• lisala

    Skadad/tunn slemhinna - Ashermans

    Hej!
    Gjorde en skrapning år 2006. Fick inte tillbaks mensen efter och sökte åtskilliga gånger för det hos gyn och på privata kliniker. Avvakta var favorituttrycket men någon gav mig pergotime x2 och sa att det skulle få igång det hela.
    Till slut tröttnade de när det aldrig kom någon mens (ett år senare) och skickade mig till ett "proffs".
    Dr D sa :oj hoppas inte att skrapningen förstört din slemhinna. Jag förstod ingenting och blev skickad på min första hystroskopi. Läkaren där sa att hon aldrig sett något liknande. Min livmoder var totalförstörd, fanns bara kala väggar och ingen slemhinna. Inga äggledare syntes. "Påminner om en ruin" sa hon. Grät floder! Började äta östrogentabletter ialla dess former. Satte min egen diagnos - Ashermans syndrom.
    Chansen till att få egna barn var minimala men hon skulle göra ytterligare en hysteroskopi till efter några månader. Jag har gjort ytterligare 5 efter det! Av specialister i sthlm (bor i östergötland)och har nu fått en tunn slemhinna som är 4 mm. (Så tjock har den aldrig varit innan) Nu sprutar jag med Puregon, dricker aloevera jucice och ligger på spikmatta varje kväll. Hoppet är det sista som överger en! Det har gått 3 år.... Jag är inte purung längre, 34 och i år hoppas jag att det sker ett mirakel!
    Någon som har erfarenhet av något liknande?
    Kramar

  • Svar på tråden Skadad/tunn slemhinna - Ashermans
  • lisala

    Hej Anna!
    Jag va på återbesök i torsdag hos min något ointresserade läkare... hon vill inte gör fler hysteroskopier och tycker att vi ska sätta upp oss i kö till provrör. Men jag har ju antagligen växt i hop igen..., men hon ville inte lyssna på det örat.
    Jag har tagit kontakt med två andra specialiter för att höra deras åsikt och den ena har svarat att i andra länder sätter man ofta in kopparspiral en kortare tid när man fått sammanväxningar. Därefter östrogenbehandlar man. Då får stamcellerna en chans att återbildas sa hon. Tänkte att det kanske kan vara något för dig att föreslå för din läkare när du gör hysteroskopi?
    Kram L

  • anna06

    Hej Lisa

    Ska ta med mig din tanke i morgon då jag ska träffa läkaren inför operationen som äntligen blivit fastställd till den 24:e. Som tur är är det rätt läkare som opererar, och som jag även får träffa i morgon. Dock är jag orolig för att jag kommer att få mens när det är dags för op. Fick utslag på äggl sticka dag 12, vilket inte är positivt denna månad. Men iom att jag väntat 3 mån på tiden coh det är så svårt att få en annan tid kommer jag att behålla den. Skulle de inte våga lossa på sammanväxningarna kan de väl iallafall kontrollera om det blivit mer sammanväxningar sen sist eller om op fungerat.

    Varför tror du att du fått mer sammanväxningar? Bara oron för det borde ju resultera i att göra en diagnostiserande hysteroskopi. Men det verkar ju inte vara så att sjukvården tar hänsyn till hur man mår.

    Att sätta upp er för provrör tror jag kan vara en bra idé. Det är ju viss väntetid, men då kommer ni ju få extra hjälp längre fram. Och löser det sig innan dess är det ju bara positivt. Kanske kan en diagnostiserande hysteroskopi vara en del av utredningen för ivf?

    Har inte tagit tag i detta med anmälan än. Har varit hysteriskt på jobbet. Men efter op ska jag satsa på det. Är tacksam för de tips du gett mig!

    Kram

  • lisala

    Hej Anna!
    Vad skönt att det blir rätt läkare som opererar. Hur gick det idag?

