• detkanskefunkar

    Minska gluten i kosten utan allergi?

    Hej!

    Jag kämpar för att gå ner i vikt, med blandat resultat. Det är upp-och nergångar och ibland vill jag bara ge upp, men jag än så länge kämpar jag på.

    Min lillasyster plågades av smärtor i magen när hon ätit och bestämde sig för att testa att utesluta gluten. Det hjälpte, och som en liten "bonus" så upptäckte hon även att hon gick ner kraftigt i vikt. Eftersom hon vet hur jag kämpar så tipsade hon mig om detta.

    Jag blev intresserad men ville först kolla upp det, så att det inte var skadligt för mig att utesluta gluten trots att jag inte är allergisk. Nu har jag sökt runt på olika sidor på internet och många tycks peka på att det INTE är farligt att utesluta gluten, utan snarare att det är skadligt att äta gluten.
    Därför funderar jag nu allvarligt på att åtminstone minska på gluten i min kost.

    Min fråga är nu om det är någon annan här som gjort så? Var det svårt och krångligt? Är det något som jag ska tänka lite extra på?

    Har ni några tips och råd att ge mig?

    Tack!

  • Svar på tråden Minska gluten i kosten utan allergi?
  • Kerubmamman

    Börja med att utesluta pasta och bröd, då har du kommit långt. 


    Keruben lyser av intelligensens prakt - Giovanni Pico della Mirandola
  • Annelie 76

    Jag äter LCHF och då utesluter man bl.a. gluten eftersom man inte äter vetemjöl. Det finns ingenting i vetemjöl som vi måste ha så du får definitivt ingen brist av att sluta med det.

    Faktum är att det finns inte en enda livsviktig kolhydrat, bara livsviktiga fetter och proteiner. Äter du kött, fisk, ägg, skaldjur, smör och lägger till lite grönsaker och mjölkprodukter får du i dig allt du behöver. Vetemjöl behövs inte till nånting alls i kroppen...

  • detkanskefunkar
    Kerubmamman skrev 2014-10-17 09:16:59 följande:

    Börja med att utesluta pasta och bröd, då har du kommit långt. 


    Men jag älskar verkligen pasta . Kan man inte äta glutenfri pasta, i alla fall någon gång ibland?
  • detkanskefunkar
    Annelie 76 skrev 2014-10-17 09:34:03 följande:

    Jag äter LCHF och då utesluter man bl.a. gluten eftersom man inte äter vetemjöl. Det finns ingenting i vetemjöl som vi måste ha så du får definitivt ingen brist av att sluta med det.

    Faktum är att det finns inte en enda livsviktig kolhydrat, bara livsviktiga fetter och proteiner. Äter du kött, fisk, ägg, skaldjur, smör och lägger till lite grönsaker och mjölkprodukter får du i dig allt du behöver. Vetemjöl behövs inte till nånting alls i kroppen...


    Tack!
    Men hur gör man med bröd? Utesluter man bröd helt och hållet, eller funkar det bra med glutenfritt bröd? Och är glutenfria produkter mycket dyrare än andra?
  • Anonym (Mia)

    Det är inte alls farligt att utesluta gluten. Men varningarna är främst för de som tror de är glutenintoleranta, provar utesluta själva och sedan går till doktor. Då måste de äta mat med gluten i flera månader för att få en diagnos. Så om du inte tror du har glutenintolerant och inte vill ha diagnos, bara köra på! Finns massor av bra produkter idag och eftersom du bara vill äta fritt från gluten så gör det inget om du får i dig lite spår eller någon gång äter mat med gluten hos andra.

