• L E A

    Samlingstråd för oss med GBS (streptokocker B) *NY*

    NY TRÅD!

    Samlingstråd för oss med GBS (Streptokocker B)


    Samlingstråd för oss med GBS (Streptokocker B)
    Dags för ny tråd, gamla som nya är välkomna att läsa information eller informera sig och dela sina tankar runt GBS under graviditeten.
    Kom ihåg att titta in i tråden och berätta om din förlossning när den långa väntan är över!
    Stå på er tjejer, det är en alldeles för jobbig kamp mot vården som många av oss fått/får driva. Men resultatet är värt allt slit.

    I Sverige har man valt att inte informera blivande mödrar om GBS och dess faror. De som får information är ett fåtal och informationen varierar från person till person.
    De flesta som blir hårt drabbade av GBS hade ingen aning om att det fanns något som hette GBS innan de blev drabbade. Det är viktigt att vi som vet om GBS informerar alla som söker information runt GBS.
    I flera länder i Europa går man aktivt ut och informera om GBS till alla gravida, tyvärr så har Sverige valt en annan linje. I vissa länder screenar man alla gravida i slutet av graviditeten, men inte Sverige.

    Infpreg, Kunskapscentrum för infektioner under graviditet:
    www.medscinet.se/infpreg/allinfo/main.asp?top...
    Socialstyrelsens rekommendationer:
    www.socialstyrelsen.se/publikationer2008/2008...
    Smittskyddsinstitutet:
    www.smi.se/sjukdomar/streptokocker-grupp-b
    Artikel på familjeliv om en liten kille som klarade sig mot alla oss:
    www.familjeliv.se/Foralder/1.501977
    Artikel på familjeliv om hur GBS smittar:
    www.familjeliv.se/Foralder/1.502067
    Internationell GBS sida:
    www.groupbstrepinternational.org//index.html
    Amerikansk sida:
    www.groupbstrep.org/
    Engelsk sida:
    www.gbss.org.uk/index.php
    Norsk sida:
    www.gbs-info.net/

    Den gamla tråden:
    www.familjeliv.se/Forum-2-143/m44817645-77.ht...

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2009-12-18 10:33
    Infpreg.Kunskapscentrum för infektioner under graviditet:
    www.medscinet.se/infpreg/allinfo/mai
    n.asp?topic=6

    Socialstyrelsens rekommendationer:
    www.socialstyrelsen.se/publikationer2008/2008...

    Smittskyddsinstitutet:
    www.smi.se/sjukdomar/streptokocker-grupp-b

    Artikel på Familjeliv om en liten kille som klarade sig mot alla odds:
    www.familjeliv.se/Foralder/1.501977

    Artikel på familjeliv om hur GBS smittar:
    www.familjeliv.se/Foralder/1.502067

    Amerikansk sida
    www.groupbstrep.org/

    Engelsk sida:
    www.gbss.org.uk/index.php

    Norsk sida:
    www.gbs-info.net/

    Den gamla tråden:
    www.familjeliv.se/Forum-2-143/m49381971.html
  • Svar på tråden Samlingstråd för oss med GBS (streptokocker B) *NY*
  • Paw Print

    Hej allihop!


