Inlägg från: Mamma 04 och 06 |Visa alla inlägg
  • Mamma 04 och 06

    Ge mig dina bästa städtips! Total oordning här hemma...

    Nyfiken Gul, bra idé med kryddhyllan,.Jag ska nog sätta en sådan i städskåpet för att lägga säkethetsnålar, skruvar och sånt som ligger och dräller.

  • Mamma 04 och 06

    Någon som bra tips angående legoförvaring?

    Pojkarna här hemma har otroligt mycket lego och de vill kunna bygga ihop sina grejer igen, vilket alltid är en stor utmaning vad det gäller att hitta alla bitar igen. Dessutom vill de ha koll på sina ihopbyggda och halvt ihopbyggda byggsatser.Min slutsats är att det måste vara grund förvaring om man ska kunna leta efter legobitar.

    Hur gör ni?

  • Mamma 04 och 06

    Tack för alla svar om legoförvaring! Det blev till slut så att vi tog ut nästan alla andra leksaker ur rummet... Sedan har de numera lego i grunda trofastlådor, en del sorterat i färg till och med då grabbarna gillar att bygga ihop sina grejer igen . Färdigbyggda grejer i en låda under sängen.

    Ska nog tipsa farmor om att pojkarna även önskar sig ett sådant där tygstycke med öljetter i kanten som går att dra ihop när man byggt klart. Nu när jag fick tips om det av er så minns jag att vi också hade en sådan när vi var små. Den var både snygg och praktisk i jeanstyg.

  • Mamma 04 och 06
    samban skrev 2011-10-11 21:56:45 följande:
    Undrar om någon har något tips på hur man får bort dålig lukt i kläder? Jag har flera bomullsskjortor som trots att de är nytvättade och jag nyduschad börjar lukta unket och surt efter några timmars användning. Framförallt är det under armarna det luktar, så jag antar att det är något som sitter i.  Hur kan man bli av med det? Vill helst inte chansa och tvätta varmare är 40 grader. Har testat ättika, funkar sådär. Har testat att lägga i frysen, funkar också sådär.
    Om du googlar på det så kommer du att se att massor av folk har samma problem, vi också.. Vi hade aldrig problem med förrförra tvättmaskinen, men den förra var helt otrolig på att förstöra tvätt. Min egna teori är att det är något ställe i maskinen där vattnet aldrig blir upphettat trots att man kör maskinen i 90 grader.

    Förebyggande kan vara att köra i 90 grader som Nyfiken Gul nämnde eller att att använda citronsyra eller ättika eller klorin. Gör även rent doseringsfacket och låt det vara öppet efter tvätten ett tag. Jag lyste med ficklampa och såg en mörk beläggning innanför doseringsfacket. Jag sprutade med klorin och lät verka ett tag och gjorde rent med tandborste. Fast fortfarande återkom problemet ibland... Det är svart, mörk tvätt som förstörs av någon konstig anledning, inte den ljusa tvätten (!).

    Tyvärr har jag fått slänga massor av kläder trots att jag hängt den tvätten på direkten.
  • Mamma 04 och 06

    Jag har för första gången lejt bort fönsterputsning. Så otroligt prisvärt! Vi har ca 25 fönster. Det kostade ca 650 kr och tog 30 minuter för två personer.För mig hade det tagit dagar. Eller ja, det hade inte tagit någon tid alls eftersom de fortfarande inte hade varit putsade...

  • Mamma 04 och 06
    Jojjanna skrev 2011-12-06 15:57:34 följande:
    I förra veckan hittade jag den här tråden och blev så oerhört inspirerad. Jag gjorde listor för vad jag ska göra varje dag nu när jag går hemma och är sjukskriven...

    Det gick sådär... projektet som jag började med var att rensa ut min garderob och byrå så att enbart mina mammakläder skulle ligga där. Det blev snyggt och fint och det blev dessutom massor av plats till den kommande bebisens kläder

    Men de utrensade kläderna blev kvar i sovrummet av någon outgrundlig anledning... Jag har sorterat dem i en secondhandhög, en hög som ska slängas och sen i två stora IKEA-kassar med dragkedja som ska upp på vinden. Men varför får jag inte "ändan ur" och tar tag i det?

    Idag har jag inte brytt mig om kläderna utan börjat ett nytt projekt. Vi håller på och möblerar om och har skapat ett nytt hemmakontor/datorhörna. Jag satte genast igång med att organisera om hemmakontoret. Har fixat brevkorgar, tidskriftssamlare och en massa mappar. Sen har dagen gått åt till att sortera papper och slänga gamla olästa tidningar... Jag har massor kvar men det känns som början till en ny och bättre struktur än innan.

