Inlägg från: Mamma 04 och 06 |Visa alla inlägg
  • Mamma 04 och 06

    Ge mig dina bästa städtips! Total oordning här hemma...

    camas skrev 2010-06-08 20:39:32 följande:
    hur förvarar ni badleksakerna?
    just nu har vi en ful 10 liters blå plasthink i badrummet. så fult och tar "massa" golvyta...

    vart förvarar ni kritor/block/pärlor/tuschpennor/pyssel?
    Nu har vi dem i en genomskinlig plastlåda på sonens rum. vilket innebär att han river o sliter i det o det hamnar pärlor över allt.

    vart tycker ni det är ok att man har 2 marsvinsburar?
    om ni kommer hem till nån som har två burar, vart vill ni då att de ska stå i hemmet?
    Likaså med kattlådor då vi har 3 st?
    kattenernas vattenskål o matskål?

    jag blir bara så trött på allt plock o jag vill ha det mera avskalat o stelt... nu ligger det prylar överallt och harbokhyllor o skrivbord utan möjlighet att stänga så att  det "försvinner"... hur löser man det?
    Filip 041227 och Tea 080401
    *Badleksakerna ligger i en korg bredvid badkaret. Jag borde göra hål i botten så att vattnet kan rinna ut. Badkaret har sluttande kanter, så de kan inte balansera där. Har insett att det är bra, för annars ser det så rörigt ut!

    *Vi har pysslet i vardagsrummet i Billybokhyllor med glasdörrar. Pyssel i mängder! Det funkar ganska bra, även om det vore smidigare utan dörrar. Men det ser mer ordningsamt ut med dörrar, plus att lillebror inte ska komma åt grejerna. De har typ var sitt hyllplan (40 cm) där vi lägger färdiga teckningar på hög. Sedan rensar jag ut ibland. Jag skriver namn och datum innan jag lägger dem i högen. De pysslar på matsalsbordet. Allt är tillåtet förutom permanenta täckfärger, då är vi i köket. Jag har vaxduk på bordet som jag fäster med clips. Ibland vill jag slippa se pysslet och då städar vi undan på bordet, men oftast får de ha det där några dagar/någon vecka i sträck. Pärlor på en hylla. I teorin få rde bara leka med en sorts pyssel i taget, men det efterlevs inte . Godiskartonger som finns gratis att hämta i godisaffärer är jättebra att förvara olika pysselgrejer i.

    *Kattlådor och burar har jag ingen åsikt om. Det är väl bäst att ha dem där det är lätt att städa och matskålen där golvet tål vatten. Kattlådor brukar inte lukta om de sköts väl. Däremot luktar väl burar ofta?! Minns inte riktigt.
  • Mamma 04 och 06
    Pigeon skrev 2010-06-12 15:30:27 följande:
    Alltså jag menade inte att man skulle använda de svettiga kläderna efter att de torkat på tvättkorgen, jag menade bara att det kan bli väldigt unket i tvättkorgen om man slänger ner fuktiga kläder i den så jag låter dem torka lite först innan de slängs i. Bara så ingen missförstod!
    Jag har tvättkorgar med hål i och hänger fuktig tvätt på kanten tills den torkat. Eller på elementet ovanför om det gäller tvättkorgen i badrummet. Jag avskyr när det ligger något fuktigt som gör att all tvätt blir unken. Ibland händer det och det är inte kul...
  • Mamma 04 och 06
    camas skrev 2010-06-13 11:54:34 följande:
    ja detta är en bra grund... sen måste jag torka golv, putsa speglar samt glaset på dörrarna in till köket.
    grejen är att de bryr sig inte det minsta om att man stängt dörrar o vill ha nåt privat. de öppnar o går in även om det är vårat sovrum eller garderober.

    det är så jobbigt. tack o lov ska de iaf inte sova här...

    de klagade senast på att det låg en kissblöja i sopkorgen i badrummet. då kan du tänka min panik då vi har 4 katter (tre kattlådor) samt två marsvinsburar...

    de som är här är ju van vid att det kan lukta spån/kiss eller om man har haft otur kattbajs om katterna just varit på lådan....

    men hos mina farföräldrar så luktar det inget... finns inte ett dammkorn... de har bott likadant i 40 år...

