Inlägg från: Anonym (vann i FR) |Visa alla inlägg
  • Anonym (vann i FR)
    Anonym skrev 2012-03-17 11:58:08 följande:
    Och, måste det vara flera anmälningar menar du?
    Anklagelserna i det fallet rörde sexuella övergrepp vilket är ett allvarligt brott, misstanke om allvarliga brott leder till akuta omhändertaganden.

     
    Det var ett svar på ett annat inlägg som påstod att soc handlar enbart baserat på en enda inringd anmälan.

    Jag anser att det finns andra saker att göra än att gå in direkt och rycka barn. I detta fall kunde man ha sett om det fanns möjlighet att flytta pappan från hemmet, sätta in en övervakare eller låta familjen bo på utredningshem. Jag tycker absolut att man ska skydda barn, men att rycka dem är traumatiskt för barnen och soc måste bli mer återhållsamma med den åtgärden.
    Anonym skrev 2012-03-17 11:58:08 följande:
    Hur många ärenden har inte rullats upp där det förekommit sexuella övergrepp, misshandel, dödade barn genom åren?Många gånger har det kommit anmälningar från en person, men det har inte tagits på allvar.

    För att rädda barn när det kommer in en anmälan gällande övergrepp, misshandel osv är det självklart att det är några familjer som inte har gjort något som dessvärre kommer att utsättas för ingripanden.
    Nu var det också så att det står i domen att dessa föräldrar hade brister i gränsdragning och personlig integritet gentemot barnen, dock inte så allvarligt att de behövde omhändertas, detta kunde åtgärdas genom information för att förändra beteendet? Jag har läst domen.

    Hur skulle socialen kunna veta innan utredning om det var sant eller inte?

    Ska det vara tvärtom att soc. bara ska ingripa när det är många som anmäler, ska man offra barn som blir utsatta för att föräldrar inte ska känna sig kränkta om de blir kallade till samtal pga orosanmälan?

     
    Det är därför soc måste ha fler steg än att antingen inte ingripa alls eller gå in med omhändertaganden! Det är klart att soc ska utreda ordentligt, men om de verkligen har barnens bästa för ögonen tar man det försiktigt med LVU!

    Jag har aldrig påstått att man ska offra barn för att föräldrarna kn känna sig kränkta av en utredning. Var snäll och lägg inte ord i min mun. Jag anser inte att kränkningen ligger i att föräldrarna blir utredda, utan hur soc hanterar dem och utredningen. Det är en väldig skillnad!
  • Anonym (vann i FR)
    Ninja05 skrev 2012-03-17 12:04:09 följande:
    Håller helt med dig här. Soc ska banne mig inte "tippa på tårna" .Det må vara traumatiskt för ett barn att bli omhändertaget i väntan på fortsatt utredning, alltså akut. Men antingen så visar det sig då att detta var nödvändigt, eller så visar det sig att barnet ska komma tillbaka till föräldrarna igen. Och det KAN repareras , man kan hjälpa barnet igenom båda dessa trauman om man har rätt resurser.

    Men helt klart ska dem agera!
    Men det är ju så onödigt att utsätta dem för traumat från början, när det finns andra åtgärder man kan sätta in i stället.

    Mina barn är traumatiserade och måste ha psykologhjälp. Vi måste också tänka oss för, tex kan de bli hysteriska om vi hamnar utom synhåll och/eller inte svarar när de ropar. Jag kan inte med ord beskriva hur fruktansvärt det är att som förälder se sina barn lida så. Jag tycker också att du försöker marginalisera barnens trauma med "det går ju att bota". Nej, det går faktiskt inte alltid att "bota", ett trauma är något som kan följa och försvåra för en person genom hela livet, oavsett om denne fått hjälp eller ej.

    Dessutom kostar sådana resurser skattebetalarna mycket pengar, vilket jag naturligtvis tycker är en petitess i sammanhanget, men ändå. Jag kan garantera att det är dyrare att hjälpa barn genom traumat än att sätta in insatser/övervakare eller liknande under de veckor som en utredning tar...
  • Anonym (vann i FR)
    Ninja05 skrev 2012-03-17 12:16:40 följande:
    Nu förstår inte jag dig alls. LVU är inget man bara kan ta till om man får in en anmälan. Det krävs mycket mer än så, mycket material och en stor utredning! Visst, det kan bli ett tillfälligt omhändertagande, men då måste det ju komma fram mycket mer för att LVU:t ska fortskrida.

