Inlägg från: Miralicia |Visa alla inlägg
  • Miralicia

    Allergitråden

    Bokhylla skrev 2011-02-18 10:37:25 följande:

     Min sons hud är silkeslen, varken torr eller fnöskig. Hans problem uppstår på kinder, huvudsamt att han kräks. Alltid varit krånglig på kvällar och nätter.


    Läkaren sa idag att jag skulle utesluta jordnöt, fisk, soja, mjölk, och ägg- sen äta som vanligt. ?! Han reagerade mot vete på blodprovet med jag skulle äta vete i allafall ...Han behöver vänja kroppen det. Fanns inget som hette majs allergi och inte havre heller. Han hade nämligen atopisk eksem?

    Vad sa allergologen då frågade jag .... samma sak blev svaret.

    Känner mig tom, trött,, maktlös och rådvill ... Hur ska jag kunna hjälpa min son?


    Vad allergologen sa?, Ja du, det fundera nog jag också lite på vad han menar.
    Var han verkligen specialist i allergologi???

    Betydelsen av begreppet atopi är att man har en ärftlig benägenhet för att utveckla allergi.

    Visst att man i vissa fall kan få falskt positiva utslag för IgE-antikroppar på div allergitester. Men när det handlar om vete så är ju inte alltför ofta som det faktiskt ger utslag på prover. Jag skulle nog ta bort vete också till en början tills han är symtomfri, och sen testa om det fungerar (men troligtvis lär det inträffa ofrivilliga provokationer på vägen också.

    Och visst fasen existerar allergi mot havre och majs. De innehåller proteiner och allt som inenhåller proteiner kan man reagera allergiskt mot genom att blda IgE-antikroppar. Sen att det är betydligt mindre vanligt med majs- eller havreallergi än tex mjölkallergi.
    Allergimatblogg: utanallt.blogspot.com
  • Miralicia
    Bokhylla skrev 2011-02-18 11:07:17 följande:
    Ingen aning vad han sa ... Läkaren hade rådgjort med allergologen per telefon, men det var de hade kommit fram till.

    Uteslutit vete efter bästa förmåga, men han har fortfarande klåda. utslag och kräkningar.
    Har reagerat när han fått havre efter ca 40 min, samma sak med majs.

    Kan man ta blodprov på majs, havre allergi?
    Det går att göra både blodprov, pricktest och patchtest för både majs och havre.
    Allergimatblogg: utanallt.blogspot.com
  • Miralicia
    Kavat skrev 2011-02-18 18:12:07 följande:
    ?
    Vad menade hon med godkänt? Visade det något eller inte?

    Skalan när mina barn tagit RAST har varit från 0-6 eller 7.
    Över 0,10 går att mäta och över 0,12 så är det en "reaktion" men över 1 är det allergi.. OM jag minns rätt...? Men sen ska man ju alltid gå på reaktion och det är inte alltid testet motsvarar verkligheten.

    Dottern som inte tål det minsta soja och blev dålig på många sätt hade 0,12 på soja, men hon har ju enbart sena reaktioner på soja (vad vi märkt) så hennes reaktioner syns ju inte på RAST. Men hon hade ändå reaktion, fast ingen egentlig allergi enligt RAST. Är du med?
    Allt under <0,35kU/l räknas till RAST-klass 0,
    För att räknas som positiv reaktion så ska det vara rastklass 1-6, dvs att själva värdet på mängden IgE-antikroppar ska vara mer än 0,35 kU/l
    Fördelningen mellan de olika RAST-klasserna finns tex på slutet av dokumentet här:
    www.transfusionsmedicin.se/upload/SU/omrade_medot/labmed/immun/Immuno-Nytt%20nr%208.pdf
    Allergimatblogg: utanallt.blogspot.com
  • Miralicia
    LillSkruttet skrev 2011-02-18 21:54:15 följande:
    Var det de siffrorna Leos läkare kan ha pratat om när han sade att värdet för ägg låg på 20?? För jag fattade inte riktigt om det var mycket eller lite....eller hur pass illa det var.
    Det bör det nog ha varit. Att koncentrationen av IgE-antikroppar i blodet var 20 kU/l, vilket inte är så jättemycket men ändå mer än att det bara är rätt så svagt positivt, så klart positivt kan man väl säga när det hamnar i RAST 2.
    Med tanke på att det finns de som har över hundra så är det inte så mycket, men ändå att det är ett klart positivt test.

