Inlägg från: Nyfiken gul |Visa alla inlägg
  • Nyfiken gul

    Ge mig dina bästa städtips! Total oordning här hemma...

    Mamma 04 och 06 skrev 2010-03-21 22:48:10 följande:
    Jag efterlyser tips om hur man ska förvara och hålla koll på alla dessa sladdar, typ till mobilerna, kamerorna, videokamerorna, mm. Vi har hur många som helst! Idag har jag märkt upp de viktigaste sladdarna med en Dymo och lagt i en låda, men snart kommer säkert alla trassla in sig i varandra... Finns det några slags bra förvaringspåsar eller lådor man kan använda?!
    ett tips.. gå igenom sladdarna.. man behöver oftast bara en av varje...

    vi har rensat upp sladdarna.. i en låda på 17 sladdar/laddare av diverse slag så blev endast 4 stycken kvar...

    såna här datasladdar som passar mobiler,kameror,mp3-spelare osv osv .. oftast passar en sladd till flera olika sorters prylar. Välj en sån sladd eller högst två och lägg undan resten.

    Sladdar som hör ihop med tex videokameror och sånt man sällan använder behöver aldrig packas upp över huvud taget. Låt sladdarna ligga kvar i videoväskan, kameraväskan, pappkartong eller i sin plasförpackning.

    och sladdar som tillhör helt andra typer av elprylar ska självklart förvaras tillsammans med dom sakerna. Så laddare till rakapparater , hårfön, resestrykjärn och sånt ska förvaras i badrummet eller på annan lämplig plats och inte förvaras med dataprylar.

    och hur man får ordning i själva lådan - använd såna här långa påsklämmor i plastöverdragen metall... såna brukar oftast redan sitta på nya sladdar. Ta aldrig bort dom utan spar dom och vira ihop sladdarna och håll dom på plats. Funkar också bra att använda sladden MED sladden ihopvirad. Man behöver inte 3 meter lång sladd för att ladda mobilen tex.
    Victor född 10/6 - 2008- - vår älskade son!
  • Nyfiken gul
    Mamma 04 och 06 skrev 2010-03-23 22:56:35 följande:
    Hur håller ni koll på kläder som är för små? Jag typ slänger dem i tvätten och så glömmer jag vilka som jag skulle sortera innan igen. När jag väl fått på de för små kläderna på mina protesterande barn så tar jag inte av tröjan förrän den är smutsig och så hamnar den i tvätten och i lådan igen...Finns det något man kan fästa på själva klädesplagget när man tagit av det inför tvätten? Någon klämma av något slag? Eller måste man skriva upp det på en lista (om man som jag har lite dåligt minne när det gäller sånt)? Finns något enklare sätt?Bebisar växer ju så oerhört snabbt!
    för min del är det kläder till barnen som sällan används som blir för små först så dom har man ju bra koll på.. Så typ byxor som ligger längst ner i lådan för 5.e veckan i rad provar jag inte ens.. dom ÄR helt enkelt för små - och då rensas dom bort på en gång.

    jag sätter aldrig på mina barn för små kläder, upptäcker jag att en tröja eller en byxa är för trång eller för kort så åker den av på en gång och ner i påsen för urvuxna kläder. Jag vet ju själv hur jobbigt det är att ha för trånga kläder så jag vill ju inte att barnen ska gå och skava i obekväma kläder en hel dag så jag byter så fort jag ser att det är för litet.

    Jag gör det inte - men jag vet att många andra tar en vända i lådan med jämna mellanrum för att få koll på urvuxna kläder.

    Ett bra tips att ha koll på storlekar är att mäta kläderna.  Tröjan man inte använt på jättelänge kan mätas med tröjan han hade igår - är båda tröjorna likvärdiga kan den åka ner ett varv till i lådan..
    Victor född 10/6 - 2008- - vår älskade son!
  • Nyfiken gul
    sommarblomma1 skrev 2010-03-25 09:09:58 följande:
    Nej och har man haft det på sig så finns det kvalster iplaggen och det vill man inte ha in i garderoben bland nytvättade kläder!Vi har en ståendes rund hallförvaring. En sådan klassisk man hänger jackor och hattar på (kommer inte på vad de kallas) i sovrummet där vi hänger kläder vi ska använda fler gånger.
    kvalster finns oavsett om plagget är rent eller inte... kvalster lever överallt i våra hem och har inget att göra med renlighet.
    Victor född 10/6 - 2008- - vår älskade son!
  • Nyfiken gul

    En fråga från mig som omväxling..

    Hur/var förvarar ni saker i köket?

    Jag tänker mest på : Var har ni tex er Sodastreamer? Bra och vettig placering önskas! Den står egentliglen inte i vägen där vi har den nu men ändå är den ivägen...

