• winnethepooh

    Vill du äta GMO?

    Vill du äta genetiskt modifierade grödor som GMO-majs och GMO-soja?

    Vissa väljer bort dessa, ofta pâ grund av de relativt starkare pesticider som används vid odlandet av GMO-grödor. Dessa pesticider har generellt en negativ effekt pâ miljön runt omkring där grödorna odlas och har även därför visats orsaka hälsoproblem för de människor som bor i området. Anomalier och hälsoproblem har även rapporterats hos djur som äter GMO-soja.

    Vad tycker du om detta? Vill du köpa dessa produkter att själv servera hemma ât dig och din familj? Motivera gärna din röst och skriv i trâden varför du vill eller inte vill äta GMO-grödor.

    Omröstning
    Du måste logga in för att rösta eller se resultatet av omröstningen.
  • Svar på tråden Vill du äta GMO?
  • Iarwain

    Jag har skummat den studie som refereras.

    Författaren du länkar till har dragit lite väl stora växlar på en preliminär studie.

  • winnethepooh
    Iarwain skrev 2014-11-23 22:29:34 följande:

    Jag har skummat den studie som refereras.

    Författaren du länkar till har dragit lite väl stora växlar på en preliminär studie.


    Jo det skulle inte förvåna mig. Men som sagt ligger det nog vissa saker bakom ändå. GMO- jordbrukets metoder i dagsläget är problematiska och det är antagligen ingen av oss som via nätet kan få tillgång till all viktig information i frågan för att göra informerade beslut. Och lobbyn är stenhård även i Bryssel.

    Pesticidkombinationer bland "vanliga" frukter och grönsaker (ej ekologiska) har redan en klar hormonrubbande effekt på möss. Vad händer inte då vid ännu starkare pesticider som med GMO-grödor? Problemet är att när pesticiddoserna godkänns för marknaden så analyserar man dem enskilt när i själva verket en människa äter flera frukter och grönsaker varje dag och därför får i sig mycket mer och dessutom en kombination av olika ämnen som reagerar tillsammans.

    Vad det gäller svält så är det inte självklart att GMO är lösningen, redan idag är det inte mängden mat som är ansvarig för svält utan distributionen.
  • winnethepooh
    winnethepooh skrev 2014-11-24 08:15:12 följande:

    Jo det skulle inte förvåna mig. Men som sagt ligger det nog vissa saker bakom ändå. GMO- jordbrukets metoder i dagsläget är problematiska och det är antagligen ingen av oss som via nätet kan få tillgång till all viktig information i frågan för att göra informerade beslut. Och lobbyn är stenhård även i Bryssel.

    Pesticidkombinationer bland "vanliga" frukter och grönsaker (ej ekologiska) har redan en klar hormonrubbande effekt på möss. Vad händer inte då vid ännu starkare pesticider som med GMO-grödor? Problemet är att när pesticiddoserna godkänns för marknaden så analyserar man dem enskilt när i själva verket en människa äter flera frukter och grönsaker varje dag och därför får i sig mycket mer och dessutom en kombination av olika ämnen som reagerar tillsammans.

    Vad det gäller svält så är det inte självklart att GMO är lösningen, redan idag är det inte mängden mat som är ansvarig för svält utan distributionen.


    Nämnde frukt och grönsaker som exempel men detsamma gäller ju för grödor.
  • Utlandssvensk

    Äter helst ekologiskt och undviker genmodifierad mat. Särskilt produkter från Monsanto bojkottar jag helt - en riktig bov.

  • Utlandssvensk

    Äter helst ekologiskt och undviker genmodifierad mat. Särskilt produkter från Monsanto bojkottar jag helt - en riktig bov.

  • Utlandssvensk
    Iarwain skrev 2014-11-23 13:47:44 följande:

    Vi måste väga förmågan att rädda folk från svält mot att kanske slå ut vissa arter. Vi måste väga förmågan att få fram effektiv odling mot att kortsiktigt bli tvungna att tillföra pesticider.


    Vi kan inte offra vår hälsa och inte heller vår miljö. Inte ens pâ kort sikt. Vi har inte råd med det. Och för att hamna var någonstans? Hur kan du vara så säker på att det ens skulle leda till någonting hållbart på sikt?

    Hållbar utveckling är det vi måste koncentrera oss på nu idag, såväl inom jordbruket som inom andra områden:

    www.naturskyddsforeningen.se/nyheter/svar-pa-tal-om-ekologiskt-och-svalt
  • CDSJGRD GGEHCS IAGOTSE
    winnethepooh skrev 2014-11-23 21:36:02 följande:
    Även om det finns andra syften sâ verkar GMO-jordbruket sällan vara villiga att ge upp denna höga pesticidanvänding dâ grödan ju dâ skulle bli mindre lönsam. Sâ miljö- och hälsoproblemen kvarstår sâ vitt jag kan se.