    Ju högre RAST-klass (dvs desto mer IgE-antikroppar man har i blodet) desto större är sannolikhet att man ska få väldigt kraftiga och ev även anafylaktiska reaktioner, men det finns ingen garanti att man inte kan få kraftiga reaktioner även om det bara visar svagt när det handlar om den enskillda individen, men på populationsnivå eller vad man ska säga så är det högre sannolikhet att få allvarlig reaktion om man har högt på RAST och sannolikheten är betydligt mindre att få allvarliga reaktioner om man hamnar i de låga RAST-klasserna.
    Allergimatblogg: utanallt.blogspot.com
  • Miralicia
    mithrandil skrev 2011-02-19 12:16:10 följande:
    Hur länge är det jag ska utesluta all mjölk?
    När vi gjorde det på sonen så sa läkare 2v, men när jag googlar så står det ungefär en mån?
    det är väl egentligen det här som är dumt med att utesluta själv utan läkaren bakom sig. det dyker upp så många frågor.
    minst 3-4 veckor, så en månad är rätt bra riktmärke
    Allergimatblogg: utanallt.blogspot.com
  • Miralicia
    Zelmilainen skrev 2011-02-20 14:42:44 följande:
    det är ingen fara om det är skaldjur på en annan tårta, så brukar det vara. bara att man gör allergikertårtan först så inget på den vidrörts av skaldjuren. de är inte heller jätteallergiska mot laktos utan bara överkänsliga som hon uttryckte det *L*
    Ang skaldjur (eller vad som annat som någon är allergisk mot) - när det handlar om buffé eller smörgåstårtor eller annat liknande när det finns allergiker närvarande och allergikern inte kan äta allt så tänk på att inte ha skaldjurstårtan intill "allergikertårtan" på bordet, utan skilj noga på saker med avstånd emellan om en del är allergianpassat och annat inte eftersom uppläggningsbestick väldigt lätt får "fötter" mellan olika skålar och fat.
    Nån som inte orkar stå och vänta på att den före ska ta färdigt utan "lånar" uppläggningsbestick från skålen/fatet bredvid, tar vad den ska ha och sen lägger tillbaka i den urssprungliga skålen så att då är både besticken samt skålen/fatet bredvid kontaminerat om nu det råkade vara det som var allergianpassat eller att det råkar spillas från ett fat till ett annat om de står alldeles intill när man tar för att det trillar lite av skeden när mans träcker sig över en annan skål/fat etc.

    Sen beror det ju naturligtvis även på hur känslig allergikern är, men är bra att ha i åtanke att det inte bara handlar om vad man har i och på det som är tänkt till allergikern utan även hur man hanterar det runt i kring som allergikern inte kan äta.
    Allergimatblogg: utanallt.blogspot.com
  • Miralicia
    ELI 79 skrev 2011-02-20 18:38:34 följande:
    GGaahh blir galen på jobbet.
    Jag är ju nutritionsansvarig och jag kan ju en del men långt i från fullärd som ni märker men allergier har jag hunnit bli rätt bra på
    Jag blir tokig. Har ju allergiska patienter titt som tätt men det är ju oftast de vanliga "vuxenallergierna" som laktos- och glutenintolerans.
    Har just nu en patienten som skall ha laktosfri kost. Tål laktos rent medicinskt men tycker det blir bättre välmåened själv av laktosfrikost.

    I EN VECKAS TID  har han nu fått GLUTENFRI kost!?!?!?!??! Jag blir totalt tokig! Vet inte hur många ggr jag påpekat att det är LIVSVIKTIGT att beställa rätt kost, nästa gång kan det ju vara någon som reagerar med anafylaktisk chock eller får väldiga symtom på annat sätt. GGAAAHHH!!!
    Så i morgon blir det allergiinformation på jobbet
    Ja, du. Behöver jag säga att jag tyvärr inte är alltför förvånad, med tanke på nivån på de delar som omfattar allergi inom utbildningen men även vad en hel del allergiker/allergiföräldrar jag känner via nätet (både här och på annat håll) har varit med om när de varit inlagda på sjukhus.

    Vet en som har barn med mjölkallergi och astma och som pga astman har haft många turer med inläggning under de senaste åren - det är inte många gånger som de på sjukhuset har lyckats få till mat till hennes barn - och då är det ändå bara mjölkfritt som krävs (utan att de beställer laktosfritt eller utan något annat men med mjölk) så att i princip varje gång de varit inlagda så har hennes man fått åka och panikhandla så att hon har fått ställa sig i patientköket och laga till mat själv till barnet varje måltid för att det skulle finnas något för barnet att äta som var annat än nyponsoppa och saft.
    Allergimatblogg: utanallt.blogspot.com
  • Miralicia
    Kavat skrev 2011-02-20 21:43:47 följande:
    Nu lämnade vi bort de stora hos mina föräldrar i helgen och tillbaks får vi en tjej med värsta humöret och en kille som har diarré... Mamma har nog bara gett det hon fått så troligtvis är det bara för mycket majs (pop corn) på honom. Så ibland blir det dubbelt jobb när man får dem tillbaks och då måste man ändå skicka med den mesta maten för att minimera riskerna att de ska få i sig något de inte tål..
    Inga röda kinder etc som du kunnat passa på att fota som bilaga för VB då? Flört
    Allergimatblogg: utanallt.blogspot.com
  • Miralicia
    Kavat skrev 2011-02-20 22:11:42 följande:
    Nu måste jag sova, får återkomma imorgon, var lite mer jag "måste" svara på om ingen (miralica?) hinner före. Natti!
    Nu, när ögonen går i kors på mig över skolböckerna? Flört

    Har bara skummat väldigt löst och slängt in ett kort svar lite då och då senaste dagarna även om jag sett betydligt mer som jag tänkt/velat svara på, men känner att jag måste läsa igenom lite noggrannare för att det ska bli några hyfsade svar.

    Får också återkomma i morgon, förhoppningsvis med lite större fokus än vad som varit i helgen med huset fullt av barn, ommöblering och städning.
    Allergimatblogg: utanallt.blogspot.com
  • Miralicia
    saffe skrev 2011-02-21 07:48:01 följande:
    Tack! Just Risentas bovetemjöl har jag jättesvårt att få tag på just nu. Allergimat.com har bytt till Saltå kvarn och dom hade frågat speciellt så att det inte skulle vara kontaminerat, men har för mig att det varit problem med det tidigare ändå. Men dom kanske har ändrat något i produktionen nu.
    GoGreen har ju också naturligt glutenfria mjöler som är särnär-märkta med överkorsadeaxet, om det är just Risentas som är svåra att få tag på.
    Allergimatblogg: utanallt.blogspot.com
Svar på tråden Allergitråden