigatoka slog ut hela bananproduktionen i Karibien, men banan är en viktig basvara i där, vad ska de äta i stället?

    Jag har ett par motfrågor och jag är verkligen nyfiken på dina svar: Hur förhåller du dig till tillsatser av riboflavin och C-vitamin i mat? Vitaminer produceras idag på olika sätt inom industrin och som konsument kan man aldrig veta om de är syntetiserade kemiskt eller utvunna från GM-svampar när man äter mat med tillsatta vitaminer. Om du äter ost, är den gjord med löpe utvunnen ur kalvmagar, eller chymosin ur GM-svampar? Har du gjort ett val? Hur har du valt och varför?
  • winnethepooh
    Maline skrev 2014-12-03 23:39:46 följande:
    Vi behöver inte och kommer knappast spruta mer i det svenska jordbruket om GM "släpps fritt" inom EU  av två skäl. 1 IPM-direktivet (integrated pest management) tillåter inte det. 2 Det kostar  mycket för lantbrukaren att spruta.

    Integrated pest mangement (integrerat växtskydd) om det genomförs rätt minskar jordbrukets miljöpåverkan. Det syftar till att integrera metoder inom konventionellt och "ekologiskt" jordbruk för att kontrollera skadeinsekter, skadesvampar etc. Om vi ska lyckas genomföra IPM-direktivet fullt ut så behövs välutbildade lantbrukare, nya biologiska bekämpningsmetoder som slår mot de värsta skadegörarna och grödor med bättre resistens mot sjukdommar och skadegörare. För om växterna är immuna mot sjukdommen ja då behöver vi inte spruta med bekämpningsmedel överhuvudtaget, varken kemiska eller biologiska, på så vis skulle GM-växter vara en tillgång för IPM. I det perspektivet har Bt-majs fungerat bra i Spanien.

    Men, men,  IPM direktivet är ett sidospår för GM frågan eftersom GM-växter i princip är förbjudet inom EU (utom Bt-majs då)... Det stör mig självklart att människor kan bli sjuka av exponering för gifter som zeralenone, deoxynivalenol, glyphosat mfl. genom mat men det påverkar fortfarande inte min åsikt om GMO. GMO är fortfarande en metod bland andra.

    Bananer är ett paradexempel där GM-tekniker kan vara ett bra alternativ. Man klarar inte av att förädla fram sorter som är resistenta mot angrepp av vissa skadesvampar, tex black sigatoka med andra förädlingsmetoder. I stället sprutar man i konventionell bananodling runt om i världen upp till 70 gåner om året för att kontrollera svampangrepp. Det är direkt skadligt för plantagearbetarna, det vet vi alla och många köper ekologiskt odlade bananer från Karibien och Ecuador av det skälet. Vad händer när black sigatoka får fäste på riktigt i Karibien och Ecuador? Ska de sluta odla ekologiskt, och spruta med bekämpningsmedel? Ska de söka sig mot resistenta sorter och var ska de sorterna komma i från om man inte använder sig av GM-tekniker? Ska man sluta odla bananer?-Frågorna är många och svaren inte helt självklara (för mig) alla gånger. Jag skulle inte sakna banan en sekund om black sigatoka slog ut hela bananproduktionen i Karibien, men banan är en viktig basvara i där, vad ska de äta i stället?

    Jag har ett par motfrågor och jag är verkligen nyfiken på dina svar: Hur förhåller du dig till tillsatser av riboflavin och C-vitamin i mat? Vitaminer produceras idag på olika sätt inom industrin och som konsument kan man aldrig veta om de är syntetiserade kemiskt eller utvunna från GM-svampar när man äter mat med tillsatta vitaminer. Om du äter ost, är den gjord med löpe utvunnen ur kalvmagar, eller chymosin ur GM-svampar? Har du gjort ett val? Hur har du valt och varför?
    Det låter ju bra men om det vore sâ enkelt och problemfritt med genmodifierat jordbruk sâ skulle nog inte flera av de största EU-länderna (som Frankrike och Tyskland) ha sâ stora reserver, dâ skulle nog större enighet râda. Här en artikel frân dagens SVD:

    www.svd.se/nyheter/utrikes/4163743.svd&utm_medium=email_article_primarylink&utm_campaign=20141204

    Jag frågar mig efter att ha läst vad du skrev: varför skulle det fungera sâ mycket bättre i Europa än i USA, Latinamerika, Sri Lanka, Spanien, osv.? Det besprutas där mer med GMO-frön än med vanliga frön, detta är ett faktum, och det blir billigare för bönderna att göra detta därför att de pâ sâ vis kan döda ogräs och skadedjur pâ ett mycket effektivare sätt och fâ mycket mer ut av skörden.

