Allergitråden
Gröna ärtor från frysdisken tolereras oftast lättare/bättre än tex produkter som är berikade med ärtmjöl även om man kan tycka att det är samma sak. De ärtor som man skördar och fryser skördas i ett mycket tidigare mognadsstadie än de ärtor som sedan torkas och mals till mjöl, och det är på slutet av mognaden som den största delen av proteinet i dem byggs upp. Så torkade ärtor innehåller större mängd protein än färska (frysta) gröna ärtor (typ 4 ggr mer) och det är torkade ärtor som man sedan maler/finfördelar till mjöl/ärtprotein(berikning). Sen kan även formen på baljväxterna påverka hur allergena de är - är de i redan finfördelad form i form av tex mjöl så är en stor del av grovbearbetningen av dem redan gjorda så att mag-tarmkanalen inte behöver jobba så hårt för att spjälka när "grovjobbet redan är gjort" så att det kan vara lättare för det i form av mjöl att passera igenom tarmens slemhinna så att kroppen reagerar på proteinerna. Medan om det är i form av hela gröna ärtor som man äter så måste först kroppen finfördela och spjälka det till så små delar att den kan ta upp det, och det tar längre tid så att det kanske inte "hinner" finfördelas och tas upp i tillräckligt stor mängd för att kroppen ska reagera på det innan det har passerat ut i andra änden.
Sen bara för att man reagerar på soja så betyder det inte att man inte kan äta några baljväxter utan det kan variera väldigt - en del reagerar bara på en eller ett par sorter och andra på i princip allt.
Om hon reagerar mycket på i synnerhet soppor av olika slag så låter det väl inte helt otänkbart att det kan vara soja hon reagerar på eftersom det kan förekomma soja i en del buljongtärningar/-pulver, och buljong är ju något som så gott som alltid förekommer i soppa och sen i blandad utsträckning i övrig matlagning.