• Anonym (Nyfiken)

    Kan min 14 åriga dotter förlova sig? :S

    Vet inte under vilken rubrik man ska ta detta på, men iallafall..
    Min 14 åriga dotter har haft ett förhållande med en 16 årig kille i
    snart 1 år och dom skulle vilja förlova sig, mest på kul och för att
    dom verkligen älskar varandra över allt annat.
    Då undrar jag, kan så unga personer verkligen förlova sig?

  • Svar på tråden Kan min 14 åriga dotter förlova sig? :S
  • sonja34

    Jag håller med om att hellre fast förhållande..Angående ålder så är det ju inte ovanligt med killar vid 14 år.. Men varför kan de inte bara vara "ihop", måste de förlova sig?

  • Xtinaa

    Pizan

    Min dotter är 14 och pojkvännen är 16, är det olagligt då
    ÄVEN om båda är med på det?

    Sonja34

    Det var en bra fråga, varför inte?
    Nej men jag vet ju inte så mycket om det dära.
    Men vill absolut inte uppmuntra till något som kan bli negativt
    för henne i framtiden, men det troor jag inte att det blir..
    Vill nog helst be henne tänka lite extra över det dära, och verkligen
    riktigt varför det just måste vara förlovning och varför det inte räcker
    med ett halsband. Ger hon mig ett ruskigt bra svar så kanske jag ger med mig,
    men jag vet fortf inte.. :/

  • Nattsaga

    Xtina, jag tror det är olagligt enligt lagen att han har sex med minderårig, oavsett om hon är med på det eller inte, det är vad jag hört, är inte helt säker.

  • Xtinaa

    Nattsaga

    Det kan nog stämma, fast han kan ju inte precis bli anmäld då ju?
    Sålänge hon är med på det alltså.

  • Xtinaa

    Måste bara påstå att såhär som tråden är just nu är jag
    helnöjd med. Då håller vi oss till ämnet, toppen! *nöjd*

  • Miss Daisy

    Nej, jag tror inte det eftersom pojken själv är minderårig samt att det sker ju under samtycke.

  • Tinny

    Jag har suttit och läst igenom hela tråden nu, och jag känner att jag vill säga något men jag vet inte riktigt vad. Jag förlovade mig som 15-åring, och varken jag eller min pojkvän involverade våra föräldrar i de planerna så det är väl ändå bra att din dotter pratar med dig om detta och du har möjligheten att säga vad du tycker och inverka på deras beslut. Visserligen hade vi flyttat tillsammans då och våra föräldrar var ju inte alls lika stor del av vårt liv tillsammans som det var då man fortfarande bodde hemma. (Vi hade förresten varit tillsammans i över 2,5 år då vi förlovade oss)

    Min pojkvän började prata om förlovning redan efter ett par månader tillsammans, och snart började även jag känna mig sugen. Det kändes mysigt och som en fin kärleksförklaring då, men vi kände ändå att vi kanske inte riktigt var redo för det så snart. Så då gjorde vi som så att vi köpte ett par ringar vi tyckte var fina, som för att tillägga inte var särskilt dyra heller, och valde att typ "för"förlova oss. Förlovning som annars brukar vara ett steg mot giftemål, så fick detta bli ett steg mot förlovning. Vi avgav löften om att vi skulle göra vårt bästa för att hålla relationen vid liv och förlova oss lite senare. Jag vet att du har fått tips om att de skulle byta smycken på något sådant sätt, och jag ville bara ge en insikt om hur det kan se ut. De kan ju byta ringar och kalla dem för löftesringar, kärleksringar, framtidsringar eller något liknande som tyder på att de tar sin relation till en annan "nivå" men ändå inte riktigt till den nivå som förlovning innebär.

    En sak jag tänkte säga nu, kan säkert låta lite tramsigt. Men jag har läst (på www.infomedica.se/artikel.asp&Preview= ) att
    "Den period då förälskelsen är i fokus brukar vara mellan ett och ett halvt år till två år. Om förälskelsen efter den tiden inte gått över i en form av kärleksrelation, tar förhållandet ofta slut."
    Och även om jag tror att det är individuellt så kan det säkert vara så att föräskelsen generellt går över i en kärleksrelation efter den tiden tillsammans. Och det kan ju faktiskt vara bra att ha i åtanke, att kanske bör man ändå passera den gränsen då man känner att man inte längre befinner sig i förälskelsestadiet (vilket kan vara svårt att känna förrän man liksom kommit förbi det). Men jag vet inte, det viktiga är ju att känna efter själv...jag tycker bara att det verkar stämma många gånger, och jag har även läst om att många går igenom en 1½ årskris som kanske kan ha med just den där övergången att göra.

    Det är ju så att när man fortfarande är nyförälskad/befinner sig i förälskelsestadiet ser man kanske inte allting riktigt för vad det är och det gör det ju ännu svårare att avgöra om man vill leva livet ut tillsammans. Men lägger man inte den betydelsen i en förlovning (vilket långt ifrån alla gör oavsett ålder) så spelar det ju ingen som helst roll.

    Jag vet inte om du blev det minsta klokare av mitt inlägg, ville bara ge lite infallsvinklar från min sida.

  • Nattsaga

    Pizan, killen är ju inte minderårig om han är 16, gränsen går ju vid 15, då är man ju byxmyndig

  • Miss Daisy

    Man är inte myndig förrän man fyller 18 år. Den här informationen har jag hittat:

    "Unga människor genom lagen om sexuellt utnyttjande av underårig. Brottet omfattar antingen den som har sexuellt umgänge med den som är under 18 år. Vidare skyddas barn geenom lagen om sexuellt ofredande. Brottet omfattar den som sexuellt bereör barn under femton år eller förmår barnet att meverka i någon handling med sexuell innebörd."

    Jag tror att det att det är ett brott om det handlar om en vuxen och ett barn, men eftersom en 16-åring i lagens mening inte räknas som vuxen så är det en annan sak. Så länge det finns samtycke såklart.

  • Miss Daisy

    Det här hittade jag på ungdomsmottagningens sida:

    "Det är inte den som är underårig som begår något brott, eller som blir straffad, utan det är den som är äldre än 15 och som har sex med en underårig (under 15 år) som gör fel och som kan få ett straff. Lagen finns där för att skydda barn och väldigt unga personer från att bli sexuellt utnyttjade av äldre personer. För yngre personer kan ofta ha svårt att stå emot när deras äldre partner vill ha sex, då många unga inte vill verka barnsliga inför sin partner.

    Så, det som krävs för att man ska betrakta det som ett brott är att det finns en betydande åldersskillnad mellan den underårige och den andre personen. Därför är det tex inget brott om en som precis fyllt 15 har sex med sin partner som är 14, utan det krävs skillnad i ålder för att man skall anse att någon har utnyttjat den andre. Och det är alltid på den äldre som ansvaret vilar. Så om en 18-19 åring tex har sex med en 13-14åring kan den äldre personen bli anmäld och straffad även om den yngre personen sade jag till att ha sex. Maxstraffet för sexuellt utnyttjande av underårig är fyra års fängelse och om det bedöms som grovt sexuellt utnyttjande av underårig så är maxstraffet åtta års fängelse.
    Hoppas att det klarnat lite.

    Bo Westholm/ Leg. psykolog/ Socionom"

    ungdomsmottagningen.se/question.php

Svar på tråden Kan min 14 åriga dotter förlova sig? :S