Daddy Cool skrev 2012-10-21 00:58:06 följande:
Man ska kanske inte dela in mänskligheten i hen-användare och hen-motståndare.
Jag tänkte påminna om en artikel jag länkat till tidigare:
blog.svd.se/sprak/2012/05/28/hen-eller-den-pr.../
Det är en professor i svenska språket som skrivit lite om ordet "hen" (och även jämfört med "den").
Exempel:
"”Hen” och ”den” betyder nämligen inte riktigt samma sak och erbjuder därmed en tilltalande nyansrikedom. Vi kan använda ”hen” som könsneutralt pronomen när vi vill att det ska märkas – och ”den” när vi vill att det inte ska märkas.
”Hen” är det genusmedvetna alternativet. Det är könsneutralt såtillvida att det inte specificerar något visst kön, men knappast i något annat avseende. Tvärt emot vad man kanske väntar sig aktualiserar det frågor om kön, just genom att vara så påtagligt könsneutralt att det blir en markering. Detta beror till stor del på att ”hen” även här förknippas med sin andra innebörd..."
och
"Så hellre än att fråga oss om det är ”hen” eller ”den” (eller något annat) som är att föredra generellt bör vi alltså fråga oss vilket av uttrycken som passar bäst i det aktuella fallet. De fyller helt enkelt olika funktioner. Det är ganska fantastiskt att ett litet pronomen som ”hen” är tillräckligt uttrycksfullt för att förmedla en ideologisk markering. Att ordet därmed blir kontroversiellt beror helt enkelt på att frågor om kön är kontroversiella. Och vill man undvika detta finns det lite blekare ”den” att tillgå."
Håller du med om det jag citerade (och resten av artikeln) eller anser du att professorn är ute och cyklar?
Visst, vi kan förhålla oss till personer med okänt kön på lite olika sätt.
Mitt eget språk är format av att vi faktiskt har haft och fortfarande i stor utsträckning har ett könsneutralt pronomen, nämligen han. När jag skriver kan jag korrigera pronomet för bilföraren jag aldrig såg eller hantverkaren som någon säger ska komma, eller doktorn till hen - men när jag pratar går det oftast lika fort som när jag tänker och då säger jag han i stället.
Språket är ju konstruerat så att vi män är normen. Jag kan inte utesluta att Benjamin vars artikel du länkat till verkligen säger "den" men för min egen del skulle jag aldrig säga "När kommer den?" om hantverkaren utan antingen slentrianmässigt säga "när kommer han?" eller också - om jag har tid till eftertanke - välja det könsneutrala pronomet hen.
Att säga "den" i den situationen skulle ju också innebära att åhöraren mer fäster sig vid mitt val av pronomen än min egentliga fråga - eller helt missförstår frågan eftersom man jag valt skrivbordsprodukten "den" i stället för de fungerande varianterna han eller hen.
Min uppfattning är alltså att vi successivt håller på att ersätta "han" i funktionen som könsneutralt pronomen med hen - men att en del av dem som ogillar "hen" gärna vill tala om för henanvändarna att de borde säga "den i stället, utan att de själva för den skull använder "den".