• moln och sol

    Ge mig dina bästa städtips! Total oordning här hemma...

    Det var en tråd om "Varför har folk det så ostädat hemma?" och jag har verkligen tröttnat på att jag aldrig har någon ordning här hemma. Det står alltid disk på diskbänken, ligger högar av tvätt i badrummet, högar av post och tidningar på byrån i hallen osv.

    Jag skulle vilja att ni som har bättre ordning, kan ge mig tips på ett fungerande sätt att hålla en grundordning. Jag får ibland ett ryck och tar hela disken eller jättehögarna med tvätt, men efter ett tag är det likadant igen. På något sätt förstår jag inte hur man lyckas med att ha det fint hela tiden.

    Om någon ska komma på besök, får jag nästan panik och behöver en hel dag för att få till det. Detta börjar begränsa vardagen...ta hem kompisar från skolan, släppa in folk som inte varit här förrut ... och vet hur det ser ut...

    Jag skulle vilja ha massor av tips:

    1) Hur man håller en grundordning.

    2) Hur ofta man ska göra vissa saker.

    3) Hur det blir kul och lätt att hålla ordning.

    Jag har också problem med att jag samlar på mig massa saker; massor/för mycket kläder och skor till barnen, gamla skolböcker, tyger jag skulle vilja sy något av men inte har tid just nu, post, vykort och urklipp jag tror att jag behöver spara osv.... snäckor och stenar från semestern, teckningar barnen gjort, barnens skolböcker..... Usch!!!

    Jag har läst boken "Rensa i röran- med feng shui" av Karen Kingston. Den är så bra och man blir sugen på att sätta igång och göra fint hemma och får kraft att ev. kasta bort onödiga saker. Trots detta kommer jag inte ända fram! Så hur gör ni för att bli av med onödiga saker:

    1) Hur ska man tänka för att kunna kasta något?

    Tex. saker man kanske haft sen man var liten och liksom inte kan återskapa ifall man ångrar att man gör sig av med det eller kläder man inte använder men tror att man tycker om och inte kan vara utan/Vykort man fått och som man inbillar sig att man inte kan vara utan....osv.

    2) Hur kan man ordna här hemma, för att få bra förvaring?

    Tex. i hallen där det vimlar av jackor, overaller, fleecetröjor och massor av skor på hela golvet? 

    Jag känner ju att jag skulle må så mycket bättre om jag blev av med en hel del saker här hemma, men jag har inte förmågan att göra mig av med något. Har svårt att ta steget, skulle vilja ha någon som tog besluten och var vid min sida med kloka ord... (Och det tänkte jag att det skulle vara NI!)

  • Svar på tråden Ge mig dina bästa städtips! Total oordning här hemma...
  • Analoga
    flanderz skrev 2010-10-03 21:47:01 följande:

    Det är riktigt snuskigt hur smutsigt en del i vårt land har det, hårstrån i badrummet - ÖVERALLT!
    Underkläder överallt utom i smutstvätten osv. Tyvärr ofta barnfamiljer, men finns såklart undantag.

    Man prioriterar tydligen att tjäna mer pengar (jobba mer) än att ha en dräglig och hygienisk bostad.

    Huuuga, skärp er.


    Jag tycker inte ditt inlägg riktigt hör hemma i denna tråd. I den ursprungliga trådstarten så efterlyste trådstartaren tips och råd för att få ordning hemma, inte ett negativt inlägg utan någon mening.
  • Fantasia78
    Älska Livet skrev 2010-08-17 13:29:14 följande:

    Något som jag försöker tänka på är att ALLA saker i hemmet ska ha en egen plats. Och när man plockar iordning så ska ALLA saker tillbaka till sin plats. Har man saker som inte har någon plats så är det givet att det kommer flyttas runt runt runt och ligga och skräpa.

    Vi har rutin på (eller försöker så gott vi kan iallafall) att efter kvällsmaten tar en av oss disken samt plockar iordning i köket, torkar bänkar, sopor mm medan den andra hjälper dottern (2år) att plocka undan i hennes rumt, lägger fram kläder till dagen efter och gör iordning henne för natten.