    Men som sagt, hur gör man för att avsluta alla sina påbörjade projekt???

    Numera hör jag mantrat från Nyfiken Gul inom mig "Gör klart projektet innan du börjar något nytt. Starta aldrig ett projekt som du vet att du aldrig kommer att slutföra". Det har hjälpt mig många gånger! Tack Nyfiken Gul : -)
  • Mamma 04 och 06

    MItt tips är att börja med att slänga eller skänka bort bra-att-ha prylar som du inte har något personligt minne till. De prylarna sparar du ju bara för att inte behöva köpa nytt utifall prylen kommer till användning och det värsta som kan hända är ju att du i stället får köpa nytt igen.

    Jag har ingen aning om din situation, men jag tror överlag att man kan spara pengar på att slänga. Kanske minskar man behovet av störe boende, kanske blir man piggare och kan jobba mera, kanske kommer man att må bättre, kanske kommer man ha mer tid att ta tag i andra saker som minskar andra utgifter, tex engagera sig i att laga billigare mat osv.

    Börja med områden där du garanterat kan köpa nytt i fall att du "slängt för mycket". Tex sånt som finns i köket, badrummet eller i sovrummet. Angrip inga saker som har ett känslomässigt värde förrän du lärt dig slängandets ädla konst .  

  • Mamma 04 och 06
    moln och sol skrev 2011-12-31 21:41:50 följande:
    Jag tror verkligen på det där med att man mår bättre om man gör sig av med saker och slipper den ständiga röran. Det känns verkligen att det tar energi och tynger en, när man ser sig om och alla hyllor, bord, väggar osv är belamrade med saker.... Rynkar på näsan
    Var snäll mot dig själv och var rädd om var du lägger din tid på . Är alla prylar värda din tid och omsorg?
  • Mamma 04 och 06
    Nyfiken gul skrev 2011-12-31 22:17:31 följande:
    har någon ett riktigt bra tips på en ÄNDAMÅLSENLIGT syskrin? Jag syr rätt mycket och  Just nu svämmar mitt över och jag får inte sakerna att hålla sig på sin plats.

    problemet som jag ser det är alla sorters såna här små skrin alldeles för plottriga. Man får inte plats. Jag vill få med riktiga sytrådsrullar, nåldynor och måttband, resårband, knappar, lag-lappar, sidenband, rester av broderigarner, stryka-på-lappar, namnlappar, fingerborgar, prylar till symaskinen osv osv... Jag vill ha allt på ETT ställe och inte i fniljoner olika små askar och boxar.

    Fiskelådor - går fetbort

    Ryktlådor till häst - går fetbort

    Verktygslådor av diverse utföranden - glöm det

    så vad finns det kvar?

    Har försökt med IKEA´s allehanda förvaringsboxar men där finns det ju inga småfack att sortera i så där funkar det inte. Jag ska inte behöva rota runt i alla grejor för att hitta en nål och tråd.

    Nu funderar jag på nån form av gammal hattask eller liknande eller varför inte en resväska...... Obestämd

    Tips någon hur jag ska tänka och vad jag ska satsa på för vettig förvaring?

    JUST NU har jag mina sysaker i en byrålåda med miljarder små askar och boxar av olika slag = fullkomligt kaos.                             
    Så det finns trots allt ett område hemma hos dig där det är oordning?! ;

    Nu ville du iofs ha en låda, men jag tycker i alla fall att en stor förvaringslåda med stora fack för skruvar etc är bra för att förvara alla trådrullar. De vill man ju inte blanda med andra grejer.
  • Mamma 04 och 06
    Nyfiken gul skrev 2011-12-31 22:50:13 följande:
    mm har provat såna där verktygslådor från både biltema och claes olsson men problemet är att det inte är ordentliga fack i dom. allting får plats - ja - men det blir rörigt redan första gången man ska ner i lådan och leta något . 

    jag skulle vilja ha en sån här låda som man förvarar olika skruvar och spikar i - finns i plast med typ 12 eller 15 små fyrkantiga fack - problemet är att dom är på tok för små. Antalet fack är helt perfekt men jag skulle vilja ha dom mycket högre. 

    www.clasohlson.se/Product/Product.aspx?id=150...  - det här är perfekt i antal fack men alldeles för låg...
       
