Inlägg från: Miralicia |Visa alla inlägg
  • Miralicia

    Allergitråden

    Piggley Wink skrev 2010-08-23 09:51:13 följande:
    Miralicia: Tack för svar, hon får redan fullkornsfritt på förskolan (det gick inte att lösa utan läkarintyg , men det har jag sedan ett år), och vanliga hela morötter (okokta, hela) reagerar hon inte på hemma. Däremot tar jag genast till mig info om soja/bajlväxter! Ärtor äter vi sällan hemma, hon verkar tåla gröna ärtor bra för det gillar hon på förskolan och reagerar inte på, men det finns ju annat. Hon reagerar på flera soppor på förskolan, som det INTE är fibrer/fullkorn i (ex köttfärssoppa med potatis i). Jag har bett att få innehållsöfrteckning på några olika rätter hon reagerar på men det går trögt, kanske måste visa mig personligen i centralköket där de lagar maten för att få det
    Det är lite skillnad på olika baljväxter och i vilken form de är och hur pass "lätt" man reagerar på dem och proteininnehåll.
    Gröna ärtor från frysdisken tolereras oftast lättare/bättre än tex produkter som är berikade med ärtmjöl även om man kan tycka att det är samma sak. De ärtor som man skördar och fryser skördas i ett mycket tidigare mognadsstadie än de ärtor som sedan torkas och mals till mjöl, och det är på slutet av mognaden som den största delen av proteinet i dem byggs upp. Så torkade ärtor innehåller större mängd protein än färska (frysta) gröna ärtor (typ 4 ggr mer) och det är torkade ärtor som man sedan maler/finfördelar till mjöl/ärtprotein(berikning). Sen kan även formen på baljväxterna påverka hur allergena de är - är de i redan finfördelad form i form av tex mjöl så är en stor del av grovbearbetningen av dem redan gjorda så att mag-tarmkanalen inte behöver jobba så hårt för att spjälka när "grovjobbet redan är gjort" så att det kan vara lättare för det i form av mjöl att passera igenom tarmens slemhinna så att kroppen reagerar på proteinerna. Medan om det är i form av hela gröna ärtor som man äter så måste först kroppen finfördela och spjälka det till så små delar att den kan ta upp det, och det tar längre tid så att det kanske inte "hinner" finfördelas och tas upp i tillräckligt stor mängd för att kroppen ska reagera på det innan det har passerat ut i andra änden.

    Sen bara för att man reagerar på soja så betyder det inte att man inte kan äta några baljväxter utan det kan variera väldigt - en del reagerar bara på en eller ett par sorter och andra på i princip allt.

    Om hon reagerar mycket på i synnerhet soppor av olika slag så låter det väl inte helt otänkbart att det kan vara soja hon reagerar på eftersom det kan förekomma soja i en del buljongtärningar/-pulver, och buljong är ju något som så gott som alltid förekommer i soppa och sen i blandad utsträckning i övrig matlagning.
    Allergimatblogg: utanallt.blogspot.com
  • Miralicia
    Piggley Wink skrev 2010-08-23 10:44:00 följande:
    Det låter ju jätteintressant eftersom vi är för lata för buljongtärningar utan använder Fond istället hemma! Har funderat på just soppbaser, eftersom hon reagerar på flera olika soppor... Tack igen!

    Fiins det förresten nåt sätt att testa soja"allergi" förutom att utesluta det? Att utesluta är svårt eftersom förskolan inte får ge annan mat utan läkarintyg, iofs kan jag kolla om jag kan få lämna med egen soppa de dagar det är soppa, hon älskar fisksoppa så det skulle ju vara en smidig lösning tills vidare iaf...
    Ang test så går det att såväl ta blodprov som pricktest för att testa soja. Men som med alla sådan tester är det långt ifrån alltid som det visar även om man reagerar när man får i sig det.

    Det går även att göra lapptest (patchtest) då man sätter en lapp med det misstänkta födoämnet på ryggen och att den får sitta där i 48 timmar och sen läser man av efter ytterligare 24 timmar. Tyvärr görs det inte på alla håll i landet. Men för att få en ledtråd så går det ju att göra ett eget hemgjort. Inte riktigt samma bevisvärde, men ett hum kan man få. Och samma sak där att det är inte säkert att det visar något även om man reagerar på integ. K Kavat har en beskrivning i sin blogg www.familjeliv.se/Bloggar-4-7/b99793p1074702.html
    köp sojamjöl i hälsokosthyllan i affären och blanda med vatten till en gröt som man sätter på ryggen med lite plåster.

