• Lully Hill

    Vi som snart är gravida efter utredning i Aten!

    TWH skrev 2013-02-10 19:42:33 följande:
    Lully, får jag fråga om ni gjorde kejsarsnitt? Jag är rädd att sjukvården ska sätta sig på tvären då jag vill föda med kejsarsnitt i v 38 (om allt fortsätter bra), dels pga att immunproblematiken ger ju högre blodproppsrisk men också för åldern (kommer vara 40 då). Jag har förstått att vissa förlossningsläkare är helt inne på spåret m kejsarsnitt för kvinnor runt/över 40 pga högre grad av spädbarnsdöd sent i graviditeten, jag hoppas på sös men har inte pratat m dem ännu.
    Ja det blev snitt. De kan inte neka dig det om du verkligen vill ha det. Det kan ju inte tvinga dig de är ju beroende av att mamman är lugn och sansad under förlossningen.

    Jag var ju en riskmamma pg a min ålder så till mig kunde de inte säga annat än ok. Men är man orolig så är det nog inga problem.

    Du ska dock först ta det med din barnmorska och be henne om en remiss till en aurorabarnmorska el läkare. Det är nog lite olika beroende på vilket sjukhus man tillhör. De pratar med en lite och står man då fast vid att man är orolig etc så får man snitt. Som sagt de tvingar en inte att föda naturligt om man verkligen inte vill. Men man får så klart inte låta sig övertalas.

    Jag var så himla rädd att något skulle hända med Erik.
    Dessutom hade min systerson blivit så sargad av sugklockan så den är rena skräckinstrumentet för mig. Det är 15 års skillnad mellan mig och min syster så hennes son föddes på 70-talet då hon fick barn tidigt. Men i alla fall. Dessutom hade hans lille kompis blivit ännu mer skadad av sugklockan. Så mycket faktiskt att skalpen lossnade där klockan hade suttit. Den pojken hade ett stort sår på huvudet länge och fick sedan aldrig något hår där.  Nä, som sagt jag blev mer och mer skraj att något skulle hända Erik.

    Så som jag hade kämpat i 12 år!  Då tyckte jag faktiskt att jag kunde få ha det lugnt på den fronten och att man i stället plockade ut honom utan någon dramatik.
    Varje litet steg är ett steg framåt
  • Lully Hill
    TWH skrev 2013-02-10 21:07:35 följande:
    Lully, jag förstår dig, bra - ska prata m barnmorskan. Var gjorde du snittet o i vilken vecka?
    Jag gjorde snittet i Danderydssjukhus. Det var bestämt till den 9 juli. Erik var beräknad till den 13 juli så de sätter datum lite tidigare.
    Men, natten mellan 1 och 2 juli så gick vattnet så det var bara att ringa förlossningen, säga som det var och åka in. Där frågade de i gen om jag vill föda nu när det var i gång eller om jag ville bli snittad.
    Snitt sa jag!  
    Detta var mitt i natten och jag hade lite värkar men de frågade mig om jag kunde tänka mig vänta till förmiddagen. Det var söndag natt och läkarteamet hade arbetat i många timmar. Det var bättre att ta det på måndag förmiddag då ett nytt team kommit och hela sjukhuset var öppet i fall något skulle hända med Erik trots allt.

    Jag kunde vänta så jag låg på förlossningen och försökte sova lite. Hade fått smärtstillande och Erik var övervakad. Hade värkarna satt igång ordentligt hade jag fått värkstillande medel men det behövdes inte. Värkarna kom liksom inte igång, utan molade på. Så en vanlig förlossning hade nog tagit tid! 

    11.21 på måndag fm plockade de ut honom!  
    Varje litet steg är ett steg framåt
  • Lully Hill
    HollyGolightly skrev 2013-02-10 21:40:18 följande:
    Ja, min BM är väldigt tydlig med att hon tycker att jag ska snittas just med tanke på både immunproblematiken och med tanke på hur länge vi kämpat för att ens bli gravida. 
    Flödesmätningar har gjorts och mina två ligger ju till och med över kurvan, men någonstans vågar man ju inte ta något för givet förrän man faktiskt ser levande barn på utsidan magen ... Glad

    Jag vet inte riktigt hur "vanliga SÖS" är att ha att göra med i snittdiskussioner, jag går på spec-MVC och eftersom tvilling 2 länge låg i säte så var snittet inga problem (trots att det var "rätt" tvilling som låg fel). När vi skulle spika det efter TUL så hade bebisen dock lyckats vända sig, så plötsligt låg båda optimalt för vaginal förlossning. Jag sa att jag hade lite svårt att tänka om, varpå min läkare sa "det finns inga medicinska skäl längre, utan i så fall är det av humanitära skäl - ta och sov på saken". Efter att ha velat hit och dit så känner jag att oron över att något ska hända är för stor och därför vill jag ändå ha snitt, så jag hoppas att det inte ska bli några problem att få det beviljat. (Är liiiite stressad över att det inte är spikat än, allt blev ju lite förskjutet på grund av lilltjejens saltomortal i magen, så i morgon går jag in i v36 utan förlossningsplan och har inte något nytt möte med läkaren förrän i v37...)

