Pippi70 skrev 2012-11-27 10:20:55 följande:
Jag går i Falun där jag också bor, så det är väldigt bekvämt!
Men även om jag vet att de är duktiga så har jag känt obehag och blivit illa bemött.. Visst läkare har också dåliga dagar, men tycker ändå att de ska bemöta sina patienter på ett bra sätt..
De har ju tagit emot oss och vi är billiga att betala så undrar vad problemet har varit..
Allt hade verkligen gått fel så bi hade bestämt oss för att hoppa av och söka hjälp nånannanstans, ÄD utomlands eller IVF i danmark??
Men vi valde ändå att gå tillbaka för denna undersökning , vill ju ha ordning på det här med cystorna tex.
Och det är jag väldigt glad för nu!
Den läkare vi hade igår har varit den som stöttat och trott på oss och det är synd att vi inte fått henne hela tiden..
Hon tycker absolut att vi ska prova IVF minst en gång innan ÄD speciellt nu när det visade sig att jag svarade lätt på hormonstimulering!!
Men hoppas att det inte behövs nu:))
Känner mig så hoppfull nu och är så lättad!! Kan inte hjälpa det, och vet att besvikelsen kommer bli svår om detta inte lyckas, men väljer ändå att våga tro!! Varför ta ut sorgen i förskott?
Jag har hört mycket positivt om Falun som lär vara den mest innovativa kliiken. Främst för deras långtidsodling, där de såvitt jag förstått, kommit längst i Sverige med att frysa och tina blastocyster. Har sällan läst att blastocysterna inte klarar upptining i Falun som på många andra kliniker.
Dessutom är det praktiskt för dig att gå i Falun och det är en väsentlig aspekt som måste vägas in. Jag är inte övertygad om att det verkligen blir billigare i slutändan att välja en klinik utomlands. Kostnader för full-flex flygbiljetter för två personer, kostnad för ledighet, kostnader för hotell, ev. kostnad för mediciner samt övriga kringkostnader. Blir det verkligen billigare än att ta en klinik på hemorten?
Klinikerna har lite olika inriktning, resultatmässigt skiljer det sig inte så mycket åt när jag tittat på statistik.
På Karolinska sa läkaren att den svenska IVF vården - statistiskt sett - mot många andra länder håller hög kvalitet. Sverige kanske är efter på en del områden, men man ska inte heller glömma att många lyckas med IVF i Sverige. 60 - 70 % har lyckats inom loppet av 3 försök.
Jag är dock av många anledningar skeptisk mot klinikerna utomlands. I Sverige är de ändock så seriösa att de inte kör IVF på personer vars chanser är näst intill obefintliga. Det finns en anledning att flera kliniker i Sverige inte gör IVF efter 42 år, om inte chanserna är väldigt goda upp till 43 år. Jag tror inte bara att det beror på att klinikerna vill bättra på sin statistik.
Jag tror att det finns en anledning att landstinget i Sverige eller i Danmark inte gör IVF efter 40 år, som inte bara beror på att landstinget vill "bättra" på sin statistik. Jag tror att det är är för att skattebetalarna som betalar. Sedan om det är rätt eller fel är en annan sak. Dock kan jag tycka att det är snett att det är olika villkor beroende på var i landet man bor. Gränsen i en del landsting är lägre är 40 år rent av. Det finns ingen åldersgräns nedåt dvs. minst 20 år.