Äggallergitråden
Med pricktest och blodprov är det äggvitan man testar med/för, eftersom det är i äggvitan som absoluta huvuddelen av proteinerna i äggen finns och det är proteinerna som man reagerar på vid allergiska reaktioner. Däremot när man ska testa att provocera med ägg genom att äta det så är det inte helt ovanligt att man börjar med att ge enbart ge äggula eftersom den knappt innehåller några protein i sig själv (förutom "kontaminering" av kontakt med vitan). Så reagerar man på äggulan så klarar man inte äggvitan, men däremot så eftersom ägg är väldigt värmeinstabilt (proteinernas struktur förändras väldigt mycket vid uppvärmning) och vid tex hårdkokt ägg så blir det en klar uppdelning av gula och vita så att då kan det vara så att man kan klara gula men inte vita eller att man som äggallergiker i vissa fall kan klara av maträtter som innehåller tillagat ägg som tex pannkaka eller bullar/bröd som är penslat med ägg utan att få några symtom, men att man inte kan äta sådant som innehåller ägg i rå form som majonäs eller glass.