    Hur och var förvarar ni flaskorna till sodastreamern? Jag blir tokig på att flaskorna hamnar överallt där dom INTE ska vara... dom får inte plats ståendes någonstans och då lägger jag dom i ett skåp där dom inte hör hemma och så flyttas dom runt ideligen..

    Hur gör ni med smaksättningsflaskorna? Kylskåp, skafferi, står dom framme???

    Saftflaskor hur förvaras sånt? Jag tycker bara dom är i vägen i kylskåpet och får inte heller plats hur som helst därinne och framme vill jag inte ha dom...

    Får sputnick och klåda på maken som ideligen tar fram allt det här och det resulterar bara i att mina köksbänkar är ÄNNU mer rörigare än tidigare och ÄNNU mer belamrad...

    Jag vill få undan sånt här utan att det ska stå och damma i ett skåp och bli bortglömt - vilket ju är garanterat om man ställer undan den.. (espressomaskinen fick det ödet efter vi tog bort den från köksbänken, vi använder den ALDRIG NÅNSIN efter vi tog undan den... )


    Victor född 10/6 - 2008- - vår älskade son!
  • Nyfiken gul
    Superbia skrev 2010-04-04 21:55:24 följande:
    Saftflaskor har vi i skåpet över kylen. Har ni inget sånt så kanske skafferiet skulle funka
    skafferi har vi inget trots att vi bor i villa.. Har torrvaror i ett vanligt köksskåp.

    Skåpet över kylen är belamrat men det kanske går att rensa ur i röran.. Har mest förvaring av kattmat och brickor där..
    Victor född 10/6 - 2008- - vår älskade son!
  • Nyfiken gul
    Paulina Paulina skrev 2010-04-07 22:25:10 följande:
    Har en tvättfundering... Många skriver att de typ "tvättar så fort tvättkorgen är full" eller lägger in tvätten direkt i tvättmaskinen till och med. Då undrar jag - sorterar ni inte tvätten!? Man kan väl inte tvätta allt tillsammans heller?! Jag är nog överdriven med sorterandet men jag gillar inte solkiga kläder, som jag tycker de blir om man blandar färger hej vilt... Det mesta dagliga kör jag i 40 grader, men lakan m.m. vill jag köra i 60 grader. Och så en del fin-/hand-/ylletvätt.... Då blir det ju till att samla tvätten ett tag, tills dess att man fått ihop tillräckligt mycket av samma sort för att det ska vara försvarbart att köra en maskin!
    jag tvättar så fort jag får ihop en hel full maskin av något slag och tar man ett varv runt i huset kan man alltid hitta mer tvätt i form av solkiga dukar, lortiga handdukar, svettiga örngott och tröjor fulla med katthår...

    Så tvätt finns alltid så det behövs egentligen inte samlas särskilt många dagar. Jag kan lätt få ihop en maskin på en hel dag just med att man alltid plockar runtom i huset och jag tvättar oftast kvällstid och då får man också med dagens kläder från familjen.

    Så även om jag givetvis sorterar tvätten så kan jag lätt få ihop en hel maskin av tex 40 grader på en dag..

    Sen är det så att ju mer du sorterar ju mindre vettigt för miljön är det..  Plagg som redan tvättas ett antal ggr krymper inte och släpper sällan mer färg och då kan man med lätthet kasta in dom plaggen med annan tvätt.

    Ömtåliga plagg och kanske nån enstaka yllekofta handtvättar jag hellre än att dom ska behöva ligga och lukta i en hel vecka i tvättkorgen innan dom kan tvättas. Och det är ju värdelöst att tvätta en hel maskin bara för tre plagg. och så mycket kläder har jag inte att jag kan låta kläder bara ligga en vecka.

    Så jag sorterar endast: ljus tvätt 40/60  och mörk tvätt 40/60 - mina arbetskläder tvättas separat men dom fyller å andra sidan en hel maskin själv -... Det är sällan jag tvättar något mer än så,.
    Victor född 10/6 - 2008- - vår älskade son!
  • Nyfiken gul
    dollheart skrev 2010-04-10 16:51:21 följande:
    Vad gör en städhjälp egentligen? Alltsa, de gör väl inte vad som helst?
    min svärmor jobbar som städhjälp och hon gör grovrengöring+ vanlig städning..

    dvs hon står tex och skurar fogarna i badrumskaklet och rengör under badkaret likväl som hon dammtorkar, våttorkar, skakar mattor och dammsuger..