    Jag tror jag har fått sammanväxningar för att jag får mindre och mindre mens. Under sommaren hade jag månader med riktigt bra mens men nu augusti och sep så har det avtagit rejält. Men min läkare säger att jag redan gjort 4 st och att man inte ska utsätta kroppen för flera. Jag har mailat en specialist som jag haft kontakt med innan för att höra hans åsikt. Och sedan är det bara en känsla som jag har...

    Läkaren säger att narkosten kan påverka hypofysen. Så jag funderar på om man verkligen måste vara helt nersövd. Vet du nåt om det?

    Diagnostiserande hysteroskopi? Är det typ som en kontrollhysteroskopi?

    Jag har alltid gjort mina operationer i olika cykeltider och det har fungerat bra, så jag hoppas att det gör det för dig också.

    Hörs vi inte innan din operation här så håller jag tummarna för dig den 24:e.
    KramL

  • anna06

    Hej

    Gick bra idag tycker jag. Läkaren kostaterade med min berättelse att jag inte haft ägglossning under sommaren. Skönt med någon som vågar säga det. Tyckte att slemhinnan så bättre ut nu än i juni. Så hon vill prova att inte ge mig några hormoner alls efter op. Det som störde mig lite var att hon sa att slemhinnan var tunnare längre ner. Men hon skulle titta på det mer under op. Ev skulle hon göra en mer aggressiv op, men trodde inte att det skulle behövas. Hon försäkrade mig att det är henne jag ska träffa på återbesöket 6 v efter. Skulle skriva det tid tidbokningen. Av erfarenhet vet jag att jag iallafall kommer att få tjata, men men.

    Tog upp min oro för att jag skulle få mens samtidigt, men det var inga problem iom att jag blöder så lite. Hon sa att hon skrivit det på remissen. Varför är det så svårt läsa innantill för viss personal?

    Kan tänka mig att diagostiserande och kontroll är det samma. Jag gjorde min första med lokalbedövning. Den då det konstaterades att jag hade Ashermans. Det togs bort lite sammanväxningar då också. Var inte allt för farligt, kändes att de rotade runt, men mest som lite kraftigare mensvärk. Tog ca 20-30 min och sen kunde jag gå hem igen.

    Tycker du ska stå på dig för en kontroll! Går ju som sagt var att göra med lokalbedövning.

    Kram Anna

  • lisala

    Hej Anna!
    Skönt att du tyckte besöket gick bra & att det är hon som ska operera dig. Jag hade mailat specialisten på sabbatsberg som gjorde min op 3& 4 för att dubbelkolla det som min läkare säger här... Han ringde i fredags och var förvånad att min läkare sagt att man inte skulle göra fler hysteroskopi för att det var skadligt.
    Han sa att det inte finns någon forskning alls på att det skulle va skadligt och att man kan göra under lokalbedövning..
    Man blir så ledsen när man hela tiden får kämpa för att få rätt behandling och att man kritiskt måste granska det som en läkare säger. Han tyckte att vi skulle satsa på en IVF och i samband med att man återför ägget så göra man en kontrollhysteroskopi. Han sa att han gör den gärna men att min läkare behöver skriva remiss. (Vilket hon kommer att tycka är onödigt)
    Men nu är jag rädd för att inte slemhinnan växer nåt mer pga av sammanväxningar och då blir det ju svårt att få ägget att fastna vid en ev IVF.
    Men jag är maktlös...
    Är så trött på läkare... för att va "sjuk" måste man va väldigt frisk så man orkar slåss för sin rätt till korrekt vård. För bevisligen ljuger de...
    Suck..
    Kram L

  • anna06

    Hej

    Vad tröstlöst det är med denna kamp att få rätt behandling! Är ju inte roligt att behöva överbevisa läkare hela tiden. Vet hur det känns. Det positiva är ju att han är specialist på området, vilket din nuvarande läkare inte är. Så om du visar mailsvaret du fått så inser hon förhoppningsvis att hon ska skriva remiss.

