Önskebarnetigen skrev 2014-09-04 20:20:13 följande:
Några frågor till er som genomgått äggdonation eller som är i den processen nu.
*Hur länge har ni stått i kö innan det var er tur?
*Hur gick processen till för att välja donator?
*Vad innebar bedömningen av beteendevetare/psykolog/kurator för oss som mottagande för äggdonation? Hur omfattande och tungt är det att gå igenom?
*Vad görs för medicinska tester och hälsokontroller för att få ta emot äggdonation? Läser en del om att det är jobbigt medicinskt/kroppsligt men vet inte riktigt vad det innebär?
*Hur många försök har ni behövt att göra för att lyckas? Har hört från läkaren att det ska vara större chans att bli gravid genom äggdon. än på naturlig väg men när jag läst här på familjeliv och på bloggar verkar det som att många får göra flera försök.
*Får man välja själv hur många ägg som ska sättas in?
*Andra eller fler risker vid graviditet av äggdonation än naturliga graviditeter?
*Hur länge kan ägg vara nedfrysta för ev. syskon?
*Hur känner ni inför att barnet har rätt att veta sitt ursprung och kanske i framtiden vill ta kontakt med donatorn? är det något ni oroar er för eller hur känner ni?
Det varierar ju var i landet man får hjälp och om man själv kan bidra med en korsdonator. Men ca 1 år tror jag det är i Stockholm nu. Utomlands i t ex Riga är er inte väntetid alls dvd om man vill betala själv. Är köerna långa i Sverige kan man göra beh i Finland och få ersättning av Försäkringskassan. De har kända donatorer i Finland vilket är ert krav för ersättning. I resten av Europa förutom Island är donatorerna anonyma. För oss tog processen till barn 6 år eftersom vi började med ivfer, gjorde flera misslyckade försök innan vi kom fram i kön på Huddinge och då fick konvertera över till äd och vänta ett år till i kön på detta. Sen 6 försök av äd innan vi fick vår dotter. Hon var så oerhört efterlängtad och är till 100% min. Blir ärligt talat nästan lite provocerad av frågorna om man knyter an. Man knyter an redan i magen. Det är ju mitt barn även om jag råkat få en äggcell av en underbar kvinna som vi för alltid kommer att vara tacksam emot!! Har kontakt med flera äd mammor och för alla dem är detta en sån icke-fråga men kanske svårt att förstå innan man varit gravid och själv har barn. Jag är ju gravid nu med lillasyster som genom ett mirakel kommit till på naturlig väg. Första gången på 9 år och trots utdömda ägg redan 2009. Känner inget annorlunda nu som gravid och tror inte att kag kommer att göra det sen heller. Min fundering är snarare om det är möjligt att älska ett andra barn lika mkt som det första. Vet ju att det är så men känns så otroligt att vi ska få två helt enkelt. Trodde aldrig det så vi är så oerhört tacksamma. Se ägget som en underbar gåva istället och låt hjärtat vara i centrum istället för hjärnan om ni gärna vill ha barn. Det är mitt hetaste tips
Bedömningen bestod av ett kuratorsamtal plus läkarbesök. Donator välja av kliniken utifrån liknande längd, vikt, hår och ögonfärg.
Läkarkontrolernna innan är enkla. Blodprov och vaginalt ultraljud. När det är dags behandlas man med hormoner. Det är den delen som kan vara jobbig men det varierar från person till person och behandligen för donatorn är mer krävande. Både hormoner av olika former och sedan plock av ägg. Som mottagare brukar man försättas i ett fejkat koomakterium, äta östrogen för att bygga upp slemhinnan och innan återföring får man progesteron för att göra den mottaglig för ett besiktar embryo. Vid återföring av fryst ägg behöver man endast östrogen och progesteron. Sen får en del kringmedociner också t ex om man har en historia av många missfall eller misslyckade försök men det jag nämnt ovan är standard. Frysta embryon sparas i fem år.
I Sverige sätta endast ett ägg in. Annorlunda utomlands, kan vara 2-3. Chanserna är större än vid vanlig ivf pga att man ju då oftast har något problem, här ska det ju vara friska ägg. Hur många försök man behöver varierar ju och beror nog även mkt på ålder och spermiekvalitet. De som lyckas på första försöket hänger oftast inte här
Riskerna vid äd graviditet är större än vanligt. Ökad risk för högt blodtryck och havandeskapsförgiftning. Man får därför fler kontroller och ultraljud så blir bra omhändertagen. De allra flesta har dock inga komplikationer alls. Jag hade tex en helt okomplicerad graviditet och förlossningen.
Nej vi oroar oss inte för att hon ev vill ha kontakt med donatorn men vi kommer at vara öppna från ung ålder så att detta med äd inte blir en stor sak. Viktigt att det inte blir en hemlighet!
Hoppas att det gav dig svar på en del av dina frågor iaf. Är ni fortfarande osäkra på äd el adoption så ställ er i kö både hos landstinget och hos ett par adoptionsorganisationer. Ni är ju så unga att det finns chans att adoptera ett littet barn runt 1 år men det kräver många års kö isf. Vi körde parallella processer vilket gjorde att vi orkade igenom trots alla misslyckanden så det kan jag rek. Kram