Maria Rydberg skrev 2012-10-08 21:09:15 följande:
Primerose: Att öka barnens digitala kompetens och få in digitala verktyg som en naturlig del i all pedagogisk verksamheten.
Att genom lek och utforskande möta och väcka nyfikenhet hos barnen för ny teknik redan i förskolan. Utveckling är situationsbundet och inte styrt av GRUNDskola eller FÖRskola! Att jag beskriver Lgr-11 är för att det är en fortsättning i barns digitala kompetens som grundläggs redan i förskolan. I läroplanen för förskolan (Lpfö) betonas
förmågan att kunna kommunicera, söka ny kunskap och kunna samarbeta som nödvändig i ett samhälle präglat av ett stort informationsflöde och en snabb förändringstakt.
Vidare står att utveckla intresse för bilder, texter och olika medier samt sin förmåga att använda sig av, tolka och samtala om dessa. Att ge förutsättningarna för att utveckla varje barns förmåga att urskilja teknik i vardagen och utforska hur enkel teknik fungerar. Dock är det en grundläggande faktor vid implementering av nya verktyg såsom ipad att kommuner satsar på kompetensutveckling för personalen. Didaktiskt fördjupad kunskap behövs för att implementering utifrån en sociokulturell syn ska kunna äga rum. Det är min övertygelse att inte lyfta fram skillnader mellan grundskola och förskola utan istället ge barnen en mjuk övergång för att ge våra barn rätt grundstenar till IT-samhället är det viktigt att man även i förskolan erbjuder IT kompetens, detta för att utjämna samhällsklyftorna. Alla barn har inte tillgång till It-verktyg i hemmet, av ekonomiska skäl. I förskoleplanen står även att läsa att värdegrunden uttrycker det etiska förhållningssätt som ska prägla verksamheten.. Verksamheten i förskola, såväl som skola, ska bedrivas i demokratiska former och därigenom lägga grunden till ett växande ansvar och intresse hos barnen för att de på sikt aktivt ska delta i samhällslivet. Låt oss ge alla bästa förutsättningar att känna sig delaktiga i samhället och inte utestängda. Värdegrunden uttrycker det etiska förhållningssätt som ska prägla verksamheten. Om sorg om och hänsyn till andra människor, liksom rättvisa och jämställdhet samt egna och andras rättigheter ska lyftas fram och synliggöras i verksamheten. Barn tillägnar sig etiska värden och normer främst genom konkreta upplevelser. Vuxnas förhållningssätt påverkar barns förståelse och respekt för de rättigheter och skyldigheter som gäller i ett demokratiskt samhälle och därför är vuxna viktiga som förebilder. Dessutom, förskoleverksamhet som bedrivs för sexåringar benämns i skollagen som förskoleklass. Förskoleklass är en skolform som delar läroplan med grundskola och fritidshem vars syfte är att vara en pedagogisk bro mellan förskola och grundskola
Oj, det låter som att det mesta du skriver är något du citerar, fast du skriver i jag-form. Plagiat? Mycket av det du skriver här har ju inte ett dugg att göra med om nyttan med att använda en iPad på en förskola. T ex varför skriva om detta i en diskusskon om iPads?: "Om sorg [sic] om och hänsyn till andra människor, liksom rättvisa och jämställdhet samt egna och andras rättigheter ska lyftas fram och synliggöras i verksamheten. Barn tillägnar sig etiska värden och normer främst genom konkreta upplevelser. Vuxnas förhållningssätt påverkar barns förståelse och respekt för de rättigheter och skyldigheter som gäller i ett demokratiskt samhälle och därför är vuxna viktiga som förebilder." Du blandar ihop korten på ett underligt och irrelevant sätt.
Det jag tidigare berättade att de förskollärare vi intervjuade (för 3 år sedan) efterfrågade var utbildning inom tekniska hjälpmedel, digitala verktyg och olika metoder att söka information. Utbildning är kostsam och dessa personer verkar inte ha fått den. Jag tror att det gäller för ganska många - och enligt min uppfattning börjar man i fel ände om man använder förskolans magra resurser till att köpa in utrustning de inte kan använda på ett pedagogiskt korrekt sätt, i stället för att utbilda dem först.
Nåväl, om du inte visste det räknar de allra flesta förskoleklass till grunskolan och inte till förskolan (därav "nollan"). Barnen går ju, oftast, i förskoleklass i den skola de sedan ska börja i ettan. Avsikten med förskoleklassen är det som du anser vara viktigt nämligen övergången från förskola till skola. Enligt min uppfattning är det inte alls viktigt eller önskvärt att, på ett kunskapsstyrt sätt, försöka få förskolan att likna skolan.