Inlägg från: ViFrånLandet |Visa alla inlägg
  • ViFrånLandet

    Allergitråden

    Kavat skrev 2010-11-03 20:36:48 följande:
    Ja, du har väl läst kommentarerna ovan.
    Har läst men jag antar att jag inte velat inse...

    Tror banne mig jag ska börja skriva mat-, bajs- och humörsdagbok! Börjar bli lite väl mycket att ha i huvudet nu. Tack och lov ska vi snart (23/11) få träffa en riktig allergispecialist, hoppas verkligen hon är bra!
  • ViFrånLandet

    Vet att jag frågat/läst om det förut men då jag har minne som en guldfisk tar jag upp det igen...

    Vad finns det man kan få på livsmedelsanvisning om man reagerar på mjölk, ägg, havre, vete, majs, ärtor, soja (nektarin, blåbär, ananas)? Ska till allergispecialisten om några veckor och tänkte jag skulle börja förbereda lite inför mötet... Får ju Nutra för mjölken redan, går det att få kalktabletter också?

    Ska även be om sådana där "klubbor" vi pratade om förut då G var så hemsk i rumpan... Något annat som kan tänkas vara bra, någon salva eller så..?

  • ViFrånLandet
    Kavat skrev 2010-11-08 10:58:50 följande:
    Protopic är motsvarande kortison3 salva men utan kortison. Den tycker jag är superbra.
    Leta i min blogg, men mycket är majs.. Finns dock lite pasta från organ som är ris och hirs. Samt lite annat som Loprofin (äggersättning), fiber husk. Du får fråga om det är något specifikt du undrar.

    Vi får inte kalktabletter, men tror andra har fått det?
    Tusen tack! Skrattande Ska kolla bloggen!
  • ViFrånLandet
    (Kan inte citera av någon anledning, skumt!)

    Angel & Kavat: Jag får höra mig för ang den där pastan när/om vi får den på anvisning...

    Så selleri ligger i risksonen, någon annan rotfrukt/grönsak/annat man ska undvika när han har så många allergier? Sonen börjar tröttna på maten, petar mest nu för tiden, och jag misstänker ju starkt att det är för att han får samma mat jämt (lite variation förekommer förstås men ja, det är ju potatis/ris och morot/tomat/palsternacka till i princip allt) och jag skulle gärna utöka menyn men är vansinnigt rädd för att orsaka fler reaktioner...

    t0va: I vissa lägen undrar man hur läkare kan få kalla sig just läkare..! Hoppas ni får bättre hjälp snart i alla fall, ska hålla tummarna för er! Fast sen måste jag tillägga att när vi provocerade mjölk på vår son gjorde vi det "fullt ut" - dvs bytte ut hela vällingflaskan etc... Enligt vår dåvarande läkares rekommendation. Vi visste inte bättre än att följa hennes råd då, nu skulle jag dock aldrig göra så, tack vare alla fina och hjälpsamma människor i denna tråden vet jag nu bättre {#emotions_dlg.flower}
  • ViFrånLandet
    tes 75 skrev 2010-11-09 20:29:26 följande:
    någon här som har erfarenhet av majsallergi? vi utesluter fn typ allt (mjölk, sädesslag, baljväxter) ur vår sons kost, utan större resultat, & jag tycker han blir sämre de dagar/dagen efter han ätit majspasta (Sam Mills).
    Vår son är allergisk mot majs. Han reagerar starkt på såvål majskorn med och utan skal samt puré (både köpt och hemmagjord). Har inte provat några mjöler eller pasta baserat på majs än... Hur reagerar din son? Vår får kramper i magen och sår i rumpan, om jag inte missminner mig får han utsalag/prickar runt munnen också, och jättedålig sömn samt taskigt humör. (Kommer att provocera med produkter innehållande majs så småning om, ska till läkaren om ca två veckor så vi får väl se vad hon tycker är lämpligt att börja med på hans långa lista)
  • ViFrånLandet
    Miralicia skrev 2010-11-10 10:43:26 följande:
    Ett tips eller vad man ska säga, när du ska börja testa med majs börja med Maizenas majsstärkelse. Detta eftersom stärkelsen innehåller under 0,5g protein/100 g och det är proteinerna som orsakar reaktion. Så eftersom det är så lite protein i stärkelsen (stärkelse är egentligen ren kolhydrat utan protein, men lite "proteinkontaminering" blir det undertillverkningsprocessen) så kan det mycket väl vara så att det kan fungera med majsstärkelseprodukter även om det inte går med rena majskorn/majspuré/rent majsmjöl (som är gjort av hela majskornet). Funkar det med majsstärkelse så underlättar det rätt mycket för bakning och så eftersom du då kan använda såväl Maizena majsstärkelse som Lailas gula mjölmix.
    Tack, ska testa det vid ett senare tillfälle Glad Hade tänkt att testa Lailas gula förut men då sonen reagerar kraftigare på majs än på vete provade vi den blå först, och det gick inte alls.. Så då blev jag för feg för att testa den majsbaserade.. Fast bara för att han reagerar på vetestärkelse behöver det kanske inte betyda att han reagerar på majsstärkelse, vad vet jag?

