Äggallergitråden
Jag var också orolig inför dagisstarten. Därför ringde jag hans barnallergiläkare någon månad eller två före inskolningen och hade ett jättebra samtal med henne. Rekommenderar att du/barnets andra förälder också ringer/träffar ert barns allergiläkare så att ni kan få svar på alla funderingar.
Eftersom vår son inte reagerar på luftburet ägg har de andra barnen kunnat fortsätta äta det som de alltid ätit men han får specialkost (krävdes läkarintyg, det gör det nog hos er också). Vi fick också en extra uppsättning av mediciner som förvaras på fsk tillsammans med en instruktionslapp om hur de ska agera om han råkar få i sig ägg.
Min äggallergiske son fick gå på en fsk där det finns riktigt kök, det är viktigt att de kan laga hans äggfria mat på ett säkert sätt. Kökspersonalen hade stor erfarenhet av barn med födoämnesallergier så där känner jag mig trygg. Jag inser att det ändå kan råka hända ngt, men det kan det göra även på andra ställen han befinner sig (har alltid medicin med oss).
Barnallergisjuksköterskan finns tillgänglig för fsk-personalen ifall vi/de hade velat det. Det ingår i deras uppdrag att utbilda pedagoger och annan personal om födoämnesallergier. Men personalen kände inte att behovet fanns för det. De har alltid varit väldigt noggranna och bl.a. när han var liten placerat honom och andra allergiska barn vid ett särskilt bord för de med allergier av olika slag. Med pedagoger mellan sig så att de inte råkar sno åt sig av varandras mat. De har alltid direkt tvättat sig om de tagit i ägg innan de tagit honom, tvättat av honom och tagit honom ifrån matsalen in till lekrum medan de noggrannt städar upp runt matplatserna osv.
Allt har fungerat klockrent på hans förskolor (har gått på två olika). Men som sagt, vi inser att det är lätt hänt att ngt händer och litar på att personalen agerar korrekt i så fall.