mithrandil skrev 2011-08-22 21:05:02 följande:
Brukar det gå över så pass snabbt?
När Amanda har fått i sig något hon inte tål på förmiddagen så brukar hon bli som allra värst när det är dags för att sova. Så jag hade nästan tänkt att provocera på kvällarna för att slippa vaknätter.
Men då kanske det inte funkar så?
Det beror ju på barnet och beror ju även på hur snabbt reaktioner och så kommer och hur länge de håller i sig vad gäller mest akuta. Sen är det ju olika från barn till barn också. Men om de reagerar med tex magknip inom inte allt för många timmar så kanske förhoppningsvis det allra mest akuta magknipsfasen med konstant illvrål pga magkramper kan börja släppa genom att kroppen kan hinna börja göra sig av med det genom tex diarré - som ett exempel. Sen att det långt ifrån hinner bli bra utan att det kan vara fortsatt gnälligt, rastlöst och oroligt etc även om det mest akuta med lite tur kan hinna lägga sig.
(Med dottern var det ju ofta så att det var på natten som det mest märktes av med uppvaknanden var 10:e minut natten igenom av mjölk eller soja/sojasläktingar . Men innan det var sovdags var det svårt att märka ngt.)
Men det kan ju ofta kanske vara lättare att till viss del lite grann kunna "distrahera bort" under dagtid när det är lättare att kunna hitta på något istället för att under natten när det ska vara tyst, lugn, stilla, ligga stilla, slappna av och sova - och då ha illvrålandes med magknip efter att kanske nyligen fått i sig något och då bli stressad över det för att man tex bor i lägenhet och stresssar över att man väcker grannarna, nån sur grane som blir störd av illvrål bankar i väggen så man blir ännu mer stressad över det vlket barnet märker och reagerar på genom att varva upp ännu mer över det osv etc.
Sen kan en annan anledning till att det kan vara mer lämpligt att provocera dagtid istället för strax innan det är sovdags också vara om det blir andra reaktioner som inte kommer omedelbart utan kanske efter nån timme. Tex man provocerar och sen stoppar ner barnet i sängen där det somnar och sen efter en liten stund så blossar det upp fullt med utslag, men barnet sover kanske rätt så hyfsat ändå i varje fall till en början och föräldrarna lägger sig också och sover eftersom det inte märktes något på en gång och kanske inte märker att barnet är helt fullt med utslag eller att om barnet sover i eget rum en bit från föräldrarna och alla sover djupt kanske det inte märker att det börjar svullna upp kanske kring andningsvägar så att behandling kan bli fördröjd så att man kanske inte märker förrän det snudd på blivit ett urakut läge. (visst, lite "skrämselscenario" kanske, men ändå en anledning som kan vara bra att ha i åtanke - att man faktiskt vill kunna observera noga om det blir reaktion och hur lång tid det tar innan det visar sig). Sen kan det ju vara så att de tillfälligt kan blossa upp med tex nässelutslag men som hinner lägga sig på några timmar, att de kanske börjar blossa upp en liten stund efter att de lagt sig och somna, men att de till största delen kan hinna gå ner till nästa morgon och då tror att det inte blev så stor reaktion på det som det faktiskt blev och då ökar på mängden osv tills det kanske blir en rejält stor reaktion. Hade man sett den första reaktionen så hade man kanske tagit det lite lugnare.
Sen ytterligare en annan anledning till att kanske satsa på att provoocera morgon/fm eller i varje fall dagtid och inte kvällstid är ifall det skulle bli så kraftig reaktion att man skulle behöva kontakt med sjukvården. Ser man till tex ambulansbemanning så har vi t.ex. här i stan 5 ambulanser i tjänst mellan 8-17 på vardagar och övriga dygnet är det 2 ambulanser i tjänst av de som är stationerade här i stan (även om det sen sker en del samarbete över kommungränserna inom länet också så att de hjälper till att täcka upp för varandra). Och även övriga sjukvården så minskar ju bemanningen rätt betydligt när det går över på jourtid.
Lite "worst-case-scenarios" visserligen en del av de teoretiska exemplen, men de kan vara bra att ändå ha med sig i bakhuvudet så att man kan ha tänkt igenom även lite hur man tänker sig att man gör om liknande situationer skulle inträffa även om man inte förväntar sig så stora och kraftiga reaktioner. Och då gör det ju knappast något om man är hyfsat utsövd (så gott det nu går med småbebisar/småbarn), men orken och förhoppningsvis är man även lite mer klartänkt mitt på dagen om det skulle bli akut reaktion än vad man är sent på kvällen eller framåt 2-3-4-5 på natten om man dessförinnan har varit uppe sen kanske 6-7 morgonen innan.
Så för att illustrera lite olika teoretiska exempel med aspekter på varför det kan vara bra att provocera ganska tidigt på dagen istället för att göra det genom att blanda i något med kvällsgröten alldeles innan sovdags.
Lite svamligt kanske men hoppas att ni förstår poängen jag vill ha fram.