    När dottern sen ska läggas plockar den andra iordning i resten av huset. Tar ner tvätt till tvättstugan, sorterar den och stoppar i en maskin om någon av backarna blir full, plockar undan i hallen, och vardagsrummet. Det tar ju max 15-20 minuter att göra detta

    Försöker man hålla detta blir det aldrig sådär katastrof-stökigt. MEN om vi missar en kväll är det väldigt lätt att inte orka ta tag i det kvällen efter heller.

    På morgonen försöker jag bädda till sängarna innan vi åker, plocka undan disken efter frukost och slänga tvätt i tvättkorgen.  

    Om man fått undan på kvällen går det snabbt att dra fram dammsugaren på morgonen om det behövs (om man inte ska iväg på morgonen alltså), elelr när man kommer hem på eftermiddagen. Och om man ska iväg så är det alltid skönt att veta att man kommer hem till ett hem som är hyfsat iordning. Och man kan alltid ta med en kompis hem på spontant besök utan att behöva skämmas. Det är kanske inte välstädat och kliniskt rent, men det ser ialalfall inte ut som en katastrof!

    En gång i veckan blir det våttorkning av golven, damma där det behövs, byte av sängkläder, grovrengöring av badrum och veckohandling.

    Såhär får jag (vi) vår vardag att gå runt. Förhoppningsvis funkar det sn edamed fler barn i familjen oxå och med 2 heltidsjobb. Vi får väl se...


    Det finns så många guldkorn i den här tråden, som jag hämtar kraft från för att få vardagen att fungera. Ordning och reda ger ett lugn inombords, för hela famljen. :)
    Sedan är det ju också så att det kan komma situationer i livet när annat än städning måste prioriteras högre, och då kan både en grundordning och bra rutiner ge bätte möjligheter att få vardagen att ändå fungera. Många tips till bra rutiner hittar jag här. Har inte läst riktigt alla inlägg ännu, men många. Och för varje nytt inlägg kommer nya tips, som tillsammans bidrar till att göra vardagen lättare, att få små stunder av städning under veckan att tillsammans bli "ordning ur kaos".

    Något som fungerar för mig är att:
    * dels försöka hitta en stund varje dag (på morgonen eller kvällen) när jag plockar undan, kör en tvätt eller hänger upp en tvätt etc, och helst även gör lite mer i ett av rummen (städar lite mer, dammsuger golvet etc.))
    * dels försöker köpa så få saker som möjligt (enbart det vi behöver, med undantag för barnens intressen som kan innebära att vi förstås köper sådant som behövs för att kunna spela fotboll etc)
  • grynet80

    Majsan, bra tips!

    Jag försöker också varje morgon (är mammaledig), fylla eller tömma diskmaskinen, bädda sängarna och dammsuga golvet i några rum. Då tycker jag det är lättare att hålla rent när man har grundstädat.

  • Baby2B

    Vill tipsa om en bra bok i ämnet: 

    Rensa i röran med feng shui

    Du behöver inte bry dig om att det är just feng shui om du inte riktigt tror på det. Alla har nytta av boken :) 

  • jenni112
    Madame Mom skrev 2010-02-28 12:39:00 följande:
    Jag vet att många rekomenderar att städa ett rum/ytrymme åt gången men jag håller inte alls med..  Jag springer fram och tillbaka i hela huset när jag städar och tycker faktiskt att det funkar bäst..

    Låt säga att jag hittar leksaker i köket..  då samlar jag ihop dom, går till ungarnas rum och lägger på plats..  på vägen tillbaka till köket hittar jag lite tvätt på golvet och då tar jag med det och lämnar i tvättkorgen. I badrummet (där tvättkorgen står) hittar jag ett par tomma skäljmedelsflaskor som jag tar med tillbaka till sopsorteringen i köket. Vips har jag har fått undan en massa saker i stället för bara leksakerna som jag gick med från början. Så städar jag och det funkar hur bra som helst.

