crazy hannah skrev 2010-07-29 18:09:22 följande:
Hej...
Börjar få riktigt ont imagen av att veta att Alexander börjar på dagis om 2 veckor.
Försöker skriva ihop ett papper om vad som gäller för honom med både mat och matrutiner samt all hygien m.m
Men det är ju jätte svårt.
Har inte fått någon "Skola" alls inom allergi världen då han är nydiagnotiserad. Men det viktigaste är väl att han är avskärmad från andra barn, sitter kvar i matstolen tills de andra barnen har tv'ättat händerna samt personelen har torkat av och golvmoppat alla ytor under bord m.m (kan jag kräva att detta görs?). Att han har personlig haklapp, och att han tvättar händer m.m vid personalens handfat.
Sedan skriver jag en massa om att han äter rismjölsblandat vatten tillsammans med neocate och sådan grejjer som endast gäller alexander. T'änkte även ha med en lista på¨ongridineser som är smygande i innehållsförteckningarna men kom på att jag själv ännu inte har ngon aning. Nån som vet nån bra siida? Han är allergisk mo mjölk, havre, vete (vetestärkelse), råg och soja(även sojalecitin). HAn skall ej hellre äta ägg eller fisk.
Har nån av er skrivit en sådan här lapp innan och isåfall ge mig tips =)
Allergi läkaren skall komma och föreläsa om hans allergier och allt detta men hon har semester och är inte till baka på jobbet förren i slutet på augusti, dessutom har hon sälkert inte tid med en gång att komma till Uddevalla.
Jag antar att jag kommer med neocate burkar sj'älv eller skall förskolan beställa detta?
Mvh Hannah Tacksam för råd o tips =)
Kolla min blogg till en början (titta längst ner i signaturen), finns listor med olika beteckningar under "Innehållsförteckningsguider".
Att de ska hålla på med att blanda rismjöl & vatten & Neocate på fsk blir väldigt mycket extrajobb och väldigt omständigt för dem. Det enklaste borde väl vara om han kan dricka Carlshamns risdryck till maten, så ger ni Neocate-berikning hemma.
(RiceDream kan innehålla spår av korn och det förekommer flera veteallergiska barn här inne som reagerat på den även om det inte framgår av innehållsförteckningen längre eftersom tillverkaren inte lyckas mäta några halter, även om de använder en liten mängd korn i början av tillverkningsprocessen.)
Eftersom det är rätt omfattande kostbegränsningar så är det nog bra att du kontaktar fsk redan nu och förklarar läget och inte väntar till första inskolningsdagen att berätta om allergierna - så att de får lite tid på sig att förbereda sig också. Det ger nog också lite lugn till dig. För med största sannolikhet så är din son inte det första allergibarnet som personalen haft där. Sen att det inte behöver ha varit samma allergier aller att alla de allergierna är samlade hos samma barn. Hör med dem vad de brukar ha för rutiner när det handlar om allergiska barn, och sen diskuterar ni vidare därifrån om det är något de kan behöva ändra på.
Även prata med den i köket om maten lagas på plats eller kontakta tillagningsköket om den lagas på annan plats och skickas.
Ang infolappar så har jag gjort flera olika.
- en lista med vilka saker som inte får förekomma - uppräknade i kortform (dvs mjölkprotein, soja (även sojalecitin) (ev övriga baljväxter som ärtor, bönor, linser, baljväxtbaseradetillsatser mm som ska uteslutas), alla spannmål (vete, råg, korn, havre), ägg, fisk
- en lapp med vilka olika beteckningar som de olika allergenerna kan dölja sig bakom, tex ägg - lysozym E1105, både direkta som alltid innebär en allergen och en punkt med sånt som kan vara allergen (tex vegetabiliskt fett - kan vara soja) - den har jag t
- en lapp med vilken typ av reaktioner det blir om hon skulle råka få i sig något hon inte tål - tex om det är mer långsamma reaktioner som eksem, magont eller om det är snabba reaktioner som nässelutslag eller om det är något de riskerar anafylaktiska reaktioner av.
- en lapp med beskrivning på hur de ska agera i händelse av allergisk reaktion - om det är adrenalinspruta, antihistaminer, kortison och ringa 112 för att det blir en anafylaktisk reaktion, eller om det räcker med att ge antihistamin och ev kortison. Även var medicinerna finns (enklast att lämmna ett blankutrymme så får personalen fylla i beroende på var de placerar den) och även alla telefonnummer till er föräldrar tillgängliga på samma lapp och ev prioritetsordning på vem av er föräldrar och ev annan anhörig som de ska ringa i första hand (beroende på vad för typ av jobb som ni har - om den ena är betydligt lättare att få tag på under arbetstid än den andra eller om den ena har lång pendling till jobbet och den andra jobbar på gång/cykelavstånd så är det kanske enklast att den som är lättast att få tag på och kan snabbast vara på plats är den man ringer i första hand).
- och en lista som lite service till personalen med produkttips på vilka märken av olika saker som funkar respektive inte funkar uppdelat i tre spalter - tex Carlshamns mjölkfria margarin och rean oljor som raps, solros, olivolja är ok, mildas mjölkfria margarin är inte det, Scans bredbara leverpastej Original (i ask) och Arbogapastejs gluten- och mjölkfria skivbara leverpastej är ok - Pastejkökets leverpastejer är det inte, Carlshamns risdryck är ok, RiceDreams är inte, osv osv.