• linköping68

    Vi som snart är gravida efter utredning i Aten!

    Jag har efter att ha varit hos dr D jagat läkare eller VC som kan ge IL och ta FBC. Det har gått sådär. Hittade en läkare som kan ta FBC, men inte IL. 

    Ilsknade till efter att ha talat med min VC så då började jag kolla upp lite om vad som gäller när man fått behandling utomlands. Jag letade material på nätet, jag pratade med en lätt otrevlig kvinna på Socialstyrelsen och sen med en mycket trevlig kvinna på EU-kommissionen om detta med vård utomlands och efterföljande vård i Sverige. Jag hat klippt och klistrat lite i allt material jag fann och ska sammanställa en lista en Internet-adresserna.

    Lägger in informationen och hoppas att fler än jag kan ta tag i problemet att inte få vård av sin VC. Som jag har förstått faktan så har vi rätt till eftervård och att våra VC inte kan säga nej pga av tex rädsla för att det inte är de som ordinerat IL.

    Har varit på min VC och lämnat in massa information om IL osv till chefen, och sagt rent ut till dem att de faktsikt inte kan neka mig vård. De skulle återkomma. Nu har det gått 1 vecka och jag har inget hört så nu tänker jag författa en skrivelse som jag skickar till Socialstyrelsen och till Socialdepartementet där det framgår att svenska VC och läkare inte följer EUs direktiv.

    Jag meddelar er vidare och hoppas att fler än jag kan stå bakom skrivelsen för att få mer tyngd, då vi är rejält många som drabbats av stelbenta svenska VC som inte kan ge IL och göra FBC.            

  • linköping68

    Här kommer lite kort om EU-direktivet ang gränsöverskridande vård. Detta är ett klippt material och inte full text.

    ”Den nya lagstiftningen påverkar inte de förmåner som du redan har enligt de gällande förordningarna om social trygghet. De reglerna handlar främst om social trygghet, inte patienträttigheter, och de har gällt sedan 1971. Trots det behövde det redas ut vad som gäller när EU-medborgare vill få vård i ett annat EU-land.

    En av de viktigaste nyheterna i de nya reglerna är att patienter som vill ha sjukhusvård själva får välja vårdgivare.

    För annan vård kan patienter enligt de nya reglerna söka vård utomlands utan förhandstillstånd eller andra formella krav, och begära ersättning när de kommer hem. Reglerna gäller inte bara offentliga utan också privata vårdgivare.”

    ”Behöver jag tillstånd från min nationella myndighet innan jag åker utomlands för vård?
    De nationella myndigheterna får kräva att du söker förhandstillstånd i tre fall:
    1) För vård som innebär att du läggs in på sjukhus i minst en natt.
    2) För mycket specialiserad, dyr vård.
    3) I allvarliga, särskilda fall där vården utomlands håller för låg kvalitet eller inte är säker. I dessa tre fall behöver du som patient be om tillstånd på förhand från din nationella myndighet som ansvarar för ersättning av vårdkostnader.”

    ”Kan jag söka vård utomlands om behandlingen inte finns i mitt land?
    Ja, om en behandling inte finns tillgänglig i ett land får inte de nationella myndigheterna hindra dig från att söka vård i ett annat EU-land. Du får dock bara ersättning för den vården om den ingår i den nationella förteckningen över vårdförmåner.


    För det mesta är vårdförmånerna allmänt definierade, men om det finns en mer detaljerad förteckning (t.ex. detaljerade koder för fakturering av vård) måste den användas för ersättning av gränsöverskridande vård.”

    ”Hur kan jag vara säker på att min utländska behandling följs upp ordentligt när jag kommer hem?
    Det finns flera bestämmelser i den nya lagstiftningen för att trygga vårdkontinuiteten. Landet där du blir behandlad ska se till att patienterna har tillgång till sin skriftliga eller elektroniska sjukjournal för den vård de har fått. Ditt hemland ska se till att den medicinska eftervården håller samma kvalitet oavsett var i EU behandlingen ägde rum.”

