Inlägg från: kt h |Visa alla inlägg
  • kt h

    Jehovas Vittnen

    Fin skrev 2014-03-18 12:01:54 följande:
    Nästa gång ska ja fråga namn o nummer så får du prata med dem själv då.. 

    Nej jag är väldigt social och pratar gärna med folk. 
    Men enda jag inte accepterar är när folk skall "packa på" andra en religion (detta oberoende vilken religion det än är) . Håll dig till din så håller jag mig till min. (eller bevisat fakta, sagoböcker får mina barn läsa) 
    Men tanken från Jehovas vittnen är inte att "pracka på" utan att resonera, diskutera saker och ting.

    Jehovas vittnen vill inte ha människor som blir Jehovas vittnen bara för att man har tvingat dom, det går inte heller, det är en omöjlighet att tvinga någon att överlämna sig personligen till Gud. Detta måste ske på frivillig basis och med stor kunskap om vad som gäller.

    Innan någon kan bli ett Jehovas vittne så kräver det studier i bibeln åtminstone ett halvår till ett år innan det ens kan komma på tal. Och när individen har bestämt sig för att överlämna sig själv till Gud, så måste man tillsammans med äldste gå igenom frågor så att man är helt medveten om vad som gäller, och dom äldste kan samtidigt se om man är mogen för det.

    Så att sätta foten i dörren, "pracka på" och tvinga människor finns inte på kartan, det skulle inte fungera.

    Jag tror du bara är känslig i detta området och övertolkar Jehovas vittnens avsikter. Det verkar som du har en egen tro och kanske är du rädd för att diskutera med andra så att din världsbild inte ska raseras? Eller har jag fel?
  • kt h
    jag är den jag är skrev 2014-03-18 12:04:03 följande:

    Ok, om de nu är så påträngande, otrevliga och besvärliga som du påstår så tycker jag att du ska ta och vända dig till församlingens äldste (tror att det heter så) och framföra dina klagomål. Tala om vilken dag och tid, och på vilken plats, den senaste "påträngningen" skedde. Han vet förmodligen vilka som var ute i tjänsten i det området just då, och då kan han tala med dem om detta.

    Kt h kan säkert informera dig närmre om hur du kan gå tillväga.
    Helt rätt, det är bara att söka "Jehovas vittnen" och orten på eniro.se så får man telefonnummer och adress.
  • kt h
    jag är den jag är skrev 2014-03-18 12:10:43 följande:

    Förresten; jag har förstått det som så att JV har någon form av "register" (i brist på bättre ord) över vilka som inte vill ha besök från dem. Säger man ett klart och tydligt nej, så ska detta "register" hindra att man får fler besök. Har jag förstått det rätt?
    Man hade det förut, men i.o.m. datalagen så fick Jehovas vittnen kritik från motståndare över att man "förde register över folk", men det är bara att kontakta församlingen så blir det nog bättre.
  • kt h
    jag är den jag är skrev 2014-03-18 12:10:43 följande:

    Förresten; jag har förstått det som så att JV har någon form av "register" (i brist på bättre ord) över vilka som inte vill ha besök från dem. Säger man ett klart och tydligt nej, så ska detta "register" hindra att man får fler besök. Har jag förstått det rätt?
    Registret var ju till för att respektera människors önskan, men motståndare, drivna av främst f.d. Jehovas vittnen fick det att låta som att man var STASI eller något.
  • kt h
    jag är den jag är skrev 2014-03-18 12:29:02 följande:
    Ok, då förstår jag.

    Jag har inga som helst problem med att JV knackar på dörren då och då. Deras litteratur kan faktiskt vara ganska intressant att läsa, även om man inte delar deras övertygelse. 
    Ja det finns mycket annat man kan ta till sig fastän man inte delar alla trosfrågor. T.ex. dom vetenskapliga artiklarna som behandlar livets uppkomst och hur skapelsen fungerar om man tror att Gud skapade världen.
  • kt h
    Cluttentutt skrev 2014-03-18 14:04:45 följande:
    Jo jag hade en fråga till. Tar ni nattvard? Kan inte det tolkas som att ta emot/förtära "blod"? Eller är det skillnad då för att det är just Kristi kropp? Har ni i så fall inte själva ådragit er synden? Allting börjar ju någonstans menar jag.
    Jo "nattvard" eller "åminnelsen" som vi kallar det, har vi en gång per år.

    Det är just i detta fall som Gud tänkt sig användandet av blod, som försoning av synder. I det tidigare förbundet använde man blod från djur som försoning av synder, men Jesu fullkomliga offer ersatte djuroffren:

    "Med lagen nådde oss bara en skugga av det goda som skall komma, inte tingens egen gestalt. Därför förmår den aldrig genom de årligen upprepade offren göra dem som träder fram med dem fullkomliga för all framtid. Skulle man inte annars ha upphört att offra? De som förrättar gudstjänsten skulle ju, efter att en gång ha blivit renade, inte längre vara medvetna om några synder.Men nu ligger i dessa offer en årlig påminnelse om synderna, ty blod från tjurar och bockar kan aldrig ta bort synder. Därför säger Kristus när han inträder i världen:
    Offer och gåvor begärde du inte,
    men en kropp har du danat åt mig.
     Brännoffer och syndoffer gladde dig inte.
     Då sade jag: Se, här är jag.
    Som det står skrivet om mig i bokrullen
    har jag kommit, Gud, för att göra din vilja.

    Först säger han: Offer och gåvor och brännoffer och syndoffer begärde du inte, och de gladde dig inte, och detta fast de frambärs enligt lagen. Sedan säger han: Se, jag har kommit för att göra din vilja. Så upphäver han det första för att låta det andra gälla. Efter denna Guds vilja har vi helgats genom att Jesu Kristi kropp blev offrad en gång för alla.(Hebr 10:1-10 Bibel2000)

    Och det är ju inte riktig blod som man dricker, utan vin som representerar Jesu blod, och bröd som representerar Jesu kropp.