    Det är faktiskt inte sanningen att barn omhändertas hit och dit utan ordenligt grund, och när det händer så kommer det nog oftast fram. Mörkertalen ( om man nu ska kalla det så ) uppmärksammas ju såklart väldigt mycket ofta av media, tillexempel uppdrag granskning, tidningar osv. Men det behöver inte betyda att det är något som soc gör var och varannan dag liksom..
    Våra barn var LVU:ade under nästan ett år, pga en oengagerad förvaltningsrätt. Läs vad jag skrivit tidigare, orkar faktiskt inte dra historien en gång till.

    Jag håller med dig om att det i många fall finns en viss grund för omhändertagande, men på det följer det inte att soc har rätt att ljuga, skriva vinklade utredningar och kränka familjen! Att soc gör utredningar på ett felaktigt sätt, det händer dagligen, och är utredningen felaktig finns det stor risk att även bedömningen och insatserna blir det.
  • Anonym (vann i FR)
    Ninja05 skrev 2012-03-17 12:36:11 följande:
    Har läst igenom en del. Och min poäng genom hela tråden kommer fram lite i slutet på din historia. Då soc blev starkt kritiserade av domslutet. Det är vad jag sagt hela tiden, soc har stor makt, därav att detta för er tagit ett år. Men dem har absolut inte hela makten, och när det ska upp i rätten så ska deras utredning granskas noga, vilket den nog gjort, och därav "vann ni".

    Men olyckligt för er hur som helst, för det ni fått genomlida som varit jobbigt.
    Vi "vann" för att vi hade turen att , andra gången, få engagerade personer som satt bakom det långa bordet i rättssalen. Jag ska säga dig att det var härligt att få vara med när systemet verkligen fungerar som det var tänkt. Tyvärr är det inte alltid att domstolarna granskar utredningarna såsom det är menat att de ska göra. Jag har varit i kontakt med ett flertal advokater och jurister som arbetat med familjerätt i många år och de är samstämmiga i att systemet är godtyckligt och att socialen har alldeles för mycket makt.

    Jag försöker därför få till en ändring på hela systemet, för det är i alla instanser det finns problem! Och ska det till en ändring, måste även gemene man få upp ögonen för systemets fel!

    Inte bara olyckligt, det har haft fler följder än så. Sjukskrivningar, oförmåga att fullfölja utbildning har kostat både oss och staten pengar (jag vet ju inte hur detta kommer att påverka barnen när de är vuxna).
  • Anonym (vann i FR)
    Ninja05 skrev 2012-03-17 12:48:55 följande:
    Ja hemskt absolut. Men även om det finns saker som behöver förbättras så är det ju som precis med allt annat. Inget är perfekt. Inget fungerar perfekt. Och självklart är det fruktansvärt för dem drabbade. Men finns ju även omvända händelser då barn kanske tom dör för att soc inte vill se.

    Lika hemskt det. Och hur mycket man än kämpar så kommer det alltid göras fel, och alltid finnas brister i myndigheter bedömningar, och ja det arbete dem gör.
    Jag vet att det finns omvända händelser där barn dör för att soc ignorerar anmälning på anmälning. Det är naturligtvis lika tragiskt som när soc gör för mycket!

    Nej, inget är perfekt, men man måste sträva åt det hållet ändå. Det är som att sluta arbeta för att trafikolyckorna ska minska, "för det kommer ändå alltid att ske olyckor". I Sveriges socialsystem finns det mycket som skulle kunna göras för att antalet fel av soc skulle minska. Socialsekreterare måste få mer adekvat utbildning (utredningsmetodik, djup psykologi, helst skulle de vara psykologer allihop) och det måste till en yrkeslicens som kan tas ifrån dem om de begår för många fel. En oberoende tillsynisgmyndighet måste införas, politikerna ska bort ifrån socialnämnd och domstol, ja listan kan bli lång på vad som skulle behöva göras för att få ett mer rättssäkert system.

    Det första som måste till är dock att både politiker och privatpersoner ska sluta att gömma huvudet i sanden och ta till sig att systemet både kan och bör förbättras!
  • Anonym (vann i FR)
    astro skrev 2012-03-17 22:44:08 följande:
    Klokt av er att dokumentera så mycket det bara går. Förr eller senare lyckas ni beslå dem med en direkt lögn (som detta med blåmärket). Om inte annat så kanske det öppnar för rejält stöd från massmedia, om ni vill gå den vägen.
    Tyvärr är det inte alltid det hjälper att kunna visa konkreta fakta för att socialen ljuger. Vi hade både läkarintyg, inspelningar och vittnesmål på att socialen både i sina utredningar och skrivelser till rätten undanhållit viktig information, ryckt saker ur sin kontext och direkt ljugit. Dessa bevis var inte socialnämnden intresserade av att ta del av (de "skulle ju ta beslut senare i eftermiddag") och i förvaltningsrätten kommenterades dessa bevis inte ens i domslutet. Vi blev ihjälignorerade, helt enkelt.

