• Kavat

    Allergitråden

    Anna F skrev 2012-07-20 01:20:50 följande:
    Hej! Jag har en fråga om syskon till allergiska barn. Är de också allergiska?

    Vi har en dotter med allergi och har pratat om vi ska försöka oss på få en syskon, men hur blir det med allergin. Nu vet man ju om hur det är att ha ett multiallergisk barn och man kanske i så fall ska strunta i amming för att slippa utesluta typ allt ur min kost redan från början? Eller väntar man för att se vad det nya barnet får för symptom?

    Det känns liksom otroligt att få ett icke allergiskt barn när man har ett som är så allergiskt redan innan. 
    Hur ser det ut för er om ni har fler barn i familjen? 
    Läs tillbaks några sidor, det var uppe för diskussion nyligen. Alla barn är allergiska här hemma. Men det blir lättare ju fler de är även om det är fler allergier. Det var absolut jobbigast i början när man inte kunde något och gjorde alla misstag. Så länge de hålls ifrån det de inte tål så är det lättare. Jag tvekade inte att skaffa fler, även om jag visste att risken var stor för allergier. Det är så värt det om du frågar mig. {#emotions_dlg.flower}
  • Kavat
    Sephyria skrev 2012-07-23 08:08:12 följande:
    Ni som har barn som reagerar på vete: klarar de druvsocker? För visst är det så att druvsocker kan vara gjort på vete, och ofta är det om det inte står specificerat nåt annat?

    Har under sommaren testet att ge sonen mat med druvsocker lite då och då, och han har i över en månad haft eksem i knävecken. Han är inte atopisk men hade lite eksem då han fortfarande fick sädesslag. Visst låter det som om det kan vara druvsockret som är orsaken nu?
    Mina klarar det inte. Står det inget på glukossirap, druvsocker, dextros mm är det för det mesta majs/vetebladning, men de kan aldrig säga av vad. Ibland potatis.

    Jag brukar gå på min magkänsla om jag inte vet och utesluta och provocera och jag brukar för det mesta ha rätt. Har jag inte rätt så är det bara att leta vidare..

    Det låter som du är rätt övertygad själv?
  • Kavat
    Sousafon skrev 2012-07-26 21:40:16 följande:
    Hej!

    Vi ska åka till Göteborg med vår son som är kraftigt allergisk mot ägg, nötter mm. Finns det någon som har någon restaurang att rekommendera? Vi kommer att bo nära Slottsskogen.

    Tacksam för tips! Svårt att våga äta på restaurang i främmande städer... 
    Tyvärr, jag har inte vågat mig ut alls. Äter vi någonstans så har det varit på mc donalds, bk eller max, men inte ens det brukar gå så bra. Så jag har tyvärr inga tips att ge.

    Det enda råd jag kan ge är att förhöra kocken och be dem steka en köttbit i olja med potatis eller ris eller något som är stensäkert för er och vara övertydlig och ge intruktioner om hur maten ska lagas typ.
  • Kavat
    skånegås skrev 2012-07-28 10:41:56 följande:
    Hej!
    NU var det längesen jag var in hit. Exet fick ringa och prata med dietisten och då var det ok att sluta med Sinlac och så har vi kostregistrerat under 5 dygn, men hon har 'ännu ej kollat på det då hon är på semester några veckor till. Men det känns bra. Liten har mått bra, somnat lätt och varit bra i magen ända sedan vi slutade med gröten Vi har dessutom börjat med havre igen och det verkar fungera bra. Blir ju inga mängder då vi vant oss från det, men ack så mycket enklare och godare att kunna variera lite. Han MÅR mycket bättre, men har fått lite eksem runt munnen.... funderar på om det beror på de enorma mängder nektariner han äter och kladdar runt med (han stjäl när vi inte ser.... och verkligen älskar dem). Det är bara runt munnen...

    Ha det och komihåg att det för de allra flesta kommer en dag då de mår bra, då man hittat rätt kost!!!!! Himlarns vad förtvivlad jag var bara för någon månad sedan och så hela året innan dess...... Tack alla bästaste människor här inne för kunskap och råd!! Ni är värda minst er vikt i guld!!

    Så livet flyter på och vi mår rätt bra.
    Vad skönt att det blev bättre utan sinlac/soja!

    Håll koll på prickarna, tänker att det kan vara havren också, men det lär ni ju märka. Skoj att höra hur det går för er.
  • Kavat
    LadyM skrev 2012-07-28 18:37:22 följande:
    Kanske för första gångerna har jag flippat ordentligt på sonens allergier och tyckt det är gräsligt jobbigt! Hotellnätter (utan kyl, utan kök) i annan stad har resulterat i enbart korv och hamburgare för stackaren (utöver frukt, morötter, isglass, välling och lite ris) Jag är så trött på att "behöva" ge honom skräp, att behöva planera planera planera, att aldrig bara beställa in en barnportion. Att inte kunna ge honom pannkakor och annat smarrigt på hotellfrukosten utan se honom sitta å knapra på ett torrt knäckebröd och cornflakes utan något till. Kanske hade det känts lättare om han dessutom inte var så liten i maten och så smal - men för första ggr på 2 år har jag tyckt att de hör allergierna verkligen är skitdryga. Grrr. Var bara tvungen att ventilera lite!
    Mmmm, man måste nog flippa ibland också. Hjärta
  • Kavat
    ränderpåtvären skrev 2012-07-28 20:59:21 följande:
    Också less på allergier – eller på att alla andra använder sig av allergener. Köpte garanterat mjölkfria bullar, funkat tidigare, men rutinerna är säkert annorlunda på sommaren så måste kommit med spår av smör eller något. Om hon inte ens klarar det "lilla" förstår jag inte hur hon ska klara livet utanför hemmet. En resa utan eget kök känns som en omöjlighet.