    Sen är det en bra idé att passa på att städa badrummet när barnen badar tex...
    Kan säga att det är precis så jag går till väga..jag hittar saker på min väg genom huset som behöver göras och börjar någonstans för att sedan ta det lite succesivt allt eftersom och se vad jag finner i vart rum...min sambo brukar visserligen undra varför jag springer över hela huset som en yr höna i hans ögon men för mig skapar jag ordning =) och vips så är det städat...

    Får även tacka för en jätte rolig tråd =) 
  • Gullan från Arkadien

    Jag har hittat en hel del här: http://skrubba.egensajt.se/forum/
     
    När  jag hade det som värst gjorde jag ett papper med en massa rutor, varje ruta representerade att jag antingen slängde, flyttade till rätt plats eller rengjorde 10 saker. Varje gång jag gjort det fick jag bocka av en ruta, jag gjorde kanske 1-5 rutor/dag. Efter ca 100 rutor hade det blivit tillräckligt överskådligt för att jag faktiskt skulle ha lust att städa. Jag har haft oordning sedan dess med, men det har aldrig sjunkit ner på den nivån det var då, lite då och då har jag återinfört rutorna för att dra upp nivån lite. 

  • Fantasia78
    Gullan från Arkadien skrev 2010-11-06 22:18:29 följande:
    Jag har hittat en hel del här: skrubba.egensajt.se/forum/
     
    När  jag hade det som värst gjorde jag ett papper med en massa rutor, varje ruta representerade att jag antingen slängde, flyttade till rätt plats eller rengjorde 10 saker. Varje gång jag gjort det fick jag bocka av en ruta, jag gjorde kanske 1-5 rutor/dag. Efter ca 100 rutor hade det blivit tillräckligt överskådligt för att jag faktiskt skulle ha lust att städa. Jag har haft oordning sedan dess med, men det har aldrig sjunkit ner på den nivån det var då, lite då och då har jag återinfört rutorna för att dra upp nivån lite. 
    Ska testa din metod idag... Håll gärna tummarna så jag får mycket gjort. Solig
  • moln och sol

    Härligt att ni håller liv i tråden! Här hemma är det rörigt som vanligt. Jag tänker av och till på era tips och gör ett ryck, men sen faller jag tillbaka i gamla mönster. Köper fynd på Blocket... Just nu har jag för avsikt att göra en garderob med skjutdörrar i hallen, vilket resulterat i att jag har en överbliven garderob som står kvar i hallen...
    Men det ska bli kul att fixa garderoben

  • Gullan från Arkadien
    Fantasia78 skrev 2010-11-28 11:46:53 följande:
    Ska testa din metod idag... Håll gärna tummarna så jag får mycket gjort. Solig
    *håller tummarna* 

    Kom ihåg att det inte är en endagsmetod.    

    Jag har också något liknande med fem- eller tiominuters rutor som jag fördelat på typer av uppgifter, till exempel dammsugning, diskning, dammtorkning, plockning etc. Men det gjorde jag efter att ha fått lite ordning. 
  • Veritaslux

    Min man plockar, jag rengör. Skrattande 

    För att utveckla det hela så är min man total minimalistl. Han verkligen hatar att grejer ligger framme. Så det gör de aldrig. Det som är lite irriterande är att han samlar ihop mina saker som jag ibland får leta efter. (Men jag börjar lära mig var han anser att saker hör hemma, haha).

    När min man sedan väl städar på riktigt då måste han göra det superordenligt. T.ex. så tömmer han ett helt rum och städar från golv till tak. Jag kan tycka att det är ok att ta fram dammsugaren och köra ett varv, men han måste liksom göra supernoga och då tar det tid (och blir inte lika ofta).

    Men i grunden tror jag vi kompletterar varandra och gör lika mycket. Jag accepterar att hålla rent i kök och badrum (som måste vara RENT) och så får det bli lite dammigt på övriga ställen. Det är i alla fall aldrig stökigt. Och rätt som det är kommer jag hem från jobbet och så luktar det såpa i hela lägenheten för då har han fått ett städryck.

Svar på tråden Ge mig dina bästa städtips! Total oordning här hemma...