• lisala

    Skadad/tunn slemhinna - Ashermans

    Hej!
    Gjorde en skrapning år 2006. Fick inte tillbaks mensen efter och sökte åtskilliga gånger för det hos gyn och på privata kliniker. Avvakta var favorituttrycket men någon gav mig pergotime x2 och sa att det skulle få igång det hela.
    Till slut tröttnade de när det aldrig kom någon mens (ett år senare) och skickade mig till ett "proffs".
    Dr D sa :oj hoppas inte att skrapningen förstört din slemhinna. Jag förstod ingenting och blev skickad på min första hystroskopi. Läkaren där sa att hon aldrig sett något liknande. Min livmoder var totalförstörd, fanns bara kala väggar och ingen slemhinna. Inga äggledare syntes. "Påminner om en ruin" sa hon. Grät floder! Började äta östrogentabletter ialla dess former. Satte min egen diagnos - Ashermans syndrom.
    Chansen till att få egna barn var minimala men hon skulle göra ytterligare en hysteroskopi till efter några månader. Jag har gjort ytterligare 5 efter det! Av specialister i sthlm (bor i östergötland)och har nu fått en tunn slemhinna som är 4 mm. (Så tjock har den aldrig varit innan) Nu sprutar jag med Puregon, dricker aloevera jucice och ligger på spikmatta varje kväll. Hoppet är det sista som överger en! Det har gått 3 år.... Jag är inte purung längre, 34 och i år hoppas jag att det sker ett mirakel!
    Någon som har erfarenhet av något liknande?
    Kramar

  • Svar på tråden Skadad/tunn slemhinna - Ashermans
  • lisala

    Vilket pucko till läkare!!!!
    Blir helt trött när jag läser ditt inlägg.. Empatilös skitstövel!
    En kram till dig kommer här Anna!
    Lisa

  • Centurion

    lisala: "Av puregon har min slemhinna vuxit 3mm på 3 månader"? Hur menar du nu? Har du sprutat i 3 månader?

    Jag har också haft/har Ashermanns syndrom, fick det efter ett kejsarsnitt och med medföljnade placenta accreta + endmetrit. Har gjort x-antal hysteroskopier samt en buköppning och min slemhinna är på vissa ställen obefintliga och på vissa ställen hela 8mm (det mest jag någonsin kommit upp i efter traumat).

    Hur upplever ni att fysoöstrogen och aloe vera har fungerat?


    Welcome to walk a mile in my moccasines
  • lisala

    Hej Centurion!

    Menar att jag va och kollade mig i maj och då hade jag ynka 2mm slemhinna. I augusti efter att jag sprutat puregon 1 omgång (ca 14 dagar) och ätit fytoöstrogen, druckit aloeveran på fastande mage och väntat en halvtimma samt legat på
    spikmattan varje kväll så va min slemhinna 5 mm i augusti.
    Vilket av alla dessa saker som bidrog till tillväxten vet jag inte, men sprutorna ska ha den inverkan att även slemhinnan tjockar så min läkare tror att det var det.
    Själv vet jag inte.

    Fytoöstrogen har jag mått bra av men har nu bestämt mig för att byta ut det mot ren E-vitamin. Vet egentligen inte varför vill testa nåt nytt efter 3 månader och se om det gör nån skillnad.

    Aloeveran är toppen, mot magen. Vet som sagt inte om den hjälper att bidra till tjock slemhinna. Men det känns bra.

    Buköppning? Låter skrämmande... vad, hur och varför gör man det?

    Mvh Lisa

  • Centurion

    Okej! har du fått testa östrogen också? Tydligen kan p-piller hjälpa slemhinnan under en period också..

    Är din slemhinna lika tjock överallt?

    Jo pga att snittet blev så hemskt utdraget och komplicerat (jag slutade inte blöda) så befarade de sammanväxningar i buken och då ville de inte göra titthål pga risken att perforera något organ. Jag hade en förstörd äggledare som de tog bort + att ena äggstocken satt fast i bäckenet men nu var det inte så hemskt illa i alla fall.

    Vad har läkarna sagt om slemhinnan annars? Vilken tjocklek vill de att du helst ska komma upp i?


    Welcome to walk a mile in my moccasines
  • Centurion

    Vad fick du för ersättning från PSR? Du behöver inte svara såklart. Jag har fått delvis rätt till ersättning från PSR:


    Welcome to walk a mile in my moccasines
  • lisala

    Hej Centurion!
    Jag har provat ganska många olika sorters östrogen för att få slemhinnan tjockare, progynom och några sorter till (innehåller nog samma som p-piller), men det har inte hjälpt nämnvärt.
    Min slemhinna verkar vara lika tjock överallt, har gjort ett test där de sprutar in vatten i livmodern för att se dess storlek samt hur jämn den verkar vara. På det sättet kan man tydligen se om det återuppstått sammanväxningar.

    Jag ska återkomma med mina skadeståndskrav till PSR år 2010. Och beroende på hur allt det här slutar så vet jag i dagsläget inte riktigt hur mycket man ska yrka på..... förblir jag barnlös är mitt liv förstört.. annars bara lite plåster på såren och utlägg för frånvaro på jobb pga alla operationer+ mediciner.

    Min läkare har sagt hela tiden att hon inte har erfarenhet av sånna här ärenden. Hon säger att det är väldigt ovanligt att få ärrbildning i samband med skrapning och därför vet hon inte utgången. (Hon är måttligt intresserad känns det som oftast tyvärr) Men hon lät positivare nu när slemhinnan faktiskt växt. Men hon har pratat om att iallafall 8 mm vore bra innan vi sätts upp i kö för provrör.

    Trevlig helg!/L

  • anna06

    Hej LIsa

    Vill bara säga att min läkare har erfarenhet av detta, inte jättemycket iom att det ovanligt. Men har varit med om det fler gånger, och enligt henne har det blivit postiv utgång, även om det tagit tid. Finns säkert dem som det inte gått bra för också, som hon inte nämner. Men jag tycker också det verkar positivt att den nu växer. För mig var det också så att jag åt allt möjligt, men inget hjälpte, det är inte nu förrän efter andra hysteroskopin som det börjat hända något. Och som jag skrev tidigare, enligt henne räcker 6 mm. Vet en annan här på FL som också haft svåra sammanväxtningar som blev uppsatt på IVF när slemhinnan nått 6 mm. Men nnan det var aktuellt var hon gravid. Så visst finns det hopp!

    Kram Anna

  • anna06

    Hej Centurion

    Likt Lisa har jag svårt att avgöra vad som lett till tjockar slemhinna. Kör med aloevera, östrogen och spikmatta i komination. Denna månad har en läkare sagt att jag inte ska ta östrogen, får se vad det leder till. Har tidigare ätit membrasin coh glandin. Det har iallafall inte gett något resultat på slemhinnan.

  • lisala

    Hej Anna!
    Jag letade fram mina papper och jag har använt mig av den blanketten som du har här.
    Jag skrev kortfattat om händelsen och vilka konsekvenser det fått i mitt liv. De verkar endast intresserade av vilka fysiska skador skador jag fått kan jag utläsa av svaret jag fått och inte mina psykiska...

    Man får en handläggare/ en kontaktperson som man kan ha kontakt med därefter. Men man skickar in och väntar på svar sen ska man återkomma med skadeståndskrav om 2 år...
    Gå till apoteket och be att de skriver ut alla läkemedel du använt hjälper de dig med det och spara det till handlingarna.

    Lycka till.
    Kram

Svar på tråden Skadad/tunn slemhinna - Ashermans