    Enligt SÖS egen tvillingutbildning så schemaläggs tvillingsnitt två veckor innan BF, dock vet jag inte hur det funkar om man vill snittas två veckor innan med ett barn. 
    Holly, det låter som du vill bli snittad. Stå på dig!
    Säg hur orolig du är och berätta hur länge du kämpat. Kläm ur dig en tår om du kan men det ska inte behövas.
    Dessutom har du ätit kortison länge och då har kroppen mycket svårare för stress. Vi ska få särskilt kortisondropp både vi vanlig förlossning och vid snitt! Så det är jätteviktigt att de känner till vårt intag av kortison!!

    Du kan väl också säga att du tvivlar på din kropp och att du orkar med att föda fram två stycken! Jag sa att med tanke på att jag är 46 år så litar jag inte på att jag orkar om det blir utdraget (det hade jag nog orkat) men ingen kunde argumentera emot.

    En förlossning är en arbetsam och smärtsam sak och det är viktigt att kvinnan är mentalt inställd, inte stressad och beredd och motiverad. Det poängterar man på Danderyds förlossningsförberedande föreläsning (gå på den om ni kan!). Läkarna o barnmorskorna är välmedvetna om att om kvinnan inte är det så blir det inget bra. Därför får man kjesarsnitt om man verkligen vill det. Såvida det inte är en knäpp läkare men då väljer ni ett annat sjukhus och gör om proceduren så vänta inte för länge.  
    Varje litet steg är ett steg framåt
  • Lully Hill
    HollyGolightly skrev 2013-02-10 22:13:58 följande:
    Lully förresten - vet du om det där med kortisondropp gäller även om man redan fasat ut kortisonet? Om jag snittas i början av mars har jag varit kortisonfri i en månad.
    Anledningen till kortisondropp är att man är rädd att binjurarna blivit slöa och vid allvarlig stress, typ operation el kanske förlossning inte klarar producera tillräckligt med kortison. Det blir ett allvarligt tillstånd och jag tror det är organsvikt man kan hamna i!
    Så ja, jag tror det är aktuellt i ditt fall!  Du måste ha det antecknat i din journal att du ätit det så nyligen så får läkaren ta ett beslut om det. Men om du kommer in på förlossningen måste ni ta diskussionen med BM och se till att de kollar med doktorn.  
    Varje litet steg är ett steg framåt
  • Lully Hill
    HollyGolightly skrev 2013-02-10 22:10:17 följande:
    Lully: Jag tror som sagt inte att det ska vara några problem att få det beviljat eftersom läkaren sa som hon sa, jag är mer stressad för att det ska sätta igång utan att det står nerskrivet i journalen att jag ska snittas. V36 är tydligen genomsnittsveckan för tvillingar och där är jag som sagt i morgon. Men jag tror de trivs därinne, så jag hoppas de håller sig tills nästa TUL och läkarmöte.
    Men tack för ditt stöd! Det finns en hel del moraliserande kring förlossningar och jag har stött på både en och två mammor som inte förstår varför jag inte "ska testa" att föda vaginalt, så jag blir glad varje gång någon påpekar att jag ska gå på vad JAG vill.
    Ha, jag brukade säga att "ingenting är naturligt eller som vanligt med den här graviditeten så varför ska förlossningen vara det nu helt plötsligt!"

    Nä, det är något konstigt med tjejer, särskilt de yngre. Det är "duktig flicka" syndrom över så många. Man ska föda naturligt och med så lite smärtstillande som möjligt! Duktig flicka!!

    Vänta bara när du möter dem i väntrummet på BVC där de självgoda frågar "Jag helammar sedan start. Gör du?" 
    Sedan lagas barnmat ekologiskt från grunden.

    Varför måste vi tjejer vara så j..vl duktiga hela tiden???! Särskilt när det gäller graviditet, förlossning och bebisar.
    Sedan hetsäter vi i smyg, har ångest och mår dåligt under fasaden.