    Har inte skrivit på länge pga. att det har varit mycket vändor på sjukhuset pga. blödningar och prematura SD. Läkarna har vakat över mig som hökar.
    Den 19/3 föddes mitt 3:e barn, i v. 33, 7 veckr för tidigt! Han ska heta Ludwig och han vägde 1890, var 43 lång och hade ett hattmått på 30.
    Moderkakan orkade inte längre och när den kom ut fick vi svaret. Mer än halva var täckt av gamla rupturer och blödningar och personalen var häpna att jag kommit såhär långt. Jag hade alltså en ofantlig tur, både han och jag hade kunnat avlida om den hade släppt helt.
    Tack och lov hade jag fått 2 kortisondoser 1 vecka innan, så Luddes lungor var fullt utvecklade och han har inte behövt någon andningshjälp eller syrgas alls.
    Förlossningen gick smidigt och fort den här gången med, det började med en ny blödning och starka sammandragningar, som efter ett dygn övergick i värkar.
    När vi kom in till förlossningen var jag öppen 4 cm och de gav mig antibiotika iv. mot GBS. Jag var vid gott mod och var uppe och gick, åt godis och diggade hårdrock med sambon.
    Sen tog tröttheten över och jag lade mig och sov. Då klingade värkarna av så de väckte mig och det var bara att komma upp på benen igen.
    Värkarna kom igång och jag bad om lustgas och värmedyna. Vi diskuterade förlossningsställning och jag kom fram till att jag ville stå på knä i sängen.
    Då blev värkarna riktigt intensiva så jag fick epidural. Underbart! Kort därefter fick jag krystvärkar och efter endast 2 krystningar var han ute! Inga sprickor eller bristningar.
    Ludwig skrek omedelbart. Jag fick hålla honom en kort stund och minnas hans doft innan dom förde honom till intensiven. Jag födde ut moderkakan och sedan klev jag upp till allas häpnad för att gå och vaka över min lilla pojke.
    Han har nu blivit flyttad från intensiven till lättvårdsavdelningen och han har inte haft några problem alls. Han har inte heller visat några symtom på GBS-infektion.
    Han får mat via en sond var 3:e timme, och han försöker amma, men orkar inte suga starkt mer än några sekunder, så han får bara ut ngn droppe.
    Jag fick komma hem efter 3 dygn och pumpar hemma med en elektronisk bröstpunp och pendlar till sjukhuset varje dag.
    Förhoppningsvis får han hemsjukvård om en dryg vecka, dvs. han får komma hem men är fortfarande inskriven på sjukhuset, och så kommer det hit en sköterska 3 ggr/vecka.
    Med mins stora barn är det bara bra, Neo fyller 1 år den 14 April. De är stolta storebröder, men Benjamin tycker det är jobbigt att inte ha fått träffa sin lillebror.
    Har inte läst ikapp något, men ska försöka göra det någon dag. Ha det så bra allihop och massor av kramar till er alla!
    Ludwig 3 dygn gammal. Han har sond i nästan, elektroder på överkroppen som mäter puls och andning och den röda lampan på foten mäter syreupptagningen.
    Benjamin -01, Neo -09, Ludwig 19/3 -10
  • Ocean WoW

    Hej, Jag är sådan som gräver i gammalt för att hitta info (jag VET att jag läst saker men minns aldrig vart, men tycker ändå att källor är väldigt viktigt). Jag hittade en tråd från 2007 där vi som hade GBS då samlades här på FL www.familjeliv.se/Forum-2-143/m18636352.html Detta var innan soc.styr.rek. hade blivit publicerade. Kanske någon som känner igen sig?

    Om någon annan vill gräva i det gamla eller bara tidsfördriv. {#lang_emotions_smile} Tror därmeot att ganska mycket info i den gamla tråden inte gäller längre, det finns nyare rön och nya riktlinjer. Däremot är det väldigt intressant att läsa om så många som har erfarenhet av GBS i den gamla tråden.  

  • Ocean WoW

    Grattis Precious Alva! Vilken otrolig tur du har haft!

