Miralicia skrev 2010-08-21 09:53:50 följande:
Köttbullar är ju bara att "gegga ihop" färs med lite kryddor, tex örtkryddor. Som bindemedel kan man ha lite potatismjöl & sen en gnutta vatten. Eller för lite extra järnrika (och minska risken för att de blir torra, i synnerhet om man använder ren nötfärs - gegga in leverpastej i smeten som de jag har i bloggen). Sen kan man för att de ska bli lite mer tuggvänliga och ingen hård skorpa koka dem som frikadeller istället, eller först koka dem lite och sen bara en snabbstekning.
Hamburgare/pannbiff mm som ovan bara annan form och sen dela i bitar
Falukorv som skärts i skivor/stavar
Fiskbullar - mixa fiskfilé till smet med lite kryddor, lite potatismjöl att binda. forma bollar som kokas .
kokt pasta är ju bra plockmat (Har för mig att åtminstone Orgran har risspiralpasta, men det finns nog någon mer också). Nudlar - risnudlar eller några av de sorterna som tex Goodstore har - dela i kortare bitar så kan man plocka en i taget eller om man vill en näve i taget.
Puffat ris, Oldas risbröd, ev riskakor, halvmjukkokta rotfruktsstavar (dvs mjuka men inte så de blir mosiga), gurka, melon, bananbitar, russin, päronklyftor (öfta lite mjukare än äpple)
Leverpastej (tex Arbogas gluten & mjölkfria skivbara) skärd i kuber att äta som den är istället för på smörgås.
Pressat ris/Risbollar - koka ris (vitt ris typ jasmin/basmati/sushiris, dvs ej fullkorn då det inte är så klibbigt och det är klibbigheten man vill komma åt) och sen häller man upp det varma riset i en form och plattar till, ställer en lika stor form över och lägger i lite tyngder så det pressas ihop. låter stå till nästa dag och sen skär man riset i lagom stora bitar att hålla i. Eller så formar man det varma riset till bollar som får stelna till nästa dag. Serverar kalla.
klyftpotatis - bara dela i klyftor och stek i ugnen så blir det ofta lite gripvänligare än kokt som faller ihop om man klämmer lite på den
Potatisbullar eller kroketter blir ockås lite mer plockvänligt än vanlig kokt potatis, men ändå tuggvänligt
Pannkakor/plättar i bitar/remsor servera med hela bär att plocka med istället för sylt - hallon, blåbär, björnbär etc
Ja , lite förslag i varje fall
Ang nutran - ska inte vara några problem att reda med rismjöl. Koka rismjöl & hälften av vatten först och blanda ner resten av vattnet & nutrapulvret