    phu o suck!
    Filip 041227 och Tea 080401
    När någon klagar på att någon inte följer en viss etikettsregel så brukar jag säga att det värsta etikettsbrottet är att påpeka att någon annan bryter mot reglerna. Då blir de alltdi tysta. Kanske funkar på dina farföräldrar också? De ska inte lägga sig i hur andra har det!
  • Mamma 04 och 06

     


    moln och sol skrev 2010-07-28 22:19:23 följande:
    Inspirera mig genom att berätta något bra ni har gjort eller rensat bort ! Glad  
    Min svärmor kom på oväntat besök, med en dags varsel. Genast såg jag vårat hem med helt andra ögon. Gulp! (Fotfilar som liksom konstant hänger bredvid handdukarna i badrummet, en dammig symaskin som konstant står på golvet i köket och blir dammig, kortlekar och några småspel på mikron, mikron är fet och dammig ovanpå...)   Oj, vad jag känner att det finns mycket att ta tag i här. Men när får man tid för det?!

    Något som jag är väldigt nöjd med:

    Jag har rensat mina badrumsskåp och är _flera_gånger_varje_dag nöjd över att enbart se tandkrämstuber på hyllan och inga flaskor etc framme på ytan vid dubbelhandfaten. Har uppgraderat städmaterialet i badrummet och låser in mig där och städar snabbt i fall att vi får besök medan min man tar hand om gästerna, tar bara några minuter att fräscha till porslinet.

    Besök är inte längre = ångest över att vi måste städa.

    Jag har inte saknat en enda pryl som jag slängde i badrummet.

  • Mamma 04 och 06

    Blä för moppar i fall att de hinner surna! Vilket de ofta gör...

    Jag har köpt Viledas plattmopp som finns att köpa på tex Maxi. Den är jättebra, man kommer åt bra under möbler. När man är klar kan man knäppa loss själva trasan och hänga över hinken så att den kan torka. Dessutom kan den tvättas i 60 grader.

    Jag har också en bebis i värsta kladdperioden. Jag tar en ren liten vit trasa (10-pack på IKEA för 30 kr typ) varje dag och använder för att torka med. Nästa dag använder jag den till att torka bort de värsta grötfläckarna på golvet och sedan åker den i tvätten.

    Om fläckarna sitter hårt så fuktar jag den och lägger den på golvet och nästa gång jag får syn på den så gnuggar jag lite på golvet och flyttar till nytt ställe. Väldigt effektivt faktiskt. En gång har jag tvättat trasorna i klorin för att få dem helt vita igen (dessutom så behövde tvättmaskinen bli ren inuti).

  • Mamma 04 och 06

    Pärlplattorna hänger på väggen . Jättesnyggt när de hänger ganska tät ihop, jag blir glad varje gång jag ser den.


    Teckningar hamnar i var sin hög i en bokhylla, efter att jag märkt dem med datum och namn. Jag försöker göra en grovrensning på en gång. Det blir ju en del .


     

  • Mamma 04 och 06

    IKEAs lådor med rött lock är bra, de finns i två olika höjder som är kvadratiska och går att stapla på varandra. Jag har avstånd på hyllor så att det går in två på höjden och två på djupet och två på bredden. Sedan har jag som vana att ställa de nyaste lådorna längst in och samtidigt kolla vad "de gamla" lådorna innehåller.

    Ställ aldrig in kastruller det tar bara plats och är så irriterande när de är upptagna när man lagar mat.

    De passar också till att frysa i och då skriver jag med bläckpenna på frystejp datum, antal portioner plus vad det är.

    Har också några stapelbra små bra genomskinliga burkar som jag köpte i en babybutik.

    När min man storhandlar en gång per vecka så passar jag på att torka av de flesta hyllplanen och se över vad som finns där.

    Jag försöker också att ha olika typer av basvaror på sin plats, men på ett par hyllplan är det "vad som helst". Tex:
    *En rad med mjölk
    *En med fil och youghurt
    *Öppnade fil ochmjölk i kylskåpsdörren
    *Övrigt drickbart på en rad
    *Rotfrukter i en stor utdragbar låda som följde med vid inköp av kylskåpet
    *Övriga grönsaker i en annan utdragbar låda förutom såna som avger etylengas, typ tomater.
    *Burkar högst upp mm
    *Tuber, buljongtärningar och sånt i dörren, här är jag ganska strikt med var varje sak ska vara. Blir det fullt bland tuber så åker den äldsta till papperskorgen. En sak in, en sak ut gäller även här .

