Äggallergitråden
Tassar när jag hittat igen tråden igen, skymtade ngt att kommentera lite senare när jag skummade igenom de senaste inläggen
Tassar när jag hittat igen tråden igen, skymtade ngt att kommentera lite senare när jag skummade igenom de senaste inläggen
En förpackning NoEgg som ska motsvara 66 ägg kostar runt 30:- beroende på butik.
Sen beror det lite på vad man ska använda det till om det är "lönt" att ersätta ägg med specialersättningsprodukter som No Egg, ofta går det utmärkt att bara hoppa över äggen i recepten och ersätta med annat.
Bakar man med vanligt vetemjöl så är det betydligt enklare än om man samtidigt måste ha glutenfritt/naturligt glutenfritt.
Där har jag bara hoppat över äggen i tex sockerkaka och ökat på mängen bakpulver - upp till 3 tsk bakpulver/sockerkaka, och ev om äggen stått för största delen av vätskan i ett recept att jag tillsatt lite mer vätska (vatten/risdryck/mjölk/juice etc) och ngn msk potatismjöl. Man ersätter i princip med 1 tsk bakpulver/ägg, men bara upp till max 3 tsk bakpulver tar man mer så slår bakpulversmaken igenom en hel del.
Basrecept på mjölk- och äggfri sockerkaka: 4 dl vetemjöl, 2 dl socker, 3 tsk bakpulver, 2 dl vätska, ½ dl olja + ngn smaksättning.
Äggstanning till pajer brukar jag göra en "falsk äggstanning", dvs det ser ut som äggstanning, men är gjort på majs (och smakar då naturligtvis en del majs också) - mixa en burk majskorn, med 1 msk olja, lite potatismjöl och lite risdryck/havredryck/havregrädde/kokosmjölk/mjölk/grädde/créme fraiche etc beroende på vad man tål, lite salt, peppar och ev andra kryddor.
Linfröavkok använder jag ibland, men inte så jätteofta - är lite för bekväm för de extra moment och disk det innebär i vissa fall.
Om det bara är ägg som man inte tål kan man även använda soja som ersättning för ägg - antingen att man tar bort äggen och lägger till ngn msk sojamjöl, eller tex om man ska göra pannkakor att man använder sig av sojamjölk och bara tar bort äggen.
Jag brukar ha ett paket med NoEgg ståendes i skåpet, men det används inte så värst mycket. De saker som jag i första hand använder det till är som ersättning för vispade äggvitor till mousse/fromage, till frityrsmet eller för att göra majonäs. I övrigt så använder jag i princip bakpulver samt lite annan vätska + potatismjöl (+ev lite bakpulver beroende på) som ersättning för ägg i de flesta fall och bara utesluter äggen ur recepten.