• Cathy

    Vi som snart är gravida efter utredning i Aten!

    aylak: toppen om det var till hjälp!

    stumpan81: se det istället som att du har bockat av en sak, det är inte helt säkert att du kommer att hitta orsaken men det finns en stor chans att du till slut kommer att få veta vad som är 'fel'. Enligt de svenska läkarna orsakas 75% av MF av kromosomfel - de läkare som kikar mer på helheten vet att det är inte är riktigt sant. Vissa läkare säger att ca 50% av MF beror på immunproblem, resten på koagulation (har du tagit alla de proven?), hormoner, problem med livmodern etc.   

  • Cathy
    che71 skrev 2013-09-17 15:17:10 följande:
    Progesteron hade sjunkit till 109 igår,var 123 för 1 vecka sen...hoppas det är ok ändå o hcg hade stigit till 15900...v6+0 idag
    Men du tar extra progesteron? Kanske bra att öka dosen? Ditt hcg ser bra ut. Hoppas Dr D svarar snart!
  • Cathy

    che; du tar en proggis/dag? Det kan vara lite lite..har du proggisar så du kan höja till 2x400mg/dag? Du vet att vi med immunproblem kan ha lågt progesteron ganska långt in i graviditeten. Kram

  • Cathy

    Maxad; ja, man kan ta hormonprov innan start och se om det är en 'bra' månad eller inte. Om östradiolet är lågt påverkar det slemhinnan (blir tunn slemhinna) och då kanske man få mindre antal blåsor också (och behöver spruta större dos). Av progesteron alternativ är det orala det minst effektiva, sugs upp sämst. Själv gillar jag bäst proggisar (även om de kladdar lite) och crinone är också rätt bra (men kan bilda en klump och då sugs det inte upp). Lutinus tabletten är en mindre dos än t ex en progesteron vagitorie och eftersom det kan vara bra att ta en rätt hög dos särskilt om man gjort ÄP så skulle jag föredra vaggisar och inte lutinus.

  • Cathy

    siingoalla: Penny är expert så lyssna på henne! Om du dock skulle börja med 25mikrogram levaxin nu (den vanliga startdosen är 25mikrogran) så skulle du hinna få ner ditt värde till ivf:en, det är i alla fall bara en fördel att ha lite lägre tsh. Jag tror inte ditt värde skulle sjunka för mycket. Jag vet inte om Penny sa till dig att hormonerna vid ivf höjer också tsh:et, det är individuellt hur mycket men för mig t ex så har tsh höjts med ca 0.8. Så om jag haft tsh 1.0 innan sprutstart så har tsh varit ca 1.8 vid äp. Därför kan det vara bra att ha lite pressat tsh innan sprutstart.

    Zwillinge: en crinone motsvarar ungefär två st prog vaggisar. Det är svårt att veta om det är nog för dig men det skadar ju inte att ta två...Olika kliniker och olika läkare gör på olika sätt, vissa tror att en crinone är nog, andra ger två. Men oftast utan att ta prog värdet så det bara förlitar sig på de studier (och sin erfarenhet) som finns. Har man immunproblem behöver man ofta mer progesteron än andra ivf patienter.

  • Cathy
    stumpan81 skrev 2013-09-18 16:50:46 följande:
    Peny tipsade mig om att ta 400mg progesteron/dag med start dag 16 för att slippa spottings. Men jag hatar vaggisarna, tror ni man kan ta något annat istället? Det är ju en ganska låg dos; 1 vaggis per dag borde kunna ersättas med kräm eller tabletter kanske?
    Är det kladdet du inte gillar? Om du tar den vid läggdags? En vaggis motsvarar 400mg, vilket är ganska mycket jämfört med t ex Lutinus som jag tror är 100mg/tablett (finns möjligen tabletter med högre dos/tablett?). Och krämen, nej jag tror du får ta ganska mycket kräm för att komma upp i 400mg. Det är inte kostnadseffektivt.   
  • Cathy

    Che: i början sov jag också oroligt, vaknade tidigt vissa morgnar redan kl 5 (pga pred) och var uppe och kissade minst 2ggr/natt. Helt normalt :)

Svar på tråden Vi som snart är gravida efter utredning i Aten!