    Å andra sidan hjälpte det andra gången, och hade vi ställt upp i massmedia (flera hörde av sig om intervju, både svenska och utländska journalister) skulle det säkert ha hjälpt till att få allmänheten se att vi hade rätt. Men visst är det oerhört viktigt att dokumentera allt!
  • Anonym (vann i FR)
    maaammaaa skrev 2012-03-18 20:51:38 följande:
    Hej signaturen, när våra barn omhändertogs sa soc. att vår dotter var aggressiv och inte utvecklades normalt psykiskt. Vi gick på möte hos psykiatriska som ville se barnen, soc vägrade, ett tag när soc skyllde på dåligt samspel trots att de inte sett oss och barnen tillsammans på över ett halvår ville de verkligen se oss och barnen tillsammans soc vägrade. Till slut ändrades tiderna när vi fick umgås med barnen så nu kommer det sk. småbarnsteamet (psykiatriska) hem till oss en fredag i månaden. Då gör vi något tillsammans med dem, sist fruktsallad och kokosbollar och sen spelade vi memory. Allt gick bra, de ska skriva ett utlåtande snart tror jag. Även det ska skickas till båda rättsinstanserna. Vi förstod att soc inte ville att psykiatriska småbarnsteamet skulle träffa oss och barnen eftersom verkligheten är något annat än vad soc säger. Det kan vara så i ert fall också. Ifall specialister bedömer att ert barns frakturer har en annan förklaring än vad soc säger så kan ni vara ett steg närmare att vinna.
    Det där känner jag också igen. Trots att soc påstod att vi var barnmisshandlare lät de varken läkarundersöka eller psykologundersöka barnen, trots att det är praxis i vår kommun vid misstänkt misshandel! Det var det vi som krävde, så mer än en månad efter omhändertagandet tittade en allmänläkare (vi ville ha en ortoped, soc vägrade) på barnen, men psykolog fick de aldrig träffa så länge soc hade kontrollen.

    Man kan ju fråga sig varför soc aldrig lät barnen träffa läkare. Om soc verkligen trodde att vi var misshandlare borde de väl ha samlat in så mycket bevis de bara kunde? Eller tycker soc att de är kunnigare än en läkare? Eller är det helt enkelt för att soc vet att de inte behöver bevis för att det ska gå igenom i rätten?
  • Anonym (vann i FR)
    SH1980 skrev 2012-03-20 11:24:44 följande:
    Socialsekreterare ställer aldrig diagnoser!
    Anonym skrev 2012-03-20 11:28:03 följande:
    Soc. ställer inte några diagnoser.
    Det måste ha utgått från dokumentation från vården för att kunna hävda diagnoser. Hade det bara varit soc. ord hade det blivit överbevisat i rätt om de inte kunde visa papper på att diagnoserna fanns. 
    Åh, jo, det gör de!! Jag har gått igenom ett flertal fall där soc påstått att föräldern har någon viss sjukdom, trots att föräldern i fråga kan visa upp läkarintyg som säger motsatsen! Även i fall där föräldern verkligen har någon diagnos, använder soc den diagnosen som bevis för deras ståndpunkt, trots att det finns läkarutlåtande som säger att diagnosen inte har ett dugg med föräldraförmågan att göra.
  • Anonym (vann i FR)
    Anonym skrev 2012-03-20 19:54:20 följande:
    När rätten tittar på ärendet så ser de ju att det inte finns några dokument från någon vårdinstans som styrker diagnosen om det bara är så att soc. hittat på den, då blir det inget omhändertagande.
    Du får ursäkta att jag är så rättfram, men det där var ett riktigt naivt uttalande (och det är inget fel med att vara naiv egentligen. Själv trodde jag också att systemet vi har i Sverige fungerade bra, men när jag väl kom i kontakt med det insåg jag hur det stod till). Man skulle önska att det gick till så, men verkligheten ser annorlunda ut.
Svar på tråden De RIKTIGA historierna bakom omhändertagande av barn (LVU), inte mammans version