Fynd i en gammal kokbok från 1870-talet. (Detta kommer förmodligen bli väldigt svårläst både pga formatering och lite gammeldags språk)
Torra pepparkakor:
2 q v a r te r sirap k o k as u p p m e d 2 m a ts k e d a r fins
k u r n a p o m e ra n ssk a l, 2 te s k e d a r finstött h v it in g e fä ra
s a m t sä tte s i e t t fat eller en skål a t t svalna, och då
sirapen svalnat, irö re s deri 2 råg a d e te s k e d a r p o ttask a;
d ere fte r lä g g er m an 8 ä g g i sirapen, rö r om en stund,
lä g g er så å te r 2 äg g sa m t en k o p p finstött socker,
o m rö r allt d e t ta å t en led cu tim m es tid, r ä k n a d t från
d e t de fö rsta tr e äg g en ilades. E f t e r d en n a tim m es
förlopp irö re s o m k rin g 2 skålp. hvetem jöl. ? F ö r att
erfara, h u ru v id a degen lyckats, in s ä tte r m an p å försök n å g ra p e p p a r k a k o r i en lindrigt u p p v ärm d ugn och efte
rs e r, h u ru v id a do blifva lagom h ård a, ty allt mjöl är
icke lika godt. Sedan m an v u n n it visshet härom , ta g e r
m an af sm eten m ed en te s k e d och lä g g er genom a t t
s k r a p a m ed en an n a n sk ed på sm o rd a spjell sm å p lä t92
t a r a f den storlek, m a n vill hafva, p ä p e p p a r k a k o r n a sa m t s ä t t e r dem i u g n en a t t gräd d as, hv arv id noga bör
ia k tta g as, a t t de icke blifva brän d a, h v ilk e t g å r m y ck
e t lä tt för sig, om m a n icke p a s s a r p å dem , u tan
b ö ra de v a r a g u lb ru n a till färgen. D å de äro g r ä d dade,
u tta g a s de, och sedan m an låtit ugnen afsvalna,
in s ä tte r m an dem å t e r för a t t to rk a. D essa p e p p a r k
ak o r, som äro m y c k e t g oda och lättsm ä lta , så a t t
de t. o. m. blifvit r e k o m m e n d e ra d e å t barnsängsqvinnor,
fö rv a ra s i g la sb u rk a r, som ö fv ertäck as m ed p a p p e r och
ombindas.