    Vet du om det är "vanligt" att det blir sammanväxningar igen efter att slemhinnan förbättrats? Jag har fått för mig att det är precis efter en hysteroskopi som det kan bildas nya, men att det ska vara lugn sedan. Min läkare har sagt att mensen kan variera ändå, men att det inte behöver vara sammanväxningar. och inte heller att det är säkert att man får mer mens även om slemhinnan är tjockare. Så kanske är det inte så eländigt som att du fått nya sammanväxningar. Men jag kan förstå att du inte vill "slösa" med IVF försöken. Men tidigare har du ju iallafall haft tillräckligt tjock slemhinna för att IVF ska kunna fungera.

    Tycker du ska tjata dig till en remiss och försöka dig på IVF. Iom IVF kommer ju din slemhinna kontrolleras nogrannare. Och om det konstateras nya sammanväxningar vid kontroll hysteroskopin kommer du ju få hjälp av rätt person.

    Det jag har lärt mig av allt detta är att jag inte tjänar något på att inte stå på mig coh att vara tillags. Den enda gångerna jag fått det jag vill coh behövt är när jag satt hårt mot hårt. Men det är inte lätt.

    Hoppas du kan samla mod coh kraft att kräva en ny remiss!

    Kram Anna

  • lisala

    Hej Anna!
    Tack för din peppningar. Det värmer att ha dig som "vän" fastän att jag egentligen inte vet vem du är:)
    Specialisten Arne Rådestad (Du kan läsa om han på nätet) är ledande i Sverige vad gäller hysteroskopi. Han har berättat för oss att efter hysteroskopi finns en möjlighet att man åter igen får sammanväxningar. Han pratade om att risken var störst första halvåret efter....
    Han sa häromdagen att det inte var självklart att lite mens var sammanväxningar om det var lite bara någon enstaka gång. Lite mens i mer än 3 månader tyckte han dock var tecken på att sammanväxningar ev återuppstått. Däremot så är de inte så aggressiva och kan luckras upp "enkelt" som han sa.

    Hur känns det inför operationen? Bara 4 dagar kvar.. håller tummarna för dig.
    Kram

  • anna06

    Hej Lisa

    Bra att jag kan peppa dig för en gång skull. Annars känns det mest som det är jag som får stöd. Vad skönt att du ändå kan få komma i kontakt med Arne och få stöd och tips. Jag vet som sagt var en annan här på FL som gjort hysteroskopier hos honom, och som nu är gravid!

    Känns ok inför operationen. Ska bli skönt att få det avklarat för denna gången. Tror dock inte att det blir min sista. Hoppas bara att jag inte fått mer sammanväxningar. Är ju alltid lite oroligt innan man fått beskedet. Och inte blir det bättre av att man ska få reda på resultatet inför 5-6 personer till som är på samma sal, med lite draperier i mellan.

    Kram

  • lisala

    Hej Anna!
    Innan operationen så har jag ju alltid snabbt träffat läkaren som ska utföra ingreppet och då har vi komit överens om att vi ska prata i enrum efteråt. Det är din rätt som patient att få till ett privat samtal. Stå på dig.
    Kram

  • anna06

    Hej Lisa

    Ska tänka på det. Självklart jag ju rätt till det, men jag kommer nog inte att få träffa henne innan op. Och efter kommer jag nog inte att vara så morsk. Men ska försöka, för jag vet ju att jag inte kommer att fråga allt jag vill om jag måste göra det inför andra.

    Känns lite jobbigt nu när det snart är dags. Ser inte fram emot att bli nedsövd. Är också lite orolig för vad hon ska konstatera, vill ju att det inte ska ha växt igen mer.

    Fy fan vad man utsätts för pga felbehandlingar i sjukvården! Får hoppas på att det blir tredje gången gillt, men är tveksam.

    Kram Anna

Svar på tråden Skadad/tunn slemhinna - Ashermans