         
    Jag trodde väl det, du hade koll på dessa förvaringslådorna. Hur som, jag har typ denna och den funkar jättebra för just trådrullar och skulle funka bra för det mesta i syväg som du nämner tror jag. Det gick att ta bort lite fack för att få plats med större grejer.
    40-6904 23 380 x 310 x 60 mm
  • Mamma 04 och 06
    Mamma 04 och 06 skrev 2012-01-03 00:36:07 följande:
    Jag trodde väl det, du hade koll på dessa förvaringslådorna. Hur som, jag har typ denna och den funkar jättebra för just trådrullar och skulle funka bra för det mesta i syväg som du nämner tror jag. Det gick att ta bort lite fack för att få plats med större grejer.
    40-6904 23 380 x 310 x 60 mm
    Nyfiken Gul, mina smileys har fallit bort ur båda inläggen. Nu lät det väldigt barskt... Jag menade "Jag trodde väl det, du hade koll på dessa förvaringslådornaGlad."
  • Mamma 04 och 06

    En reflektion över några saker som jag förut sparade på och som är en lättnad över att slippa hantera:

    *Plastburkar i olika storlekar. (Hopplöst att hitta rätt lock! Nu har jag ett lagom antal och slänger alla andra bra-att-ha burkar.)

    *Erbjudanden om billig fotoframkallning.  (Gav mig bara dåligt samvete, Har insett att jag egentligen drömde om att få tid att göra ett fotoalbum. När jag väl får den tiden är priset inte det viktigaste. Och om det är det, så kommer det säkert bra erbjudanden då också.

    *Kartonger för att de var bra att spara grejer i. (Eftersom jag sällan lägger undan prylar numera, behövs inte en massa skrymmande förvaring för kartonger.)

    *Oanvända parfymer, krämer, schampo och annat som jag köpt för alldeles för mycket pengar och som gav mig dåligt samvete. (Numera tackar jag nej till alla erbjudanden om krämer etc som man kan få om man köper minst två varor av ett visst märke osv. Jag köper det jag behöver och exakt det jag vill ha, inget hinner bli gammalt och jag sparar därmed pengar. Ingen oreda i badrummet längre, utan var sak har sin plats i badrumsskåpet. Mycket trevligare att vakna på morgonen och jag behöver inte skämmas vid oväntade besök)

    *Mat i skafferiet som vi fått som present. (Numera försöker jag ge det vidare på en gång, jag gillar inte specialmarmelader osv. Annars slänger jag det relativt snabbt om det inte är något jag tycker om. Det blir inte bättre av att ligga i skafferiet ett bra tag till...)

    *Övrig specialmat som jag gärna skulle vilja testa någon gång, tex olika bönor etc. (Ska jag laga mat med livsmedel jag inte brukar använda så köper jag det då i stället. Spar massor av plats och det är lätt att se vad som behöver köpas in, eftersom torrvarorna står på sin bestämda hylla. Fick slänga en hel del vid genomgången, men behöver å andra sidan inte längre drömma om att bygga ut köket = jättedyrt).

  • Mamma 04 och 06

    Ja, oftast blir det så att det som man använder inte får någon bestämd plats medan det man inte använder ligger kvar på sin plats i all evighet. Det gäller att vända på det hela .

  • Mamma 04 och 06
    samban skrev 2012-01-08 13:38:36 följande:
    Jag har hela tiden trott att smart förvaring är lösningen. Och visst hjälper det. Men nu har jag börjat inse att jag nog måste minska förvaringen. Ju mer förvaring jag erbjuder mig själv desto mer saker sparar och förvarar jag. Det håller inte i längden. Jag måste lära mig atttänka annorlunda kring det här för annars kommer det vara mig ni ser i någon dokumentär om hysteriska samlare i kanal 5... Jag kan helt enkelt inte hantera möjligheten att spara. Jag sparar nämligen på gamla veckotidningar, elloskataloger, fula blomkrukor, tomma fina parfymflaskor och egentligen precis allt. Jag vill inte ha ett minimalistiskt hem, det är det värsta jag vet. Jag måste hitta en balans.

    Precis så hade jag det också förut . Sparade tup på inredningstidningar "för de var ju så dyra" och jag kanske skulle kolla på dem senare igen. Sedan började jag slänga alla över 5 år, sedan över 2 år och nu slänger jag dem direkt, förutom om det är något repotage jag verkligen vill ha kvar. Då skriver jag det på framsidan och sparar tidningen. Jag får max ha en full låda med tidskrifter. Den står bredvid soffan i vardagsrummet.