    Tipsar om att ica har glutenfri tortilla, Shär har jättegott rosenbröd du bakar färdigt I ugn, Änglagårds corflaes är glutenfria. Använd rent havregryn (märkt glutenfritt). Pasta del'oro tycker jag är godaste pastan, även om senaste lasagnen på Shärs lasagneplattor blev jättebra. Prova göra paj på madelmjöl, supergott. Ska du baka med jäst eller bakpulver, använd recept gjorda för att vara glutenfria, mycket lättare så än att mixtra själv och välj i första hand recept där det ingår fiberhusk. Fika på konditori kan vara lite besvärligt om de inte har glutenfritt men nötrullar, biskvier och makroner är oftast glutenfria.

  • Anonym (Blomma)
    Annelie 76 skrev 2014-10-17 09:34:03 följande:

    Jag äter LCHF och då utesluter man bl.a. gluten eftersom man inte äter vetemjöl. Det finns ingenting i vetemjöl som vi måste ha så du får definitivt ingen brist av att sluta med det.

    Faktum är att det finns inte en enda livsviktig kolhydrat, bara livsviktiga fetter och proteiner. Äter du kött, fisk, ägg, skaldjur, smör och lägger till lite grönsaker och mjölkprodukter får du i dig allt du behöver. Vetemjöl behövs inte till nånting alls i kroppen...


    Det är inte sant att kroppen inte behöver kolhydrater. Kroppen behöver det för att tillföra energi till cellerna. Dock ska man äta rätt sort kolhydrater. Kolhydraterna behöver inte komma från vetemjöl men kroppen behöver dem absolut.

    www.slv.se/sv/grupp1/mat-och-naring/vad-innehaller-maten/kolhydrater/
  • detkanskefunkar
    Anonym (Mia) skrev 2014-10-17 09:52:25 följande:

    Det är inte alls farligt att utesluta gluten. Men varningarna är främst för de som tror de är glutenintoleranta, provar utesluta själva och sedan går till doktor. Då måste de äta mat med gluten i flera månader för att få en diagnos. Så om du inte tror du har glutenintolerant och inte vill ha diagnos, bara köra på! Finns massor av bra produkter idag och eftersom du bara vill äta fritt från gluten så gör det inget om du får i dig lite spår eller någon gång äter mat med gluten hos andra.

    Tipsar om att ica har glutenfri tortilla, Shär har jättegott rosenbröd du bakar färdigt I ugn, Änglagårds corflaes är glutenfria. Använd rent havregryn (märkt glutenfritt). Pasta del'oro tycker jag är godaste pastan, även om senaste lasagnen på Shärs lasagneplattor blev jättebra. Prova göra paj på madelmjöl, supergott. Ska du baka med jäst eller bakpulver, använd recept gjorda för att vara glutenfria, mycket lättare så än att mixtra själv och välj i första hand recept där det ingår fiberhusk. Fika på konditori kan vara lite besvärligt om de inte har glutenfritt men nötrullar, biskvier och makroner är oftast glutenfria.


    Åh, tack för jättebra tips!  Hur är det, är glutenfria produkter väldigt mycket dyrare än andra?
  • Zadre
    Anonym (Blomma) skrev 2014-10-17 10:03:03 följande:

    Det är inte sant att kroppen inte behöver kolhydrater. Kroppen behöver det för att tillföra energi till cellerna. Dock ska man äta rätt sort kolhydrater. Kolhydraterna behöver inte komma från vetemjöl men kroppen behöver dem absolut.

    www.slv.se/sv/grupp1/mat-och-naring/vad-innehaller-maten/kolhydrater/


    Det där är fel. Kroppen behöver inte kolhydrater. Hjärnan behöver en liten mänd glykos om dagen vilket man får från kolhydrater men den lilla mängd hjärnan behöver kan kroppen tillverka själv. Och energi kan kroppen få av fett.
  • Anonym (Blomma)

    Det är lite olika. Vissa märken av glutenfritt är dyrare än andra. Kan vara bra att veta att det även är rätt krångligt i början om man vill baka med glutenfritt mjöl eller liknande. Tar ett tag att få det bra men det går absolut.

Svar på tråden Minska gluten i kosten utan allergi?