    Att testa att utesluta kan ju vara svårt om ni inte kan få med förskolan lite smidigt på det, men ni skulle kanske kunna provocera med soja när hon är hemma (tex på helgen) och bra i övrigt - tex blanda i lite sojamjöl i mat som ni annars vet är helt sojafri och se om hon reagerar på det. Eftersom hon "bara" reagerar med magont & diarré så bör det funka, men ta det lite försiktigt och ta bara lite till att börja med, typ max ett kryddmått som ni blandar ner i maten direkt på hennes tallrik.
    Allergimatblogg: utanallt.blogspot.com
  • Miralicia
    Tvillingmamma2007 skrev 2010-08-23 10:57:06 följande:
    här kommer ett tips på god biljong utan natriumglutamat eller andra tillsatser som är jättegod www.reneevoltaire.se/produkter/?product=83&e=... som även finns i butik ikca kvantum o citygross har jag sett. Inga baljväxter heller väl?
    Inga baljväxter heller.

    Här har jag sammanställt lite andra buljonger som är utan glutamat & vanliga basallergener:
    utanallt.blogspot.com/2010/03/buljong.html
    Allergimatblogg: utanallt.blogspot.com
  • Miralicia
    Snutten skrev 2010-08-25 09:31:33 följande:
    Jag hade avbrutit men en del läkare tycker att man ska provocera två gånger så man vet med säkerhet att det inte var en slump den första gången.  Men jag hade avbrutit nu och väntat tills hon mår bra igen.

    Siri fortsätter att klara små mängder med mjölk och ägg. Ffa i mat. Hon dricker inte aren mjölk eller äter ägg. När kan man vara säker på att hon tål det? När ska man informera dagis? Om vi säger att hon tål mjölk blir hon tvungen att dricka det där då? Hon tycker att det är riktigt äckligt. Vi ska till läkaren i om två veckor och jag tänkte vänta tills efter det besöket med att informera dagis, är det fel?
    Här har vi ändrat på dagis när hon har visat att hon klarar obegränsade mängder hemma.
    Det tycker dagis med - att är det bara begränsade mängder man klarar av något så ges det hemma, så behöver man inte hålla på och hålla koll på att nu har hon fått det på dagis - går det att ge hemma eller blir det för mycket då etc, utan allt som är begränsat äts enbart hemma.

    Sen blir det ju lite skillnad när det handlar om mjölk och ägg som är stora livsmedel, men det tycker jag att det bör gå att föra en dialog med dagis. Att få barn att vänja sig vid att dricka och tycka om mjölk kan ju vara lite knepigt efter flera år - just pga smaken. Men jag skulle vilja säga att när hon klarar obegränsat med mjölk och ägg i lagad mat hemma så borde hon kunna äta mat som innehåller mjölk och ägg även på dagis, men att hon kan erbjudas annat att dricka eftersom det är lite speciellt att lära sig tycka om mjölk om man aldrig tidigare druckit det som dryck.
    Allergimatblogg: utanallt.blogspot.com
  • Miralicia
    Piggley Wink skrev 2010-08-25 09:48:33 följande:
    Åh vad skönt älsklingen! Och att han dessutom bryr sig om lillasyster, vore ju skönt att få diagnos där också!

    Min lilla H reagerade i måndags igen på förskolan, då fick de potatismos och korv till lunch. Funderar på om det är nåt i korven som spökar... I köttfärssoppan hon reagerade på var det ingen soja, ingen sojaprotein/lecitin och ingen lecitin (E322), så där föll väl teorin om soja antar jag? Eller finns det fler saker soja kan gömma sig bakom?
    Jag skulle vilja ha en fullständig innehållsförteckning för alla de ingredienser som ingår, inte bara buljong och märke och vad den ska vara utan, utan detaljerad innehållsförteckning på alla delingredienser. Utan tillgång till det går det knappast att komma vidare i vad det skulle kunna bero på.
    Även märke/tillverkare så att man själv kan kolla upp med tillverkaren vad det tex är för olika kryddor som döljer sig under beteckningen "kryddor" i olika produkter.