    det enda hon inte gör är att sätta saker i ordning för det ingår inte. Är det rörigt omkring där hon ska städa kan hon bara fösa ihop sakerna i en hög så hon kommer åt att städa. men lösa prylar är liksom inte hennes sak att plocka med. Hon gör rent helt enkelt.
    Victor född 10/6 - 2008- - vår älskade son!
  • Nyfiken gul
    camas skrev 2010-04-13 12:31:27 följande:
    har en fundering?hur fasen får man sina barn att städa sina rum?  sonen på 5 år storgråter så fort jag säger städa... han verkligen storgråter, han blir dessutom oerhört "trött" just precis när ordet städa sägs... ;)tips mottages väldigt tacksamt!;)
    ett bra tips är också att lägga städningen av sitt rum på tider som inte är 5 min före sängdags...

    här hemma har vi tillämpat städning efter vissa saker. tex att man plockar ihop sina ritpapper och kritor direkt efter man ätit middag, leksakslådan ska plockas ihop efter man badat och att man plockar undan nallar och bilar efter man satt på pyjamas..

    ett system som fungerar på 2-åringen likväl som på 15-åringen.. får man in det som rutin blir det lite enklare att motivera det hela och man slipper ett övertrött och grinigt barn som hellre vill sova än städa..
    Victor född 10/6 - 2008- - vår älskade son!
  • Nyfiken gul
    camas skrev 2010-04-13 17:40:12 följande:
    jo fast det spelar ingen roll om man säger städa 9 på morgonen, 13 på dagen eller 17 på eftermiddagen... han storgråter likförbannat... han är som en stor bebis :)han har väl nån försenad trots eller nåt... men hur blir man av med problemet? jag har inte hur mycket tålamod som helst och att tjata är det värsta jag vet.jag ska prova att gör nåt slags belöningssystem...
    sen är väl också så att man som förälder faktiskt får lära sig att blunda för vissa saker..

    När vi vuxna säger städa ska det vara helst helsanerat från golv till tak... Men för en 5-åring kan det faktiskt räcka med att få upp dom där 10 bilarna från golvet...

    KOMPROMISSA!!

    Jag har lärt mig att pågående leksaker/lekar får aldrig städas undan - man kan hjälpas åt att flytta på det under pågående lek, men inte plocka undan.

    Så kanske en kompromiss kan vara på sin plats - du kanske måste backa ett par steg och faktiskt låta vissa saker få vara ifred på golvet eller skrivbordet medans han å andra sidan måste plocka undan något annat istället. Om han får ha framme bilar och garage kanske han lättare kan plocka undan kritorna och pappret istället?

    -----

    En bra sak är att lära sig leka med en sak i taget - jag har under årens lopp plockat undan saker i barnens rum, vissa saker plockas undan och byts ut med jämna mellanrum, andra saker plockas bara fram när man är sjuk tex och ytterligare andra saker får bara användas vid vissa sammanhang, kanske smurfsamlingen kan bättre passa att plocka med på längre bilresor osv..

    Ju mer dom har att välja på ju svårare blir det att motivera en städning när dom oftast kan ha 5 olika lekar på gång samtidigt... banta ner det till ett minimum!
    Victor född 10/6 - 2008- - vår älskade son!
  • Nyfiken gul
    Ankissen skrev 2010-04-14 11:57:50 följande:
    Vilken superbra tråd!! Jag har inte läst allt, kanske har ämnet varit uppe tidigare, men jag behöver hjälp... Vi har ett grytskåp, ett hörnskåp med två snurrbara hyllplan. I det skåpet samsas just nu grytor, stekpannor, durkslag, litermått, sockerkaksform, och 1000 burkar, bigpacklådor, lunchlådor och liknande saker, med och utan lock huller om buller. Hur gör ni, främst med sådana burkar? Hur förvaras burkar och lock för att det ska vara lätt att hitta? Här hittar man aldrig ett lock som passar till en burk när man väl ska använda den. Locket på vid förvaring? Då går det ju inte stapla... Jag känner mig lost!
    släng alla skitburkar!!

    Jag har satsat på bra burkar från IKEA, jag köpte tror jag ett set om 40 delar. tjugo burkar i diverse storlekar och tjugo lock. Alla stapelbara med varandra.

    Inget annat används.

    Jag sparar aldrig längre glassburkar och barnmatsburkar och sånt  helt enkelt för att 1: det finns inte plats 2: man hittar sällan rätt lock till rätt burk och 3: många burkar saboteras i diskmaskinen så lock inte längre passar.

    Så rensa i burkskåpet och spara aldrig fler burkar än vad faktiskt som går åt. Ha varsin matlåda - diska och använd igen!
    Victor född 10/6 - 2008- - vår älskade son!
Svar på tråden Ge mig dina bästa städtips! Total oordning här hemma...