    ”Godtas mitt recept i ett annat EU-land?
    Ett recept som utfärdats i ett annat EU-land ska godtas i patientens hemland och tvärtom. På så sätt garanteras att vård i ett annat EU-land följs upp ordentligt när patienten kommer hem igen. Du har rätt att få ut ett receptbelagt läkemedel under förutsättning att läkemedlet får säljas och finns tillgängligt i det andra EU-landet.


    Recept ska redan i dag i princip gälla i hela EU, men det stämmer inte alltid i praktiken. Den nya lagstiftningen ger apoteken den hjälp de behöver med utländska recept (t.ex. se vilket läkemedel receptet gäller eller identifiera läkare och patient).”

    Måste vårdmetoden som du behandlats med användas i Sverige?
    Nej. I direktivets punkt 34 sägs: ”Om det i förteckningen över förmåner inte exakt anges vilken behandlingsmetod som gäller, utan olika slags behandlingar anges, bör försäkringsmedlemsstaten inte avslå en ansökan om förhandstillstånd eller ersättning av det skälet att behandlingsmetoden inte finns tillgänglig på dess territorium”. I Sverige upprättas inte detaljerade listor på godkända vårdmetoder för de behandlingar som ingår i vårt allmänna sjukvårdssystem.”

    ”Som EU-medborgare har du rätt att söka vård i ett annat EU-land om du inte kan behandlas i ditt hemland inom rimlig tid eller om du behöver specialistvård som du inte kan få på hemmaplan. Detta har fastslagits av EU-domstolen i en rad domar. De flesta EU medborgare känner dock inte till vilka rättigheter en patient har vid vård i ett annat EU-land. Det beror på att inte har funnits någon enhetlig lagstiftning som reglerar patienträttigheter vid gränsöverskridande hälso- och sjukvård inom EU. Från och med den 19 januari i år (2011)blir det dock ändring på det. Europaparlamentet röstade då nämligen igenom ett nytt direktiv om patienträttigheter vid gränsöverskridande hälso- och sjukvård.”

    ”När patienten väl kommer hem igen har man enligt det nya direktivet rätt till eftervård som håller samma höga kvalitet som själva behandlingen, oavsett i vilket EU-land den ägde rum. Detta underlättas genom att recept
    som utfärdas i det land där patienten fått vård även godtas i patientens hemland. Det nya direktivet ska även underlätta för apoteken i de olika medlemsländerna att identifiera läkemedel, läkare och patienter.”

    Som jag tolkar det har sjukvården faktiskt ingen rätt att neka oss vård här i Sverige, även om vi påbörjat vården utomlands, tex hos dr D i Aten.

    En mening i alla dessa dokument säger:
    "Alla begränsningar som görs med hänvisnig till tvingande skäl måste också anmälas till Kommissionen."
    Vet inte om vi ska tolka det så att vi, små individer ska anmäla till Kommissionen eller om det är vårdgivaren....


  • linköping68

    Man kan söka på nedanstående, för så står det högst upp på dokumentet, men då blir det hela dokumentet på typ 50 sidor.

    Tyvärr vet nog knappt någon om detta inom svensk sjukvård, med eftervård i Sverige. Men ett  EU-direktiv är ett bindande direktiv som ska följas. 


     


     


    DIREKTIV


    EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS DIREKTIV 2011/24/EU


    av den 9 mars 2011


    om tillämpningen av patienträttigheter vid gränsöverskridande hälso- och sjukvård


  • linköping68

    Det jag känner är viktigast i dokumentet är att det framgår att även om en vården/behandlingen inte finns i Sverige så kan man söka sig utomlands. (Man får inte ersättning dock) OCH att eftervården ska vara lika bra i Sverige som i behnadlande land. 

    Det står inte att läkar kan säga nej för att de inte vill ha ansvaret. De ska göra eftervården utan att knorra......

    Ska försöka hitta tid att sammanställa länklistan idag.