    Angående BT-majs sâ är resistensen som root worms utvecklar mot det inneboende giftet i majsen ett lika stort problem i Spanien som i USA eller i Argentina. Sâ majsen mâste ändâ besprutas trots att det inte var meningen frân början. Integrerat växtskydd fungerar alltså inte sâ som det borde. Dessutom orsakar BT-majsen miljöförstöringar i Spanien:

    Contaminación de ecosistemas fluviales[editar]

    Parte de los residuos agrícolas del maíz Bt pueden llegar a los ríos, donde resultan tóxicos para determinados insectos.8 Esta vía de toxicidad de los cultivos Bt no se había tenido en cuenta anteriormente, y ha sido ignorada en la evaluación actual de riesgos ambientales, a pesar de su posible importancia para la cadena trófica acuática y, en última instancia, para el buen estado de los ecosistemas acuáticos. Los cultivos que producen toxinas Bt para el control de plagas pueden afectar a los ecosistemas por vías inesperadas, puesto que las interacciones en el medio natural son complejas y nuestro conocimiento de las mismas limitado. En consecuencia, el procedimiento de evaluación actual es incapaz de valorar completamente los riesgos de las plantas modificadas genéticamente.9


    Un estudio en el que se alimentó a pulga de agua (Daphnia magna) con un 100% de maíz molido (MON 810) en suspensión. El resultado fue que la mortalidad de los ejemplares de D. magna alimentados era más elevada.10

    Källaes.wikipedia.org/wiki/Ma%C3%ADz_Bt


    Det finns även andra källor men jag har inte hittat dem pâ svenska eller engelska, ursäkta om du inte talar spanska.

    Intressant exempel med bananerna, men om detta problem med utvecklad resistens hos skadedjuren sker med BT-majsen sâ antar jag att att det skulle kunna ske med en genetiskt modifierad banansort likaså, alltså tillbaka till 0 igen. Om man vill undvika giftiga pesticider och insekticider sâ är nog det bästa att odla ekologiskt.  Frön, grödor, grönsaker eller frukter med integrerat växtskydd innehåller ju också pesticider och insekticider, bara det att de är inbyggda. Och som sagt verkar detta inbyggda system inte hâlla särskilt länge i alla fall sâ i längden blir man tvungen att trappa upp användningen av externa pesticider och insekticider allteftersom.

    Angående risken att ekologiska bananer i princip skulle "dö ut" sâ är jag inte väldigt insatt i den frågan men jag tvivlar pâ att detta skulle ske dâ bananer har växt utan problem i naturen under sâ lång tid, varför skulle de just nu helt plötsligt bli utrotade av dessa black sigatoka?
  • winnethepooh
    Maline skrev 2014-12-03 23:39:46 följande:
    Jag har ett par motfrågor och jag är verkligen nyfiken på dina svar: Hur förhåller du dig till tillsatser av riboflavin och C-vitamin i mat? Vitaminer produceras idag på olika sätt inom industrin och som konsument kan man aldrig veta om de är syntetiserade kemiskt eller utvunna från GM-svampar när man äter mat med tillsatta vitaminer. Om du äter ost, är den gjord med löpe utvunnen ur kalvmagar, eller chymosin ur GM-svampar? Har du gjort ett val? Hur har du valt och varför?
    Vad jag har förstått sâ är detta sätt att utvinna ur GM-svampar inte relaterat till skandaler där människor, djur och miljö blir sjuka? Om processen inte innebär en hälsorisk har jag inget emot den.

    Däremot, de amerikanska GM-produkter som riskerar att släppas ut pâ EU-marknaden (produkter som inte har odlats inom EU med EU-regler) oroar mig dâ det finns anledning att misstänka att de inte är säkra för mänsklig förtäring.
  • winnethepooh
    Mamori skrev 2014-12-04 09:26:36 följande:

    Detta ser lovande ut:

    www.pbs.org/wgbh/nova/next/evolution/crispr-gene-drives/


    Jag är verkligen inte emot genetic engineering i sig. Till exempel vore det fantastiskt att kunna omprogrammera DNA hos människor sâ att de inte utvecklar cancer.

    Även om jag tror att en av titlarna i artikeln ("cheating natural selection") är lite väl optimistisk dâ "natural selection" är en fundamental princip pâ denna planet och just dâ vi kanske tror att vi har lurat den sâ kommer den nog igen och lurar oss. Om du förstår vad jag menar. Jorden har vissa auto-regulatoriska funktioner. Sâ fort vi lyckas bota vissa allvarliga sjukdomar sâ dyker nya upp till exempel.

    Men som sagt, det är inte genetic engineering jag är emot, jag är emot att släppa in vissa potentiellt väldigt giftiga, framför allt amerikanska, GMO-produkter pâ EU-marknaden.
  • Maline


    Intressant exempel med bananerna, men om detta problem med utvecklad resistens hos skadedjuren sker med BT-majsen sâ antar jag att att det skulle kunna ske med en genetiskt modifierad banansort likaså, alltså tillbaka till 0 igen. Om man vill undvika giftiga pesticider och insekticider sâ är nog det bästa att odla ekologiskt.  Frön, grödor, grönsaker eller frukter med integrerat växtskydd innehåller ju också pesticider och insekticider, bara det att de är inbyggda. Och som sagt verkar detta inbyggda system inte hâlla särskilt länge i alla fall sâ i längden blir man tvungen att trappa upp användningen av externa pesticider och insekticider allteftersom.