    Jag har även gett bort alla udda blomkrukor till second hand. Vi får rätt många blommor och förrådet växte. Nu har jag ca 1 meter hylla där jag ställer extra krukor. När det blir fullt så lägger jag en eller flera av dem i kartongen till second hand, som jag ALLTID har lättåtkomligt.

    Tomma plastflaskor sparade jag på som jag skulle ha när jag var ute och reste. Jag sorterade ut så att jag har EN omgång. Jag behöver ju ALDRIG två omgångar på en gång, eller hur? Och så enkelt att hitta de "rätta" flaskorna nu för tiden... En fröjd att packa jämfört med förr....    

    Jag slänger numera gamla fina glasflaskor. Om den nu är väldigt fin, så kanske du kan ha den framme? Hittar du ingen bra plats nu så hittar du nog inte framöver heller.

    Jag sparade katalogen i fall att jag skulle beställa. Reklamerbjudanden i fall jag skulle köpa något. Men jag har märkt att det är enklare att aktivt söka infon när det väl är dags! Då blir det dessutom gjort, för man slipper lägga tid på att leta efter grejer hela tiden och det känns inte längre lika jobbigt att sätta igång med ett projekt.

    För mig har vägen ut från samlarträsket varit att steg för steg organisera i huset med ett visst tema, eventuellt lämna lite extrautrymme för saker som ännu inte hittat dit. Sedan bestämma mig för att mer plats än så får grejerna inte ta. Då slänger jag eller ger bort ett en grej. Det gäller tex städsaker, servetter och ljus, julpynt, pysselgrejer, små fina block, viktigpärmar, kläder, lakan, handdukar, kuddar och täcken, köksgrejer, badrumsgrejer, osv. Så när ett område väl är organiserat har jag sällan behövt organisera där igen. Möjligtvis att jag optimerar lite, med bra krokar etc.

    Numera har jag förrådet fullt av TOMMA plastbackar. Oerhört skönt, även om förrådet ständigt har en tendens till att växa när man har tre barn och ett ständigt flöde av saker in och ut. Speciellt nu efter jul. En kubik med kartonger blev det...
  • Mamma 04 och 06
    Fantasia78 skrev 2012-01-08 11:24:40 följande:
    Åh, håller på att rensa i köksskåpen, jag också. Men i mitt fall går det lite långsammare. Jag nänns inte slänga mat, utan använder upp olika ovanliga ingredienser som jag köpt för att testa. Något som funkar bra är att göra t ex grytor och ha i sina soppgrönsaker eller bönor eller vad man nu har i skåpen där.

    Har lyckats rensa lite i frysen också, och då blir det lättare att laga lite större mängder och frysa ner någon portion ifall det blir över. Går åt nästan direkt eftersom sonen brukar ha med sig matlåda till skolan.

    Kruxet är att jag fortfarande tycker det är frestande att köpa annorlunda pasta eller roliga franska inläggningar. Gäller att laga något på det man köper inom närmaste veckan för att det inte ska bli en massa stående i skåpet som gör att det blir stökigt. Ska försöka bli bättre på att inventera i skåpen och använda upp det som finns innan jag köper nytt.

    Tackar för sopptipsen . Grejen är att jag tycker det är jättegott med bönor, men att jag sedan aldrig kommer till skott... Därav påsarna med bönor som ständigt fanns i frysen...

    Ett tips kan vara att samla all uddamat på en hylla. När den har en viss mängd grejer på sig så kan du ha köpstopp tills du testat all spännande mat som du redan har hemma .   
  • Mamma 04 och 06
    Jojjanna skrev 2012-02-04 19:36:45 följande:
    Vi har en stor utdragbar låda under diskbänken där vi får plats med all sopsortering dvs ett kärl för vardera: kompost, brännbart, hårdplast, kartong samt en blandad med glas, batterier, aluminium etc. Där finns även plats för diskmedel, diskborste, kassar etc. Det är perfekt att ha allt nära till hands och är väldigt lättstädat!

    När vi valde diskhoar så valde vi två stycken lika stora hoar bredvid varandra. I botten finns det vanliga hederliga galler" dvs inte såna där små "korgar" som man måste lyfta upp för att det ska bli tömt i diskhon.

    Glöm inte SOCKELLÅDOR! Vi har två och de är perfekta för plastpåsar, folie, bakplåtspapper, muffinsformar etc.

    Utdragbara skafferilådor är toppen!  

    Jojjanna, var hittade du den typen av diskbänk? Jag har letat ett bra tag och inte hittat såna med galler.
Svar på tråden Ge mig dina bästa städtips! Total oordning här hemma...