• Noemi

    Vi som har prematura sammandragningar

    Kavi81, hm jag förstår. Det är ju knepigt när man inte känner så väl. Fast å andra sidan är jag själv osäker på vad det egentligen är som gör att jag föder barn för tidigt. Det är ju inte självklart att det är sd som är orsaken. Det kan ju säkert vara andra saker. Dock har jag ju tydligt känt smärta när jag varit uppe en stund och därför ändå kunnat vila vid behov. Fast uppenbarligen inte tillräckligt...

    Puh84, heja! Jag håller tummarna för att bebisen snart är påväg!!!


    Giraffen o tiger, tack så mycket!!!

    Dynah! Det är svårt att veta om tappen påverkas. Enda sättet är att gå på kontroller och att gå på sin egen känsla. Jag gissar att de undersöker dig med vag.UL för att se hur lång din tapp är och ifall du öppnat dig något. Om inte så kräv det! Det är en mkt skonsam undersökning till skillnad från när de känner med fingrarna. Jag är väldigt glad för att jag gått på min egen känsla den här graviditeten. Jag krävde att bli sjukskriven för det kändes så dåligt i min kropp. Min läkare har aldrig varit oroad, inte förrän nu när hon har fattat att det verkligen var på allvar. Hade jag inte vilat så mycket som jag ändå gjort så är jag nu säker på att min flicka kommit mycket tidigare än så här. Men du har ju säkert bättre odds än jag eftersom du fött dina barn i normaltid. Hoppas de också kollar att du inte har nån uvi!

    Happyme! Hoppas att du är ok!!!??? Och att du inte är inlagd igen!

    Själv fick jag värkar i natt igen men de stoppades med bricanylspruta. Nu idag har jag varit uppe mer och de vill troligtvis skicka hem mig i morgon om det är stabilt. Jag är ju snart 34 v och de kommer inte göra något mer snart för att stoppa en förlossning och då är det ju bättre att vara hemma och vänta än här.

  • Noemi

    jmynt, vilken vecka är du i? Det är nog så att ingen läkare egentligen har några exakta svar på hur farligt det är att ha något förkortad tapp. Min tolkning av att olika läkare säger så olika är att de har lite olika erfarenhet och riskbenägenhet. Den läkare som varit min huvudläkare har alltid sagt att det inte är någon fara för min del. De flesta andra har sagt att jag haft en kraftigt ökad risk att föda tidigt.

    Men det är inte roligt att föda för tidigt. Föddes din dotter för tidigt? Fundera på om det inte kanske ändå kan vara värt att vila lite extra? Det värsta som kan hända då är att du föder fullgången men att du har vilat mer än du ville. Sjukhusvistelse och neo är inget jag rekommenderar. Särskilt inte när man har barn. Jag får knappt träfffa min son just nu och det är inte bra för någon, särskilt inte för honom såklart.

    Samtidigt känner du ju bäst själv hur du ska ha det. För mig har det inte känts bra att röra mig och då var valet att vila ganska lätt.

  • Noemi
    Dissan skrev 2010-05-24 21:52:51 följande:
    Hoppar in här och hoppas ni kan stötta mig... Vet inte riktigt hur det här ska gå:( Har väldiga sammadragningar som både gör riktigt ont och känns som mensvärk om vartannat.  Arbetar som förskollärare, arbetar på en avd med 26 barn i åldern 1-6 år.Nu till mitt problem, är hemma den här veckan tom onsdag "på eget bevåg" får nämligen inte läkartid förrens nästa onsdag. Fattar inte hur jag ska kunna jobba torsdag tom onsdag. Och tänk om jag inte blir sjukskriven alls. Detta sätter sig ju på psyketHur sjutton ska jag göra, det hjälper ju att vila.Blir man i regel sjuksrivning på de premiserna?Hoppas ni kan hjälpa mig
    Man har i regel inga problem att få en halvtidssjukskrivning vid mycket sammandragningar. Heltid kan vara lite knepigare, då behövs det oftast någon ytterligare omständighet, tex förkortad livmodertapp eller en tidigare för tidig födsel etc etc. Men det handlar ju om din arbetsförmåga och att jobba på förskola kan ju vara tungt så det är viktigt att vara tydlig med varför du känner att du inte kan jobba.

    Och om du har sådär onda sd så skulle jag åka in akut före nästa onsdag. Dels så kan det ju vara bra att de undersöker dig och dels kanske du kan få sjukskrivningen tidigare i så fall? Jag har lärt mig att det är viktigt att vara tydlig gentemot läkaren som sjukskriver, då blir det lättare att få sjukskrivning och ett bra intyg.

    Lycka till och stå på dig!!
  • Noemi

    Martina g, för mig startade det tidigt den här graviditeten - i vecka 17. Nu är jag kanske inte det bästa exemplet eftersom jag är inlagd sedan en vecka och är i 33+4 idag. Jag födde mitt förra barn i 32+5 och då började mina sd i vecka 24. Så det positiva jag kan se är att det den här gången startade mycket tidigare men att jag ändå inte har fött tidigare trots det.

