Äggallergitråden
Hur gör jag när det står vispa ägg, smör och socker vitt? Vispar jag då bara smör och socker och vispar vitt? och sen öka på bakulvret enligt ovan när det väl ska i?
Om man vill köpa färdig potatissallad så är Rydbergs LättVal bra (och äggfri naturligtvis) är på youghurtbas istället för majonäs. Personligen tyckte jag den nästan var godare än vanlig köpt - men det är nog för att jag har svårt för ren majonässmak
Någon som har bra tips på kladdig chokladkaka/tårta? Sonen har beställt till sin födelsedag men de enda recepten jag har hemma är med ägg i (recept som är väl beprövade ).
Mamma till tre troll: De kakor vi har är med så många ägg i (5 st) och då tycker jag inte det blir så bra att byta ut tyvärr. Bättre med recept som är gjorda för att bakas utan ägg
Miralicia: Tack, ska kolla
Senast vi åt hotellfrukost med sonen frågade jag också de som arbetade vid frukostbuffén (i sverige). Fick ett bröd utpekat som inte skulle innehålla ägg. Sonen blev dock illamående och rödprickig i ansiktet någon timme senare och fick en tablett. Då satt vi däremot på ett X2000-tåg så jag vet inte om det bidrog till att han mådde illa. Tror inte det var ägg i brödet men vet ju inte hur bröden har legat i köket eller hur hanteringen har varit innan. Jag hade också innan ätit av ett bröd som de sade att det var ägg i, är inte omöjligt att jag hade rester kvar på händerna när jag fixade med hans frukost. Men även om det är beställt så skulle jag nog dubbellkolla vid frukosten, men så är jag nojjig vad gäller allergin.
På M:s första förskola fungerade det under all kritik. Där hade de mer tesen "Ojdå". Hände minst en gång i månaden att han fick i sig ägg - minst!
Nuvarande förskola försöker dela upp så mycket som möjligt av allergi maten. Får så dåligt samvete ibland när jag tänker på att kokerskan brukade steka pannkakorna hemma för att de inte skulle komma något ägg på hans pannkakor - bara det att ingen sade till henne att han inte tycker om pannkakor. Men jag blir rörd av omtanken. Vad gäller värma i ugnen så kanske de kan värma i olika omgångar? Risken är ju ändå större att maten kontamineras om den står så när i hög temperatur. Å andra sidan brukar ju proteinerna förstöras lite i hög värme under längre tid. Brukar hon reagera på luftburet? För då är det ju allvarligare.
När M var ny på förskolan - innan de hade lärt känna honom och hur han är vid matbordet så gav de barnen närmast runt honom också äggfritt. Just för att minska risken att han stoppade i sig mat från någon annans tallrik, plus att en fröken satt bredvid honom. Men numera äter de andra vanlig mat och han sin mat.
De har aerius på förskolan som jag har sagt till många gånger att de ska ge hellre en gång för mycket än för lite. Det har *pepparpeppar* bara hänt en gång att han fått i sig ägg. Då var det pga miss i kommunikationen mellan fröknarna om muffins. En gång också misstänker vi Knorrs flytande kycklingfond. Men enligt kokerskan (och jag litar verkligen på henne!) så har de från centralen sagt att den ska vara äggfri. Men det är den inte).
Jag har också sagt att de ska ringa om de undrar något och de har de ibland gjort. Det är ju lättare för mig som lever med allergin på annat sätt att veta vad som funkar för honom och inte.
Kan du kanske inte pröva lite hemma? Göra en rätt med ägg i till dig som tillagas och se om han reagerar på det? Kanske kan kännas grymt att utsätta honom för det men om han reagerar på det hemma, så är det ju med största sannorlikhet det även på förskolan. Reagerar han inte alls hemma trots att du kanske t.o.m. steker ägg så är ju risken mindre att det det är pga det. Känns hemskt ibland att utsätta dem för sånt medvetet, samtidigt känner jag iaf att det är bättre att göra det i trygg miljö där man har tillgång till ev. mediciner och kan hjälpa på annat sätt än när det händer på förskolan....