    Har varit på trevlig konferens med jobbet så nu prioriterar jag lite familjemys och senare lite "Janne Josefssonande", dvs gräva lite mer i eftervårdsfrågan Solig       

  • linköping68
    Lotus13 skrev 2012-12-08 12:06:28 följande:
    Vilket fantastiskt jobb du har gjort Linköping!!! Jag är med på att skriva på eller vad det är som krävs:) hoppas din VC hjälper dig nu. Vilket dokument är det som du har lämnat till din VC? Kram
    Tack. Kände bara att nu måste något ske för oss som jagar läkare/VC som kan hjälpa.

    Jag skrev ut massa dokument från Internet, olika rapporter och forskning om Intralipid och vad bra det är, lite om Lifeclinic och dr D och sen en del sidor om detta med EUdirektivet och eftervården.     
  • linköping68

    Tyvärr tror jag att läkare/VC kommer att lusläsa allt ang detta och ev anlita jurister som de säkert har till hands uppåt i vården.

    Det finns ett senast före datum då direktivet för gränsöverskridande vård ska vara infört till fullo och det ligger tyvärr ca 1 år framåt. Men det behöver vi ju INTE prata om med dem.

    Känner någon någon jurist, kunnig på EU-frågor, så får ni gärna fråga om hur direktivet från EU fungerar i praktiken. Direktivet kom ju 2011 och då kan jag tycka att det borde börja gälla. Men kan det vara så att det inte "gills" förrän sista datum för införande kommer.......
         

  • linköping68
    mumwannaB skrev 2012-12-08 19:54:31 följande:
    Hej tjejer,
    har följt er tråd en längre tid och beundrar ert mod och er kämpaglöd. Jag håller tummarna för er alla och gläds med er som äntligen fått era mirakel. Kanske vänder vi oss oxå utomlands en dag men vi kommer ge den svensk vården ett par försök till.

    Tänkte ge lite input ang diskussionen som pågår om EU-direktivet. Är jurist, inte expert på eu-rätt, men grundläggande kunskaper iaf :) Ett direktiv är inte direkt tillämpligt i medlemsländerna. Det måste implementeras (genomföras) i svensk lagstiftning för att bli gällande. Direktivet är som en målbild och sedan är det upp till länderna hur man lagstiftar för att nå målet. Tyvärr har lagstiftningsarbetet inte kommit så långt ännu i Sverige när det gäller detta direktivet. Förslaget som ligger nu är att den svenska lagen ska träda i kraft 1 oktober 2013.
    Ni kan läsa om lagförslaget här: www.regeringen.se/sb/d/108/a/189477
    Det återstår fortfarande en del vändor i lagarbetet så det kan ske förändringar på vägen i förslaget.

    Kram på er och stort lycka till till er alla!!
    Ok, det lät ju inte bra för vår del.....
    Men om direktivet ska träda i kraft 1/10 2013 borde det väl innebära att man kan börja redan nu? För om lagen träder i kraft 1/10 2013 borde väl allt runt lagen vara klart? Eller innebär det att man börjar utforma lagen 2013?
  • linköping68

    Blä, nu känns det nästan som om jag lurat er alla med informationen om gränsöverskridande vård  Gråter

  • linköping68

    mumwannaB: tack för länken och för infon. Ska beta av den 226 långa skriften och se om jag kan tyda fram något om att vi kan få vård redan nu. Fortsätter rota runt lite mer.

    TWH: tack för snälla ord Solig  

  • linköping68

    Jag, mannen och dottern tog Pandemrix. Ångrar mig faktiskt  med tanke på allt som man nu vet om vaccinet. Ryser.

    Zin: undrar lite varför du undrar? Har du fått reda på mer än vad som redan diskuterats i media?  

    Har inte fått svar från dr D på evigheter, på ca 5 mail, bland annat FBC. Sen ilsknade jag till lite och skrev ett lite syrligt mail. Då fick jag svar på några dagar. Synd att det ska vara så. Kanske har han extremt mycket nu, vem vet.
    Han menade att han inte fått mitt mail med provsvar på FBC. Nu hoppas jag han svara snabbt så jag får veta hur värdena är.

         

Svar på tråden Vi som snart är gravida efter utredning i Aten!