    Även i skafferiet har jag skapat en ordning. Sparar faktiskt numera en hel del tid och kraft på att slippa leta efter grejer. det är först det senaste året som jag skapat ordning och reda bland matvarorna. Ser snabbt om något fattas, i fall att någon annan har varit i vårt kök och använt ingredienser.

    Nu vet du hur det ser ut i vårt kylskåp .

    Skriver direkt upp på en lista om något som saknas. Har som regel att om en torrvara kan ta slut inom en vecka så skriver jag upp det, på så vis behöver vi sällan mer än veckohandla. Skriver alltid upp på listan när jag börjar på sista paketet med socker, mjöl, vaniljsocker mm.

  • Mamma 04 och 06

    Om man har vissa typer av grejer som man har svårt att göra sig av med, så kan det vara bra att samla dem i tex en låda och ev. låta det finnas plats för lite mer. Sedan när lådan blir full så får man tvinga sig själv till att slänga det man tycker minst om så att lådan återigen går att stänga.

    Så slänger man/ger bort lite pö om pö helt enkelt...
    (Har alltid en kartong i källaren som jag lägger i saker till second hand allteftersom.)

    Jag kör med den tekniken på...
    -Böcker i bokhyllan.
    -Julpynt som har en tendens till att ständigt föröka sig... (Här gäller en banankartong inkl julgransbelysning exkl plats för julgransfoten och då har vi maaaaasssor med pynt i granen.)
    -Dukar.
    -Alla skåpen i köket inkl skafferiet.
    -Blomkrukor.
    -Vykort på väggen.
    -Reflexer, nyckelringar och andra bra-att-ha prylar.
    -Alla badrumsskåp.

    Det är skönt när antalet prylar minskar eller i vart fall inte ökar i mängd!

    Först måste man dock organisera lite så att man får en plats avsatt för en viss typ av grejer. Väldigt skönt när det väl är gjort.

  • Mamma 04 och 06

    Har idag angripit det sista rummet att rensa ut i huset -arbetsrummet. Jag har lärt mig kasta mycket annat, men papper, pyssel, foton och minnen är svårt att slänga! Hoppas att jag lärt mig något av alla storrensningar jag gjort tidigare i huset...

    Känner mig iofs rättså duktig som redan kastat fyra pärmar med innehåll och fyra kassar fulla med dräll...

    Kvällen blir lång!

  • Mamma 04 och 06
    Fantasia78 skrev 2011-01-30 17:06:25 följande:
    Vad duktig du är! Hoppas också få lite tid att städa idag, men jobbar så jag hinner nog inte idag tyvärr... Men ska försöka fortsätta på tisdag kväll.
    Behöver lite uppmuntran.... :)
    Det gick över förväntan, nu är skrivbordet rent och alla hyllor relativt prydliga. Hurra, jag har lärt mig slänga!   Fast jag behöver gå igenom fler pärmar, jag ska ta en om dagen har jag tänkt mig.

    6-7 kassar med skräp blev det, plus ett par kassar till second hand.

    Vad ska du angripa för städområde? Det är så skönt när det är organiserat och städat! Jag tänkte på det du skrev om att man kanske bör göra sig av med sakerna INNAN man behöver dem, du har nog rätt i det.

    Själv är jag också uppfostrad i ett hem där vi hade lite pengar och allt togs till vara, det tror jag definitivt medverkar till att jag kan ha så otroligt svårt att göra mig av med grejer, ett halvfullt block som endast skulle kosta 10 kr att köpa nytt. Dessutom har jag tyvärr hamstrat när det varit billigt. Men nu är det slut med det! 

    Jag har börjat acceptera att jag lever i slit och släng åldern. Det går inte bara att leva i slit-åldern, man MÅSTE även leva i släng-åldern, annars får man bygga ut huset varje år. Däremot konsumerar jag betydligt bättre nu, när jag har ordning på mina prylar.
Svar på tråden Ge mig dina bästa städtips! Total oordning här hemma...