    Olika sjukhus verkar ha lite olika gräns för när man räddar barn. Vecka 25 låter ju lite sent ändå. Det råder minst sagt delade meningar om bricanyltabletternas verkan bland läkare. Men att bricanylinjektioner kan stoppa förlossningar före vecka 28 är vetenskapligt bevisat. Så om de inte vill skriva ut tabletter till dig så får du ringa och kräva att komma in om dina sd blir regelbundna och täta. Det skulle jag ha gjort i alla fall. Och kan du gå till någon annan läkare? För även om tabletterna kanske inte har någon bevisad effekt så kan jag säga att de rent psykologiskt har varit jätteviktiga för mig.


    Giraffen och tiger, vad skönt att du kommit till 35+2, grattis!!! Så även om bebisen kommer snart så kommer du ju slippa den långa neo-tiden. Vad skönt!!! Hoppas att den stannar inne lite till då så blir det ju ännu bättre.

    Jag har förfärlig molvärk idag. Har fått bricanylspruta men jag tycker inte att det har hjälpt så mycket idag. Hoppas att det lugnar sig...

  • Noemi
    Dissan skrev 2010-05-25 09:59:37 följande:
    Hej igen och tack för era svar.Ringde och tjatade idag, så jag fick en läkartid redan i morgon 8.00. Känns som en stor sten som lyfts från mitt hjärta. Nu hoppas jag bara att allt ser bra ut med bebisen.
    Åh vad bra!!! {#lang_emotions_laughing} 
  • Noemi

    Håller tummarna puh84!! Jag förstår dig trots allt. Även om jag inte vill att min plutt ska komma än så när jag har ont och mår dåligt så känner jag inte att jag orkar vänta mer. Så jag hejar på att det drar igång för dig!

  • Noemi
    Dissan skrev 2010-05-25 14:55:30 följande:
    Hej igenHar en liten fråga till. Ska ju som sagt till läkaren i morgon, hur  kollar de att jag har sammandragningar? Är livrädd att de inte ska tro mig
    De kommer inte att misstro dig. Beskriv bara hur det känns så bra du kan. Det är aldrig någon som har försökt mäta mina sammandragningar för sjukskrivning. Däremot när man senare i graviditeten kommer in akut så brukar de mäta intensiteten i sammandragningarna via  en ctg-kurva, men det har inget att göra med misstro utan att de vill ha koll på läget.

    Det kommer att gå bra, beskriv bara hur det känns. Lycka till!
  • Noemi
    arkeologitjejen skrev 2010-05-25 22:55:37 följande:
    Hej hej!Får man titta in här och säga hej? Är sjukskriven med SD sedan en månad tillbaka då dottern höll på att komma i vecka 26 och jag sedan var sängliggande och nu har det dragit igång med denna graviditet också. Har haft en tung dag med massor av smärtsamma sd, men envis som man är så vill jag inte åka in och sitta och köa när jag har läkartid på torsdag. Hade kvar medicin hemma sedan jag väntade Linnea och tog faktiskt en tablett idag och den har hjälpt lite så jag tänker prata med doktorn om att kanske få det utskrivet.Hur har det gått för er andra med försäkringskassan och sjukpenning? Är det någon som blivit nekad? Oroar mig en del.
    Hej! Jag tror inte att det kommer att vara några problem med FK att få din sjukpenning beviljad. Det är viktigt att beskriva varför man inte kan jobba bara. Jag har ett stillasittande jobb framför en dator och har ändå fått 100% sjukskrivning pga att jag får regelbundna sd och smärta då jag sitter plus en tidigare prematur förlossning. Och med tanke på din historia vilket är bra att skriva om till FK så har de då tillräckligt för att bevilja tror jag. Min läkare sa att FK är hårda vad gäller sjukskrivningar men när det handlar om hotande förtidsbörd och sd så beviljar de i princip alltid eftersom det är en risk för barnet. Vad gäller foglossning är de inte lika tillmötesgående alltid har jag förstått.
  • Noemi
    Lana, ja jag fick tractocile-dropp (liknande bricanyl fast utan biverkningar) i två dygn då jag kom in in. Därefter har jag fått tre bricanyl-sprutor. Vad jag förstår är det inte säkert att man ger bricanyl i vecka 33 utan man gör en bedömning från fall till fall. Och om man efter en bricanylspruta ser att förlossningen startar igen så gör man absolut inget för att stoppa. Dock har jag fått mina med ett drygt dygns mellanrum och jag har svarat bra på medicinen.

    MariaOMarcus, precis som Lana skriver så stoppar de inte heller på SÖS förlossningen efter 34+0. Och även vecka 33 kan ibland vara på gränsen tydligen. Jag kommer att bli hemskickad framemot helgen och då är jag 34+0 för att de ändå inte ger mig något mer ifall det startar igen. Men föds barnet i vecka 34 får man ju fortfarande komma till neo, de är ju för små för att orka amma fullt. Dock tror jag att de i princip är färdigutvecklade. Men oftast behöver barn efter 35+0 inte komma till neo, det kan räcka med att stanna några extra dagar på sjukhuset för extra matning.
Svar på tråden Vi som har prematura sammandragningar