    Angående BT corn, det verkar inte vara sâ enkelt. Hittade en artikel om hur även med denna typ av "inbyggda" pesticid sâ blir grödan mer och mer resistent och till slut behövs ändâ andra starka pesticider läggas till. 

    With Bt corn, the use of such insecticides was supposed to be curbed, but now, just 10 years later, the pests are already developing resistance to the GM corn and other serious consequences are also being uncovered.

    I denna artikel talar de även om riskerna med att äta denna majs. I USA finns ju ingen GMO-märkning av produkter, trots att det var ett av Obamas vallöften att all genmodifierad mat skulle märkas sâ att konsumenterna kan veta vad det äter och fâ chansen att välja:

    This failure of Bt corn could be the most serious threat ever to a genetically modified crop in the US, with billions of dollars at stake, because not only is Bt corn producing resistant "super-pests," researchers have also found that the Bt toxin can indeed wreak havoc on human health. 


    Monsanto and the EPA swore that the GM corn would only harm insects. The Bt toxin produced inside the plant would be completely destroyed in the human digestive system and would not have any impact at all on consumers, they claimed. But, once again, Monsanto?s claims turned out to be false. In 2011, doctors at Sherbrooke University Hospital in Quebec found Bt-toxin in the blood of:8


    93 percent of pregnant women tested 
    80 percent of umbilical blood in their babies 
    67 percent of non-pregnant women 

    The study authors speculated that the Bt toxin was likely consumed in the normal diet of the Canadian middle class?which makes sense when you consider that GM corn is present in the vast majority of all processed foods and drinks in the form of high fructose corn syrup, corn oil and other corn products. They also suggested that the toxin may have come from eating meat from animals fed Bt corn, which most livestock raised in confined animal feeding operations (CAFOs) are. 


    These shocking results also raise the frightening possibility that eating Bt corn might actually turn your intestinal flora into a sort of "living pesticide factory", essentially manufacturing Bt toxin from within your digestive system on a continuing basis through the transference of the Bt-producing gene to your gut bacteria.


    Här är länken:

    articles.mercola.com/sites/articles/archive/2013/09/10/monsanto-bt-corn.aspx

    Visst, jag kan inte svära pâ att denna artikel är perfekt men jag skulle inte tvivla pâ att det åtminstone ligger en del sanning bakom den dâ detta är ett typiskt scenario för genmodifierade grödor, "ogräset" anpassar sig alltid och därför behövs starkare och starkare pesticider. Det är ungefär som med människor som tar antibiotika för ofta, bakterierna anpassar sig och blir resistenta.
    Han drar, som Iarwain säger, långtgående slutsatser utifrån en studie som helt enkelt inte påstår det han påstår. Utöver det så gissar han, riskerna han påstår är överdrivna och har inte stöd i vetenskaplig forskning.

    Mercola är utöver det kraftigt anti-gmo och han säljer dessutom kosttillskott och är emot en grödobaserat föda (bland mycket annat, han är ovetenskaplig på många områden, bland annat är han något av en AIDS denialist och anti-vaccinare). Ska vi inte lita på företagen som gör studier kanske vi inte ska lita på någon som sitter på andra sidan, eller hur?
    Utlandssvensk skrev 2014-11-24 16:27:22 följande:
    Vi kan inte offra vår hälsa och inte heller vår miljö. Inte ens pâ kort sikt. Vi har inte råd med det. Och för att hamna var någonstans? Hur kan du vara så säker på att det ens skulle leda till någonting hållbart på sikt?

    Hållbar utveckling är det vi måste koncentrera oss på nu idag, såväl inom jordbruket som inom andra områden:

    www.naturskyddsforeningen.se/nyheter/svar-pa-tal-om-ekologiskt-och-svalt
    Nej, det kan vi inte. Det är därför det bedrivs intensiv forskning på området och inga stora och välgjorda studier har visat på några negativa hälsoeffekter av GMO. Och studier har gjorts, stora och välgjorda.
    Utlandssvensk skrev 2014-11-24 11:57:21 följande:

    Äter helst ekologiskt och undviker genmodifierad mat. Särskilt produkter från Monsanto bojkottar jag helt - en riktig bov.


    Vad är det som Monsanto gjort som gör de till en "bov"?

    An insult is like a drink; it affects one only if accepted. And pride is too heavy baggage for my journey; I have none.
  • Mandel

    Kan inte rösta eftersom det beror på vad man har gjort med grödan för att jag ska äta den.

