Inlägg från: detkanskefunkar |Visa alla inlägg
  • detkanskefunkar

    Minska gluten i kosten utan allergi?

    Hej!

    Jag kämpar för att gå ner i vikt, med blandat resultat. Det är upp-och nergångar och ibland vill jag bara ge upp, men jag än så länge kämpar jag på.

    Min lillasyster plågades av smärtor i magen när hon ätit och bestämde sig för att testa att utesluta gluten. Det hjälpte, och som en liten "bonus" så upptäckte hon även att hon gick ner kraftigt i vikt. Eftersom hon vet hur jag kämpar så tipsade hon mig om detta.

    Jag blev intresserad men ville först kolla upp det, så att det inte var skadligt för mig att utesluta gluten trots att jag inte är allergisk. Nu har jag sökt runt på olika sidor på internet och många tycks peka på att det INTE är farligt att utesluta gluten, utan snarare att det är skadligt att äta gluten.
    Därför funderar jag nu allvarligt på att åtminstone minska på gluten i min kost.

    Min fråga är nu om det är någon annan här som gjort så? Var det svårt och krångligt? Är det något som jag ska tänka lite extra på?

    Har ni några tips och råd att ge mig?

    Tack!

  • Svar på tråden Minska gluten i kosten utan allergi?
  • detkanskefunkar
    Kerubmamman skrev 2014-10-17 09:16:59 följande:

    Börja med att utesluta pasta och bröd, då har du kommit långt. 


    Men jag älskar verkligen pasta . Kan man inte äta glutenfri pasta, i alla fall någon gång ibland?
  • detkanskefunkar
    Annelie 76 skrev 2014-10-17 09:34:03 följande:

    Jag äter LCHF och då utesluter man bl.a. gluten eftersom man inte äter vetemjöl. Det finns ingenting i vetemjöl som vi måste ha så du får definitivt ingen brist av att sluta med det.

    Faktum är att det finns inte en enda livsviktig kolhydrat, bara livsviktiga fetter och proteiner. Äter du kött, fisk, ägg, skaldjur, smör och lägger till lite grönsaker och mjölkprodukter får du i dig allt du behöver. Vetemjöl behövs inte till nånting alls i kroppen...


    Tack!
    Men hur gör man med bröd? Utesluter man bröd helt och hållet, eller funkar det bra med glutenfritt bröd? Och är glutenfria produkter mycket dyrare än andra?
  • detkanskefunkar
    Anonym (Mia) skrev 2014-10-17 09:52:25 följande:

    Det är inte alls farligt att utesluta gluten. Men varningarna är främst för de som tror de är glutenintoleranta, provar utesluta själva och sedan går till doktor. Då måste de äta mat med gluten i flera månader för att få en diagnos. Så om du inte tror du har glutenintolerant och inte vill ha diagnos, bara köra på! Finns massor av bra produkter idag och eftersom du bara vill äta fritt från gluten så gör det inget om du får i dig lite spår eller någon gång äter mat med gluten hos andra.

    Tipsar om att ica har glutenfri tortilla, Shär har jättegott rosenbröd du bakar färdigt I ugn, Änglagårds corflaes är glutenfria. Använd rent havregryn (märkt glutenfritt). Pasta del'oro tycker jag är godaste pastan, även om senaste lasagnen på Shärs lasagneplattor blev jättebra. Prova göra paj på madelmjöl, supergott. Ska du baka med jäst eller bakpulver, använd recept gjorda för att vara glutenfria, mycket lättare så än att mixtra själv och välj i första hand recept där det ingår fiberhusk. Fika på konditori kan vara lite besvärligt om de inte har glutenfritt men nötrullar, biskvier och makroner är oftast glutenfria.


    Åh, tack för jättebra tips!  Hur är det, är glutenfria produkter väldigt mycket dyrare än andra?
  • detkanskefunkar

    Tack allihop för jättebra tips, råd och åsikter.

    Jag har som sagt ingen glutenallergi. I alla fall inte som jag vet om. Det var en vän till mig som sa att min svåra halsbränna kan bero på glutenintolerans, men det vet jag inget om.

    Min tanke var egentligen att minska på gluten för att få lite hjälp i min kamp mot övervikten.

  • detkanskefunkar
    Anonym (Mia) skrev 2014-10-17 10:20:45 följande:
    Ja de specifikt glutenfria produkterna är dyrare, men jag tycker faktiskt inte det blivit mycket dyrare. Vi har snarare lagt om kosten mer till risnudlar, potatis, ris och quinoa mot att äta massor av pasta som vi gjorde for. Jag mår bättre på den kost vi har nu och äter ibland den glutenfria pastan istället för vanlig.

    Köp hem Maizena redning till grytor och såser, den är glutenfri. Men går bra att bottenreda såser med glutenfritt mjöl.

    Det finns en uppsjö av mjöler, med olika halt av fibrer. Jag gillar Semper fibermix till plättar, Semper finmix till fina småkakor men använder Lailas gula som bas till flesta kakor och bröd.
    Byter du bara ut mjölet i receptet mot dessa produkter istället då? Eller väljer du specifikt glutenfria recept?
  • detkanskefunkar
    Anonym (Mia) skrev 2014-10-17 10:46:22 följande:
    För att baka paj, bröd och kakor, ALLTID specifika recept i början. Finns en uppsjö på nätet. Däremot där det är en gryta med mjöl som redning byter jag rakt av till Lailas eller reder med Maizena

    Gluten är en sorts fiber som hjälper till att hålla ihop och göra vetedegar så där elastiska, och bakpulverdegar fluffiga. Utan gluten blir det torrt och hårt. Därför används ofta extra ägg eller fiberhusk som man sväller i vatten och bildar en gele. I mycket färdigbakat idag används extra tillsatt gluten för att få de där superfluffiga bröden.
    Tack!
  • detkanskefunkar
    K grrl skrev 2014-10-17 13:25:48 följande:

    Jag äter glutenREDUCERAT men om du har tänkt byta ut en massa produkter mot glutenfria varianter - tänk om, om du vill gå ner i vikt. Många ersättningsprosukter är väldigt energirika.

    Jag äter t ex hårdbröd i ibland, fullkornstortillas ibland, fullkornspasta någon gång då och då.


    Jag har inte tänkt att helt utesluta gluten i min kost. Men jag funderar på att minska på gluten.
  • detkanskefunkar
    Anna74a skrev 2014-10-26 05:56:47 följande:

    Jag har skippat gluten i fyra veckor nu utan att vara bevisat glutenintolerant och det har inte varit något problem.

    Jag har valt att helt hoppa över bröd och pasta.

    På det viset går man ner i vikt ganska fort.

    Jag har haft problem med övervikt större delen av mitt liv.

    Den här gången har jag också valt att inte väga mig alls.

    Det har också varit ett bra knep, ingen besvikelse vid vågen som gör att man tappar sugen och ger upp.

    Nu tänker jag mer på hälsan istället för vikten, vill inte stoppa i mig sånt som inte är bra för kroppen.

    Rena produkter så mycket som möjligt, inga halvfabrikat med en massa skadliga ämnen.

    Det känns som att jag har fått 30% mer energi.


    Bröd är inget problem att ta bort helt och hållet, det fixar jag lätt. Däremot tror jag faktiskt inte att jag skulle klara av att skippa pasta helt och hållet. Jag är nämligen pastaälskare av stora mått! Men jag har bestämt mig för att åtminstone försöka minska på pastan.  
Svar på tråden Minska gluten i kosten utan allergi?