  • kt h
    submarine skrev 2014-03-18 14:23:31 följande:
    Men det är ju många mediciner som framställs med hjälp av stora mängder blod och som jv kan tänka sig att ta. Det stämmer väl också att ni inte donerar blod? Varför utnyttjar ni då andra människors donerade blod för att själva kunna bli friska? Jag menar då att många av de mediciner ni tar har framställts tack vare donerat blod.
    Ja detta är ett dilemma, eftersom man kan fråga sig när upphör blod att vara blod?

    Detta problem uppkom på senare tid när läkarvetenskapen började använda blod i fler områden än transfusioner, och man började dela upp blodet i delar och fraktioner. Då kan vissa Jehovas vittnen tycka att det inte längre är blod om det t.ex. handlar om proteiner. 

    Ledningen har gett med sig för dessa individer som har det synsättet, jag är inte en av dom, så jag kan inte argumentera för den saken, utan ni får fråga dom som tycker på detta sättet eller läsa litteraturen, här är en av dom:

    http://wol.jw.org/sv/wol/d/r14/lp-z/2000447

    Att man har tillåtelse att ta vissa fraktioner innebär inte att det är fritt fram och det inte är allvarligt. Det är inte så att Jehovas vittnens ledning har släppt detta fritt, man måste personligen begrunda detta och ta det allvarligt om ens samvete kan tillåta detta. 

    Min personliga uppfattning är att inget som kommer från blod eller är utvunnet av blod kan jag använda.

    Jag har därför inte satt mig in i det här eftersom jag tycker det är enkelt, fraktioner utvunnet av blod är inte blod, men det har däremot tagits fram av blod, och därför avhåller jag mig från det.
  • kt h
    Kampsport skrev 2014-03-18 17:38:46 följande:
    En sak som jag knappt har någon koll på rent teologiskt, är hur ni vittnen ser på den yttersta tiden?
    Det har blivit sagt att några är utvalda, till paradiset? Mer vet jag inte :P

    Skulle du vara så vänlig att berätta lite? :)
    Det finns flera "yttersta tider" eller "ändens tid" eller liknande andra benämningar som bibeln tillämpar i olika tillfällen, så det beror på vilka skriftställen du tänker på.

    Det fanns en ändens tid då Jerusalem omringades av romarna och till slut förintades år 70 e.Kr, denna händelse beskriver bibeln som en parallell till den tid vi lever i nu innan harmageddon.

    Händelsen år 70 e.Kr blev slutet på det tidigare förbundet, vid den här tidpunkten försvann t.ex. arken där Guds tio budord fanns. Arken var en symbol för Guds närvaro, när Jesus dog så brast förhänget i templet och blottade det allra heligaste där arken befann sig. På detta sätt visade Gud att det tidigare förbundet var på upphällning, och senare år 70 så blev det en slutgiltigt bekräftelse på att Gud hade övergett det tidigare förbundet (i princip judendomen).

    Detta profeterade Jesus om:

    "Jerusalem, Jerusalem, du som dödar profeterna och stenar dem som blir sända till dig. Hur ofta har jag inte velat samla dina barn så som hönan samlar sina kycklingar under vingarna, men ni ville inte.Nu får ni själva ta hand om ert övergivna hus. Ty jag säger er: ni ser mig inte mera förrän den dag då ni säger: Välsignad är han som kommer i Herrens namn.

    När Jesus lämnade templet och var på väg därifrån kom hans lärjungar fram till honom och pekade på tempelbyggnaderna. Då sade han till dem: ”Se på allt detta – sannerligen, här kommer inte att lämnas sten på sten, allt skall brytas ner.” (Matt 23:37-39, 24:1-2 Bibel2000)

    Senare i kapitel 24 berättar Jesus hur det kommer att bli i "tidens slut", nu väver han in både händelserna år 70 och händelserna innan han kommer tillbaka, alltså harmageddon. Detta kan du läsa om och komma tillbaka med frågor om du vill.

    Sedan kommer en tid efter harmageddon och det tusenåriga riket, innan paradiset på jorden, som jag har för mig uttrycks på liknande sätt, men jag kommer inte ihåg vilket skriftställe det var på rak arm.

    Och även tiden då den sanna kristendomen avföll runt 100 e.Kr benämnes på liknande sätt.

    Så vad är det du tänker på? Kanske våran tid innan harmageddon? Det finns mycket att säga om det.

  • kt h
    kivirush skrev 2014-03-18 19:08:38 följande:
    Jag har haft JV över. Men de brukar alltid gå när de tycker att jag ställer för mycket frågor som de inte kan svara på.
    De lovar att komma tillbaka och vara bättre förberedda. Men de kommer alltid nya som inte heller kan svara på de frågor jag ställer.
    Ok, jag kan ju försöka om du vill  Glad
  • kt h

    Jag säger hej då och lämnar den här tråden eftersom det har kommit in en person som gör allt för att smutskasta och motsäga Jehovas vittnen, med lögner, halvlögner, förvrängningar och överdrifter. Personen är inte ute efter en respektfull och konstruktiv diskussion, utan kör med fula debattknep, det har jag ingen lust med att delta i.

    Dom som vill ha svar på mina frågor kan skapa nya trådar med specifika rubriker. Men jag lämnar igen så fort den personen invaderar den tråden. Personen vet vem jag talar om.

    Detta handlar inte om att jag inte skulle kunna ge svar på personens anklagelser. Om någon annan vill ta upp dessa frågor med mig kan göra det, men då med sina egna ord.

Svar på tråden Jehovas Vittnen