    All gmo är inte av ondo utan en del är faktiskt för att man ska slippa använda handelsgödsel eller växtskydd i samma mängder som vid den vanliga grödan. Då är gmo ok.
    Att ta fram monstergrödor som lakar ur marken  eller smakar sämre är inte intressant.

    Ta bara potatis. Ett av vårt mest besprutade livsmedel. Potatis angrips lätt av svamp - bladmögel. Denna spor sprids med vinden och älskar fuktigt väder - svensk sommar. Angrips potatisen måste man direkt skörda den annars ruttnar den. Angrips potatisen tidigt på säsongen innan den har hunnit växa till sig så blir det i princip ingen skörd alls.
    Går alltså inte att lite på skördevolymerna om vi skulle odla all potatis eko.
    Och i detta fall så är eko samt hobbyodlarna på kolonilotter och trädgårdar en stor smittspridare. Om dessa slutade med sin ekoodling skulle bekämpningen i den konventionellt odlade potatisen - volymproduktionen, i princip kunna halveras.

    Men annars skulle man kunna ta och korsa vår matpotatis med en sydamerikans vildpotatis som är resistent mot bladmögel, men det går ju inte eftersom det då blir gmo...


    Den vise talar om vad han ser, dåren om vad han hört.
  • winnethepooh
    CDSJGRD GGEHCS IAGOTSE skrev 2014-11-24 17:41:03 följande:
    Han drar, som Iarwain säger, långtgående slutsatser utifrån en studie som helt enkelt inte påstår det han påstår. Utöver det så gissar han, riskerna han påstår är överdrivna och har inte stöd i vetenskaplig forskning.

    Mercola är utöver det kraftigt anti-gmo och han säljer dessutom kosttillskott och är emot en grödobaserat föda (bland mycket annat, han är ovetenskaplig på många områden, bland annat är han något av en AIDS denialist och anti-vaccinare). Ska vi inte lita på företagen som gör studier kanske vi inte ska lita på någon som sitter på andra sidan, eller hur?
    Utlandssvensk skrev 2014-11-24 16:27:22 följande:
    Vi kan inte offra vår hälsa och inte heller vår miljö. Inte ens pâ kort sikt. Vi har inte råd med det. Och för att hamna var någonstans? Hur kan du vara så säker på att det ens skulle leda till någonting hållbart på sikt?

    Hållbar utveckling är det vi måste koncentrera oss på nu idag, såväl inom jordbruket som inom andra områden:

    www.naturskyddsforeningen.se/nyheter/svar-pa-tal-om-ekologiskt-och-svalt
    Nej, det kan vi inte. Det är därför det bedrivs intensiv forskning på området och inga stora och välgjorda studier har visat på några negativa hälsoeffekter av GMO. Och studier har gjorts, stora och välgjorda.Vad är det som Monsanto gjort som gör de till en "bov"?
    Monsanto gör många människor sjuka med sina odlingar och verkar inte ha några skrupler överhuvudtaget angående detta. (Intressant förresten att notera att en hel del barn som föds nära Monsanto-sojaodlingar i Argentina har samma missbildningar och sjukdomar som europeiska slaktdjur, bland annat danska grisar, som senare äter sojan, men det är en annan historia.)

    Artikeln är lite lång men läs gärna hela:

    www.huffingtonpost.com/2013/10/20/argentina-pesticides-health-problems_n_4131825.html
  • winnethepooh
    CDSJGRD GGEHCS IAGOTSE skrev 2014-11-24 17:41:03 följande:

    Han drar, som Iarwain säger, långtgående slutsatser utifrån en studie som helt enkelt inte påstår det han påstår. Utöver det så gissar han, riskerna han påstår är överdrivna och har inte stöd i vetenskaplig forskning.

    Mercola är utöver det kraftigt anti-gmo och han säljer dessutom kosttillskott och är emot en grödobaserat föda (bland mycket annat, han är ovetenskaplig på många områden, bland annat är han något av en AIDS denialist och anti-vaccinare). Ska vi inte lita på företagen som gör studier kanske vi inte ska lita på någon som sitter på andra sidan, eller hur?Nej, det kan vi inte. Det är därför det bedrivs intensiv forskning på området och inga stora och välgjorda studier har visat på några negativa hälsoeffekter av GMO. Och studier har gjorts, stora och välgjorda.Vad är det som Monsanto gjort som gör de till en "bov"?


    Jo, som sagt, det förvånar mig inte om han tog ut svängarna lite, syns på hemsidan att han är någon slags self-promoting guru. Men grundpåståendet angående BT corn och ogräsresistens, i detta fall rootworm, verkar vara sant. Här några mer seriösa källor:

    www2.ca.uky.edu/entomology/entfacts/ef147.asp

    www.extension.iastate.edu/CropNews/2014/0820hodgsongassman.htm
Svar på tråden Vill du äta GMO?