    Kan någon forska på det tack?!
    Varje litet steg är ett steg framåt
  • Lully Hill
    Lully Hill skrev 2013-02-10 22:19:33 följande:
    Anledningen till kortisondropp är att man är rädd att binjurarna blivit slöa och vid allvarlig stress, typ operation el kanske förlossning inte klarar producera tillräckligt med kortison. Det blir ett allvarligt tillstånd och jag tror det är organsvikt man kan hamna i!
    Så ja, jag tror det är aktuellt i ditt fall!  Du måste ha det antecknat i din journal att du ätit det så nyligen så får läkaren ta ett beslut om det. Men om du kommer in på förlossningen måste ni ta diskussionen med BM och se till att de kollar med doktorn.  
    Ska förtydliga lite att det handlar om att man ätit kortison så länge vilket gör att kroppens egen produktion minskar eller helt upphör. När man då fasat ut kortisonet så kan binjurarna själva kanske ännu inte producera tillräckligt. Vid kraftig fysisk belastning el stress ska binjurarna spruta ut kortison vilket kanske inte funkar. Jag tror man kan hamna i fysisk chock då.
    Jag fick 2 droppåsar 100mg kortison i samband med operationen och jag tror även en påse till efteråt.
    Varje litet steg är ett steg framåt
  • Lully Hill
    Tilda76 skrev 2013-02-11 09:24:39 följande:
    Vet att de tycker olika men jag tycker det är knäppt att man måste vara experten själv. Nu gäller det att hitta nån läkare som kan hjälpa mig få ned det då. Vet inte hur min nuvarande ivf-klinik i Falun ser på det, väntar på svar.
    Jag vet att Falun inte är helt anti till att skriva ut prednisolon i alla fall! Så du ahr rätt klinik.
     Diskutera med dem så kanske ni kan testa det innan du går längre. Ifall du är tveksam att dra igång hela Athengrejen menar jag.
    Varje litet steg är ett steg framåt
  • Lully Hill
    TWH skrev 2013-02-11 19:16:00 följande:

    Ja, det är levaxin du ska ha. Tror att Lully menade att Falun är lite mer liberala gällande immunbehandling än gängse läkare i Sverige, eller Lully? Falun tyckte det var helt normalt att jag gick på hela immunartilleriet, inkl intralipider, den gången jag gjorde ivf hos dem.
    Ja precis det var så jag tänkte. Lite Prednisolon vet jag att de skriver ut ibland.
    Varje litet steg är ett steg framåt
  • Lully Hill

    Jag är ingen expert men man får ta in medicin för eget bruk vad jag tror. Och det är säkert inget problem att hamstra lite. Det måste ju vara stora mängder för att tullen ska kunna hävda att det inte är för eget bruk.


    Varje litet steg är ett steg framåt
  • Lully Hill

    Från läkemedelsverkets hemsida. Att skicka läkemedel - regler för in- och utförsel


    På den här sidan finner du vanliga frågor och svar vad gäller in- och utförsel av läkemedel per post för personligt bruk till respektive från Sverige.


    In - och utförsel per post för personligt bruk

    Vid införsel per post måste läkemedlen lagligen ha erhållits för medicinskt ändamål och personligt bruk från ett EES-land ( EU-länderna samt Island, Liechtenstein och Norge) och dessa får motsvara högst ett års förbrukning. För information om vilka länder som ingår i EU, se länk till EU-upplysningen under externa länkar. Läkemedlen måste vara godkända både i Sverige och i exportlandet och ha köpts på apotek eller motsvarande. Om läkemedlet är receptbelagt i det ena eller i båda länderna måste det vara utskrivet av en behörig förskrivare (läkare, farmaceut eller liknande) inom EES. Du måste själv kunna visa att de ovan nämnda kraven är uppfyllda. Att ett läkemedel är för personligt bruk kan visas till exempel genom att det är försett med en apoteksetikett med ditt namn, ett recept eller ett läkarintyg.


    Det är förbjudet att för personligt bruk föra in läkemedel från ett land utanför EES via post.


    Narkotikaklassade läkemedel och läkemedel som omfattas av lagen om förbud mot vissa dopningsmedel får inte tas in i Sverige via post.


    Om läkemedel ska skickas från Sverige till ett annat land gäller mottagarlandets införselregler, kontakta mottagarlandets ambassad. För lista över ambassader, se länk under externa länkar.


    Vilka regler gäller för införsel av läkemedel till Sverige för mig som privatperson?

    Om du reser från ett land inom EES (EU samt Island, Liechtenstein och Norge) får du vid varje inresa till Sverige föra in läkemedel för högst ett års förbrukning. Läkemedlen ska lagligen ha erhållits för medicinskt ändamål och personligt bruk. Du som reser från ett land utanför EES får vid varje inresa till Sverige föra in läkemedel för personligt bruk motsvarande högst tre månaders förbrukning.


    Du ska alltid kunna styrka medicinskt ändamål och personligt bruk

    Du ska alltid kunna styrka att läkemedlet lagligen har erhållits för medicinskt ändamål och personligt bruk. Detta kan för receptbelagda läkemedel visas till exempel genom att läkemedlet är försett med en apoteksetikett med ditt namn, ett recept eller ett läkarintyg.


    För narkotika- och dopningsklassade läkemedel gäller särskilda regler, se nedan.


     


    Varje litet steg är ett steg framåt
Svar på tråden Vi som snart är gravida efter utredning i Aten!