    Vad tror/tycker ni erfarna, ska vi prova majsstärkelse innan läkarbesöket? Eller vänta och höra vad hon säger..?
  • ViFrånLandet
    tes 75 skrev 2010-11-11 06:43:00 följande:
    hur gör ni med mellanmål & frukost? vår son vill inte äta riskakor, men ibland äter han Oldanas spröda risbröd. bröd bakat på Lailas gula eller majsmjöl vägrar han äta (så länge det inte är typ söta muffins), så även om han tål majs så är brödutbudet lite skralt. just nu äter han hemmagjord välling på risdryck & rismjöl + rapsolja till frukost (ratar gröt, smörgåspålägg, mjölkproteinfri ersättning), men man vill ju gärna att han får i sig lite mer varierat.
    Vår son äter frukt (banan, äpple, päron) eller Oldas risbröd med bordmargarin och leverpastej (Willys egna bredbara) till mellis, med risdryck till. Frukosten består av gröt gjord på nutra, rismjöl och olja. Till det får han päronpuré och risdryck. Ingen vidare variation här heller med andra ord... 

    Tänkte dock prova bovetelimpa, finns recept i K Kavats blogg! Kanske är något för er att testa också, jag tycker då ingredienserna ser ok ut Glad
  • ViFrånLandet
    tes 75 skrev 2010-11-11 21:23:16 följande:tack för tips.

    en fråga till; har ni fått majsallergi konstaterat via blodprov, lapptest eller uteslutning-provokation?
    Vi har konstaterat via provokation... Har aldrig medvetet uteslutit majs, bara märkt reaktion när han fått det i sig... Har inte testat det på varken prick, rast eller lapptest så har ingen aning om det skulle ge utslag eller inte.
  • ViFrånLandet

    Måste höra med er kloka... Är det någon mjölsort man ska undvika om man reagerar på vetemjöl? Eller är det "fritt fram" att använda andra typer av mjöl? (Han tål rismjöl, bovete och teff)

    Sen en annan fundering: Hur är det med apelsin, nektarin och allt vad de små heter? Är det vanligt att reagera på det? Har hittills inte vågat prova, tänker mig att det är rätt stark om inte annat..?

    Har förresten köpt hem både korv och färdiga köttbullar som lilleman tycks tåla, gissa om jag blev lycklig! Skrattande 

  • ViFrånLandet

    Håller på att kolla upp produkterna man kan få på livsmedelsanvisning (Tack K kavat för den utförliga listan!) Insåg dock ganska snabbt att det är majsmjöl + majsstärkelse i det mesta Obestämd 

    Funderar starkt på om vi skulle ha provocerat honom innan vi ska till läkaren bara för att veta säkert, vad tycker ni? Vi vet med säkerhet att han inte klarar av majskorn, spelar ingen roll om de är råa eller kokta, med eller utan skal. Han reagerar även starkt på majspuré, både köpt och hemmagjord. Däremot klarar han av majsglukossirap och modifierad majsstärkelse i Nutran... Om ni anser att en provocering vore lämplig, vad ska vi i så fall börja med?

Svar på tråden Allergitråden