    Är det någon som har koll på det där med mjölk eftersom jag upplevt att hon reagerat mindre av salladsdressing (nio månader sedan) med gräddfil i än av "mjölkfria" bullar?
    Tänkte om det tyder på att ost, fil och sådant kanske går bättre. 
    I regel, ju fetare desto mindre procent protein. Smör är alltså inte lika mycket protein i som lättmjölk.
    Det finns en massa olika mjölkproteiner där vassle och kasein är de vanligaste. Men man brukar vara allergisk mot fler än en sorts protein.
    Ost betstår i princip endast av kasein så därför klarar en del ost bättre. Men jag tror inte att det finns inget som enbart består av vassle t.ex (förutom ersättningarna) om de inte är som ingrediens i något annat och de utvunnit just vassle för att ha i, men så långt har jag inte kollat.
  • Kavat
    AAEV skrev 2012-07-28 22:32:20 följande:
    Ser att ni pratar om omgivningen och deras reaktioner på det här med allergier. Har länge tänkt o skriva av mig min irritation på min mamma som inte tar dotterns allergier på allvar.
    När barnen var där häromveckan så hade dom fikat och det var nån kaka dottern inte tålde. Hon hade ändå sagt att hon ville ha (är i den åldern nu när hon gärna vill smaka det som finns så jag tycker det var onödigt att ställa fram det hon inte kan äta), mamma hade förklarat att hon inte tålde men när dottern tjatade hade hon gett henne en kaka och sagt "ja ät då men då får du ont i magen". dottern är två och ett halvt och förstår verkligen inte det här med konsekvenser. sen var vi där och grillade och mamma undrade om dottern ville ha smör på mackan, då svarar jag att dom ju inte har smör som dottern kan äta och får till svar, "men lite kan hon väl ta" och så berättar mamma om kakincidenten, jag blir ganska uppretad eftersom dottern fick en allergichock för ett tag sen och mamma blev arg för att jag blev arg på henne.
    När vi sedan var på kalas ville dottern ha maräng och jag förklarar att hon inte kan äta det, då säger mammas sambo till mamma "men du kan väl ge henne en liten bit". Förstår dom inte hur innerligt vi kämpar med att lära dottern vad hon kan och inte kan äta, just för att det inte ska bli såna här diskussioner! nu köper hon liksom grejen att hon inte får äta vissa saker men hon blir ju förvirrad om hon helt plöstligt får... blir så himla trött men är egentligen inte förvånad eftersom mamma redan från början ifrågasatt om dottern verkligen är allergisk. En gång gav hon henne leverpastej hon inte tålde och sen hade dottern bajsat (sånt där frätande härligt ni vet) oh mamma hde inte märkt det först så hon gick med den blöjan ett tag...

    Nu känns det bättre när jag fick spy lite galla  
    Man blir både arg, ledsen och besviken, men du är inte ensam.. Folk förstår sällan.. Jag har upplevt att attityden är "det de inte vet har de inte ont av". Synd bara att det är barnen som blir sjuka och föräldrarna som får ta hand om sina dåliga barn varje gång..

    Hjärta
  • Kavat
    Bei Bei skrev 2012-07-30 08:52:16 följande:
    Hoppar in här i tråden. Har en dotter på 7år som precis fått diagnosen celiaki. Hon har ätit helt glutenfritt sen april i år. Jag blir bara inte klok på dietisten och hennes läkares oenighet. Dietisten säger att vi kan rosta bröd i samma brödrost, bara att vifta ut lite smulor innan?! Hon säger att vi kan använda samma smörbytta och att lösgodis är helt ok, bara att läsa på innehållsförteckningen. Läkaren tycker inte vi ska ha samma smör, vilket jag håller med om, man ser ju tillomed brödsmulor i smöret. Brödrosten lika så och lösgodiset blandas ju allt i plastskoporna? Hur gör ni? Vi är noga och tar hellre det säkra före det osäkra. Dottern har varit så sjuk och nu när hon äntligen (senaste månaden) mår bättre vill vi inte riskera något. Vore intressant att höra vad ni andra fått för direktiv?
    Jag har celiaki och här funkar det inte med gemensamt smör, brödrost osv. Men jag tål inte ens glukossirap i vanligt godis, så lösgodis går bort det med.

    Jag hade inte chansat, men det beror nog på hur känslig man är och alla är olika. Jag är superkänslig...
  • Kavat
    Bei Bei skrev 2012-07-30 08:55:18 följande:
    Och hur lång tid tar det att få intyget? Vi har fortfarande inte fått något och har vetat nu i en månad att det verkligen är celiaki. Måste ju ha intyget till skolan och försäkringsbolaget.
    Det beror nog på semestrar och att läkaren prioriterat annat.

    Kontakta läkaren och fråga.
    Försäkringsbolagen brukar kunna gå in och kolla i journalerna. Men stöt på läkaren så ni får ett intyg till skolstarten.
Svar på tråden Allergitråden