Vilken socialgrupp hör en till?
Nu är ju "klass" en förklaringsmodell och inte en exakt vetenskap, och innehåller en massa olika delar men i alla fall. Utifrån vad du skriver skulle jag definiera dig som väletablerad arbetarklass under din uppväxt och något åt samma håll nu; möjligen tillkonstrat av dit egenföretagande; det är å andra sidan inte aktivt nu och inte din primära inkomst(?).
Du bad om motiveringar ovan så här kommer en harang :
Primärt hade dina föräldrar arbetaryrken och ingen högre utbildning vilket normalt definierar arbetarfamiljen. Det ekonomiska är sekundärt. Ändra sedan efterkrigstiden har väletablerade arbetare haft hyfsad ekonomi. Villa-vovve-volvo är snarast mer Svensson/arbetarklass än det är medelklass. Kan det vara så att du med "arbetare" tänker på "socialgrupp 3"(dålig förankring på arbetsmarknaden, sociala problem etc) och därför har svårt att se att din egen bakgrund skulle vara arbetarbakgrund?
Jag säger inte att klasstänkande helt saknar koppling till ekonomi men snarare så att den i viss mån går hand i hand med yrkesbakgrund. Det väger lättare än andra faktorer. Åtminstone anser medelklassen det. I arbetarklassen tenderar man oftare att se klass som avhängig av ekonomi.
Överklass är överklass i kraft av familjebakgrund och uppfostran; yrkesmässigt och ekonomiskt kan de befinna sig i de mest skilda skikt.
Medelklass är starkt avhängig utbildning. Förr kvalade manschettarbetare med läroverk, senare gymnasium, in som lägre medelklass, idag hör högre utbildning till. Högre tjänstemän som personalsekreterare och folk med högre yrkesutbildning som ingenjörer och läkare har högre löner än genomsnittet men typiska gamla medelklassyrken som lärare eller löneskräckexempel som kulturvetare har inga fantasilöner. Ett antal "medelklassyrken" har lägre löner än kroppsarbetare utan krav på högre utbildning.
Det finns generella skillnader i syn på familj, på umgänge, på könsuppdelning, på studier, på bildning... Jag slogs direkt av att du skrev "en" i trådstarten. Att kalla sig själv "man" är tämligen typiskt den grupporienterade arbetaren, där den individcentrerade medelklassaren skulle ha skrivit "jag" Vanligen ser medelklassen högre studier som en självklarhet och bildning en vinst i sig själv; i arbetarklassen är de, om man nu alls ska studera, ett medel till ett bra(=välbetalt) arbete, lite av ett nödvändigt ont, och att studera till något som inte ger ekonomiskt utbyte ses som direkt dumt.
Läsvanorna skiljer sig markant med mer läsning i medel- än i arbetarklass.
"Arbetaren" umgås mer med familj/släkt, "medelklassen" mer med vänner (kanske har att göra med att "arbetaren" i högre grad bor kvar på uppväxtorten?).
Arbetarfamiljer har tydligare uppdelade sysslor mellan män och kvinnor och det är vanligare att kvinnan tar föräldraledigheten, oavsett inkomster. Etc etc.
Givetvis, eftersom det handlar om en förklaringsmodell, finns det mängder av individer och familjer som inte enkelt låter sig placeras i ena eller andra gruppen.
Det är möjligt att du har privata vanor och värderingar som ligger närmast "medelklassen" men du har mest skrivit om det ekonomiska och inte signalerat något sådant. Därmed inte sagt att din syn på vad som definierar medelklass kan vara den rådande uppfattningen på den mindre ort du kommer ifrån utifrån den sociala strukturen just där.