    Angående risken att ekologiska bananer i princip skulle "dö ut" sâ är jag inte väldigt insatt i den frågan men jag tvivlar pâ att detta skulle ske dâ bananer har växt utan problem i naturen under sâ lång tid, varför skulle de just nu helt plötsligt bli utrotade av dessa black sigatoka?
    IPM betyder inte att insekticiderna är inbygda det innebär ett mer behovsmotiverat användade av gödning och bekämpningsmedel. Självklart kan skadegörare utveckla resistens mot Bt-giftet, det sker i ekologiskt jordbruk också. Redan  för 10-15 år sedan var det känt att andelen Bt resistenta insekter ökade i  områden där ekologiska odlare sprutade sina odlingar med Bt toxin. Det är förväntat att insekterna (så sakteliga) kommer bli resistenta mot Bt toxin. Det är evolution, precis som att bakterier blir resistenta mot antibiotika. Den bästa metoden för att kontrollera skadegörare är resistenta sorter. Men jordbruk är en känslig affär eftersom vi odlar sådana ohyggliga mängder av vete, potatis, ris etc. Den skadegörare som kan anpassa sig och leva på en resistent sort eller på växter som sputats med Bt gift har en enorm fördel. Därför har en resistent sort eller ett visst bekämpningsmedel en begränsad "livslängd" som gör att  förädlare kontinuerligt måste hitta nya resistenser och korsa in dem i sorter med bra avkastning...

    Förädlingen av  vete, majs, ris etc  har under 3000-6000 år skapat arter som inte har mycket likhet med sina föregångare och som möjliggjort världen vi känner till. Under historien har människor drabbats av missväxt och svält, när skadegörare slagit ut skörden. Det klassiska exemplet är ju potatisbladmögelepidemin i Europa i mitten på 1800-talet. Irlands befolkning har ännu inte kommit upp till de nivåerna den hade innan  potatisbladmöglet kom till Europa, bara som en jämförelse.. Problemet med bananer är förstås inte på den nivån. Självklart dör inte "ekologiska" bananer ut men just banan är ett exempel på att hur man än vänder sig så har man  ändan bak...Dvs om man väljer att odla en banansort som är resistent mot en svampsjukdom som sigatoka så är sorten känslig för något annat som ex. virussjukdommar. Det är bl.a. för att black sigatoka varit ovanligt i ex. Karibien som de lyckats bygga upp sin ekologiska bananproduktion de har helt enkelt inte behövt bekymra sig för  black sigatoka utan har kunnat satsa på sorter som är resistenta mot Panama disese och virussjukdommar. Cruxet med dagens banansorter  att de är sterila, de gör inga frön och då är det svårt att korsa in resistens mot Black sigatoka i en virusresistent sort  från de vilda föregångarna till banan. För att komma runt det skulle GM-tekniken kunna vara en lösning.
  • HerrT

    Hej! problemet är ju som du börjar i tråden att det är GMO och inte förädlade grönskaker utan man har tagit gener ifrån en ett djur tex en gris och genmanipulerat växten med dessa för att de ska bli motståndskraftiga mot giftiga besprutningsmedel som i hos tex den naturliga majsen hade dött av att få. Nu kan de besprutas med mer gifter och klara sig och därmed öka skörden är ju själva grundiden med GMO inta att det ska vara bra att äta.... I USA är 80-90% av all majs GMO-producerad men det mesta av den går till etanoltillverkande fabriker och inte som livsmedel. Därmed tas större och större odlings areal i anspråk för att odla sånt som vi inte äter och maten på borden misnkar i framtiden då gammal GMO odlad mark inte går att omsätta till naturlig odling igen ingreppet i naturen är redan gjord och skadan på faunan går inte att återupprätta så nej jag ser ingen nytta med GMO...

  • Iarwain
    HerrT skrev 2015-08-16 21:56:00 följande:

    Hej! problemet är ju som du börjar i tråden att det är GMO och inte förädlade grönskaker utan man har tagit gener ifrån en ett djur tex en gris och genmanipulerat växten med dessa för att de ska bli motståndskraftiga mot giftiga besprutningsmedel som i hos tex den naturliga majsen hade dött av att få. Nu kan de besprutas med mer gifter och klara sig och därmed öka skörden är ju själva grundiden med GMO inta att det ska vara bra att äta.... I USA är 80-90% av all majs GMO-producerad men det mesta av den går till etanoltillverkande fabriker och inte som livsmedel. Därmed tas större och större odlings areal i anspråk för att odla sånt som vi inte äter och maten på borden misnkar i framtiden då gammal GMO odlad mark inte går att omsätta till naturlig odling igen ingreppet i naturen är redan gjord och skadan på faunan går inte att återupprätta så nej jag ser ingen nytta med GMO...


    Nej, det är inte grundidén med GMO. Så ditt resonemang faller direkt.
    Gammal GMO odlad mark går i de flesta fall att ställas om till icke GMO odling.

    Du får läsa på lite mer, alternativt komma med trovärdiga källor som ger stöd till dina påståenden.
Svar på tråden Vill du äta GMO?