    (Lite OT, men appropå kryddor, potatismos & korv så kom jag att tänka på en liten anekdot som en föreläsare jag hade i våras berättade - att han hade haft en patient som kräktes så fort han åt potatismos och som han hade kliat sig i skallen mycket över eftersom han kunde äta kokt potatis utan problem, men kräktes av potatrismos. Och efter lite luskande och testande så visade det sig att det var muskot som orsakade de besvären, muskot deklareras ju ganska sällan separat utan finns ofta under beteckningen kryddor tex i korv, potatismos, leverpastej etc)
    Allergimatblogg: utanallt.blogspot.com
  • Miralicia
    Eligrabbarna skrev 2010-08-25 13:39:16 följande:
    NÅgon som vet om ikea har sin allergiguide på nätet någonstans?

    Det har ju blivit så billigt på IKEA nu så vi har varit där typ 1 gång i veckan nästan och ätit lunch. vi har köpt köttbullar i tro'n om att det inte var något vete i det. Kan för mitt liv inte förstå varför det ska vara vete i köttbullar, men sen i går fick jag för mig att titta i allergiguiden o då stod det att köttbullarna innehöll gluten!! Skulle vilja veta exakt vad det är i, men innehåller det gluten så borde det vara vete i eller hur??

    Kanske edt som förklarar att han inte blir helt bra i magen hmm...
    det är inte helt ovanligt att det ingår ströbröd i köttbullar
    Allergimatblogg: utanallt.blogspot.com
  • Miralicia

    Jag har varit och flörtat med gubbesn som har en lite mindre hälsokostaffär i centrala stan. När jag gick förbi idag fick jag en idé om att höra efter om han skulle kunna tänka sig att försöka ta hem en burk med Ekomil's pulver-mandelmjölk eftersom jag var nyfiken att testa den. Och det var inga problem, han skulle försöka se om det gick att få med den när han gjorde nästa beställning om en vecka, och ringa och meddela mig hur det gick.  Solig

    Ska bli spännande att testa den. Hör av mig hur det går med att få testa och även recension


    Allergimatblogg: utanallt.blogspot.com
  • Miralicia
    Tibell skrev 2010-08-25 21:57:27 följande:
    ELI : Skönt att ni kommit på vad det var nu då!!

    Kunde mjölkallergiker äta mildas flytande margarin ?! Vet att dietisten tipsade om den!

    Har alla ni haft samtal med förskolepersonalen när era allergiska barn börjat där ?! Alltså med kökspersonal, försskollärarna mm ?!
    Våran dotter blir ju inte dunder sjuk om hon får i sig något hon inte tål ( typ andningssvårigheter ) men får eksem, magont, diarré, kräkningar vid rätt så små mängder. Hon kan tex inte stoppa en liten lerbit i munnen utan att få diarré. Hennes kontaktallergi mot mjölk verkar ha försvunnit som tur är *Jippi*!
    Men visst bör vi ha samtal med berörda på förskolan nu när hon ska skolas in i December ?! De har aldrig haft allergiska barn innan om jag förstod det rätt och tycker detta är ganska jobbigt!
    Dessutom lagar de ingen egen mat på förskolan ( mer än mellis och frukost ) så jag måste ju även prata med ansvariga på köket i grannbyn.
    Eller räcker det att jag gör iordning en ordentlig lista på vad hon inte får äta och hoppas de följer detta ?!
    Nää..det borde väl bli bäst med ett samtal ?!
    Prata med dem!

    Sen om de aldrig haft allergiska barn nån gång tidigare så vill jag tipsa om den här lila skiften som du kan beställa för 50:- eller ladda ner gratis som pdf och skriva ut - 40 sidor om lite allmänt om matallergi, matlagning och lite olika allergier
    www.astmaoallergiforbundet.se/infomaterial/download/Elevmtrl_web.pdf

    (Beställ tryckt (den översta): www.astmaoallergiforbundet.se/infomaterial/ )
    Allergimatblogg: utanallt.blogspot.com
Svar på tråden Allergitråden