  • L E A
    Paw Print skrev 2010-03-26 09:44:46 följande:
    Hej allihop! Har inte skrivit på länge pga. att det har varit mycket vändor på sjukhuset pga. blödningar och prematura SD. Läkarna har vakat över mig som hökar. Den 19/3 föddes mitt 3:e barn, i v. 33, 7 veckr för tidigt! Han ska heta Ludwig och han vägde 1890, var 43 lång och hade ett hattmått på 30. Moderkakan orkade inte längre och när den kom ut fick vi svaret. Mer än halva var täckt av gamla rupturer och blödningar och personalen var häpna att jag kommit såhär långt. Jag hade alltså en ofantlig tur, både han och jag hade kunnat avlida om den hade släppt helt. Tack och lov hade jag fått 2 kortisondoser 1 vecka innan, så Luddes lungor var fullt utvecklade och han har inte behövt någon andningshjälp eller syrgas alls. Förlossningen gick smidigt och fort den här gången med, det började med en ny blödning och starka sammandragningar, som efter ett dygn övergick i värkar. När vi kom in till förlossningen var jag öppen 4 cm och de gav mig antibiotika iv. mot GBS. Jag var vid gott mod och var uppe och gick, åt godis och diggade hårdrock med sambon. Sen tog tröttheten över och jag lade mig och sov. Då klingade värkarna av så de väckte mig och det var bara att komma upp på benen igen. Värkarna kom igång och jag bad om lustgas och värmedyna. Vi diskuterade förlossningsställning och jag kom fram till att jag ville stå på knä i sängen. Då blev värkarna riktigt intensiva så jag fick epidural. Underbart! Kort därefter fick jag krystvärkar och efter endast 2 krystningar var han ute! Inga sprickor eller bristningar. Ludwig skrek omedelbart. Jag fick hålla honom en kort stund och minnas hans doft innan dom förde honom till intensiven. Jag födde ut moderkakan och sedan klev jag upp till allas häpnad för att gå och vaka över min lilla pojke. Han har nu blivit flyttad från intensiven till lättvårdsavdelningen och han har inte haft några problem alls. Han har inte heller visat några symtom på GBS-infektion. Han får mat via en sond var 3:e timme, och han försöker amma, men orkar inte suga starkt mer än några sekunder, så han får bara ut ngn droppe. Jag fick komma hem efter 3 dygn och pumpar hemma med en elektronisk bröstpunp och pendlar till sjukhuset varje dag. Förhoppningsvis får han hemsjukvård om en dryg vecka, dvs. han får komma hem men är fortfarande inskriven på sjukhuset, och så kommer det hit en sköterska 3 ggr/vecka. Med mins stora barn är det bara bra, Neo fyller 1 år den 14 April. De är stolta storebröder, men Benjamin tycker det är jobbigt att inte ha fått träffa sin lillebror. Har inte läst ikapp något, men ska försöka göra det någon dag. Ha det så bra allihop och massor av kramar till er alla!Ludwig 3 dygn gammal. Han har sond i nästan, elektroder på överkroppen som mäter puls och andning och den röda lampan på foten mäter syreupptagningen.
    Stort grattis! Vilken kämpe din son är! Njut o må bäst!
  • Anna65

    Precious Alva; Ett stort grattis till lilla Ludwig{#lang_emotions_nalle} Skönt att höra att ni mår bra.


    ♥ Dotter 89 ♥ Dotter 92 ♥ Änglason 09 ♥
  • Mari78 m pojktriss
    Paw Print skrev 2010-03-26 09:44:46 följande:
    Den 19/3 föddes mitt 3:e barn, i v. 33, 7 veckr för tidigt! Han ska heta Ludwig och han vägde 1890, var 43 lång och hade ett hattmått på 30. Moderkakan orkade inte längre och när den kom ut fick vi svaret. Mer än halva var täckt av gamla rupturer och blödningar och personalen var häpna att jag kommit såhär långt. Jag hade alltså en ofantlig tur, både han och jag hade kunnat avlida om den hade släppt helt. Tack och lov hade jag fått 2 kortisondoser 1 vecka innan, så Luddes lungor var fullt utvecklade och han har inte behövt någon andningshjälp eller syrgas alls.
    Stort stort grattis till lille Ludwig! Så härligt att höra att allt gick så bra som det gjorde, trots en del inte alltför upplyftande förutsättningar. Kram och ta hand om er ordentligt nu. Han kommer säkert fortsätta vara en riktig kämpe!
  • L E A
    gulligavera skrev 2010-03-27 09:58:57 följande:
    Grattis Precious Alva till Ludwig!!Kramar
    Hur mår du GV?!
  • Orchido

    Hej
    Jag är lite nyfiken på om någon fått igångsättning pga. b-streptockocker

Svar på tråden Samlingstråd för oss med GBS (streptokocker B) *NY*